Készítsen fantáziadús trónszéket gyereknapra

Lepje meg a gyerekeit egy varázslatos és egyedi ajándékkal! Ezzel a fantáziadús trónszékkel egy kis királysággá változtathatja a gyerekszobát. Gyerekeket a hatalomra!

 

Szükséges eszközök:

Készítsen fantáziadús trónszéket Gyereknapra

 

 • PST 700 E Szúrófűrész
 • PSM 80 A Csiszolók
 • PSB 500 RE Fúrógép
 • PSR 14,4 LI-2 Akkus csavarozó
 • PFS 65 Festékszóró rendszer
 • Fafúró készlet
 • Süllyesztő
 • Fareszelő
 • Csiszolópapír, szemcseméret 100 – 240
 • Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
 • Faragasztó, törlőkendő, szorító
 • Satu és két 8 mm-es fatipli (a golyókhoz)
 • Közepesen vastag farostlemez (MDF-lap), 19 mm

1. lépés – A hátlap és a lábak formára vágása

Először körző segítségével rajzolja meg a szék hátlapjának félkör alakú felső szegélyét, majd szúrófűrész segítségével vágja ki. Ezt követően a trónszék lábait készítse el úgy, hogy mind a négy elemet azonos módon kivágja. Itt szintén egy félkört rajzoljon fel, de oly módon, hogy a félkör kb. 50 mm hosszan, a képen látható módon egyenesen folytatódik. Rajzolja meg a formát egy papírlapra, és ezt másolja át a lemezekre, megkönnyítve ezzel a kivágást. A következő lépésben vágja ki a mintát szúrófűrész segítségével, a berajzolt vonal mentén. A karfákra pedig díszgömbök helyén, vágjon ki negyed-köröket.

A hátlap és a lábak formára vágása

2. lépés – Az ülőfelület elkészítése

Készítse el a megfelelő furatokat az ülőlapon, és mélyítse ki azokat a csavarok számára. Ezután tegye az ülőlap 262 mm-es oldalát az elülső láblemez peremére és szerelje össze a lemezeket az akkus csavarozó és 4 × 40 mm-es csavarok segítségével.

Az ülőfelület elkészítése

3. lépés – Az ülőfelület rögzítése a lábakhoz

Fektesse az egyik láblemezt a külső oldalára, és rajzolja meg a derékszögű elem körvonalát rá. Készítsen két-két furatot a megrajzolt körvonalon a későbbi csavarkötéshez, és kívülről mélyítse ki azokat. A másik láblemez esetében ugyanígy járjon el. Helyezze az egyik láblemezt külső oldalával lefelé a tartóbakra. Illessze rá a derékszögű elemet, és szorítók segítségével rögzítse. Ezután az egészet kényelmesen megfordíthatja, és elvégezheti az összeszerelést az akkus csavarozó és 4 × 40 mm-es csavarok segítségével. A másik oldalon ugyanígy járjon el.

Az ülőfelület rögzítése a lábakhoz

4. lépés – Hátlap felszerelése

Helyezze a hátlapot hátoldalával lefelé a tartóbakra. Helyezze rá a már elkészült ülőkét, és ceruzával rajzolja meg a körvonalát a hátlapra. A berajzolt körvonalon készítsen két-két furatot oldalanként a későbbi csavarkötéshez, és a hátlap hátoldalán mélyítse ki azokat. Helyezze a hátlapot ismét a tartóbakra, a szorítók segítségével rögzítse, majd csavarozza össze az elemeket az akkus csavarozó és 4 × 40 mm-es csavarok segítségével.

Hátlap felszerelése

5. lépés – Korona kivágása és felszerelése

Először rajzolja meg a korona körvonalát ceruzával a 100 ú 100 mm-es lemezre. Vágja ki szúrófűrész segítségével; használjon hozzá íves fűrészlapot. Fektesse a széket a hátoldalára, és illessze rá a koronát a kívánt pozícióban. Az alsó körvonalát jelölje be ceruzával a hátlapon. A berajzolt kontúron a csavarkötéshez fúrjon két lyukat középen, és a hátoldalon mélyítse ki azokat. Ezután akkus csavarozó és 4 × 35 mm-es csavarok segítségével felszerelheti a koronát.

6. lépés – Díszgömbök felszerelése

Fogja be a gömböket a satuba, és egy 8 mm-es fafúró segítségével fúrjon egy 15 mm mély lyukat; a karfák negyedkör alakú kivágásain szintén. Tegyen ragasztót a furatokba, és az egyikbe helyezzen egy fatiplit. Ezután felrakhatja a karfára a díszgömböt. A kinyomódó ragasztóanyagot nedves ruhával távolítsa el.

Díszgömbök felszerelése

Díszgömbök felszerelése

7. lépés - Felületkezelés

Először töltse ki fa spatulyázó masszával vagy kittel a látható MDF-felületeken levő furatokat. Száradás után csiszolja át ezeket a helyeket 120-as csiszolópapírral. MDF-felületek széleinek csiszolását csiszolóval és 120 – 180-as csiszolópapírral végezze. Ezek után vigye fel hengerrel vagy esetleg festékszóró rendszerrel az alapozó töltőanyagot. Hagyja jól megszáradni. Végül vigye fel a látható helyekre a színes festéket. A leggyorsabb és legjobb eredmény akrilfestékkel érhető el, amely egyszerűen és gyorsan vihető fel festékszóró rendszerrel. Miután a festéket a festéktartályba öntötte és higította valamennyi vízzel, állítsa be a fúvókán a porlasztott sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget. Végül pedig fesse gyermekének kedvenc figuráit az alapszínnel ellátott székre.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Régi ládából látványos tároló – festéssel, saját kezűleg

Talán més soha nem volt ilyen népszerű a „csináld magad”, angolul DIY (do it yourself = csináld magad), melyhez számtalan technika és eszköz áll a rendelkezésünkre. Íme, egy régi utazóláda újjászületése.

Gyerekszobák kreatívan

Ha valami igazán szépet és egyedit szeretnénk a gyerekszobába, érdemes akár saját kezűleg vagy egy ügyes szakember segítségével elkészíttetni egy-egy bútort vagy kiegészítőt.

Gyerekszoba dekorálása egyszerűen, falfestéssel

Egy ötletes falfestéssel bármelyik gyerekszobából hangulatos, vidám kuckót varázsolhatunk, akár sajátkezűleg is.

Kaméleon módjára változó bútorok

A régi bútorok átalakításával azok stílusa is megváltozik. Az újraformált darabokat azok értékelik igazán, akik a lakberendezés terén is bátran kilépnek komfortzónájukból.

Ágyra fel! Emeletes gyerekágyak kis lakásokba

Kis alapterületű lakásban helyet találni a gyerekbirodalomnak, bizony nagy kihívást jelent. Hozzáértő tervezéssel és némi leleményességgel azonban minden megoldható.  Emeletes ágyak használatával sok helyet spórolhatunk, mégis látványosan kialakíthatjuk a gyerekek alvókuckóját.

Kárpitozás saját kezűleg: mélytűzött alappárna készítése, korszerű kárpitozással

A korszerűen kárpitozott bútor készítése alapos szaktudást és pontosságot igényel, viszont sokkal rövidebb idő alatt elkészül, mint a hagyományosan kárpitozott bútor. Korszerű anyagokkal és technológiával dolgozhatunk, szemben a hagyományossal.

Játszóházak fából, fára építve

Megbújni egy sűrű lombos fa erős ágain, ott kuckót építeni, minden gyerek álma. Egy ilyen kuckó azonban lehet igazán professzionális módon kivitelezett is, ezzel pedig egyszerre tettünk a játék biztonságáért és gyermekeink öröméért.