Játszóházak fából, fára építve

Megbújni egy sűrű lombos fa erős ágain, ott kuckót építeni, minden gyerek álma. Egy ilyen kuckó azonban lehet igazán professzionális módon kivitelezett is, ezzel pedig egyszerre tettünk a játék biztonságáért és gyermekeink öröméért.Egyes hazai és külföldi alkotócsoportok több éve kutatják a játszótérkultúra megújításának lehetőségeit, és erre alapozva készítenek egyedi tervezésű, egyénre szabott házakat, nagyon tartós, időt álló anyagokból. Fontos tudni, hogy ezek a játékeszközök ma már természetes fából készülnek, allergén anyagoktól mentesek. A minimális hulladék ennek köszönhetően 100%-ig újrahasznosítható vagy komposztálható. A felhasznált alapanyagok 90-98%-a fa, általában tölgy, akác, és vörösfenyő. Leginkább olyan fát érdemes kiválasztani, mely nem igényel permetezést és semmilyen része nem mérgező. Az építménynek ezen felül az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállónak, stabilnak, masszívnak, egyszóval időtállónak kell lennie. Fontos a terhelhetőség, hogy akár több generáció is együtt játszhasson, így fejlesztve a társas kapcsolatokat.

Fára épített játszóház

 

Fára épített játszóház

 

Fára épített játszóház

Építsünk fára házat!

A leginkább elterjedtek azok a játszóházak, amelyek csak néhány négyzetméteres, alkalmi pihenőhelyek, amit akár otthon is össze barkácsolhatunk. Ehhez nem kell semmi egyéb, mint a fáskamrában összegyűjtött lécek, illetve építkezésből visszamaradt alapanyagok, mint például pala, tégla, cserép, farostlemez, osb lapok. A dekoráció és díszítés legyen a kicsik dolga.

Ha nem érjük be ennyivel, gondolkozhatunk akár lakhatásra is alkalmas nyaralóban – ez a fajta építkezési kultúra sajnos Magyarországon kevésbé jellemző. Mindegy, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek épül a ház, annak statikai és biztonságtechnikai szempontból is tökéletesnek kell lennie. A magasba épült házak lényegét és hangulatát, a kuckós hatást, a magasság adja, de pontosan ez rejti a veszélyeket is. A legbiztonságosabb és a fa szempontjából is a legkedvezőbb megoldás, ha az építményt erős cölöpökkel támasztjuk alá.
Komolyabb felépítménynél, melyben több gyermek, sőt, akár felnőttek is elférnek és erős alátámasztást, megerősítést igényel, feltétlenül kérjük szakember segítségét!

Fára épített játszóház

 

Fára épített játszóház

Szállkai Krisztina vagyok,Junior Art Center Oktatási központban végzett lakberendező. A lakberendezés, a design, a divat nálam napirendi téma. Ennek a tág területnek a vérkeringésébe csöppentem, így a HomeInfo munkatársaként lehetőséget kaptam arra, hogy kamatoztathassam az eddig megszerzett tudásomat és ezt a folyamatosan bővülő Inspirációs oldalon keresztül átadhassam. Akik pedig mélyebben bele szeretnének merülni egy-egy témába, azok olvashatnak tőlem cikkeket a tudástár oldalon is. A legfontosabb, hogy imádom, amit csinálok és ami körvonalazódik körülöttem. Remélem ez érezhető lesz a munkámon!
Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

5 tipp tiniszoba kialakításához a tetőtérben

A legtöbb otthonban a padlásterek vagy kihasználatlanok, vagy raktárhelységekként funkcionálnak, ezért amikor felújításra, átalakításra kerül sor, a tetőterek gyakran lemaradnak a listáról.

A gyerekszoba berendezése

A legtöbb szülőnek vannak ötletei arról, hogyan alakítsa ki gyermeke szobáját, de a fontos részletek felett, mint a biztonság, vagy a praktikum, gyakran elsiklanak. Amikor pedig több gyerkőc egy térben történő elhelyezése kerül szóba, akkor mindez fokozottan érvényes.

Ötletek a gyerekszoba festéséhez

A gyerekszoba falainak festése több figyelmet érdemel, mint bármelyik helyiségé. Egyrészt nem mindegy, hogy milyen festéket, vegyszereket használunk, másrészt lehet, hogy a falak festése dekorációs célokat is szolgál, ami pedig különleges technikát és előkészítést igényel. Most lépésről-lépésre követhetjük végig az előkészítéstől a befejezésig a festés folyamatát, tippeket kapunk a festék és az eszközök kiválasztásához és megmutatjuk, hogyan lehet vidám kuckót varázsolni egy apró gyerekszobából.

Fogas a gyerekszobába saját kezűleg

Csináld magad: készítsen egyszerű, és biztos lábakon álló fa formájú ruhafogast, amelyen a levelek helyén kabátokat, táskákat és játékokat is tárolhat.

Készítsen mesebeli íróasztalt iskolakezdésre!

A gyerekek szeretnek játszani, de a tanulás is lehet szórakoztató - különösen megfelelő környezetben. Ezen a mesefigurás íróasztalon biztosan könnyebb az iskolakezdés, és játékosabb a leckeírás!

Tündérmesés lányka szoba

A lányos anyukák figyelmébe ajánljuk ezt az elképesztően bájos hálószoba stílust. Amennyiben kislányának Ön is egyedi tervezésű hálószobaötleteket keres, akkor valószínűleg el lesz ragadtatva ettől a mesés ötlettől.

Készítsen fantáziadús trónszéket gyereknapra

Lepje meg a gyerekeit egy varázslatos ajándékkal! Ezzel a fantáziadús trónszékkel egy kis királyság lehet a gyerekszobából. Ha elkészült, fesse ki a szobához illő alapszínnel, majd díszítse a gyerkőc kedvenc figuráival.