Hirdetés

Skandináv stílus

Hiába tartja úgy a régi magyar sláger, hogy szóba se jöhet Skandinávia, ha a stílusról van szó, a maga szerethetőségével és könnyed természetességével elengedhetetlen, ha nyugodt, otthonos lakást szeretnénk kialakítani.

Elmerülve a skandináv stílus világában egyszerre kapunk hideget és meleget. Skandinávia a hegyek, fjordok, szigetek hazája, az ott élő népeknek nap, mint nap meg kell küzdeniük a sötétséggel és az időjárás viszontagságaival.
Az északi emberek idejük nagy részét boldogító kárpótlásként a házaikban töltik, ezért (is) nélkülözhetetlen számukra a meleg, kényelmes otthon megléte, amely menedékül szolgál a zord hideg elől.
Elsődleges a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság, harmóniában a hagyományokkal, ötvözve az esztétikumot a jó minőséggel.

Elsődleges a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság

Mivel nem sok időt tudnak a szabadban tölteni, ezért kénytelenek a négy fal közé becsempészni a természetet. Legfontosabb a nyári napfény megteremtése, ennek érdekében az ablakok nagyméretűek, a falakat fehérre festik, sőt a padlóburkolat is világos színt kap, ami gyakran hajópadló.
A tér növelését egybenyitott étkezővel és konyhával, vagy tágas, szellősen berendezett nappalival valósítják meg. Kerülik a felesleges tárgyakat, mivel házaik nélkülözik a „sok négyzetméteres” helyiségeket.

Nagy ablakok, világos bútorok

Színvilágában a skandináv stílus kedveli a pasztellszíneket, a barna és a szürke árnyalatait, valamint a kék, vörös, sárga tónusokat, ugyancsak a természetesség jegyében.

A bútorok tekintetében fő alapanyag a fa, amelyeknél szintén a világos színek dominálnak. Fajtájukat tekintve lehet fenyő, juhar, nyír, akár tölgy. Formavilágukra a letisztultság, az igényes kidolgozottság jellemző, az esztétikai értéket az egyszerűséggel érik el, szem előtt tartva a funkcionalitást. Meghatározóak a lábakon álló kanapék, komódok, a jól megmunkált szekrények és a vidékies hangulatot megidéző asztalkák. Nem ritka a fából készült falburkolat sem.

Meghatározóak a lábakon álló kanapék

Kiegészítőként megjelennek: a gyertyatartók, nádkosárkák, üvegtárgyak. Döntően előfordulnak a kezeletlen felületek és a természetes alapú textíliák (pamut, gyapjú, lenvászon). Motívum használatuk során elég, ha csak egy norvég mintás pulóverre asszociálunk: rénszarvasok, fák, virágok, kockás, csíkos megoldások geometriai formákkal fűszerezve.
A már jól bevált skandináv életérzést érdemes elsajátítani, főleg így a téli, hideg hónapokban válhat aktuálissá, hiszen ilyenkor kicsit - az északiakhoz hasonlóan - mi is otthonaink rabjaivá válunk.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Pataktól a jakuzziig – Beszélgetés Ács Erzsébettel és Kiszely Beátával

Beszélgetés Ács Erzsébettel, a LOSZ elnökével és Kiszely Beátával, a 2019 Év lakberendezőjével.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.