Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással

Akár épületeik hűtési energiaigényének 33%-át is megspórolhatják nyáron a magyar ingatlantulajdonosok a megfelelő árnyékolók használatával, ám a hazai családi házak 58%-a, a társasházi lakásoknak pedig 56%-a nem, vagy nem megfelelően árnyékolt – derült ki az Atanád Árnyékolástechnikai Kft. kutatásából. A mintegy 1900 fő megkérdezésével készült felmérés adatai szerint 10-ből 6 ingatlantulajdonos 500 ezer forintot költ otthona napfény és hő elleni védelmére, de az energiahatékonyság ezen formájának fontosságát a lakosság csak utólag, a beköltözés után ismeri fel.

A 2023. július 21. és augusztus 13. között végzett online felmérésben a magyar lakosság árnyékolási szokásait és preferenciáit vizsgálta az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. Az 1897 fő megkérdezésével készült és a www.atenad.hu/felmeres oldalon publikált felmérésben 1445 családi ház és 452 társasházi ingatlan tulajdonosa vett részt. A felmérésből kiderült, hogy a társasházi lakásoknak csupán 44%-a, a családi ház állománynak pedig mindössze 42%-a árnyékolt megfelelően.

Atenád árnyékolás

Az árnyékolt ingatlanok tekintetben változatos képet mutat az árnyékolástechnikai eszközök használata. A családi házak 87%-át redőnyökkel, 9%-át textilárnyékolókkal, fennmaradó hányadukat pedig leginkább reluxákkal árnyékolják tulajdonosaik, akik minden tizedik házon napellenzőkkel is védekeznek a napfény ellen. A társasházi lakások 86%-át redőnyökkel, 12%-át pedig textilárnyékolókkal árnyékolják lakóik, de olyan háztartások is vannak, amelyek egyáltalán nem, vagy csak függönyökkel védekeznek a nap hatásai ellen.

„Az árnyékolás otthonaink energiahatékonyságában játszott szerepe még nem tudatosult kellően a lakosságban, amit az is mutat, hogy az árnyékolástechnikai eszközök vásárlóinak harmada elsősorban a legolcsóbb ár alapján választja ki otthona e fontos kellékét” – mondta Hélya Endre, az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója. „Az olyan korszerű árnyékolástechnikai eszközök használatával ugyanakkor, amelyek nyáron nem engedik be a hőt a lakásba, télen pedig szigetelő légréteget képeznek az ablak és az árnyékoló között, egy családi ház nyári hűtési energiaigényének akár 33%-a, téli fűtési energiaiszükségletének pedig akár 44%-a is megtakarítható” - tette hozzá.

Atenád árnyékolás

Ezt támasztja alá az is, hogy szinte az összes megkérdezett azt tapasztalta, hogy az árnyékolók felszerelését követően otthona belső hőmérséklete átlagosan 5 °C-kal csökkent. Ennek eredményeként mind a családi házak, mind a társasházi lakások tulajdonosainak negyede mintegy ötezer forintot, harmaduk pedig jellemzően öt-tízezer forint közötti összeget takarított meg a nyári hónapok során havonta azzal, hogy az árnyékoló használata révén nem kellett, vagy kevesebbet kellett a légkondicionálót használnia. Az energia megtakarítás mellett további pozitívum, hogy ezzel jelentősen csökkenthető volt a légkondicionálók használatának egészségügyi kockázata is.

Annak ellenére, hogy az árnyékolók gyorsan megtérülő befektetésnek tekinthetők, óvatosság jellemzi a lakosságot ezen eszközök vásárlása terén. Erről árulkodik az is, hogy az árnyékolt házak és lakások tulajdonosai közül 10-ből 6 válaszadó kevesebb, mint félmillió forint, további 3 tulajdonos fél és egymillió forint, minden tizedik pedig egy-másfél millió forint ráfordítással árnyékolta otthonát. A fejlesztést a megkérdezettek több, mint fele utólag, beköltözés után valósította meg.

Atenád árnyékolás

A klímavédelem és az energiahatékonyság szempontjából is jó hír ugyanakkor, hogy az otthonukat eddig még nem árnyékoló ingatlantulajdonosok 85%-a tervezi, hogy valamilyen árnyékolástechnikai eszközzel védekezik majd a napfény és a hő ellen.

Az árnyékolásban egyáltalán nem gondolkodó szűk kisebbség (15%) szerint azonban az árnyékolástechnikai eszközök túl drágák, a szerencsésebbek otthona előtt pedig fa adja az árnyékot, így ők továbbra sem tervezik a napfény elleni védekezést.

Felmérés a magyar lakosság árnyékolási szokásairól – Részletes eredmények

Az Atenád Kft. 2023. július 21. és augusztus 13. között végzett online felmérést a magyar lakosság árnyékolási szokásairól és preferenciáiról. Az 1897 fő megkérdezésével készült felmérésben 1445 családi ház és 452 társasházi ingatlan tulajdonosa vett részt.

Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás

A társasházi lakásokban élők eredményei

Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás

A családi házban élők eredményei

Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Atenád árnyékolás
Népszerűek a témában

Redőnyt vásárolnánk? Szakértői tanácsok a megbízható választáshoz

Erre figyeljünk, ha zsaluziát vásárolunk! - válaszol a szakértő

Az árnyékolók kiválasztásánál is fontos szempont az energiatakarékosság – Szakértői Tanácsok

Ez is érdekelhet

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Színek a fürdőszobában…

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Házvásárlás: innen tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere

Készítsen díjmentes, gyors nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Atenád - A pliszé, mely forradalmasította a szúnyoghálókat - videó

Összhangban az építkezőkkel

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Beltéri árnyékolás: stílus és funkcionalitás a lakberendezésben

Miért válasszunk alumínium redőnyt? Válaszol a Rollstar szakértője

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Outdoor életterek modern árnyékolókkal és pergolákkal – Az Archishade szakértői segítenek tervezni

Tolópaneles zsalugáter: az kültéri árnyékolás új korszaka

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Archishade - A télikert nélkülözhetetlen eleme, az árnyékoló - videó

Árnyékolás – Külső és belső szerelésű árnyékolók a hagyományostól a modern eszközökig, kül- és beltéri típusok. Működés, design és energiatakarékosság

Az árnyékolók kiválasztásánál is fontos szempont az energiatakarékosság – Szakértői Tanácsok