Belső gépészeti szerelések a NagyCsaládiHázban - Kovács Balázs és családja, Fonyód

A Nagy Családi Ház 2014. pályázat áldásos eredményeképpen a Fonyódon építkező Kovács Balázs és családja a falak felhúzása és a teljes tetőzet megépítése után eljutottak a belső gépészeti munkák kivitelezéséhez majd a befejezéshez. Az épülő fészkük viszonylag kis alapterülete tette már a tervezésnél szükségessé, hogy a tetőteret is beépítsék, és főleg a gyerekek számára lakhatóvá tegyék. A belső szerelési munkák több mozzanatban történtek.

Az egyik, és talán a legnagyobb anyagi igénybevételt jelentő fázist a vízszerelés és a fűtési rendszer kiépítése jelentette.

A gépészeti rendszerek becsövezése

A gépészeti rendszerek becsövezése

Fűtés

Ennek kigondolása már a ház tervezésekor elkezdődött. Igényeik szerint mindenképpen szerettek volna fafűtésű házban lakni, mellőzve a gáz használatát. Ennek legfőbb oka, hogy vidéken a fa beszerzése mindenképpen olcsóbb, mint a gáz használata. Eleinte cserépkályhára vágytak, de a növekvő család miatt szükséges lett a tetőtér beépítése is, és úgy látták, hogy ez takarékosabb megoldás, mint a négyzetméter növelése. Előnyt láttak abban, hogyha a gyermekeik megnőnek és kirepülnek, akkor az alsó szint bőségesen elegendő kettőjüknek. Erre az esetre azonban már érdemes volt egy központilag is működtethető és kontrollálható rendszer kiépítése, ami tartalmaz olyan kényelmi szempontokat is, mint az állandóan kiegyenlített és optimalizált hőmérséklet, annak függvényében, hogy ki mikor van otthon. Így nincs túlmelegedés, vagy túlzott lehűlés. A tervezett költségvetésből azonban már nem futotta volna egy külön kazánhelyiségre.

Gépészeti rendszerek kiépítése

Gépészeti rendszerek kiépítése

A szakemberekkel konzultálva jött az ötlet, hogy egy vízteres kandallóval fűtsenek, melyet egy puffertartállyal összekötve a fűtés minden kényelmi opciója elérhetővé válik. Nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a szocpol mértéke az energia-besorolástól is függ, melyet úgy tudtak A-osztályúvá tenni, hogy a villany‑bojlerbe is bevezetik a fűtési hőenergiát, a már bent lévő villanypatron mellé. Ez utóbbi alaposan megbonyolította a gépészeti részt, melyet amúgy szerettek volna minél egyszerűbbé tenni.
Miután elkészült a fűtésrendszer bonyolult csőhálózata, a Pécsről rendelt és érkezett vízteres kandalló is beépítésre került. Ennek bekötésében nagy segítségükre volt Szarka-Páger Lajos a Pipelife Hungária kft. szakembere, aki az egész tervezést, méretezést magára vállalta és meg is valósította a pályázat keretein belül. A magyar gyártású bojlert, valamint 500 literes puffer tartályt, a szivattyút és néhány fontos alkatrészt az internetről rendelték, illetve helyi kereskedőknél szerezték be.

Az eredetileg elképzelt, rejtett csöves fűtési megoldás túl drágának ígérkezett, ezért kiegyeztek volna a radiátoros megoldással is. Viszont a pályázat megnyerésekor a Pipelife cég felajánlotta, hogy amennyiben mégis a felületfűtés mellett döntenek, akkor ők adnák a szükséges anyagok, eszközök döntő részét. Ennek köszönhetően lett az a végleges állapot, hogy a kandalló felfűti az 500 literes puffert, majd az szolgáltatja a vizet a falfűtéshez és padlófűtéshez. A Pipelife cég továbbá azt is felajánlotta, hogy a víz és a csatornarendszer kiépítéséhez szükséges csöveket is a rendelkezésre bocsájtja. Ezzel ugyancsak tetemes költséget sikerült megtakarítani.

Fűtési rendszer kiépítése

Fűtési rendszer kiépítése

A kandalló végleges beszerelésekor a villany- és fűtésszerelők a próbafűtést megfelelőnek és kielégítőnek ítélték. A kezdeti ügyetlenkedések után elmondható, hogy a fűtés már egy ideje kiválóan működik. Ugyanez mondható el a Schiedel Kéménygyár Kft.-től kapott kéményről is. Még annyit, hogy egy gyönyörű kandallót épített a tűztér köré az egyik helyi vállalkozó.

Falfűtés kiépítése

Falfűtés kiépítése

Falfűtés kiépítése

Vízhálózat

A vízszereléssel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az eredeti tervek szerint, – szokatlan módon – csak az emeleten lett volna vizes blokk a tisztálkodási lehetőségnek, mert ezzel is spórolni akartak. Azonban a Villeroy & Boch Magyarország Kft. jóvoltából az alsó szinten is sikerült kialakítani egy WC-s fürdőt kabinos zuhanyzóval. Ennek korszerű és maradéktalan kialakításában a Kludi Szerelvények Kft. is nagyon segítőkész volt, a szükséges szerelvényeket ingyen az építkezők rendelkezésére bocsájtotta. Az emeleten értelemszerűen elkészült az eredetileg is megálmodott fürdő és WC helyiség.

Falfűtés kiépítése

Falfűtés kiépítése

Villanyszerelés

A villanyszerelés is viszonylag zökkenőmentesen alakult és a megbízott mesterember is jól ellátta a feladatát. A belső világítási hálózaton túl, sok feladata volt a fűtési- és melegvíz ellátó, szabályozó rendszer energetikai bekötéseivel is. A villanyszerelő azóta befejezte a szerelvényezést is, illetve most kerültek fel az utolsó lámpatestek, melyeket szüleiktől kaptak ajándékba.

Kovács Balázs a következőképen írja le a konklúziót, és köszöni meg a segítséget, melyet a munkák során kapott:
„A tetőteret családunkkal és barátainkkal szigeteltük és lambériáztuk, ebben is sok-sok ember sok-sok munkaórája van, hálásan köszönjük nekik. Ugyanígy raktuk le a földszint laminált padló burkolatait, és készítettük a betonlépcső faborítását. Ezek sem készültek volna el családunk és barátaink önzetlen segítsége nélkül. A házban még sok munka van hátra, hogy egészen késznek tekinthessük, de már látszik a vége. Kívülről elkészült a vakolás, a szigetelést kétszer glettelték, és most várjuk a használatbavételi engedélyt, ugyanis ha ezt felmutatjuk, kaphatjuk meg a gyermekeink után járó állami támogatás nagyobb részét. Ebből szeretnénk a külső vakolatot a házunkra feltetetni. Az persze nagyban függ az időjárástól, hogy ez még a tél előtt megtörténhet-e. Reméljük, mielőbb újabb jó hírekkel szolgálhatunk, és mielőbb vendégül láthatjuk gyönyörű házunkban nagylelkű támogatóinkat a Wienerberger, a Tondach, a Kludi, a Villeroy&Boch, a Schiedel, a Pipelife, a Homeinfo, valamint a NOE képviselőit.”

A következő utolsó részben remélhetőleg, már a befejezett kész otthont tudjuk bemutatni.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértőivel csokorba szedtünk néhány összefüggést. Fókuszban ezúttal a falazat és annak anyaga.

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Házat, de gyorsan! - 1. rész - Korszerű otthonok, pincétől a klímafödémig előregyártással

Ha érdekli egy olyan megoldás, amivel otthona szerkezetei gyorsan és időben elkészülnek, ahol akár a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál, természetesen az egyediségéről és szépségéről sem akar lemondani, és a költségvetésnek legalább ezt a részét könnyen kézben akarja tartani, akkor ismerkedjen meg a korszerű, előgyártással készülő építőanyagokkal!

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!