Fair Személyi kölcsön

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

A vintage elsősorban a borászatban és a fotografikában volt használatos, a divatba és a lakberendezésbe innen került át. Ezek a tárgyak klasszikus, patinás, nosztalgikus hangulatot idéznek, leginkább a részletgazdagság, a finom megmunkálás jellemző rájuk, főbb színeik a púder és cukorka színek, valamint a fekete és fehér Nem keverendő össze a retróval. Megfelelő stílusérzékkel jól vegyíthetők a modern és minimál berendezéssel.

Vintage izzók

A régi wolframszálas izzók ideje régen lejárt! A LED termékek egyeduralkodása megkezdődött és szépen lassan minden régi technológiát felváltanak. A vintage központi eleme a régiesség. Ezen izzók gyakorlatilag felidézik nekünk az első szériás Edison által megtervezett fényforrásokat. Sajnos ezeknek még a fényhasznosításuk messzemenőleg rossz volt, így tehát fényük kevés, viszont sokat fogyasztottak.

Viszont az, amit ezen fényforrások tudnak, azt más nem: ez pedig a hangulat. Segítségükkel meghitt, otthonos miliőt teremthetünk. Az arany árnyalatra színezett búra és a wolfram izzószál különösen meleg, fehér fényt ad. A búra alatt halványan világító izzószál mindezt csak fokozza. Mivel a vintage, hagyományos fényforrások a normál izzó kivonások végén jöttek divatba, így igény volt a LED termékekre.

Izzó vintage stílusban
Izzó vintage stílusban
Forrás: William & Watson

A LED termékekben egyetlen technológia tudja utánozni ezen fényforrások wolframszálának kinézetét, ez pedig a COG technológia. Gyakorlatilag kis üveglapkára gőzölt LED-ről beszélünk, amely úgy világít, mint egy wolframszál. Egyre több vendéglátóhelyen látni azokat a függesztett lámpatesteket, amelyek látszólag wolframszálakat tartalmaznak, valójában azonban több LED „pálcika” biztosítja fényüket.

Vintage stílusú izzó LED-es megoldásokkal
Vintage stílusú izzó LED-es megoldásokkal
Forrás: William & Watson

Az izzó buráit tekintve széles szortimentből válogathatunk. Kedveltek a nagy cső burások, valamint a normálizzónál sokkal nagyobb, de olyan jellegű fényforrások is. A globe méretű nagygömbök igazán impozáns fényforrások.

Edison izzók
Edison izzók
Forrás: Trendir

A dimmelés ezen lámpatesteknél nem igazán kérdés, hiszen ez inkább hangulatvilágítás, amelyet dekorvilágítási célra használunk. A fényforrások fényárama sem túl magas. Természetesen a LED technológiát alkalmazó fényforrások használata nem csak esztétikai értékük, hanem a villanyszámlán szereplő összeg csökkentése és a környezetvédelem szempontjából is feltétlenül ajánlott.

Vintage lámpatestek

A vintage imádó lakberendezők előtt merőben új lehetőségek nyíltak meg, amikor a fényforrásgyártók és lámpatest gyártók is megjelentek a stílusba illeszkedő lámpáikkal. Az irányzat 1-2 évvel ezelőtt tört be a világítástechnikai termékek piacára. Elmondható, hogy minden az izzókkal kezdődött, viszont szükség volt olyan lámpatestekre, amelyben jól mutattak ezek az izzók.

Vintage lámpa hozzá illő Edison izzóval
Vintage lámpa hozzá illő Edison izzóval
Forrás: DW Vintage Lighting Co.

A lámpatestek próbálják utánozni a kézzel készített homemade érzést. Sok gyártó úgy dönt, hogy a gépi sorozatgyártott termékek festését emberi kezekre bízza. Gyakorlatilag így minden lámpa más és más. Egy festett ernyős lámpatestnél szembetűnő a kézműves munka. Amikor két három darab van felszerelve, szinte érezhető, hogy azokat emberi kezek készítették.

A lámpatestek letisztultak, egyszerűek, melyekben előszeretettel használják az egyszerű anyagokat, mint például a réz, vagy éppen a fa és a kötél. Ezeket sosem szerelik beépített LED-el hiszen fő elemünk a vintage fényforrás. Burájuk is olyan, hogy kiemelik magának a fényforrásnak a szépségét.

Vintage bura
Vintage bura
Forrás: revolumbi.info

Amennyiben ezen stílus jegyében mi inkább szövetlámpákban gondolkodnánk arra is megtalálhatjuk a megfelelő lámpatestet. Ezek általában csipkés mintázattal, vagy éppen egy régies papírt utánzó feliratozott szövet burával elérhetők. Természetesen itt egy asztali lámpánál a talpazatban is megjeleni a vintage. Leginkább a fa ezekben jelenik meg. A burát tartó alaptest valamilyen fatörzs vagy fahatású anyag.

A rézbúrás lámpatestek kiemelik a hagyományost utánzó 2200K-es fényszínt. Egyszerű drótvázas lámpatestek, vagy éppen a kötél lámpák minden vintage stílusú enteriőr dekoratív kiegészítői. A loft egyedi stílusába is jól illeszkedő fémváz-burás lámpatestek ötvözik a két stílust. A loft jellemzője a tágas terek a vintage-é pedig a régiesség.

Vintage stílusú bura Edison izzóval
Vintage stílusú bura Edison izzóval
Forrás: amazon.co.uk

Noha ezen stílus lámpatesteire az egyszerűség a jellemző, mégis figyeljünk oda kicsit a vásárláskor. A túl olcsó lámpatestek általában nemcsak anyagminőségben, hanem illesztési pontosságban is eltérnek. Azaz a fent említett fémváz-burás lámpatesteknél a hegesztések csúnyák, vagy éppen a kötél lámpáknál a végelzárások nem túl dekoratívak és tartósak. Az idő elteltével ezen lámpák hamar tönkre mehetnek a takarítás során.

Személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek

Olcsó vagy inkább minőségi LED-et válasszunk? Mit mond a szakember?

Ezen cikkemmel meg fogom osztani az olvasókat és nem is biztos, hogy sok gyártó örül majd neki! Azt gondolom hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni pár dologra. Kezdjük a legelején a gyártásnál hiszen innen ered minden jó és rossz.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Gyereklámpák, éjszakai fények - Világítás a gyerekszobában

A világítástechnika egyik eldugott területe a gyermekszobák lámpái. Itt kevésbé a megvilágításon van a hangsúly, sokkal inkább a formavilágon és a megjelenésen.

Fő világítás és dekorációs fények színes LED szalagokkal. Okos rendszerek

A színes LED szalagokat gyakran alkalmazzák hangulatvilágításokhoz, rendezvénytermek indirekt megvilágításaihoz, de okos testvéreikkel együtt különleges világítások is megvalósíthatók.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Kis panel fürdőszoba, okosan

A panellakások fürdőszobáinak berendezése legalább akkora kihívás, amekkora siker övezheti a jól strukturált, praktikus végeredményt. Mi alapján válasszon a szaniterek közül, és hová helyezze azokat? Most alaprajzokkal is segítünk!

Páratlan páros – a beton és a fa

A beton és a fa együttes alkalmazása asztali lámpatesteknél roppant tetszetős designt eredményez.  A hideg érzetet magában hordozó, karakteres anyag, a beton és a természetes, meleg fa összepárosítva nagyszerű hatást kelt és különleges színfolttal gazdagítja otthonunkat.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár