Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Minőségi időtöltés a kertben egész évben – avagy kültéri szoba kerti- és teraszárnyékoló rendszerek, pergolák segítségével!

Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek, pergolák

A kerti- és teraszárnyékoló rendszerek, valamint a pergolák tökéletes lehetőséget kínálnak arra, hogy otthonunk belső terei a falakon kívülre terjeszkedjenek. Plusz helyiséget nyerhetünk ezzel, amelyet a megfelelő kiegészítők és oldalzárások segítségével egész évben élvezhetünk.

Archishade kerti teraszárnyekoló

Mire alkalmas egy kerti- és teraszárnyékoló rendszer?

A covid időszak rávilágított arra, hogy mennyire fontos kertünket és udvarunkat maximálisan kihasználhatóvá tenni. A jelenleg elérhető legmodernebb kerti és teraszárnyékolási lehetőségeket a különböző típusú újgenerációs pergola szerkezetek alkotják. E rendszerek segítségével egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét a kert, illetve a terasz irányába, kültéri “nappali” vagy pihenőtér gyanánt. Kiváló opció, ha telkünkön elfogy a szabályosan beépíthető terület, hiszen a télikertekkel szemben, egy ilyen szerkezet a legtöbb esetben építési engedély nélkül kialakítható. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezáltal ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük.

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

Az újgenerációs kerti és teraszrendszerek számos néven ismertek. Bioklimatikus pergolarendszerek, alumínium vagy prémium pergolák, 4 évszakos teraszárnyékolók. A klasszikus pergoláktól eltérően e szerkezetek már többet nyújtanak, mint csupán árnyékolás. Egyfajta életérzés (garden casual) megteremtését hivatottak elérni a szabadban, ahol időjárástól függetlenül, a legnagyobb komfort mellett, egész évben minőségi időt tölthetünk családunkkal, barátainkkal.

Mégis mi a különbség köztük?

Közös tulajdonságuk az alumínium szerkezetük, de tetőkialakításuk lehet elforgatható alumínium lamellás (bioklimatikus), feszes textil (vászon) vagy ponyvás (baldachin gyűjtésű), melyekkel különböző módon és mértékben engedhetjük be a napfényt és a levegőt teraszunkra.
Ma már számtalan gyártó forgalmaz hasonló termékeket. Az egyes típusok azonban gyártóként is eltérnek. A külső hasonlóság ne tévesszen meg bennünket, pl., ha két lamellás árnyékolót látunk jelentős árkülönbséggel. A pergolák közti lényeges különbség a részletekben rejlik, mely az esztétikában, funkciókban, variálhatóságban és az árban is jelentkezik.

A kiváló minőségű, professzionális pergolák szerkezetét komplett rendszerként alkották meg. Nem lego jellegű kialakításról beszélünk, ahol egy meglévő szerkezethez utólag (látható módon) építenek kiegészítő elemeket, hanem minden rész pontosan, előre megtervezett módon van kialakítva, integrált jelleggel, azaz elrejtve a szem elől. Integrált elemek lehetnek (vízelvezetés, fűtő-, zenemodul, oldalelemek, világítás, kábelezés stb.). Emellett, az anyagok minősége, típusválasztéka, technológiája mellett sem érdemes elsiklanunk, ha hosszú évekre keresünk gondtalan, minőségi megoldást.

Tovább a pergola típusokra

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

Tervezzük az árnyékolót! Precíz tervezés nélkül nincs professzionális megoldás.

A termékválasztás azonban általában nem annyira egyszerű. E pergolák telepítését mindenképpen komoly tervezési folyamat előzi meg, hiszen a helyszíni adottságok nagyban befolyásolják a lehetőségeket. Érdemes olyan szakértőkhöz fordulni, akik azon túl, hogy értékesítik vagy beépítik a terméket, az építésszel, szakkivitelezőkkel karöltve végigkísérik a tervezéstől a kivitelezésig a folyamatot. Sok problémától kímélhetjük meg magunkat.

Legcélszerűbb az árnyékolást már az építkezés előtti, a terasz kialakításának tervezési szakaszában elgondolnunk, ugyanis ez esetben érhető el az, amikor teraszunk szinte az épületünk részévé válik, egy egységes képet alkotva. Amennyiben erre már nincs lehetőség, az előzőleg már kialakított teraszhoz kell igazítani a megfelelő árnyékoló rendszert.

Archishade kerti teraszárnyekoló

Termékválasztási szempontok

Ha a teraszt nem csak a meleg hónapokban használjuk, feltétlenül szükségünk lesz az oldalzárókra. Téli használathoz legjobb az alu lamellás tető és ekkor üveg oldalfalakkal is körbe kell zárnunk a teraszt. Nyári időszakban is ajánlott a textil oldalárnyékoló alkalmazása, de bizonyos esetekben ez elengedhető, vagy utólag is felszerelhető.
Fontos tudnunk, hogy az alu tetős megoldás szinte minden esetben megfelelő, viszont árfekvésben magasabb. Ha az épület stílusához jobban illik, jó lehet a textil tető is, de műszakilag az alu lamellás tető nyújtja a legtöbbet.

A kerti- és teraszárnyékolók egyedi gyártású termékek, mindig az épület és a vevő igényeihez igazodnak, de vannak bizonyos fizikai korlátok, melyekre tekintettel kell lennünk – alátámasztó oszlopok szükségesek és a statikai szempontok sem elhanyagolhatók.

Nagy előnyük, hogy ezek a teraszrendszerek sorolhatók. Ez azért fontos, mert az egyes elemeknek vannak bizonyos méretkorlátaik és az adott méretnél nagyobb igényekhez csak így alkalmazhatók. Ezek általában standard méretek, amire tervezés során figyelemmel kell lenni, bármilyen gyártó termékét válasszuk.

Archishade kerti teraszárnyekoló

Tervezési folyamat az Archishade mérnöki csapatával

 1. Igények felmérése, a pergola típus kiválasztása: a vevő előzetes elképzelése alapján születik egy hozzávetőleges (előzetes) árajánlat. Ekkor még nem történik helyszíni felmérés.
 2. Tervezési szakasz (rendkívül fontos a szakszerű eljárás, itt dől el a végeredmény minősége): látványtervvel, helyszíni felméréssel, változtatásokkal, az anyagok, színek kiválasztásával, műszaki tanácsadással.
 3. Végső (komplett) árajánlat készítése. Amennyiben a termék megrendelésre kerül, a tervezés és a helyszíni szaktanácsadás díja nem kerül kiszámlázásra!
 4. Megrendelés és Szállítás: az Archishade munkatársai megrendelik, legyártatják és leszállíttatják a terméket beszállító partnertől, a szerződésben foglaltak szerint.
 5. Helyszíni beépítés: engedéllyel (szakvizsgával) rendelkező, szerződött viszonteladó építi be a szerkezetet az Archishade felügyelete alatt/közreműködésével, hiszen a szakszerű beépítés a végeredmény tekintetében legalább olyan fontos, mint a tervezés.

Szaktanácsadást kérek tervezéshez

Archishade kerti teraszárnyekoló

Nézzük sorra az egyes típusokat! (elhelyezés, kivitel)

Az újgenerációs bioklimatikus teraszrendszerek megálmodója és innovátora a belga Renson cég. Az általuk kifejlesztett rendszerek és technológiák, kiemelkedő minőséget képviselnek, piacvezetők a prémium kategóriában. Elsősorban lamellás árnyékolóikkal járnak az élen, de feszített vászontetős megoldásokban is kínálnak minőségi termékeket.

A német Varisol a napellenzők gyártása mellett egyedi megoldású vászontetős rendszerű, és baldachin gyűjtésű pergoláival hívja fel a figyelmet a német márka elkötelezettjei felé.
A kedvezőbb árfekvésű Alumark pergolák ponyvás árnyékolói pedig kitűnő ár-érték aránnyal párosulnak szintén európai gyártók kínálatából.
Természetesen további márkák is elérhetők kínálatunkban, cikkünkben e termékeken keresztül mutatjuk meg az egyes típusok lehetőségeit, előnyeit.

A pergolák elhelyezése terasztól függően lehet:

 • szabadon álló kivitel
 • épülethez integrált
 • kész szerkezetbe beépíthető, vagy arra ráültethető megoldás
Archishade kerti teraszárnyekoló

Tetőszerkezetük szerint

1. LAMELLÁS TETŐVEL (Square design):

 • Forgatható lamellás tetőszerkezet lábak nélkül (Aero)
 • Forgatható lamellás tetőszerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Algarve, Camargue)
 • Forgatható és összegyűjthető lamellás tetőszerkezet lábak nélkül (Aero Skye)
 • Forgatható és összegyűjthető lamellás tetőszerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Skye)

2. VÁSZON TETŐVEL (Inclined design):

 • Behúzható, zip-es feszítésű, vászontetős szerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel – csak épülethez integráltan (Lapure)
 • Speciális mozgatású, feszített tető- és oldalvászonnal, szabadon álló kivitelben (Qbus)

3. KOMBINÁLT TETŐSZERKEZET: VÁSZON + ACÉLLEMEZ (Square design):

 • Fix rögzítésű, két rétegű árnyékoló lábakkal, oldalzárási lehetőséggel (Algarve Canvas)
 • Fix rögzítésű, két rétegű árnyékoló, lábak nélküli kivitel (Algarve Aero Canvas)

4. KOMBINÁLT TETŐSZERKEZET: VÁSZON + ACÉLLEMEZ (Square design):

 • Eltolható, baldachin-megjelenésű gyűjtéssel (Elegancy, Cubic, Simple, Qbus pergola)
Archishade kerti teraszárnyekoló

Az egyes pergolatípusok legfőbb jellemzői, termékkínálata

1.  LAMELLÁS KIVITEL

 • Alumínium szerkezetek, magas minőségű alumínium ötvözettel
 • 150°-ban elforgatható lamellák
 • Integrált vízelvezetés
 • A hurrikán-állósági minősítés minden esetben 160 km/h.
 • Felületüket porszórásos festési eljárással színeznek a RAL skála színeire
 • Kérhető összetettebb szinterezés, pl. fa-, bronz-, eloxált alumínium, vagy aranyhatású felület.

Típusok:

ALGARVE

A lamellás teraszrendszerek első generációja, ár-érték aránya miatt kedvelt típus hazánkban. Filigrán profilokból áll, vízelvezetése és vezetékezése integrált, az oldalárnyékolók kizárólag a szerkezethez rögzítve kerülnek beépítésre. Lábakon áll, de építhetjük szabadon álló vagy falhoz rögzített kivitelben. Kapcsolt és sorolt szerkezettel rendelkezik. Kapcsolt szerkezetnél két szerkezet oszlop nélkül egymáshoz kapcsolható (max. 6×6 m-ig), sorolni tetszőleges darabszámban lehet, de az oszlopokkal működik.

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

Érdekel az Algarve típus

ALGARVE CLASSIC LINE

Az Algarve szerkezet klasszikus megjelenésű, díszített változata, mely leginkább a tradicionális jellegű, villa épületekhez nyújt stílusban hozzáillő terasz árnyékolást. A stílusjegyek az árnyékoló tetejét megkoronázó díszítőelemben és az oszlopdíszítésekben jelennek meg.

Archishade kerti teraszárnyekoló

ÉRDEKEL AZ ALGARVE CLASSIC LINE

AERO

Az Algarve tetőszerkezete lábak nélkül. Csak tetőárnyékolóként funkcionál rejtett vízelvezetéssel, mely bármilyen meglévő szerkezethez illeszthető vagy ráépíthető.

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

Érdekel az Aero típus

CAMARGUE

A legsokoldalúbb és legnépszerűbb típus hazánkban is. Az Algarve rendszer továbbfejlesztett változata. Számos előnye mellett egy kifinomult megoldásokban bővelkedő rendszer. Masszív szerkezet, statikailag többet bír, az oldalelemek és kiegészítők rendkívül esztétikus módon, integráltan építhetők be, akár utólag is. Variálhatósága és kiegészítő elemeinek kínálata csak a képzeletnek szab határt. Sorolható úgy, hogy a sorolási pontokon egy oszlop jelenik meg.

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

Érdekel a Camargue típus

SKYE

A teraszrendszerek csúcskategóriája. Egy erős gerendázattal ellátott rendszer, a Camargue típus tovább bővített változata, ahol a lamellák nemcsak forgathatók, hanem összegyűjthetők is, biztosítva a kellő napfényt teraszunkon, például napozáshoz. A lamellákat – függőleges állásban – az egyik oldalra, vagy középről két oldalra húzza össze egy összetett mechanizmus. A szerkezet lehet aero vagy oszlopos kivitelű.

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

ÉRDEKEL A SKYE

AERO SKYE

A teraszrendszerek csúcskategóriája. Egy erős gerendázattal ellátott rendszer, a Camargue típus tovább bővített változata, ahol a lamellák nemcsak forgathatók, hanem összegyűjthetők is, biztosítva a kellő napfényt teraszunkon, például napozáshoz. A lamellákat – függőleges állásban – az egyik oldalra, vagy középről két oldalra húzza össze egy összetett mechanizmus. A szerkezet lehet aero vagy oszlopos kivitelű.

Archishade kerti teraszárnyekoló

Érdekelnek a Skye típusok

2. TEXTILTETŐS (VÁSZON) SZERKEZETEK

 • Alumínium szerkezetek, magas minőségű alumínium ötvözettel
 • Többségében épülethez integráltan építhetők be
 • A textil a profillal együtt behúzható, nincsenek zavaró elemek
 • Oldalelemekkel is kiegészíthetők
 • Integrált vízelvezetés – ezt viszonylag magas dőlésszög mellett látják el (13-15 fok)
 • Előnyük a nagy szélállóság (min. 120 km/h)
 • Felületüket porszórásos festési eljárással színezik a RAL skála színeire

TÍPUSAI

LAPURE

Az egyre inkább teret hódító ún. “láthatatlan építészet” irányvonalat képviselve, megszületett ez a légies és minimalista megjelenésű szerkezet, mely kialakítása révén méltón nevezhető panoráma árnyékolónak. Vízálló textil tetőszerkezete láthatatlan módon, oldalsó illesztés nélkül csatlakozik az elegáns és diszkrét alumínium oszlopokhoz. A vászontető behúzásával szinte teljesen elrejthető az árnyékolónk. Az oszlopok elhelyezése és a tetőkinyúlás variálható, így teraszunkhoz igazítható.

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

Érdekel a Lapure típus

QBUS

Különleges alumínium pergola, vízszintesen dönthető textil tetővel és merőleges árnyékolóval, melyek egymástól függetlenül mozgathatók, így az árnyékolás hatékonyságát a napsütésnek megfelelően szabályozhatjuk. A tető igény esetén akár teljesen kinyitható, nincsenek zavaró elemek. Esőben is megfelelő védelmet nyújt. Az oszlopmagasság variálhatóságával végtelen pozícionálási lehetőséget kínál. Zip-es kivitelben is elérhető. Telepíthető szabadon álló vagy falhoz rögzített kivitelben. Mindkét típus sorolható.

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

Érdekel a Qbus típus

3.  KOMBINÁLT TETŐSZERKEZETEK (VÁSZON + ACÉLLEMEZ)

 • Alumínium szerkezetek, magas minőségű alumínium ötvözettel
 • Épülethez integráltan vagy szabadon álló módon építhetők be
 • Fixen rögzített 2 rétegű tetőszerkezet (hullám trapézlemez + feszített vászon) egyrészről biztosítja a rejtett vízelvezetést, másfelől a speciális, Fixscreen technológiás vászon a szögletes, letisztult formavilágot jeleníti meg
 • Oldalelemekkel is kiegészíthetők
 • Integrált vízelvezetés
 • A tetővászon garantált 120 km/h-ás szélállósággal bír. Oldalárnyékolóként leengedett állapotban 60 km/h.
 • Felületüket porszórásos festési eljárással színezik a RAL skála színeire
 • A Canvas fix tetőszerkezet kombinálható az elforgatható lamellás Algarve szerkezettel, így mindkét árnyékoló előnyét kihasználhatjuk.
ALGARVE CANVAS

Speciális Algarve szerkezet egy kétrétegű árnyékolóval, melynek rögzítése fix. Elsősorban akkor válasszuk, ha fix, szélálló tetőfedésben gondolkodunk. A rendszerben a zip-es Fixscreen textilárnyékolót kombinálták az integrált vízelvezetéssel rendelkező, acélszerkezetű lamellás rendszerrel. Minimalista stílusjegyének köszönhetően jól illeszthető a letisztult épületekhez és kiválóan alkalmas gépkocsi beállónak is.

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

Érdekel az Algarve Canvas típus

4. PONYVÁS SZERKEZETEK

 • Alumínium szerkezetek, magas minőségű alumínium ötvözettel
 • A textilanyag nem szövött, hanem tömör pvc
 • A ponyva baldachin-gyűjtéssel eltolható
 • Épülethez integráltan vagy szabadon álló módon építhetők be
 • Oldalelemekkel is kiegészíthetők
 • Integrált vízelvezetés
 • Felületüket porszórásos festési eljárással színezik a RAL skála színeire
 • Kevésbé szélállóak feszített vagy lamellás típusokhoz képest
 • Többségük kedvezőbb árfekvéssel érhetők el

TÍPUSAI

ALUMARK ELEGANCY, FLAT, CUBIC, SIMPLE

Az Elegancy típus elegáns, összegyűjthető ponyvás pergola, mely bármely építészeti stílushoz illeszkedik. Alkalmazható nagy felületek -akár 13×6 méteres- árnyékolására is. A ponyva köztes állapotban is bárhol megállítható, zárt állapotban pedig teljesen vízálló a gyárilag kialakított vízelvezető rendszernek köszönhetően. A szerkezet kiemelt szélállósággal bír, valamint opcionálisan kiegészíthető oldalelemekkel és LED világítással. Szabadon álló vagy falhoz rögzített kivitelben is elérhető. Igény szerint hóterhelésre alkalmas szerkezet is rendelhető.

Flat típust elsősorban a modern építészet szerelmeseinek javasoljuk. Mivel megtartja a helyes szögeket, így tökéletesen illeszkedik a modern építészeti formákhoz. Tetőszerkezete tökéletesen vízálló, illetve UV-álló, így megóvja a pergola alatt elhelyezett berendezéseinket mind az elázástól, mind az UV- és hőhatásoktól. A Flat-re jellemző a vizuális könnyedség és egyszerűség, mégis kifejezetten stabil és szilárd, illetve rendkívül jól ellenáll az időjárás változásainak. Elérhető szabadon álló vagy falhoz rögzített kivitelben.

Cubic különlegessége, hogy a textil 2 oldali lejtéssel vezeti el a vizet az oszlopokba. Stílusának és formavilágának köszönhetően különösen ajánlott olyan épületek mellé telepíteni, ahol a dizájn fontos szerepet játszik. Elérhető falhoz rögzített vagy szabadon álló szerkezetként. Alkalmazható nagy felületek -akár 13×6 méteres- árnyékolására is. A szerkezet kiemelt szélállósággal bír. Opcionálisan kiegészíthető oldalelemekkel és LED világítással.

Simple típus az ár és a dizájn kompromisszuma a ponyvás teraszárnyékolásban. Impozáns látványt nyújt akár modern, akár hagyományos környezetben. Beépítése kifejezetten a kisebb, privát beruházások részére ajánlott. Kézi vagy motoros vezérléssel egyaránt rendelhető, ellenben csak homlokzathoz rögzített változatban érhető el. Választható textil oldalelemekkel, kiegészítőkkel, melynek köszönhetően időjárástól függetlenül élvezhető a terasz koratavasztól későőszig.

Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

ÉRDEKEL AZ ALUMARK ELEGANCY ÉRDEKEL AZ ALUMARK FLAT ÉRDEKEL AZ ALUMARK CUBIC ÉRDEKEL AZ ALUMARK SIMPLE

Integrált vízelvezetés

Zárt állásban, a lamellák teljesen vízzáróak. Az esővíz az oszlopokon keresztül jut a csatornába. A vízelvezetés akkor is működik, amikor a lamellákat eső után nyitott állásba helyezzük, így megvédhetjük a teraszon lévő bútorainkat.

Archishade kerti teraszárnyekoló

Oldalárnyékolási módok és ajánlott kiegészítők

Archishade kerti teraszárnyekoló

OLDALÁRNYÉKOLÓK TÍPUSTÓL FÜGGŐEN

 • Zip-es, extrém szélállóságú Fixscreen árnyékoló, mely átlátszó Crystal ablakkal is kérhető
 • Loggia panelek, (fix vagy mozgatható lamellás, fa, alu, screen)
 • Üveg tolóajtók
 • Kombinált árnyékolás (Üvegtolóajtó + Fixscreen + Függöny)
 • Linius fal
 • Kültéri függöny (kombináltan is)
Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

KIEGÉSZÍTŐ EXTRÁK TÍPUSTÓL FÜGGŐEN

 • Fűtés és hangtechnika – Integrált infrafűtő panel és zenemodul (Beam)
 • Led világítás (meleg fehér fény, tiszta fehér fény, RGB)
 • Felfelé, vagy lefelé irányuló világítás (up and down led)
 • Oszlopokba integrált világítás (colomno led)
 • Lamellákba integrált led (Lineo® led)
 • Átlátszó lamellák – Lineo® Luce (nyitottabb tér, elegánsabb hatás)
Archishade kerti teraszárnyekoló
Archishade kerti teraszárnyekoló

Egyedi megoldások

MEGNÖVELT ÁRNYÉKOLÓTÉR

Camargue, Algarve, Lapure rendszereknél lehetőség van az oszlopok áthelyezésére. Ez nemcsak esztétikailag érdekes, hanem olyan esetekben is hasznos lehet, amikor teraszunknak ki kell lépnie a teraszburkolaton kívülre annak érdekében, hogy még alacsony napállásnál is kellő árnyékot adjon teraszunk. Néhány esetben építészeti szempontok is megkívánják az oszlopok áthelyezését. Fontos, hogy a lábakat maximum a pivot oldal 1/5-vel lehetséges eltolni.

Archishade kerti teraszárnyekoló

Működtetés

Működtetés szempontjából, a tető és a standard kiegészítők távirányítóval vezérelhetők, a rendszer teljesen automatizálható, érzékelőkkel felszerelt (eső, szél, fény, stb.), intelligens épületfelügyeleti rendszerhez csatlakoztatható, telefonos app-pal is működtethető, sőt, egyes típusok vezérlése csak így lehetséges. Csak motoros működtetésre van lehetőség, a kézi vezérlés kizárt. A mobil üvegfalak és az oldalsó tolópanelek ugyan kézzel mozgathatók, de az oldalsó panelek mozgatása is megoldható motorral, csak az üvegfalaké nem.

Archishade kerti teraszárnyekoló

Karbantartás, javítás, garancia

Jó hír, hogy a kert- és teraszárnyékoló rendszernek nincs karbantartási igénye. A mechanikája olyan tökéletes, hogy nem szükséges karbantartani. A tisztántartása viszont nagyon fontos, hiszen fizikai sérülések előfordulhatnak. Gondoskodni kell arról, hogy a mozgó részek működése akadálytalan legyen.

Az alumínium részeket nagy nyomású mosóval, a textilt enyhén szappanos, nem nagynyomású folyóvízzel tisztíthatjuk. A javítást bízzuk a telepítést végző cég szakemberére.

Garancia Renson termékek esetén

 • az árnyékolóra vonatkozó alapgarancia 5 év,
 • a vezérlésre 2 év,
 • a zip-es technológiára (Fixscreen) 7 év,
 • a felületkezelésre 10 év a garancia.
Archishade kerti teraszárnyekoló

12 gyártótói tanács, hogy ne csalódjunk

 1. Fontos, hogy a kerti- és teraszárnyékoló rendszer rendelkezzen integrált vízlevezetéssel, integrált villamosvezetékezéssel úgy, hogy mindez ne menjen az esztétikum rovására, sőt, maradjon észrevétlen. Az integrált vízelvezetés itt azt jelenti, hogy a profilon belül külön alakítják ki az elvezető, zárt csatornarendszert.
 2. Az illesztések, felületek kidolgozása, a sarokelemek, kiegészítők egységes rendszerként legyenek kialakítva, ne pedig egyenként hozzárakosgatva egy keretszerkezethez.
 3. Elengedhetetlen a magas szélállóság, a jó variálhatóság. A környezethez, egyéni igényekhez jól lehessen hozzárendelni, akár rendszer szinten. Egyedi látvány megvalósítására ugyancsak legyen alkalmas. A gyártó rendelkezzen erre kész megoldásokkal. Barkács módszerek alkalmazása kizárt!
 4. Győződjünk meg arról, hogy milyen és hányféle kiegészítő adaptálható a rendszerhez és milyen módon (oldalzárások, üvegfal rendszerek, világítás, fűtés, stb.).
 5. Ezeknek a tereknek speciális az akusztikája, torzítják a hangot. Érdemes ún. plein wave hangtechnikai megoldásokat igényelni, melyek jobb hangzást biztosítanak – ennek főleg a kültéri zenehallgatás alkalmával lesz jelentősége.
 6. A gyártótól kérjük el a bevizsgálásra vonatkozó adatokat. Fontos lehet pl. a szélállóság, csapadékelvezetés, hóterhelés esetén. Kérdezzünk rá, hogy léteznek-e gyárilag kialakított profilok és kiegészítők a különböző rögzítési szituációkhoz. Ugyancsak nem ajánlott a házi barkácsolás!
 7. A karbantartás, tisztán tartás részleteivel legyünk tisztában.
 8. Az elektromos betáplálási igényekkel kapcsolatos információk ugyancsak fontosak. Az elektromos rácsatlakozás előre egyeztetett módon készüljön. Az elektromos tervezést a megfelelő szakemberrel végeztessük el, az igényeinkről előzetesen egyeztetnünk kell a forgalmazóval.
 9. A megfelelő alapzat kialakítása nagyon fontos, ugyanis ehhez lesz rögzítve a szerkezet. Mindenképpen statikailag megfelelő alapozás szükséges.
 10. Kérdezzünk rá, hogy a kiválasztott szerkezethez melyik a megfelelő dőlésszög.
 11. Kérdezzünk rá, hogy a lamellákba integrált LED világítás spotokat takar-e – ami kevésbé praktikus – vagy a lamella síkjában és teljes hosszába süllyesztett LED csíkot.
 12. Kérjünk referenciát (ne csak képet)!
Archishade kerti teraszárnyekoló

Összefoglaló

Összességében elmondhatjuk, hogy ma már a kerti teraszárnyékolás többről szól, mint egy árnyékoló felállítása.
Igényeink növekedésével és a technikai fejlődés következtében életminőség javulást, un. „garden casual” életérzés megteremtését szeretnénk elérni a szabadban, ahol a komfort mellett több minőségi időt tölthetünk családunkkal, barátainkkal. Az újgenerációs kerti teraszárnyékolók erre kitűnő alapot teremtenek. Ahhoz, hogy a kívánt hatást érjük el megjelenésében és funkciójában, e teraszrendszerek felállítását már lehetőség szerint az építkezés tervezési szakaszában gondoljuk át szakértő segítségével.

Archishade kerti teraszárnyekoló

Jó tudni!
A rendszerek megjelenésük óta, az évek alatt komoly fejlesztéseken mentek keresztül az igényekhez idomulva, a Renson innovációját követően. Ma már számos cég kínál teraszárnyékolókat, ahol megjelennek a bioklimatikus pergolarendszerek jellemző jegyei, mint a lamellás rendszerek, vízelvezetés, oldalárnyékolók, vagy éppen a kiegészítő extrák. Ha megbízható, hosszútávú és problémamentes megoldást keresünk a pénzünkért, mindenképpen járjunk el körültekintően és fordítsunk megfelelő figyelmet a részletekre, mert nincs is bosszantóbb, mint amikor sok pénzt kifizetünk valamiért és az mégsem válik be. Érdemes a rendszer kifejlesztőjének gyártói tanácsait megszívlelni (ld. fentiekben: 12 pont).

Videó – pergolák tervezése előtti tudnivalók

Tovább a hazai referenciákhoz! Árajánlatot kérek Tervezési konzultációt kérek

Népszerűek a témában

Pergola vásárlási tanácsok a specialistától – Mire érdemes odafigyelni?

Az árnyékolók kiválasztásánál is fontos szempont az energiatakarékosság – Szakértői Tanácsok

Árnyékolás Atenád tolózsalugáterrel – Szakértői tanácsok

Ez is érdekelhet

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Talán a legjobb családi jakuzzi a piacon – a VitalSpa ‘Bermuda’ masszázsmedencéje (TÉNYLEG 5 személyes)

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Fürdőtó a kertünkben – kialakítás, használat, karbantartás

Az árnyékolók kiválasztásánál is fontos szempont az energiatakarékosság – Szakértői Tanácsok

Térformálás design elemekkel

Pergola vásárlási tanácsok a specialistától – Mire érdemes odafigyelni?

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk

Szakértői tanácsok zsaluzia vásárláshoz – avagy mire érdemes odafigyelni a választás során

Szakértői tanácsok Fixscreen árnyékoló vásárlásához

Jelenlétszimuláció a biztonságos okosotthonért

Maximális rend a kert és a ház körül

Hatékony levegőcsere üzemeltetési költségek nélkül – Szakértői tanácsok szellőztetéshez

Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon