Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Skandináv stílus

Hiába tartja úgy a régi magyar sláger, hogy szóba se jöhet Skandinávia, ha a stílusról van szó, a maga szerethetőségével és könnyed természetességével elengedhetetlen, ha nyugodt, otthonos lakást szeretnénk kialakítani.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Elmerülve a skandináv stílus világában egyszerre kapunk hideget és meleget. Skandinávia a hegyek, fjordok, szigetek hazája, az ott élő népeknek nap, mint nap meg kell küzdeniük a sötétséggel és az időjárás viszontagságaival.
Az északi emberek idejük nagy részét boldogító kárpótlásként a házaikban töltik, ezért (is) nélkülözhetetlen számukra a meleg, kényelmes otthon megléte, amely menedékül szolgál a zord hideg elől.
Elsődleges a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság, harmóniában a hagyományokkal, ötvözve az esztétikumot a jó minőséggel.

Elsődleges a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság

Mivel nem sok időt tudnak a szabadban tölteni, ezért kénytelenek a négy fal közé becsempészni a természetet. Legfontosabb a nyári napfény megteremtése, ennek érdekében az ablakok nagyméretűek, a falakat fehérre festik, sőt a padlóburkolat is világos színt kap, ami gyakran hajópadló.
A tér növelését egybenyitott étkezővel és konyhával, vagy tágas, szellősen berendezett nappalival valósítják meg. Kerülik a felesleges tárgyakat, mivel házaik nélkülözik a „sok négyzetméteres” helyiségeket.

Nagy ablakok, világos bútorok

Színvilágában a skandináv stílus kedveli a pasztellszíneket, a barna és a szürke árnyalatait, valamint a kék, vörös, sárga tónusokat, ugyancsak a természetesség jegyében.

A bútorok tekintetében fő alapanyag a fa, amelyeknél szintén a világos színek dominálnak. Fajtájukat tekintve lehet fenyő, juhar, nyír, akár tölgy. Formavilágukra a letisztultság, az igényes kidolgozottság jellemző, az esztétikai értéket az egyszerűséggel érik el, szem előtt tartva a funkcionalitást. Meghatározóak a lábakon álló kanapék, komódok, a jól megmunkált szekrények és a vidékies hangulatot megidéző asztalkák. Nem ritka a fából készült falburkolat sem.

Meghatározóak a lábakon álló kanapék

Kiegészítőként megjelennek: a gyertyatartók, nádkosárkák, üvegtárgyak. Döntően előfordulnak a kezeletlen felületek és a természetes alapú textíliák (pamut, gyapjú, lenvászon). Motívum használatuk során elég, ha csak egy norvég mintás pulóverre asszociálunk: rénszarvasok, fák, virágok, kockás, csíkos megoldások geometriai formákkal fűszerezve.
A már jól bevált skandináv életérzést érdemes elsajátítani, főleg így a téli, hideg hónapokban válhat aktuálissá, hiszen ilyenkor kicsit - az északiakhoz hasonlóan - mi is otthonaink rabjaivá válunk.

Népszerűek a témában

Így válassz lámpát!

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Luxus-e a lakberendezés?

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A fekete zuhanykabinok ikonikus eleme: a black factory

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

„Lakberendezővé válni egy hosszabb útkeresés eredménye” – Beszélgetés az Év lakberendezője 2022 pályázat győztesével, Szőke Mónikával

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Az elegáns fekete – Szaniterek, csaptelepek és fürdőszobai kiegészítők feketében

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Luxus-e a lakberendezés?

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Minimalista kialakítás és skandináv hatások egy 46 m2-es budai panorámás lakásban

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk