Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla

Igen! A mára méltán népszerű csiszolt téglatechnológia a téglagyártás csúcstechnológiája. Miért? Röviden: megjelenése, a beépítés gyorsasága, tisztasága és a kész szerkezet nyújtotta előnyök összessége miatt.

Egy ház szerkezetének építése során a falazás a legegyszerűbb feladatok egyike. Ez általánosságban igaz is, így ennél a munkafázisnál néhány évtizede még nehéz volt elképzelni, mit hozhat az innováció, lehet-e valaha csúcstechnológiáról beszélni.

Az elmúlt években ugyanakkor rekord gyorsasággal nőtt az igény Magyarországon is a minél jobb hőszigetelő értékkel rendelkező falazatok iránt. Az immáron 40 éve Magyarországon tevékenykedő Leier erre az igényre adott válasza volt a korszerű üreges falazóelemek csiszolt családjának életre hívása. Ezt a termékcsaládot a tavaly mintegy 3,5 milliárd forintból felújított devecseri gyárában állítja elő, de a cég szerződött építőanyag kereskedésekein keresztül azok az ország bármelyik részébe könnyedén eljutnak. Az ezekkel felépített falszerkezetek a korábbiaknál még kedvezőbb épületfizikai és szilárdsági tulajdonságokkal rendelkeznek, ugyanakkor a falazási munka a gyorsabb és egyszerűbb.

LeierPlan csiszolt tégla

Lássuk, a tapasztalatok alapján kinek érdemes az újgenerációs téglával megismerkednie? Mindenkinek, akinek fontos, hogy mind az építkezés folyamata, mind a végeredménye professzionális és takarékos legyen. Sőt, manapság a csekély élőmunkával gyorsan haladó kivitelezés a legkeresetteb, ezt az igényt pedig a csiszolt technológia messzemenőkig kielégíti.

De kezdjük a folyamat végén!

Milyen épület lesz, amelyet csiszolt téglából, pl. a LeierPlanból falaznak?
A milliméter pontosra csiszolt falazóelemekből épült házak kellemes lakóklímájáról maga az ősi anyag, a tégla, más néven a kerámia, és kedvező hőszigetelési érték gondoskodnak. Mivel a habarcs helyett használt vékony ragasztóréteggel a falba kevesebb víz kerül, a falazat gyorsabban szárad, így akár 24 óra múlva kezdhető a következő munkafázis.

LeierPlan csiszolt tégla

És mit is építhetünk csiszolt téglából?

A LeierPlan Pro a különleges keresztmetszeti geometriával rendelkező termékcsalád 44 cm, 38 cm és 30 cm vastag teherhordó falszerkezetek építéséhez használható elsősorban. Nem is véletlen, hiszen az energiatakarékos működésről az ún. külső teherhordó falak gondoskodnak. Mindegyik téglaméretnél négy, jellegzetes alakú nút-féder kapcsolódik egymáshoz. Természetesen, aki a csiszolt technológia mellett dönt, nem kell lemondjon arról sem, hogy a belső teherhordó vagy éppen válaszfalak ezzel a csúcstechnológiával készüljenek. Ha tehát alacsony energiafelhasználású otthont szeretnénk és azt mindenképpen téglából képzeljük el, válasszuk a LeierPlan csiszolt téglát 44 cm vastagságban!

LeierPlan csiszolt tégla

A kivitelezők is kedvelik

Az újításokra nyitott szakemberek gyorsan nyitottá váltak a XXI. század téglatechnológiájára, hiszen az számukra is az előnyök sorát kínálja. Annak a kivitelezőnek, aki csiszolt téglából épít, néhány alapvető fogást ugyan el kell sajátítania, ebben a gyártók, így a Leier is készséggel nyújt támogatást szakmai továbbképzésein. A ragasztásos technológiával dolgozni precíziós feladat, a munka jelentősen nagyobb odafigyelést és precizitást igényel, cserébe kifejezetten gyorsan, akár pár nap alatt állnak a falak. Erről a téglák méretpontossága és a használt segédeszközzel felvihető ragasztóhabarcs, vagy más néven vékonyhabarcs, illetve a Leier FIX univerzális építési ragasztóhab gondoskodik. Az így létrejövő stabil szerkezet környezetbarát, időtálló, és nagyban hozzájárul az épület gazdaságos üzemeltetéséhez is.

LeierPlan csiszolt tégla

A kivitelezői oldalon jelentkező további előny, hogy a gyakorlatilag szárazépítési technológiával minden eddiginél jobban tervezhető az anyagszükséglet. És ami előny a kivitelezőnek, gyakran kínál, akár anyagi hasznot a megrendelőnek. Az ún. LeierPlan téglából készült fal pedig nem csak esztétikai megjelenésében, de geometriai mérettartásában is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik.

Mind a megrendelők mind a kivitelezők az előnyök közé szokták sorolni, hogy a csiszolt téglával akár -5 Celsius fok hőmérsékletig lehet dolgozni. A LeierPlan esetében a rendszerben hozzá kínált LeierFIX univerzális ragasztóhab erre kiválóan alkalmas.

Az innováció tehát a szerkezetépítés területén sem maradt el. Az új modellek egyre magasabb szinten elégítik ki sok más mellett a manapság kiemelten fontos energiamegtakarítás igényét. A falazási technológiák ugyanakkor ma is egymás mellett léteznek, így igényeink és persze pénztárcánk lehetőségei szerint választhatunk közülük.

És mi alapján érdemes letenni a voksunkat bármelyik mellett?
A felsoroltakon kívül a szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértői segítenek eligazodni az alternatívák között.

Népszerűek a témában

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Újragondolt építészet: fenntartható Ytong családi ház

Ez is érdekelhet

Miért ne válasszunk olcsó pergolát

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Szabad mozgás a fürdőben, avagy minden, amit tudnia kell az akadálymentesített fürdőszobákról

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

CSOK Plusz: elérhető közelségben az áhított otthon

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Hogyan és miben lakunk a közeli jövőben? - Új anyagok és technológiák az építészetben

Dizájnos kandallók a hideg estékre

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?

Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

7 érv a beton tetőcserép mellett

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

38 százalékkal jár jobban, aki téglaházat vesz vagy épít - Új falazási technológia hódít az építtetők körében

Épül a tető? Csak rendszerben!

Újragondolt építészet: fenntartható Ytong családi ház

Problémás terület az otthonfelújítás során: a padló utólagos hőszigetelése - Megoldás: Austrotherm UNIPLATTE építőlemez, most extra 33% kedvezménnyel