Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Szakértői tanácsok zsaluzia vásárláshoz – avagy mire érdemes odafigyelni a választás során

A zsaluzia az újgenerációs kültéri árnyékolók egyik legnépszerűbb típusa, de vajon mik azok az előnyös tulajdonságok, melyeknek hatására inkább ezt az árnyékolót választjuk más kültéri rendszerekkel szemben. Természetesen az egyéni preferencia mellett szakmai szempontok figyelembevételével érdemes dönteni, melyekről az Archishade Kft. szerződött kivitelező partnerével, Molnár László cégvezetővel beszélgettünk. Annak érdekében, hogy minél több szempontot tisztázzunk, szóba került a zsaluziák megjelenése, funkciói, és működése is, melyek mellett ellenpéldaként bemutatásra kerültek az esetleges szakszerűtlen kivitelezésnek köszönhető beépítési bakik is.

A zsaluziák népszerűsége töretlen, de vajon melyek azok az előnyök vagy éppen buktatók, amelyek eldönthetik azt, hogy éppen emellé a kültéri árnyékoló mellé tegyük le voksunkat, például egy redőny vagy textilárnyékoló helyett. Az Alumark zsaluzia márkanevet jegyző Archishade Kft. egyik szerződött kivitelező partnerével, Molnár László cégvezetővel, azért beszélgettünk ezekről az alumínium lamellás árnyékolókról, hogy minél több szempontot felvonultatva adhassunk támpontot olvasóinknak a zsaluziák megjelenésével, funkcióival, működésével kapcsolatban, kitérve a termékválasztási szempontok jelentőségére és a szakszerűtlen kivitelezésből adódó beépítési buktatókra is. A cég az ablakgyártás és nyílászárók beépítése mellett az árnyékolástechnikai termékek minőségét tekintve is kompromisszummentes megoldásokat kínál.

Archishade zsaluzia

– Talán nem csak az én esetleges tájékozatlanságomból fakad, ha azt mondom, laikusként kevesebbet tudok a zsaluziákról, mint például a redőnyökről. Ezen a vonalon maradva kérdezem: mi a zsaluzia?

– A zsaluzia egy kültéri árnyékolástechnikai megoldás, melynek fő funkciója az, hogy megfogja a bejutó fényt, s ezáltal elejét vegye a belső terek felmelegedésének. Ha már említette a redőnyt, érdemes elmondani, hogy míg a redőnnyel gyakorlatilag nem, illetve nagyon korlátozott formában tudjuk szabályozni a bejövő fényt (hiszen minimális „játék” mellett az vagy teljesen fel van húzva, vagy le van engedve), addig a zsaluziával, a lamelláinak forgatásával megtehetjük ezt. Megfelelő beállítás mellett úgy élvezhetjük a beáramló napfényt, hogy közben nem melegíti fel a lakóteret, viszont akár olvashatunk, vagy éppen főzhetünk is mellette anélkül, hogy lámpát kellene kapcsolnunk. Ugyanakkor a külső árnyékoló választásnál mindenkinek el kell döntenie, hogy mennyire lényeges szempont a teljes fényzárás. Akinek ez nem annyira fontos, akit nem zavar például a felkelő Nap beszűrődő fénye, annak mindenképp jó választás a zsaluzia.

Archishade zsaluzia

– Milyen lamella típusokkal vásárolhatók a zsaluziák?

– Háromféle lamellával készülnek többségében a zsaluziák, melyek esztétikai, illetve műszaki szempontból is eltérnek egymástól. A lamellákat alapvetően profiljuk alakja szerint különböztetjük meg, ezek közül az alaptípus a C profilú, amely a másik kettőhöz, a Z-hez és az S-hez képest több fényt ereszt be. A beáramló fény mennyisége mellett különbség van a szélállóság tekintetében is. Így a C profilú lamellánál 60-75 km/h (ami már kifejezetten erős szelet jelent) az a határ, amikor a szélérzékelővel szerelt rendszer a lamellák megóvása érdekében felhúzza a palástot, a Z, illetve az S profilú lamelláknál pedig 90 km/h óra ez az érték. A Z és az S alakú lamellák jobban zárnak, és hogy szél esetén ne fém a fémmel ütközzön, minden lamella kapott egy gumiprofilt. Ez a megoldás egyrészt mérsékli a hanghatást, másrészt, mivel jobban felfekszenek egymásra, csökkenti a fényréseket is.

Archishade zsaluzia

– A tok elhelyezésének milyen szempontjai, adott esetben korlátai lehetnek? Gondolok itt arra a különbségre, ami egy új építésű, és egy már kész ingatlan esetében felmerülhet.

– Utólag beépített zsaluzia rendszereknél állhat elő az a helyzet, hogy a tok nagyobb, mint a beépítésre rendelkezésre álló hely. A redőnnyel ellentétben a zsaluziában nem feltekeredik a palást, hanem egymás alá jönnek fel a lamellák, aminek következtében azok számától és profiljától függően a toknak hosszirányban nagyobb a kiterjedése. A kivitelezés szerint választhatunk látszótokos rendszert vagy vakolható tokos kialakítást. Utóbbinál a homlokzatba, homlokzati szigetelésbe vagy az áthidaló rendszerbe süllyesztve kerül be a tok, így használat közben a zsaluzia olyan hatást kelt, mintha egyenesen a falból ereszkedne le. Ráadásul, ennél a fajta kivitelezésnél az ablakunk teljes üvegfelületén biztosítja a kilátást.

Archishade zsaluzia

– Árnyékolók fontos eleme a lefutó is.

– Ez így igaz. A lefutó elsősorban a lamellák megvezetésére szolgál, de akár a teljes tok megtartására is van példa oly módon, hogy a tok egyéb rögzítésére már nincs is szükség. Az Archishade Alumark zsaluziáinak nagy előnye, hogy kétféle lefutóval rendelhetők. A szélesebb típusba szerelhető (akár utólag is!) függőleges, vagy vízszintes irányú mozgatású pliszé szúnyogháló. A zsaluzia mozgatása közben az alumínium lefutókban egy műanyag betételem vezeti a lamellapalástot. Egy esetleges sérülésnél (például nekicsapódik egy labda) a javításhoz nem szükséges kicserélni a teljes beltartalmat, mert a műanyag betét egyszerűen levehető és cserélhető, így nem kell megbontani az alumínium lefutót.

Archishade zsaluzia

– A beszélgetésre készülve az Alumark márkatípusok esetén találkoztam azzal a kifejezéssel, hogy öntartó zsaluzia. Ez mit jelent pontosan?

– Az öntartó rendszerek egyik fő előnye a hagyományos zsaluziákkal szemben, hogy hőhídmentes kialakítást tesznek lehetővé, mellyel növelhetjük az energiahatékonyságot és meggátolhatjuk a párakicsapódást, a belső falak penészesedését. Az épületben lakók komfortérzetét is javítják azáltal, hogy egészséges, kellemes klímát biztosítanak az épületen belül.

Műszaki sajátossága, hogy a teljes lamellacsomagot tartalmazó tokot a lefutó tartja, ami azt jelenti, hogy a piacon elérhető legtöbb zsaluziával ellentétben ablakra, illetve ajtóra is szerelhető. Az S-Kompakt típus a teherhordó változatok legerősebb típusa, amelyik nem hajlított lemezből, hanem tartósabb, erősebb, stabilabb extrudált alumíniumból készül. Az Archishade kínálatában már elérhető az S-Kompakt termékcsalád legújabb, második generációs tagja, az S-Kompakt EVO is, amelyet az ugyancsak kiváló elődjéhez képest még tovább finomított műszaki megoldások jellemeznek. Például az EVO vastag, húzott profilú tokjába különböző speciális csatornákat építettek be, ami praktikus a rögzítés és a kábelvezetés szempontjából is. A fejlesztések a funkcionalitáson túl az esztétikai élményt is növelik.

Archishade zsaluzia

– Említette a hőhídmentes kialakítást az öntartó típusok esetében. A standard zsaluziáknál mekkora a veszélye a hőhíd kialakulásának?

– Elsősorban nem az árnyékoló feladata a hőszigetelés, és ezzel a hőhíd megelőzése, ennek a kellemetlen, penészedéshez vezető jelenségnek a megfelelő építészeti megoldással kell elejét venni. Például, ha a házon húsz centiméter vastag a szigetelés, akkor nem elég a tokot 5 centi vastag szigeteléssel ellátni, hiszen a jelentősen eltérő szigetelőképesség miatt ebben az esetben is kialakul a hőhíd. Fontos megjegyezni, hogy az Archishade áthidaló helyére beépíthető rendszere hőszigetelt tokkal készül.

Perfekt zsaluziatok, hőszigeteléssel
Archishade zsaluzia
Archishade zsaluzia

– Egy külső árnyékoló lényeges tulajdonsága az is, hogy milyen szélességig működtethető teljesen üzembiztosan, meghajlás nélkül. Ebben a képességben milyen különbségek vannak a redőny és a zsaluzia között?

– Míg az alumínium redőny szélessége legfeljebb 3 méter, addig a zsaluziáknál ez akár 4,5-5 méter is lehet. Ez annak tudható be, hogy a redőnynél a két végén vannak rögzítve a lamellák, a zsaluziánál viszont a függőleges merevséget biztosító a szalagok, az úgynevezett „létrák” száma a szélesség függvényében növelhető.

Hatalmas fesztáv
Archishade zsaluzia
Merevséget biztosító szalagok (létrák)
Archishade zsaluzia

– Mi végzi a lamellapalást mozgatását?

– Kifejezetten zsaluzia mozgatásához készült motor került beépítésre a rendszerbe, ez mozgatja le és fel a lamellákat, illetve billenti meg azokat a kívánt szögben. Az 5 éves garanciával rendelkező, magas minőséget képviselő Geiger motor működtethető oldalfali kapcsolóval és távirányítóval is, illetve okosotthon rendszerekbe integrálva telefonról is irányítható.

Archishade zsaluzia

– A technikai tartalmak mellett a választásnál lényegesek az esztétikai szempontok is. Az Alumark zsaluziák milyen színben találhatóak meg a kínálatban?

– Ha a színek kiválasztásán gondolkodunk, alapvetően két döntést hozunk, hiszen színt kell választanunk a toknak és a lefutónak, valamint a lamelláknak is. Előbbiek a RAL színskálán szereplő bármelyik színnel rendelhetők, utóbbinál szűkösebbek a lehetőségek, de még így is több, mint húsz szín közül választhatunk. Köztük olyanokat, amelyek ugyancsak elérhetőek a RAL skálán, tehát összhangba hozható a zsaluzia egyes festett elemeinek a színe, így a megbízható működés szép esztétikai megjelenéssel párosulva nyújt megoldást az árnyékolásra.

Archishade zsaluzia

– Ha már a zsaluzia mellett döntöttünk, számos gyártó kínálatát megtaláljuk a piacon. Mire ügyeljünk a márka kiválasztásánál?

– A legfontosabb, hogy komplett rendszert érdemes választani, ahol az elemek, mint a lamellacsomag, tokrendszer vagy szúnyogháló, átgondolt módon, együttesen kerültek kialakításra így elkerülhető, hogy a termék részei nem illeszkednek tökéletesen. A jól kitalált, komplett rendszerek a beépítésnél és a végeredmény szempontjából is komoly előnnyel bírnak.

Másfelől, ma már nagyon sok cég készít nagyon jó marketing-anyagokat a termékeiről. Sajnos ezek alapján nehéz megítélni, hogy mi a különbség a különböző gyártók termékei között. Lényeges tehát, hogy a termékeket feltétlenül nézzük meg élőben is, lehetőleg minél nagyobb mintán. Ha a termék már ránézésre sem tűnik meggyőzőnek, érdemes máshol körülnézni.

Gyenge minőségű termékek esetén még a laikusok számára is árulkodó jel lehet, amikor látszó, napfénynek bármilyen mértékben kitett műanyag alkatrészekkel találkozunk. Kivételt képeznek az UV-álló műanyagból készült vezető-betétek a lefutósínekben.

Ugyancsak felismerhető jelenség, ha a lamellák nem teljesen egyenesek, vagy csukott állapotban nem zárnak össze szépen csak a széleken, és középen rés jelenik meg a lamellák között.

Gyanús lehet az is, ha a lamellák anyagvastagsága 0,42 mm alatt van.

Aggodalomra adhat okot, ha az emelőszalagok átvezetésénél nem visszaperemezett lyukasztások vannak.

Végül, ha még mindig bizonytalanok vagyunk, akkor természetesen érdemes referencia-munkát megtekinteni az adott termékekből.

Archishade zsaluzia
Archishade zsaluzia

– Azt értem már, hogy miért érdemes zsaluziák esetén is a megbízható márka mellett letenni a voksunkat. De ennek ellenére, lehetnek-e egyéb buktatók, melyek az idő folyamán károkat okozhatnak a felhasználónak? Gondolok itt arra, mely akár egy szakszerűtlen beépítés következményéből eredhet.

Természetesen igen.

Láttunk már sajnos olyan zsaluzia-beépítéseket is például, ahol a nem megfelelő csavar és rögzítés-technológia megválasztásából adódóan a felszerelést követően néhány hónap múlva leesett a zsaluzia a helyéről, a 2. emeletről.

De hogy még hétköznapibb példát említsek, a mozgó szerkezetek, így a zsaluziák esetén is nagyon fontos az átlók, párhuzamok, vízszintek és függőlegesek betartása. A zsaluziák az ezekből adódó eltéréseket eleinte viszonylag jól tolerálják, de előbb-utóbb ezek az eltérések különböző hibák formájában fognak megjelenni. Ilyen esetekben természetesen a gyártó nem tud felelőséget vállalni, hiszen nem a termékkel, hanem a beépítéssel van a hiba – sok esetben pedig azok a cégek, akik ilyen trehány módon építik be a termékeket, sajnos nem fognak eleget tenni a saját garanciális kötelezettségeiknek. Nyilván ilyen eseteken peres úton lehet érvényt szerezni az igazunknak, de ez is sok energiával és vesződséggel jár. Nem is beszélve azokról a szituációkról, amikor az ezekből eredő hibák már éppen a garanciális időszak lejárta után jelentkeznek.

Beépítési hibákból néhány példa, melyekkel találkoztam:

  • A bal oldali képen látható, hogy a tok tetején egy rés alakult ki, a hibás méretezés következtében, így nem méretpontos a tok. A rés következtében a tok beázik, a motor meghibásodik, befúj a szél a belsejébe, beköltöznek a rovarok, stb. A jobb oldali képen látható, hogy spórolás céljából nem szinterezték az egész tokot, csak azokat a széleket, melyek a vakolás után is látszanak.
Archishade zsaluzia
  • Vakolható tokos zsaluzia esetén a toknak minden esetben U-alakúnak kell lennie. Ebben az esetben csupán egy L-alakú takarólemezt szereltek fel. Látható, hogy az elejére kapott terheléstől megemelkedik a profil teteje, így rövid időn belül a szigetelés is megrepedezik körülötte.
Archishade zsaluzia
  • Néhány gyártó csak standard takarólemezeket lát el L-profillal vakolóél gyanánt és azokat adja el vakolható „tokokként”. Ezeket nem is rögzítik erre a célra alkalmas konzolokkal, hanem csak a végzáróknál rögzítik – emiatt a „tokok” vakolás után is akár kézzel könnyedén megmozgathatók és nem elég stabilak a zsaluziákat érő terhelések elviselésére. Ennek eredményeképpen nagyon gyorsan a színezett vakolat körbe-reped a „tokok” körül, valamint az ilyen „tokba” épített zsaluziák szélállósága lényegesen elmarad a korrekt módon telepített zsaluziákétól.
Archishade zsaluzia

– Útravalóként milyen gondolatokat fogalmazna meg tapasztalt szakemberként az építkezőknek, felújítóknak?

– Hosszú évtizedek óta prosperáló, nyílászárókkal foglalkozó vállalkozóként elmondhatom, hogy többek között azért döntöttünk az Alumark zsaluziák mellett, mert hosszútávú üzleti kapcsolatokban gondolkodunk a minőség zászlaja alatt. Az Archishade tervező szakemberei - műszaki támogatás mellett-, azon dolgoznak, hogy fejlesztéseikkel a lehető leggyorsabban és egyúttal a legjobb minőségben tudjanak reagálni a felhasználói igényekre. Az S-Kompakt zsaluzia rendszereik a redőnyökhöz hasonló módon szerelhetők be, ami azért is fontos, mert aki egyszer már elsajátította, és magabiztosan végzi a redőnyök beszerelését, az az Alumark zsaluziáit is pontosan, minden lényeges szakmai kritériumnak megfelelően tudja beépíteni, aminek elsősorban a megrendelő lesz a legnagyobb nyertese azáltal, hogy a prémium minőségű termék kifogástalanul fog működni.

Archishade zsaluzia

Tovább a zsaluziákhoz Árajánlatot kérek Tervezési konzultációt kérek

Népszerűek a témában

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással

Árnyékolás Atenád tolózsalugáterrel – Szakértői tanácsok

Pergola vásárlási tanácsok a specialistától – Mire érdemes odafigyelni?

Ez is érdekelhet

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Vásárlási tanácsok pliszé szúnyoghálóhoz – Szakértői útmutatás a rovarvédelemhez

Összhangban az építkezőkkel

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Beltéri árnyékolás: stílus és funkcionalitás a lakberendezésben

Miért válasszunk alumínium redőnyt? Válaszol a Rollstar szakértője

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Outdoor életterek modern árnyékolókkal és pergolákkal – Az Archishade szakértői segítenek tervezni

Tolópaneles zsalugáter: a kültéri árnyékolás új korszaka

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Archishade - A télikert nélkülözhetetlen eleme, az árnyékoló - videó

Árnyékolás – Külső és belső szerelésű árnyékolók a hagyományostól a modern eszközökig, kül- és beltéri típusok. Működés, design és energiatakarékosság

Hatékony levegőcsere üzemeltetési költségek nélkül – Szakértői tanácsok szellőztetéshez

Árnyékolás Atenád tolózsalugáterrel – Szakértői tanácsok

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással