Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Akár a felére csökkentheti a falazási munkák idejét a hagyományos megoldásokhoz képest a Wienerberger által is használt Porotherm Rapid technológia. A simára csiszolt kerámia téglák pontosabb illeszkedése és bordaszerkezete révén olyan egyrétegű falazat készíthető, amely kiegészítő külső hőszigetelés nélkül képes a legszigorúbb, modern kori épületenergetikai elvárások teljesítésére is. Ráadásul a Rapid termékek alkalmazásával jelentősen, akár 98 százalékkal csökkenthető a víz- és a kötőanyagok felhasználása is.

A csiszolt kerámia téglákra épülő Rapid technológia olyan különleges előnyöket biztosít, amelyekre a hagyományos falazási megoldások nem képesek. Lényege, hogy a téglák a felfekvő felületükön síkra csiszolva kerülnek ki a gyárból, így azok, mint két asztallap, tökéletesen egymásra helyezhetők a következő sorokban. Ezáltal a szükséges kötőanyag mennyisége kevesebb lesz, és a falazat gyorsabban elkészíthető. Ez pedig a további munkafázisokat is felgyorsítja.

A megoldás ráadásul egyértelműen környezetbarátabb, a hagyományos falazáshoz képest ugyanis sokkal víztakarékosabb. Míg a hagyományos habarcsos technológiával egy átlagos méretű, 100 négyzetméteres családi ház falazatának elkészítéséhez 4200 liter vízre van szükség, a Porotherm Rapid Dryfix ragasztóhabos technológia esetén ez mindössze 8 liter. Összehasonlítva, az egy felhasználási helyre jutó havi átlagos vízfelhasználás 2022-ben 6890 liter volt. Így a vízhasználat szinte teljes elhagyásával az építtetők az egyik legnagyobb lépést tehetik meg a környezettudatos kivitelezés felé.

Wienerberger Porotherm Rapid Dryfix technológia

Időt és pénzt spórol, aki így épít

A Rapid technológiával nem csak a felhasznált víz mennyisége csökkenthető, de az anyagköltségen és a szállítási költségen is jelentős, több mint 70 százalékos megtakarítás érhető el azzal, hogy nem kell a habarcshoz használt rengeteg anyagot megvenni és szállítani. A Porotherm Rapid megoldással jelentősen csökkenthető a kivitelezési munka hossza is: egy 100 négyzetméteres családi ház falazata akár 13 nap alatt elkészíthető, ezzel szemben a tradicionális habarcsos technológiával ez csaknem egy hónapba telik. Arról nem beszélve, hogy a Dryfix habot használva a habarcsoknál megszokott minimum +5°C helyett akár -5°C környezeti hőmérséklet mellett is falazhatnak a szakemberek. Továbbá drasztikusan csökken az építkezés közben keletkezett hulladék is.

Wienerberger Porotherm Rapid Dryfix technológia

„Az elmúlt évek házépítési trendjei azt mutatják, hogy már a tervezés során kiemelt figyelmet kap a hatékonyság. A kiadások összeírásánál nem csak az alapanyaggal, de a munkadíjakkal, a beépítési és egyéb költségekkel is számolni kell. Így már korántsem biztos, hogy az tűnik az olcsóbb megoldásnak, amit elsőre is annak gondoltunk. A Porotherm Rapid falazási technológiát egyértelműen a XXI. század építési elvárásainak megfelelően dolgoztuk ki és kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ingyenes képzéseinken országszerte minél több szakemberrel ismertessük meg ezt a módszert. Ráadásul a modern technológiával fenntarthatóbbá is válik az építkezés.” – mondta Nagy Zsolt István, a Wienerberger marketingvezetője.

Képzésben a jövő

A Wienerberger kiemelten fontosnak tartja a szakemberképzés támogatását, így ebben az évben is meghirdette a kivitelező-kőműves, térburkoló és tetőfedő mesterek számára szervezett, többek között a Rapid technológia megismertetésére, illetve a gyakorlati ismeretek elmélyítésére és átadására fókuszáló tréningsorozatot. Március végéig 19 alkalommal, hatféle témában, 8 helyszínen, csaknem 500 résztvevő számára szerveztek interaktív tréningeket a Porotherm Rapid falazási technológiáról, a Tondach tetőcserepek beépítéséről, valamint a Semmelrock termékek alkalmazásának mesterfogásairól.

ÉRDEKLŐDÖM A POROTHERM RAPID TECHNOLÓGIA IRÁNT

Népszerűek a témában

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Szorult helyzetben - Hatékony hőszigetelés kis vastagságban

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért