Hirdetés

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

Estig sorolhatnánk, hogy az otthonunkhoz tartozó kert mi mindenre alkalmas, de a számos lehetőség közül sokan emelnénk ki a pihenést, a kényelmes kikapcsolódást.

Minőségi szabadidő a kertben egy Camargue alatt

A jól megtervezett és épített kerti- és teraszárnyékoló rendszerek segítségével akár újabb helyiséget is nyerhetünk a kertünkben, teraszunkon.

Megnövelt élettér - teraszunk az épület részévé válik (Camargue)

Ha a télikertet túl soknak, vagy bonyolultnak találjuk – hiszen ez építési engedély köteles –, de a szabadban egy komfortos és védett térre vágyunk, akkor érdemes kerti- és teraszárnyékoló rendszer felállításában gondolkodnunk.

Télikert helyett komfortos, szellőző, fűthető teraszrendszer (Camargue)

Ennek, a kényelmen túl az egyik legnagyobb előnye, hogy plusz élettérre tehetünk szert. Amikor a telkünkön elfogy a szabályosan beépíthető terület és már nincs hova bővítenünk a házat, mindenféle hivatali ügyintézés és utánajárás nélkül kialakítható a rendszer. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezáltal ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük.

Beltéri komfort a teraszon (Lagune)

Mire alkalmas egy kerti- és teraszárnyékoló rendszer?

Az újgenerációs kerti és teraszrendszerek manapság számos néven ismertek. Bioklimatikus pergolarendszerek, alumínium vagy prémium pergolák, 4 évszakos teraszárnyékolók megnevezésekkel is találkozhatunk. A klasszikus pergoláktól eltérően e szerkezetek már többet nyújtanak, mint csupán árnyékolás. Egyfajta életérzés (garden casual) megteremtését hivatottak elérni a szabadban, ahol a legnagyobb komfort mellett egész évben minőségi időt tölthetünk családunkkal, barátainkkal időjárástól függetlenül.

Kertünk központi helye lehet a Camargue

Az innovatív árnyékolók közti lényeges különbség viszont a részletekben rejlik. A legmodernebb, kiváló minőségű, professzionális pergolák szerkezetébe egy komplett rendszert alkotva, integrált módon építették be az elemeket, mint a vízelvezetés, elektromos kábelezés, fűtési lehetőség és világítás, így a kényelem mellett igazán esztétikus megjelenést nyújtanak. A típusok legtöbb esetben kiegészíthetők oldalzárással, ennek köszönhetően növelik a komfortérzetünket.

Letisztult megjelenés integrált kiegészítőkkel, oldalelemekkel (Camargue)

Mikor beszélünk rendszerről?

Tulajdonképpen a napellenző is árnyékoló, de ez még nem nevezhető rendszernek. A rendszer több elemből áll össze és több funkciót is ellát. Nem lego jellegű kialakításról beszélünk, ahol utólag építenek egy meglévő szerkezethez kiegészítő elemeket, hanem minden rész pontosan, előre megtervezett módon van kialakítva, integrált jelleggel. Integrált elemek lehetnek (vízelvezetés, fűtő-, zenemodul, oldalelemek, világítás, kábelezés stb.)

Felszerelt teraszrendszer integrált kiegészítőkkel (Camargue)

A teraszárnyékoló rendszer tervezése, felépítése, típusai

Legcélszerűbb az árnyékolást már az építkezés előtti, a terasz kialakításának tervezési szakaszában elgondolnunk, ugyanis ez esetben érhető el az, amikor teraszunk szinte az épületünk részévé válik, egy egységes képet alkotva. Amennyiben erre már nincs lehetőség, az előzőleg már kialakított teraszhoz kell igazítani a megfelelő árnyékoló rendszert.

Meglévő teraszra épített szerkezet (Camargue)

A teraszrendszerekre a legjobb megoldást a Renson által fejlesztett, magas minőséget képviselő termékek kínálják, az Algarve (Roof, Canvas), Camargue (Skye) és Toscane típusok.

Terasztól függően, az árnyékoló szerkezetek lehetnek:

 • szabadon álló kivitelűek
 • az épülethez, födémbe vagy kész szerkezethez integrált struktúrák
 • tetőárnyékolók esetén a kész szerkezetbe beépíthető, vagy arra ráültethető megoldások
Árnyékoló szerkezetek típusai

Az újgenerációs teraszárnyékoló szerkezetek megjelenés szerint rendelkezhetnek:

LAMELLÁS TETŐVEL (Square design):

 • Forgatható lamellás tetőszerkezet lábak nélkül (Algarve Roof)
 • Forgatható lamellás tetőszerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Algarve, Camargue)
 • Forgatható és összegyűjthető lamellás tetőszerkezet lábak nélkül (Skye Aero)
 • Forgatható és összegyűjthető lamellás tetőszerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Skye)

VÁSZON TETŐVEL – csak épülethez integráltan (Inclined design):

 • Behúzható, zippes, vászontetős szerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Lagune, Lapure)
 • Begyűjthető ponyvatetős szerkezet lábakkal és akár integrálható oldalelemekkel (Toscane)

Zippes VÁSZONTETŐ + ACÉLLEMEZ (Square design):

 • Fix, két rétegű árnyékoló (Algarve Canvas)
Kerti- és teraszárnyékolók megjelenés szerint

LAMELLÁS pergolarendszerekre jellemző tulajdonságok:

 • Alumínium szerkezetek, magas minőségű alumínium ötvözettel
 • 150°-ban elforgatható lamellák
 • Integrált vízelvezetés
 • A hurrikán-állósági minősítés minden esetben 160 km/h.
 • Felületüket porszórásos festési eljárással színeznek a RAL skála színeire
 • Kérhető összetettebb szinterezés, pl. fa-, bronz-, eloxált alumínium, vagy aranyhatású felület.
Lamellás bioklimatikus pergolarendszer (Camargue)

A lamellás rendszerekkel ellentétben a textilfedésű rendszereknél gyakori probléma, hogy megreked alattuk a felszálló meleg levegő. Az alu lamellás pergola rendszerrel ez a probléma kiküszöbölhető. A lamellák elforgatásával biztosíthatjuk a szabad levegő áramlását és a beeső napfény mennyiségét teraszunk alatt, miközben a csapadékot kizárják és elvezetik, sőt, a hóterhelést is bírják. Oldalzáró elemekkel (pl. Fixscreen), fűtőmodullal egy ilyen terasz akár téli üzemeltetésre is alkalmas.

Téli üzemeltetésre is alkalmas terasz, rejtett oldalelemekkel (Camargue)

Típusok:

Szabadon álló kivitel lamella világítással (Algarve)

A lamellás teraszrendszerek alapja, ár-érték aránya miatt kedvelt típus hazánkban. Filigrán profilokból áll, vízelvezetése és vezetékezése integrált, az oldalárnyékolók nem építhetők be integráltan. Lábakon áll.

Épülethez integrált szerkezet (Algarve - Tihany-Sajkod)

Kapcsolt és sorolt szerkezettel rendelkezik. Kapcsolt szerkezetnél két szerkezet oszlop nélkül egymáshoz kapcsolható (max. 6x6 m-ig), sorolni tetszőleges darabszámban lehet, de az oszlopokkal működik.

Sorolt szerkezet (Algarve-Herceghalom)

Ebből a szerkezetből kérhető az Algarve Classic line típus, mely leginkább a tradicionális jellegű, villa épületekhez illő terasz árnyékolás, az árnyékoló tetejét megkoronázó „klasszik stílusjegyű”, egyedi profiloknak és az oszlopdíszítéseknek köszönhetően.

Szabadon álló kivitel (Algarve Classic line)

Az Algarve Roof típus csak tetőárnyékolóként funkcionál rejtett vízelvezetéssel, mely bármilyen szerkezethez illeszthető vagy ráépíthető.

Süllyesztett szerkezet (Algarve Roof - Balaton)

Algarve Canvasnak nevezzük a kétrétegű árnyékolót, amikor fix, szélálló tetőfedésben gondolkodunk. Ez esetben a zippes Fixscreen textilárnyékolót kombinálták az integrált vízelvezetéssel rendelkező, acélszerkezetű lamellás rendszerrel. Minimalista stílusjegyének köszönhetően jól illeszthető a letisztult épületekhez és kiválóan alkalmas gépkocsibeállónak is.

Épület megjelenéséhez illeszkedő árnyékoló, gépjárműbeálló funkcióval (Algarve Canvas)

A legnépszerűbb típus hazánkban is. Számos előnye mellett egy kifinomult megoldásokban bővelkedő rendszer. Masszív szerkezet, statikailag többet bír, az oldalelemek és kiegészítők integráltan építhetők be. Sorolható úgy, hogy a sorolási pontokon egy oszlop jelenik meg.

Kerti pavilon oldalelemekkel, szabadon álló kivitel (Camargue – Dunakeszi)
Kerti pavilon balatoni panorámával (Camargue – Tihany)
Sorolt szerkezet gépjárműbeálló funkcióval (Camargue – Budapest)

A teraszrendszerek csúcskategóriája. Egy erős gerendázattal ellátott rendszer, a Camargue típus tovább bővített változata, ahol a lamellák nemcsak forgathatók, hanem összegyűjthetők is, biztosítva a kellő napfényt teraszunkon, például napozáshoz. A lamellákat - függőleges állásban - az egyik oldalra, vagy középről két oldalra húzza össze egy összetett mechanizmus. A szerkezet lehet aero vagy oszlopos kivitelű.

Épülethez integrált szerkezet (Skye)

Skye Aeronak nevezzük az oszlopok nélküli kivitelt, mely csak tetőárnyékolóként funkcionál egy meglévő szerkezetre ráültetve, vagy mélyedésbe süllyesztve.

Kétoldalra gyűjthető lamellás szerkezet (Skye Aero Dual)
Textiltetővel rendelkező árnyékolók jellemzői
 • Alumínium szerkezetek, magas minőségű alumínium ötvözettel
 • Többségében épülethez integráltan építhetők be
 • A textil a profillal együtt behúzható, nincsenek zavaró elemek
 • Oldalelemekkel is kiegészíthetők
 • Integrált vízelvezetés – ezt viszonylag magas dőlésszög mellett látják el (8-10 fok)
 • Előnyük a nagy szélállóság (min. 120 km/h)
 • Felületüket porszórásos festési eljárással színezik a RAL skála színeire
Textiltetővel rendelkező bioklimatikus pergolarendszer (Lagune)

Az egyre inkább teret hódító ún. “láthatatlan építészet” irányvonalat képviselve, megszületett ez a légies és minimalista megjelenésű szerkezet, mely kialakítása révén méltón nevezhető panoráma árnyékolónak. Vízálló textil tetőszerkezete láthatatlan módon, oldalsó illesztés nélkül csatlakozik az elegáns és diszkrét alumínium oszlopokhoz. A vászontető behúzásával szinte teljesen elrejthető az árnyékolónk.

Lapure zárt tetővel
Lapure nyitott tetővel

Az oszlopok elhelyezése és a tetőkinyúlás variálható, így teraszunkhoz igazítható.

Tetőszerkezetek

A legtöbb oldalelemmel és kiegészítővel integráltan kombinálható textilárnyékoló szerkezet. Megjelenésében egy robosztusabb, strapabíró árnyékolót választunk.

Robosztusabb, strapabíró, kombinálható textilárnyékoló (Lagune)

Tökéletesen elszeparált, zárt teraszt tudunk alkotni általa, mely 4 évszakossá tehető a számos kiegészítő elemmel. Ez a speciális vászontetős teraszfedés délelőttönként a kényelmes nyújtózás, kora délutánonként a szieszta színhelye lehet, este azonban a beépített led világítással, hangszóróval, kényelmi extrákkal, romantikus esték ideális terepévé válhat. Akár egy nagyobb társaság is kényelmesen üldögélhet alatta esti lazító társalgás, gondtalan kikapcsolódás közben.

Kültéri élettér beltéri komforttal Lagune árnyékolóval
Ponyvás (baldachinszerűen gyűjtő) teraszárnyékoló

A ponyvás árnyékoló abban különbözik a textiltől, hogy az anyag nem szövött, hanem tömör pvc.

Begyűjthető pvc textil pergola (Toscane)

Ez a különleges, baldachinszerű megjelenésű pergolaárnyékoló leginkább a mediterrán stílusú teraszokhoz, épületekhez ajánlott. Minden kiegészítővel ellátható, ugyanazt a komfortot kínálja, mint a textiles típusok. Előnye, hogy az integrált vízelvezetést alacsonyabb dőlésszög mellett látja el (4 fok). Különösen nagy felületek (13 m x 6,5 m) lefedésére képes, mely akár egyetlen ponyvából kerül kialakításra, megosztás nélkül. Méretét és stílusát, oldalárnyékolási lehetőségeit tekintve, különösen kedvelt hotelek, vendéglátó egységek körében.

Toscane árnyékoló különösen hatalmas területek lefedésére

Oldalárnyékolási módok és ajánlott kiegészítők az újgenerációs pergolarendszerekhez

Lehetőségek oldalsó árnyékolásra

Típustól függően, az alábbi oldalárnyékolási kiegészítőket választhatjuk árnyékolónkhoz:

 • Zippes, extrém szélállóságú Fixscreen árnyékoló, mely átlátszó Crystal ablakkal is kérhető
 • Loggia panelek, (fix vagy mozgatható lamellás, fa, alu, screen)
 • Üveg tolóajtók
 • Kombinált árnyékolás (Üvegtolóajtó + Fixscreen + Függöny)
 • Linius fal
 • Kültéri függöny (kombináltan is)
Fixscreen Crystal ablakkal és Linius folyamatos szellőző dekorfal
Loggia dizájn
Üvegtoló panelek és Kombinált árnyékolás: Fixscreen, kültéri függöny, üvegpanel

Az árnyékolókhoz, típustól függően, opcionálisan számos elem integrálható, melyek kombinálhatók is.

 • Fűtés és hangtechnika - Integrált infrafűtő panel és zenemodul (Beam)
 • Led világítás meleg fehér fény, tiszta fehér fény, RGB
 • Felfelé, vagy lefelé irányuló világítás (up and down led)
 • Oszlopokba integrált világítás (colomno led)
 • Lamellákba integrált led (Lineo® led)
 • Átlátszó lamellák - Lineo® Luce (nyitottabb tér, elegánsabb hatás)
Üvegtoló panelek és Beam zenemodul
Lineo Luce - áttetsző lamellák és lamella led világítás
Lamella világítás, különböző loggia panelekkel

Egyedi oszlopmegoldások - Megnövelt árnyékolótér, oszlopokon való túlnyúlás

Camargue, Algarve, Lapure rendszereknél lehetőség van az oszlopok áthelyezésére. Ez nemcsak esztétikailag érdekes, hanem olyan esetekben is hasznos lehet, amikor teraszunknak ki kell lépnie a teraszburkolaton kívülre annak érdekében, hogy még alacsony napállásnál is kellő árnyékot adjon teraszunk. Néhány esetben építészeti szempontok is megkívánják az oszlopok áthelyezését. Fontos, hogy a lábakat maximum a pivot oldal 1/5-vel lehetséges eltolni.

Oszlopokon túlnyúló tető

Az árnyékoló szerkezet működtetése

Működtetés szempontjából, a tető és a standard kiegészítők távirányítóval vezérelhetők, a rendszer teljesen automatizálható, érzékelőkkel felszerelt (eső, szél, fény, stb.), intelligens épületfelügyeleti rendszerhez csatlakoztatható, telefonos app-pal is működtethető, sőt, egyes típusok vezérlése csak így lehetséges. Csak motoros működtetésre van lehetőség, a kézi vezérlés kizárt. A mobil üvegfalak és az oldalsó tolópanelek ugyan kézzel mozgathatók, de az oldalsó panelek mozgatása is megoldható motorral, csak az üvegfalaké nem.

Távirányítós, motoros működtetés és működtetés applikációval, okos készülékekről

A kerti- és teraszárnyékoló rendszer kiválasztása

Déli tájolású teraszhoz a tető az ideális, de számos esetben ezt oldalsó elemekkel is ajánlott kiegészíteni. Ha a teraszt nem csak a meleg hónapokban használjuk, feltétlenül szükségünk lesz az oldalzárókra. Téli használathoz legjobb az alu lamellás tető és ekkor üveg oldalfalakkal is körbe kell zárnunk a teraszt. Nyári időszakban is ajánlott a textil oldalárnyékoló alkalmazása, de bizonyos esetekben ez elengedhető, vagy utólag is felszerelhető.

Fontos tudnunk, hogy az alu tetős megoldás szinte minden esetben megfelelő, viszont ez árfekvésben magasabb. Ha az épület stílusához jobban illik, jó lehet a textil tető is, de műszakilag az alu lamellás tető nyújtja a legtöbbet.

A kerti- és teraszárnyékolók egyedi gyártású termékek, mindig az épület és a vevő igényeihez igazodnak, de vannak bizonyos fizikai korlátok, melyekre tekintettel kell lennünk - alátámasztó oszlopok szükségesek és a statikai szempontok sem elhanyagolhatók.

Nagy előnyük, hogy ezek a teraszrendszerek sorolhatók.

Sorolt szerkezet

Ez azért fontos, mert az egyes elemeknek vannak bizonyos méretkorlátaik és az adott méretnél nagyobb igényekhez csak így alkalmazhatók. Ezek általában standard méretek, amire tervezés során figyelemmel kell lenni, bármilyen gyártó termékét válasszuk.

Sorolt szerkezet esti lamella led világítással, üveg tolópanelekkel

Karbantartás, javítás

Jó hír, hogy a kert- és teraszárnyékoló rendszernek nincs karbantartási igénye. A mechanikája olyan tökéletes, hogy nem szükséges karbantartani. A tisztántartása viszont nagyon fontos, hiszen fizikai sérülések előfordulhatnak. Gondoskodni kell arról, hogy a mozgó részek működése akadálytalan legyen.

Az alumínium részeket nagy nyomású mosóval, a textilt enyhén szappanos, nem nagynyomású folyóvízzel tisztíthatjuk.

A javítást bízzuk a telepítést végző cég szakemberére.

A Renson termékek esetén

 • a vezérlésre 5 év,
 • a zippes technológiára (Fixscreen) 7 év,
 • a felületkezelésre 10 év a garancia.

Miért válasszunk magas minőségű kerti- és teraszárnyékoló rendszert? 12 tanács a gyártótól.

1. Fontos, hogy a kerti- és teraszárnyékoló rendszer rendelkezzen integrált vízlevezetéssel, integrált villamosvezetékezéssel úgy, hogy mindez ne menjen az esztétikum rovására, sőt, maradjon észrevétlen. Az integrált vízelvezetés itt azt jelenti, hogy a profilon belül külön alakítják ki az elvezető, zárt csatornarendszert.

Integrált vízelvezetés profilon belüli zárt csatornarendszerrel

2. Az illesztések, felületek kidolgozása, a sarokelemek, kiegészítők egységes rendszerként legyenek kialakítva, ne pedig egyenként hozzárakosgatva egy keretszerkezethez.

3. Elengedhetetlen a magas szélállóság, a jó variálhatóság. A környezethez, egyéni igényekhez jól lehessen hozzárendelni, akár rendszer szinten. Egyedi látvány megvalósítására ugyancsak legyen alkalmas. A gyártó rendelkezzen erre kész megoldásokkal. Barkács módszerek alkalmazása kizárt!

4. Győződjünk meg arról, hogy milyen és hányféle kiegészítő adaptálható a rendszerhez és milyen módon (oldalzárások, üvegfal rendszerek, világítás, fűtés, stb.).

5. Ezeknek a tereknek speciális az akusztikája, torzítják a hangot. Érdemes ún. plein wave hangtechnikai megoldásokat igényelni, melyek jobb hangzást biztosítanak – ennek főleg a kültéri zenehallgatás alkalmával lesz jelentősége.

6. A gyártótól kérjük el a bevizsgálásra vonatkozó adatokat. Fontos lehet pl. a szélállóság, csapadékelvezetés, hóterhelés esetén. Kérdezzünk rá, hogy léteznek-e gyárilag kialakított profilok és kiegészítők a különböző rögzítési szituációkhoz. Ugyancsak nem ajánlott a házi barkácsolás!

7. A karbantartás, tisztántartás részleteivel legyünk tisztában.

8. Az elektromos betáplálási igényekkel kapcsolatos információk ugyancsak fontosak. Az elektromos rácsatlakozás előre egyeztetett módon készüljön. Az elektromos tervezést a megfelelő szakemberrel végeztessük el, az igényeinkről előzetesen egyeztetnünk kell a forgalmazóval.

9. A megfelelő alapzat kialakítása nagyon fontos, ugyanis ehhez lesz rögzítve a szerkezet. Mindenképpen statikailag megfelelő alapozás szükséges.

10. Kérdezzünk rá, hogy a kiválasztott szerkezethez melyik a megfelelő dőlésszög.

11. Kérdezzünk rá, hogy a lamellákba integrált LED világítás spotokat takar-e – ami kevésbé praktikus – vagy a lamella síkjában és teljes hosszába süllyesztett LED csíkot.

12. Kérjünk referenciát (ne csak képet)!

Tervezési folyamat kerti- és teraszárnyékoló rendszer kialakításához

Első lépés az igények felmérése: a vevő előzetes igényei alapján születik egy hozzávetőleges árajánlat, de ekkor még nincs helyszíni felmérés.

Ezt követi a valódi tervezés látványtervvel, helyszíni felméréssel, változtatásokkal, az anyagok, színek kiválasztása. A komplett ár akkor tartalmazza a tervezés és a helyszíni szaktanácsadás díját, ha a terméket meg is rendelik.

A tényleges megrendelés után legyártják, szállítják és beépítik a szerkezetet.

Kerti teraszrendszer harmóniában, tervezetten

Töltsünk több minőségi időt a szabadban! - Összefoglaló az újgenerációs kerti teraszárnyékoló rendszerekről

Összességében elmondhatjuk, hogy ma már a kerti teraszárnyékolás többről szól, mint egy árnyékoló felállítása.

Nyári konyha a teraszon

Igényeink növekedésével és a technikai fejlődés következtében életminőség javulást, un. „garden casual” életérzés megteremtését szeretnénk elérni a szabadban, ahol a komfort mellett több minőségi időt tölthetünk családunkkal, barátainkkal. Az újgenerációs kerti teraszárnyékolók erre kitűnő alapot teremtenek.

Kerti grill, jacuzzi és kényelmes fotelek az árnyékolók alatt

Ahhoz, hogy a kívánt hatást érjük el megjelenésében és funkciójában, e teraszrendszerek felállítását már lehetőség szerint az építkezés tervezési szakaszában gondoljuk át szakértő segítségével.

A rendszerek megjelenésük óta, az évek alatt komoly fejlesztéseken mentek keresztül az igényekhez idomulva, a Renson innovációját követően. Ma már számos cég kínál teraszárnyékolókat, ahol megjelennek a bioklimatikus pergolarendszerek jellemző jegyei, mint a lamellás rendszerek, vízelvezetés, oldalárnyékolók, vagy éppen a kiegészítő extrák. Ha megbízható, hosszútávú és problémamentes megoldást keresünk a pénzünkért, mindenképpen járjunk el körültekintően és fordítsunk megfelelő figyelmet a részletekre, mert nincs is bosszantóbb, mint amikor sok pénzt kifizetünk valamiért és az mégsem válik be. Érdemes a rendszer kifejlesztőjének gyártói tanácsait megszívlelni (lásd. 12 pont).

Hangulatos kerti-teraszrendszer (Camargue)
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Ahogy belső élettereink egyre inkább kertünkbe is kiköltöznek, úgy változnak az árnyékoló megoldások igényeinkhez igazodva. Egyfajta életérzésre vágyunk a szabadban, ahol időjárástól függetlenül, egész évben minőségi időt tölthetünk családunkkal, barátainkkal.

Loggia – a modern, tolópaneles zsalugáter

Időtálló, sínrendszerben mozgatható, újgenerációs, kültéri árnyékoló alumínium szerkezettel és panelekkel, széleskörű felhasználással.

Tó2 – A kerti élet örömei

Izgalmas bemutatótérrel bővült a hazai kertberendezési piac. A Törökbálinton található Tó2 – Your Outdoor Living kert központ szinte minden témát lefed, ami egy kert esetén szóba kerülhet.

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől

Miért hasznos pergolával árnyékolni? Mi a különbség a pergola és télikert között? Számos, gyakran felmerülő kérdésre kapunk választ Pónya Pétertől, a Sunwood ügyvezetőjétől.

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.