Hirdetés

13 jó tanács matracvásárlás előtt

Kevés olyan ember akad, aki ne szeretne aludni, a jó alvás alapfeltétele pedig egy jó matrac. Bár bútoraink közül talán az ágyunkat használjuk legtöbbet, mégis valahogy a háló berendezésénél a matracválasztás háttérbe szorul. Ha épp matracvásárlás előtt áll, íme, néhány dolog, amit nem árt figyelembe venni.

Ágyvásárlás előtt

 • Ha még ágykeretet sem választott, érdemes először átgondolni, hogy mekkora hely van a szobában, mérlegelni mi a fontosabb. Tud kisebb ágyon is aludni, vagy inkább nagyobb fekhelyre vágyik. Az ágynak akkorának kell lennie, hogy a forgolódással ne zavarja hálótársát. Gyerekes családoknak is érdemesebb nagyobb ágyat választani, hiszen a kicsik előszeretettel bújnak be alkalomadtán a szülők közé.
 • Fontos szempont az ágy magassága is. A keret már önmagában meghatározza azt, hogy milyen magas lesz körülbelül a fekhely. A matraccal már nem olyan sokat tud a magasságon módosítani. A legideálisabb, ha ülő helyzetben kényelmesen le tudja tenni a lábát a földre. Az ágy magasságához igazítsa az éjjeli szekrény magasságát is.

Matrac

Ha már csak a matrac hiányzik

 • A legfontosabb, hogy a matrac kényelmes legyen. Ha meglévő ágyunk matracát cseréli le, a méret már adott, de még így sok szempontot érdemes figyelembe venni. Az ágybetéttel szembeni legfontosabb elvárás, hogy a matrac megfelelő támasztékot nyújtson a hátnak, a vállnak és a csípőnek. Alapvetően elmondható, hogy minél nagyobb valakinek a testsúlya, annál keményebb matracot ajánlatos választania.
 • Fontos szempontot képeznek az alvási szokások is; a különböző alvási pozíciókhoz, különböző matractípus illik. Mielőtt elindul vásárolni, mindenképpen gondolja át, hogy milyen pozícióban alszik legtöbbször, illetve ha van valamilyen ízületi és gerinc problémája, kérje ki orvosa tanácsát is. Az üzletben igénybe veheti szakértő segítségét is, és mindenképpen olvassa el a matracok részletes leírását.
 • Matracot soha ne vásároljon próba nélkül, katalógusból. Mindenképpen érdemes kipróbálni előbb. Ha interneten akar vásárolni, akkor is nézzen szét előbb egy matrac boltban, próbálja ki melyik keménységű a leginkább Önnek való.

20110322_matrac_vasarlas_03

 • Ha ideje engedi, próbálja ki a matracot minél többször és többféle alváspozitúrában. A legtöbb boltban lehetőség van tesztelni a kiállított darabokat. Ne döntsön első alkalommal, szánjon több időt a vásárlásra, térjen vissza többször az üzletbe, győződjön meg, hogy többszöri próbálkozásra is ugyanaz a matrac felel meg Önnek a legjobban.

 • Olyan matracot ne vegyen, amit túl keménynek érez, azzal a jelszóval, hogy úgyis enged valamennyit. A jó minőségű matracok nem veszítenek a tartásukból évek múlásával sem.
 • A legdrágább matracok nem feltétlenül a legjobbak, és ami a legfontosabb, nem mindenkinek a legjobbak. Ne olyan matracot vegyen, amit mindenkinek ajánlanak. Azt keresse, ami a legjobb Önnek és ne csupán márka alapján válasszon.
 • Dupla ágyakba is szokás két részből álló matracot vásárolni, hiszen így elkerülhető az áthullámzás. Azonban az illesztéknél kényelmetlen lehet az ágy, ha két külön matracból akarunk egyszemélyes ágyat varázsolni, hisz nincs, ami összetartsa a két matracot. Ezt mindenképpen vegye figyelembe a döntés előtt.
 • Akár egy, akár két matracból álló betétet választunk, fontos, hogy matrac tökéletesen illeszkedjen az ágykeret méretéhez. Ne tudjon benne mozogni, ugyanakkor ne is kelljen összepréselni azt.
 • Allergiásoknak, asztmásoknak érdemes tájékozódnia, hogy milyen anyagból készült a matrac. Sok gyártó készít kifejezetten allergiásoknak való termékeket. Minél természetesebb anyagokból készült matracot válasszunk, ha valamilyen allergiás betegségben szenvedünk.
 • Nem hátrány az sem, ha a matrac védőhuzata mosható. Amennyiben nem ilyen típusút választ, bármikor kiegészítheti egy higiéniai matracvédővel. Ezzel jelentősen megnövelheti a matrac élettartamát is.
 • Vásárlás előtt tájékozódjon arról is, hogy kap-e valamilyen garanciát a matracra, van-e lehetőség cserére. Nagyobb üzletekben ugyanis már lehetőség van kicseréltetni a terméket több hét használat után is.

Végezetül jó, ha tudja, hogy egy matrac átlagos élettartama 10 év. De bármennyi idős is a jelenlegi matraca, ha rendszeresen hátfájással ébred, akkor nem érdemes várni a vásárlással...

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Funkcionális és dekoratív: különleges ágyvégek

Egy jól megválasztott, ötletes ágyvég egyedivé és rendkívül dekoratívvá varázsolhatja a hálószobát, felöltözteti az ágyat és szinte önmagában is berendezi a helyiséget. Nem is annyira a funkció itt a lényeg, hanem a mesés látvány.

Ágyra fel! Emeletes gyerekágyak kis lakásokba

Kis alapterületű lakásban helyet találni a gyerekbirodalomnak, bizony nagy kihívást jelent. Hozzáértő tervezéssel és némi leleményességgel azonban minden megoldható.  Emeletes ágyak használatával sok helyet spórolhatunk, mégis látványosan kialakíthatjuk a gyerekek alvókuckóját.

Nyaralóban is otthonosan

Egy jól megtervezett hétvégi ház sok örömet és valódi kikapcsolódásra alkalmas időt jelent tulajdonosainak.Sajnos sok nyaraló válik a retró bútorok raktárává, mert amit otthon megununk vagy nem fér el, azt kivisszük a nyaralóba. Pedig lehet ezt másképp is.

Új irányzat az indusztriál. 6 tipp stílusteremtéshez

Az ipari, más néven indusztriális stílust különösen a loftokban alkalmazzák előszeretettel, de a tágas, modern otthonokban, vendéglátó- és kereskedelmi egységekben ugyancsak szívesen látott irányzat.

10 szuper ötlet tárolókra

Egy kisméretű lakás egyik legnagyobb problémája a tárolási lehetőségek hiánya. A nem mindennap használatos, kisebb-nagyobb holmik elrejtésére már alig-alig jut hely. Pedig lehetőség akad bőven.

Úszó ház egy trópusi tengeren

Sokak álmát váltja valóra az a francia építész iroda, melynek tehetséges alkotói természetes vizekre terveznek lakóházakat.