Készítsen kerti teraszt

Nyáron a terasz az a hely, ahol életünk kellemes eseményei zajlanak, legyen szó akár kikapcsolódásról, akár grillezésről vagy kerti partikról. Ezért különösen fontos, hogy olyan hely legyen, ahol mindig jól érezzük magunkat. Fontos, hogy szélvédett, zöld környezetben legyen, de nem mellékes szempont az sem, hogy milyen a burkolata. Akár csempét, akár faburkolatot, betonlapot vagy terméskövet használ, számos lehetőség kínálkozik a régi terasz csinosítására vagy teljes felújítására.

Tervezés

A terasz építésének elkezdése előtt, tervezze meg a terasz méretét és formáját. A tervezési fázis és anyagbeszerzés után a terasz elkészítése legfeljebb egy napot vesz igénybe. Készítsen tervet papíron! Rajzolja meg a terasz szegélyeit, határozza meg a burkolat szálainak irányát. Már a tervezés során érdeklődjön a beszerezhető szálhosszúságokról, és olyan méretet, szálirányt válasszon, amely a legkisebb anyagveszteséggel jár.

A helyszín

Ha papíron terasza elkészült, a következő lépés a helyszín kitűzése. Ezt mérőszalag, letűző karók és zsinór segítségével végezze.
Barkácsáruházban vagy fatelepen szerezze be az összeszereléshez a szükséges faanyagokat és eszközöket. A videón látható terasz körülbelül 5 m2.

Szükséges alapanyagok

 • fa: az alapnak 10–15 cm széles 2–3 m hosszú gerenda,
 • amennyiben boltívet is kíván készíteni a hajlított íves fa felső részeket vásárolja meg, és ehhez az 5 cm széles tartó is elég,
 • járófelületnek kültéri – bordázott – faburkolat,
 • a terasz alá tófólia (PVC), geotextília

Eszközök

 • kalapács,
 • véső,
 • szögek (csavarok),
 • zsinór,
 • derékszög,
 • fűrész (kézi, dekopír)
 • ceruza (jelölni),
 • kézi fúró,
 • mérőszalag,
 • vízmérték,
 • Bison PU Max D4 Thixotropic faragasztó és kinyomó pisztoly.

A kivitelezés

 • Fontos, hogy a terasz alapjánál a gyepet, lombot és a puha felső talajréteget az egész felületről távolítsa el. Ne készítsen burkolatot feltöltött vagy egyéb okból nem stabil aljzatra. A nagyobb egyenetlenségeket apró szemű bazaltzúzalékkal, kaviccsal vagy homokkal töltse fel. Szükség esetén a felületet döngöléssel tömörítse. Törekedjen minél tökéletesebben vízszintes felület kialakítására.
 • Vágja méretre, és terítse le a takarófóliát vagy geotextíliát a felületre.
 • Készítse el az alapját (keretét) a terasznak úgy, hogy négy darab 10–15 cm széles fából négyzetet készít a megtervezett méretnek megfelelően.
 • Ezek közé helyezze be a 10–15 cm széles faanyagból 2–3 darabot, hogy a kereszttartók (párnafák) a négyzetben egyenlő távolságra legyenek a négyzet két szélétől. A párnafák közti távolság ne legyen több 50–80 cm-nél. Ügyeljen rá, hogy mindig derékszögben legyenek a fafelületek illeszkedései. Miután kész az alap, az illesztésekre kenjen Bison PU Max D4 Thixotropic faragasztót, majd csavarozza össze a végeket.
 • Ezután a faburkolatokat az alaphoz igazítva szabja méretre. A vágások mindig valamely keresztgerenda közepénél legyenek, hogy megfelelően tudja rögzíteni mindkét végét. Itt is figyeljen arra, hogy vízszintes legyen a burkolat a lerakáskor.
 • Ha a faburkolatnak lejtést szeretne adni, úgy nem szükséges a vízszinteshez ragaszkodnia. A futásirányban kialakított 2 százalékos lejtés a felületen nem látszik, de a vizet elvezeti.
 • Célszerű szöget verni az egyik végébe, arra egy zsinórt kötni, majd kihúzni a másik végéhez, és ez adja majd ki a vízszintet. Mielőtt véglegesen lerakná, a fajárólapokat, készítsen az illeszkedési pontoknál fúróval néhány deszkába egy-két lyukat.
 • Nedves ruhával kenje be a ragasztani kívánt fafelületeket. A Bison PU Max D4 Thixotropic faragasztó jobban és gyorsabban keményedik meg a vízzel kémiai reakcióba lépve. Nyomjon megfelelő mennyiségű PU Max D4 Thixotropic fa ragasztót minden felületre, amelyik érintkezik a fa gerendákkal. Ha a ragasztóanyag túlfolyt, száraz ronggyal törölje le.
 • Néhány helyen az előzetesen elkészített furatokba helyezzen kisméretű facsavart, hogy minél erősebb tartson a ragasztó száradásáig.
 • Körülbelül 4 óra a végleges száradási idő. Az elkészült burkolat széleit szegje be saját anyagából, esetleg kőszegélyt vagy más anyagokat is használhat.
 • Díszítse a teraszt kerti bútorokkal, és élvezze a pihenést a saját kezűleg barkácsolt teraszon.

www.uhuragaszto.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

A legizgalmasabb idei kültéri trendek egyike a komplett, épített kerti konyha – egy olyan tér, amely minden, a konyhákkal szemben támasztott elvárásnak megfelel: rengeteg tároló- és munkafelületet tartalmaz, mosogathatsz, hűthetsz és süthetsz benne, emellett formatervezett és stílusos, valamint teljesen időjárásálló.

Kis erkélytől a nagy teraszig – burkolatok, világítás, berendezés

A tavasztól őszig tartó időszakban különösen felértékelődnek még a tágasnak nem mondható külső terek is. A legapróbb erkélynek is örülni tudunk, ha pedig a talpalattnyinál több hely is jutott, azt már szinte felér a mennyországgal. Feltéve, ha jól használjuk és paradicsomi állapotot teremtünk.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

Kevesen gondolnak arra, hogy a terasz ülőgarnitúráját masszázsmedencére cseréljék, hogy a fotel helyett pezsgőfürdőben elmerülve szemléljék a házukat övező tájat. Pedig az ötlet tökéletes azok számára, akik többre vágynak egy szépen berendezett terasznál, verandánál. Azoknak, akik egy kis fényűzésre szomjaznak, ami elérhető.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.