Beköltöztek Fórizsék a NagyCsaládiHázukba

Fórizsék 2011-ben nyertek a NagyCsaládiHáz pályázaton, amelyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és öt építőanyag-gyártó cég írt ki.

A NagyCsaládiHáz pályázat 2011-ben indult, akkor öt építőanyag-gyártó cég – Baumit Kft., Bramac Kft., Schiedel Kéménygyár Kft., Tondach Magyarország Zrt., Wienerberger Téglaipari Zrt. – a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE segítségével 5-5 millió forint értékű építőanyagot ajándékozott két építkező nagycsaládnak. Az egyik nyertes az érdi Fórizs Gyula Zsolt és felesége volt három gyermekükkel.

Beköltöztek Fórizsék a NagyCsaládiHázukba

Fórizsék három gyermekükkel 42 négyzetméteres szolgálati lakásban éltek már 12 éve, amit már régen kinőttek. Évek óta gyűjtötték a pénzt saját házukra, ami nem volt egyszerű feladat az óvónői és lelkészi fizetésből. 2010 decemberében sikerült Érden telket vásárolniuk, de ezzel el is fogyott minden pénzük. És akkor 2011. január 3-án látták meg a NagyCsaládiHáz pályázat kiírását. Gyorsan kellett dönteniük, mert a hónap végéig be kellett adniuk a pályázatot tervekkel, építési engedéllyel. Szerencsére az ismerős építész, aki az imaházat is tervezte, segített. Hamar kész lett a terv, és az önkormányzatban is segítettek, a hiánypótlás ideje alatt meglett az építési engedély.

Beköltöztek Fórizsék a NagyCsaládiHázukba

Sok pénzük így sem volt, de annyi mindig lett, amennyi épp kellett. Az építkezést végig a családfő, Zsolt és apósa tartott kézben, de ők voltak a segédmunkások is. Zsolt előtte két építkezésen tanulta meg, mit, hogyan is kell csinálni, az első az imaház építése volt, utána meg Ercsiben épített adományokból egy nagyon szegény roma család számára házat.

Beköltöztek Fórizsék a NagyCsaládiHázukba

És 2011-ben végre saját családjának is megépíthette a várva-várt otthont. Az építőanyag-gyártók rengeteget segítettek. A Wienerbergertől nagyon sok építőanyagot kaptak, csak leadták a rendelést, és már szállította is a cég azt, amire épp szükségük volt: 4 ezer téglát, áthidalókat, gerendákat, béléstesteket. A Tondach szakemberei kiszámították, mire van szükségük a tetőfedéshez, és amikor kellett, minden pontosan érkezett: kerámia tetőcserép, alátétfólia és valamennyi kiegészítő. A Schiedel munkatársai is már a tervek alapján tudták, mire lesz szükség, és időben adták a kéményt minden szükséges kiegészítővel együtt. A Baumit 700 ezer forintos keretet biztosított számukra, ebből a pince falának vízzáró hőszigetelését és a vakolat színezését oldották meg.

Beköltöztek Fórizsék a NagyCsaládiHázukba

„Nagyon hálásak vagyunk mindezért, mert ha nem kaptuk volna ezt a sok segítséget, akkor nem épülhetett volna föl a házunk” – mondták el Fórizsék a beköltözés alkalmából tartott vendégségen, ahová meghívták az adományozókat és a NOE képviselőit, akik viszont azt állapították meg: „Jobb helyre nehezen kerülhetett volna a NagyCsaládiHáz támogatása.”

Beköltöztek Fórizsék a NagyCsaládiHázukba

NagyCsaládiHáz

Kapcsolódó cikkek

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.