Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Nagy kerti bútor választó – Örökzöld és trend követő stílusok, anyagok, formák kertbe és teraszra

Fa, fém, rattan, műanyag, textil, illetve ezek kombinációja alkotja leggyakrabban a kerti bútorok anyagát. Mi szerint válasszunk, melyiket hogyan tartsuk karban és érdemes-e azonnal lecserélni, ahogy valami újdonság megjelenik? Megmutatjuk, mitől lesz stílusos a kert és a terasz.

Végre beköszöntött a kerti partik szezonja! Amennyiben azon gondolkodunk, hogy lecserélnénk korábbi kerti bútorainkat – vagy épp a legelső szettünk vásárlása előtt állunk, érdemes az alábbi cikk tippjeit szem előtt tartanunk válogatáskor. Hiszen tudjuk, hogy nem csak a nappali és a hálószoba árulhat el sokat lakója személyiségéről, hanem bármilyen kertbe belépve, annak elrendezését megpillantva is azonnal következtetéseket vonunk le a hely gazdájáról. Eklektikus, modern, vagy természetbarát – különböző opciók más és más tulajdonságainkról árulkodnak vendégeinknek is!

Alábbi cikkünkben rövid útmutatót adunk azzal kapcsolatban, hogy milyen is a tökéletes kerti bútor – különböző személyes preferenciáknak megfelelően.

  • Fából készült kerti bútor – A klasszikusan elegáns stílus kedvelőinek
Kerti bútor

Hatalmas klasszikusnak számít a fából kerti bútor. Nagy előnye, hogy egyszerre környezetbarát és időtálló, tehát amennyiben megtehetjük, megéri egy-két domináns darabra, vagy akár szettre sommásabb összeget szánni (az elemek számától és az anyag minőségétől függően 250 ezer forinttól egészen egy millióig terjed a skála). Stílusában a legtöbb kertbe illeszkedik természetes anyagánál fogva, ugyanakkor kifinomultabb benyomást kelt a mostanában trendinek számító rattan daraboknál. Letisztultabb formatervezésű, nehéz fából készült összeállításokra akár befektetésként is tekinthetünk – ezek ráadásul bármilyen stílusú kertben jól mutatnak általában.

Kerti bútor

A tölgy, a szil és a mahagóni felhasználásával készült kerti bútorok tartósabbak a puhafánál, például a fenyőnél – ugyanakkor több odafigyelést is igényelnek. Puha rongyok és a tollporszívók jól működnek az általános tisztántartáskor, foltok eltávolítására pedig egy egyszerű, meleg, szappanos vízzel nedvesített puha kendő is megteszi a hatását. Érdemes kerülni az ammóniaalapú vagy szilikontartalmú termékeket, a fényesítőktől pedig mindig óvakodjunk! Jól jöhet az autóviasz, a vazelin vagy akár a fogkrém is, de miután megszabadultunk a foltoktól, mindenképpen töröljük át a felületet tiszta, nedves ruhával!

Kerti bútor
  • Rattan kerti bútor – A modern dzsungel szerelmeseinek
Kerti bútor

A rattan az utóbbi időkben a lakberendezők egyik nagy favoritjává vált, és ez nem is olyan meglepő, hiszen az ilyen anyagból fabrikált kerti összeállítások egyszerre különlegesek és komfortosak. A szép holmi azonban nemritkán extra odafigyelést igényel – igaz ez a rattanra is, ami igen kényesnek mondható, így inkább azoknak ajánljuk, akik télen-nyáron védett helyen tudják tárolni a kiválasztott garnitúrát. Rattan bútor vásárlásakor aranyszabály, hogy nem szabad garasoskodni, a gyenge minőségű anyagok ugyanis hamar foszladozni kezdenek, nekünk pedig végül több pénzbe kerülhet a teljes csere, mintha kapásból egy árkategóriával feljebb nézelődtünk volna (érdemes 300 ezer forintnál meghúzni az alsó határt).

Kerti bútor

Nem érdemes különleges tisztítószerekre beruháznunk annak érdekében, hogy rattan kerti bútoraink ragyogóan tiszták maradjanak. Egy kis mosogatószerre, némi meleg vízre, fogkefére és lakkra lesz szükségünk csupán az elemek élettartamának maximalizálásához. Először a mosogatószeres víz buborékaiba (de szigorúan csak a buborékokba!) mártott puha kendővel töröljük át a bútort, majd a fogkefével finoman sikáljuk át, végül pedig kevés lakkal vonjuk be a tiszta felületet! Forralt lenmagolajjal (lenmagzselével) az esetleges sérüléseket is javíthatjuk. Makacsabb szennyeződések eltávolítására használjunk mosószert, mossuk át alaposan a bútort, majd azonnal tegyük napra/hajszárítózzuk át – nehogy a sok nedvesség végeredményben többet ártson, mint használjon szeretett ülőalkalmatosságunknak!

  • Műanyag kerti bútor – Azoknak, akiknek a rugalmasság a lételemük
Kerti bútor

Tévhit, hogy a műanyag nem lehet stílusos! Igazán modernné varázsolhatja külső tereinket egy jól kiválasztott, strapabíró műanyagból készült kerti bútor. Csupán a tervezők képzelete szabhat határt a színek, formák és díszítések választékának ebben a kategóriában! Nem utolsó sorban pedig bármely más anyagú bútornál könnyebben mozgatható és tisztítható a műanyag, ezáltal pedig a várva várt nyári grillpartik elengedhetetlen kelléke lehet egy tökéletesen kiválasztott garnitúra!

Kerti bútor

A műanyagok mindössze annyi gondoskodást igényelnek, hogy fél deci ecet és egy vödör langyos víz keverékével, súrolókefével átdörzsöljük őket, majd kerti slaggal öblítsük át a felületeket. Csak hab a tortán, hogy az anyagiak miatt sem kell aggódnunk, ha a műanyagok közül szemezgetünk, hiszen pénztárcánkat is kíméljük ezzel a választással (150 ezer forinttól 300 ezerig igen széles választékban találhatunk szetteket).

Kerti bútor
  • Fémből készült kerti bútor – A hosszú távra tervezőknek
Kerti bútor

Hagyományos, modern vagy romantikus – fémből készült kerti bútorok armadája közül választhatjuk ki az éppen a mi kertünkbe passzoló darabokat. A stílusválasztékhoz hasonlóan árban is nagyobb mozgásteret enged ez az anyag (200 ezer és 400 ezer forint között már pazar szetteket találni) – a kivitelezés minősége, az anyagmennyiség, a tervezés és gyártás függvényében. Amennyiben viszont jól választunk, fémből készült bútoraink egy életen át kiszolgálhatnak bennünket (de még a következő generációkat is), ugyanis nem igényelnek különösebb gondosságot, rendkívül egyszerűen tisztíthatók, és ha esetleg egy kis frissítésre vágyunk, könnyedén át is festhetjük az elemeket.

Kerti bútor

A fémbútorokat legjobb ronggyal vagy szivaccsal, vízzel és kíméletes szappannal tisztítani – majd szárazra törölni. Súrolószert, tisztítószert és durva keféket nem szabad fémen alkalmazni, mivel ezek mikrokarcolásokat okozhatnak a felületen, ezáltal pedig elősegíthetik a fém rozsdásodását.

Kerti bútor

Bármilyen anyagú bútort is választunk, érdemes legalább ekkora figyelmet fordítani a kültéri textilekre, párnákra és takarókra egyaránt. Az akril és az olefin szövetek a legideálisabbak, ha kültéri bútorokról van szó, mivel ezek tartósabbak és a fakulással szemben is jobban ellenállnak a többi anyaghoz képest. Leggyakrabban mégis poliészter szövetekkel találkozhatunk a kertibútor-iparban, jóllehet ezek sokkal elmaradnak az előbbiekhez képest. A párnák tömőanyagával is érdemes külön foglalkozni, a legdrágább és legjobb minőségű a poliészterszálakba csomagolt habtöltet – mivel ez egyszerre mutatós és tartós is. A habtöltet biztosítja a párna tömöttségét, ami így tartósabb, és kevésbé lapul; a szálak pedig közben a kényelemről gondoskodnak, a párnát puhává és lekerekítetté teszik. Bármely habtöltelék esetében azonban fennáll annak a lehetősége, hogy a nedvesség hosszabb időn keresztül megmarad az anyagban, ami alapos szárítás nélkül rothadáshoz vezethet. A legideálisabb tömőanyag a rost, a legrosszabb ár-érték arányú tömőanyag pedig a szimpla habtöltés, mivel ez visszatartja a vizet, többnyire igen kényelmetlen, ráadásul ritkán néz ki igazán jól. A párnák tisztántartásának érdekében érdemes huzatokkal védeni azokat – és ezeket a megszokott módon, rendszeresen tisztítani.

Gyűjtésünk remélhetőleg segít a döntésben, amennyiben viszont még mindig nem sikerült dűlőre jutnunk a kerti bútort illetően, további ötleteket találhatunk ide kattintva!

Népszerűek a témában

A szabadság és a stílus találkozása – Kültéri „szobák” berendezése

Így tárolhatod stílusosan kerti szerszámaidat

Stílusteremtés a kertben, teraszon – Válasszunk minőségi kültéri bútorokat!

Ez is érdekelhet

Zsaluziát, de hogyan - válaszol a szakértő

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Nyaralás a kertben – a kerti vakáció nélkülözhetetlen kellékei

Tárolj okosan a Keterrel!

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Nagy kerti bútor választó – Anyagok, karbantartás, stílus

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

Megfelelő gondoskodással sokáig megőrizhetjük a kültéri fafelületek épségét

Legyen a terasz az új szobánk! Trükkök a kényelmes és hangulatos terasz berendezéséhez

7 tipp, hogyan lehet parányi erkélyekből hangulatos külső tereket formálni

Így marad sokáig szép a kerti bútorunk – Karbantartás és felújítás kert szezonban

Strandlabdákból fotel

Piknikezz, ahogy tetszik

Kreatív megoldások a milánói vásárról

Stílusteremtés a kertben, teraszon – Válasszunk minőségi kültéri bútorokat!

A szabadság és a stílus találkozása – Kültéri „szobák” berendezése

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől