Hirdetés

Skandináv stílus

Hiába tartja úgy a régi magyar sláger, hogy szóba se jöhet Skandinávia, ha a stílusról van szó, a maga szerethetőségével és könnyed természetességével elengedhetetlen, ha nyugodt, otthonos lakást szeretnénk kialakítani.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Elmerülve a skandináv stílus világában egyszerre kapunk hideget és meleget. Skandinávia a hegyek, fjordok, szigetek hazája, az ott élő népeknek nap, mint nap meg kell küzdeniük a sötétséggel és az időjárás viszontagságaival.
Az északi emberek idejük nagy részét boldogító kárpótlásként a házaikban töltik, ezért (is) nélkülözhetetlen számukra a meleg, kényelmes otthon megléte, amely menedékül szolgál a zord hideg elől.
Elsődleges a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság, harmóniában a hagyományokkal, ötvözve az esztétikumot a jó minőséggel.

Elsődleges a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság

Mivel nem sok időt tudnak a szabadban tölteni, ezért kénytelenek a négy fal közé becsempészni a természetet. Legfontosabb a nyári napfény megteremtése, ennek érdekében az ablakok nagyméretűek, a falakat fehérre festik, sőt a padlóburkolat is világos színt kap, ami gyakran hajópadló.
A tér növelését egybenyitott étkezővel és konyhával, vagy tágas, szellősen berendezett nappalival valósítják meg. Kerülik a felesleges tárgyakat, mivel házaik nélkülözik a „sok négyzetméteres” helyiségeket.

Nagy ablakok, világos bútorok

Színvilágában a skandináv stílus kedveli a pasztellszíneket, a barna és a szürke árnyalatait, valamint a kék, vörös, sárga tónusokat, ugyancsak a természetesség jegyében.

A bútorok tekintetében fő alapanyag a fa, amelyeknél szintén a világos színek dominálnak. Fajtájukat tekintve lehet fenyő, juhar, nyír, akár tölgy. Formavilágukra a letisztultság, az igényes kidolgozottság jellemző, az esztétikai értéket az egyszerűséggel érik el, szem előtt tartva a funkcionalitást. Meghatározóak a lábakon álló kanapék, komódok, a jól megmunkált szekrények és a vidékies hangulatot megidéző asztalkák. Nem ritka a fából készült falburkolat sem.

Meghatározóak a lábakon álló kanapék

Kiegészítőként megjelennek: a gyertyatartók, nádkosárkák, üvegtárgyak. Döntően előfordulnak a kezeletlen felületek és a természetes alapú textíliák (pamut, gyapjú, lenvászon). Motívum használatuk során elég, ha csak egy norvég mintás pulóverre asszociálunk: rénszarvasok, fák, virágok, kockás, csíkos megoldások geometriai formákkal fűszerezve.
A már jól bevált skandináv életérzést érdemes elsajátítani, főleg így a téli, hideg hónapokban válhat aktuálissá, hiszen ilyenkor kicsit - az északiakhoz hasonlóan - mi is otthonaink rabjaivá válunk.

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

„Segítség, beázik az új tetőm!”

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ha új zuhanykabin, legyen Eos!

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Okosotthon 46 négyzetméteren

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Pataktól a jakuzziig – Beszélgetés Ács Erzsébettel és Kiszely Beátával

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Vásárlási listák
További vásárlási listák