Hirdetés

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Bútoraink kiválasztásakor hosszú évekre, esetleg évtizedekre előre kell gondolkodnunk. Ebbe a folyamatba a legkevésbé sem férhet bele, hogy a megvásárolt darabok rövid időn belül tönkremennek, meghibásodnak. Melyek az árulkodó jelek, illetve hogyan deríthetjük ki, hogy bútoraink valóban az elvárt minőséget képviselik-e? Alábbi cikkünkben erre keressük a válaszokat.

A magyar bútorgyártás élvonalában működő Lamello közel harminc éves tradícióval a háta mögött, a legmodernebb technológiát és a hagyományokat ötvözve készíti bútorait. Az alapanyagok hazai forrásból származnak, a folyamatos fejlesztés, tervezés, valamint az összeszerelés ugyancsak a hazai szakemberek munkájának a gyümölcse.

A Lamello bútorok egyik legfontosabb jellemzője – mondhatnánk, a minőség alfája és omegája – a megfelelő alapanyag. Szemmel láthatóan és tapintásra is a frontok átmenő lamellás tömör diófából készülnek, natúr felülettel. A gyártótól megtudtuk, hogy a jellegzetes, utánozhatatlan színt két napos gőzöléssel érik el, nem utólagos festés eredménye. A végeredmény magáért beszél: rusztikus megjelenésű felület, melyen jól érvényesül a faanyagok jellege, szépen megmutatkoznak az egyedi és megismételhetetlen mintázatok, göcsök, textúrák.

Kerámia és fa találkozása tökéletes harmóniában a bútor felületen
Kerámia és fa találkozása tökéletes harmóniában a bútor felületen. A frontok egyedülálló színüket a kétnapos gőzölésnek köszönhetik.

Sok modern, tömeggyártásban készülő bútorral ellentétben itt nem csak a frontok, hanem az oldal- és tetőlemezek is homogén felületet kaptak, így a látvány minden szögből nézve ugyan az, a korpusz tehát egységes, sehol sincsenek elütő, zavaró részletek.

Egységes megjelenésű korpusz, az oldal- és tetőlemezek is homogén felületet kapnak – ez is a minőség egyik sarokpontja
Egységes megjelenésű korpusz, az oldal- és tetőlemezek is homogén felületet kapnak – ez is a minőség egyik sarokpontja.

A polcok, fiókok alapanyaga ugyancsak tömör fa, csakhogy itt már - úgynevezett - hossztoldott módszerrel táblásított elemekkel találkozunk. A minőség tehát garantált, azonban a szépség már csorbát szenved. Mentségül szolgáljon, hogy az egyébként ebben a műfajban bevett megoldásra a fenntartható termelés és gazdaságos kivitelezés miatt van szükség.

A polcok, fiókok ugyanúgy tömör fából készülnek, ám ezek hossztoldott módszerrel táblásított elemek – így fenntartható a termelés és gazdaságos a kivitelezés
A polcok, fiókok ugyanúgy tömör fából készülnek, ám ezek hossztoldott módszerrel táblásított elemek – így fenntartható a termelés és gazdaságos a kivitelezés.

Nézzük a köztudottan gyenge pontnak számító hátfalakat! Furnérozott, lécbetétes tömörfa lapokkal találkozunk – teljesen rendben van. A belső oldal fenyőfa és nyírfa, melyre végül diófa furnér került.

Tegyünk egy próbát a tömeggel, terhelhetőséggel! Aki még nem találkozott tömörfából készült bútordarabbal, biztosan meglepődne, hiszen egy ilyen elem a bútorlapos kistestvéreitől nagyságrendekkel nehezebb. Ha megpróbálunk megmozdítani egy-egy ilyen bútort, akkor találjuk csak szemben magunkat az utánozhatatlan minőség érzettel. Ezek a bútorok rendkívül stabilak, ellenállnak bármilyen behatásnak. Szétcsúszásuk, felborulásuk szinte lehetetlen, tehát ez csillagos ötös!

Külön kiemelést érdemel, hogy lapra szerelt megoldásokról szó sem lehet a Lamellónál. Minden elemet tökéletesen összeállítva kaptunk meg. A darabokon jól látszik a szakemberek munkája, minden stimmel, nem jönnek sorban a kellemetlen meglepetések. Kértük és kaptuk: a gyártó munkatársai még az ajtókat is beállították a helyszínen, ahol pedig szükséges volt, a fali elemeket is felfúrták az általunk megálmodott helyre.

Az elemek összeszerelve érkeztek. A gyártó szakemberei a helyszínen beállították az ajtókat, a faliszekrényeket felfúrták, ahova kértük
Az elemek összeszerelve érkeztek. A gyártó szakemberei a helyszínen beállították az ajtókat, a faliszekrényeket felfúrták, ahova kértük.

Webáruház

Miután egyben láttuk az egészet, arra a megállapításra jutottunk, hogy a formaterv tökéletes. Egyenes vonalak, minimalista megoldások jellemzik a kiválasztott darabokat. A sarkok jól formázottak, megfelelően élesek, a kőfurnér és kerámia frontborítások tetszetősek.

Tökéletes formaterv: minimalista megoldások, jól formázott sarkok, látványos frontok, kidolgozott részletek
Tökéletes formaterv: minimalista megoldások, jól formázott sarkok, látványos frontok, kidolgozott részletek.

Az üvegbúráknál patent illesztésekkel találkoztunk: minden mindennel egyvonalban áll, a sarkok-élek geometriája kifogástalan. A porosodás és sérülésveszély mellett azonban nem mehetünk el szó nélkül. Az üvegbúrák egyik jelentős hátránya, hogy pokol velük az élet. Minden kosz, ujjlenyomat azonnal meglátszik rajtuk. A tűéles élek és sarkok miatt egyáltalán nem nevezhető családbarátnak, kisgyerekes lakásokba ezt bizony nem javasoljuk.

Az üvegbúra esztétikus és tökéletesen illeszkedik, azonban nehezen takarítható
Az üvegbúra esztétikus és tökéletesen illeszkedik, azonban nehezen takarítható.
Tűéles sarok – családbarátnak nem nevezhető. Kisgyerekes lakásokba válasszunk más megoldást
Tűéles sarok – családbarátnak nem nevezhető. Kisgyerekes lakásokba válasszunk más megoldást

Sorra vettük, hogy milyen funkciókkal rendelkeznek a bútorok. A pántok, vasalatok, bowdenek környékén találkoztunk már sok mindennel, de itt nem az egyébként bevett megoldások köszönnek vissza. A vaskos, rusztikus vasalatoknak köszönhetően az ajtókat lehetetlen becsapni, pedig próbálkoztunk keményen, de minden finoman, hang nélkül csukódik.

Megbízható, minőségi bowdenek gondoskodnak a hosszú élettartamról és a könnyed használatról
Megbízható, minőségi bowdenek gondoskodnak a hosszú élettartamról és a könnyed használatról
Masszív vasalatokkal lehetetlen becsapni az ajtókat vagy kárt tenni bennük
Masszív vasalatokkal lehetetlen becsapni az ajtókat vagy kárt tenni bennük

Manapság szekrényvilágítás nélkül egyre kevésbé beszélhetünk minőségről, ez tehát esetünkben adott, nem is akárhogyan. A polcok jól beláthatók (kaméleonszem), a világítás egy-egy tárolóelemen belül állítható. Tetszik, hogy a dohányzóasztal lapja emelhető és üvegbúrás fiók kínál lehetőséget a tárolásra.

A minőségi alapfelszereltség része a szekrényvilágítás
A minőségi alapfelszereltség része a szekrényvilágítás
Dohányzóasztal emelhető lappal, üvegbúrás fiókkal
Dohányzóasztal emelhető lappal, üvegbúrás fiókkal

Az elemválasztékra nem lehet panaszunk: komplett étkezőbútor, hosszabbítható asztalokkal, illetve nappali bútor minden hozzávalóval.

A gazdag elemválasztékban többek között megtalálható hosszabbítható étkezőasztal
A gazdag elemválasztékban többek között megtalálható hosszabbítható étkezőasztal
A komplett nappali bútor ugyancsak része a gazdag elemválasztéknak
A komplett nappali bútor ugyancsak része a gazdag elemválasztéknak

Végül néhány szó az ár/érték arányról. Biztos, hogy ezek a bútorok évtizedeken át szolgálnak majd, a gyártó pedig akár egyedi méretre is elkészíti a kívánt darabokat. A külföldi designer márkákhoz képest az ár tehát így is kedvező, különösen, ha arra gondolunk, hogy egy-egy olasz gyártó kínálatában az elemenkénti ár is meghaladhatja az egymillió forintot.

Érdeklődöm a termékek iránt

 | 
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Hetek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Pfiffer Bútor – Örök érték

Tárolj okosan a Keterrel!

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

Egy rendetlen fürdőszoba az egész napot tönkreteheti – Tippek fürdőszoba rendezéshez

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

REHAU RAUVISIO noir: a szépség érintése

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Vásárlási listák
További vásárlási listák