Skandináv stílus

Hiába tartja úgy a régi magyar sláger, hogy szóba se jöhet Skandinávia, ha a stílusról van szó, a maga szerethetőségével és könnyed természetességével elengedhetetlen, ha nyugodt, otthonos lakást szeretnénk kialakítani.

Elmerülve a skandináv stílus világában egyszerre kapunk hideget és meleget. Skandinávia a hegyek, fjordok, szigetek hazája, az ott élő népeknek nap, mint nap meg kell küzdeniük a sötétséggel és az időjárás viszontagságaival.
Az északi emberek idejük nagy részét boldogító kárpótlásként a házaikban töltik, ezért (is) nélkülözhetetlen számukra a meleg, kényelmes otthon megléte, amely menedékül szolgál a zord hideg elől.
Elsődleges a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság, harmóniában a hagyományokkal, ötvözve az esztétikumot a jó minőséggel.

Elsődleges a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság

Mivel nem sok időt tudnak a szabadban tölteni, ezért kénytelenek a négy fal közé becsempészni a természetet. Legfontosabb a nyári napfény megteremtése, ennek érdekében az ablakok nagyméretűek, a falakat fehérre festik, sőt a padlóburkolat is világos színt kap, ami gyakran hajópadló.
A tér növelését egybenyitott étkezővel és konyhával, vagy tágas, szellősen berendezett nappalival valósítják meg. Kerülik a felesleges tárgyakat, mivel házaik nélkülözik a „sok négyzetméteres” helyiségeket.

Nagy ablakok, világos bútorok

Színvilágában a skandináv stílus kedveli a pasztellszíneket, a barna és a szürke árnyalatait, valamint a kék, vörös, sárga tónusokat, ugyancsak a természetesség jegyében.

A bútorok tekintetében fő alapanyag a fa, amelyeknél szintén a világos színek dominálnak. Fajtájukat tekintve lehet fenyő, juhar, nyír, akár tölgy. Formavilágukra a letisztultság, az igényes kidolgozottság jellemző, az esztétikai értéket az egyszerűséggel érik el, szem előtt tartva a funkcionalitást. Meghatározóak a lábakon álló kanapék, komódok, a jól megmunkált szekrények és a vidékies hangulatot megidéző asztalkák. Nem ritka a fából készült falburkolat sem.

Meghatározóak a lábakon álló kanapék

Kiegészítőként megjelennek: a gyertyatartók, nádkosárkák, üvegtárgyak. Döntően előfordulnak a kezeletlen felületek és a természetes alapú textíliák (pamut, gyapjú, lenvászon). Motívum használatuk során elég, ha csak egy norvég mintás pulóverre asszociálunk: rénszarvasok, fák, virágok, kockás, csíkos megoldások geometriai formákkal fűszerezve.
A már jól bevált skandináv életérzést érdemes elsajátítani, főleg így a téli, hideg hónapokban válhat aktuálissá, hiszen ilyenkor kicsit - az északiakhoz hasonlóan - mi is otthonaink rabjaivá válunk.

Kapcsolódó cikkek

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

A bohém könnyedségtől a klasszikus eleganciáig – Trend prognózis Frankfurtból

A trendkutató ügynökségek évről évre kiadják kutatási eredményeiket, melyeket Frankfurtban a Heimtextil trendbemutatója foglal össze. A 2019/20-as trendelőrejelzés címe az “Utópia felé” (Towards Utopia).

A térelválasztók szerepe otthonunkban: design vagy funkcionalitás

Egy lakás belső terének kialakításakor mindig sarkalatos kérdés a térelválasztás, főleg ha garzonokról, kislakásokról van szó. Ezekben a lakásokban a térelválasztóknak inkább funkcionális, mind sem esztétikai szerepük van. Persze ez utóbbi sem hátrány életterünk megtervezésekor.

Belvárosi kis lakás luxus kivitelben

A kisebb alapterületű lakások tervezésénél az alaprajzi elrendezésre és a tárolásra kerül a legnagyobb hangsúly. Az itt bemutatott látványtervek koncepcióját Csikós Mihály – a Csikós Terv tulajdonosa és főépítésze – készítette, amelyhez az anyag és színvilágot Vermes Dóra enteriőrtervező álmodta meg.

Belvárosi lakás felújítása – főszerepben a harmonikaajtó

Budapest belvárosában, egy kifejezetten jó állapotú lakás “újrahangolására” került sor. A legkülönlegesebb új elem egy harmonikaajtó lett.

Így készül a jó alaprajz 2. – A kiállások tervezésétől a bútorozásig

A tervezési folyamat egyik kritikus pontja az elektromos-, víz- és gázcsatlakozások betervezése. A legapróbb figyelmetlenség is rengeteg kényelmetlenséggel és súlyos anyagi károkkal járhat, hiszen szerelés után már csak komoly nehézségek árán javíthatók a hibák.

Így készül a jó alaprajz 1. – Falak, nyílászárók, tájolás

Rögtön a kérdésre válaszolva a két legfontosabb ok: időt és pénzt spórolunk. Jó alaprajzzal a kezünkben elkerülhetők a hibák és hatékonyabb lesz a kivitelezés.

Elegáns és vagány beton tárgyak

A beton töretlen népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy egyre nő a magyar alkotók száma ezen a piacon. Egy tehetséges hölgy kreativitásának köszönhetően ismét gazdagodott a beton kiegészítők tárháza.