Bérlakásépítés Ausztriában – Más világ…

Nincsenek komoly hazai bérlakás-építési programok. A szomszédos Ausztriában azonban már több mint száz éve épülnek szociális bérlakások. Az utóbbi években pedig passzívház minőségű bérlakások épülnek.

A múlt héten egy nemzetközi hőszigetelési konferencián jártam Bécsben. Az egy dolog, hogy az új főpályaudvar építkezésén annyi darut lehet látni egy helyen, mint egész Budapesten, de azért a lakásépítés területéről is hallottam irigylésre méltó információkat. Ma ezeket szeretném megosztani.

Érdemes tudni, hogy Bécs városa eleve óriási ingatlanvagyonnal rendelkezik – körülbelül 230 ezer bérlakása van szerte a városban. Na, ehhez építenek most éppen 2500 új lakást – kizárólag passzívház minőségben. Egy ilyen építkezésre látogattunk el mi is a konferencia keretein belül.

Bérlakásépítés Ausztriában

Passzívházak
Ami érdekes, hogy ebben az épületben szociális bérlakások vannak. A viszonylag sűrű beépítettség és a helyszíne teszi azzá – ez azt jelenti, mintha a IX. kerületben épülne Budapesten a ház a belvároshoz képest –, a minősége viszont kiemelkedően jó a hazai új építésűekhez képest: 18 cm monolit betonszerkezetre 30 cm(!) szürke(!) polisztirolos hőszigetelés került, a fa-alumínium ablakok 0,4-es U-értékű üvegezéssel készültek, beépítés után pedig Uw < 0,8 W/m2K, a tervezés számos egyedi ötletet tartalmaz – elég rápillantani a nyílászárók játékosságára a homlokzaton. Az épületet minősített passzívháznak szánják.
A képen látható blokkban 128 lakás kapott helyett, két tömbben, de a teljes építkezés még két másik szomszédos ingatlant is tartalmaz. Mind a három blokkot külön versenyeztette a város, mind a tervezést, mind a kivitelezést illetően.
A három blokkhoz külön óvoda és egészségügyi részleg tartozik, ezek éppen a képen látható épület alján kaptak helyet. Az már csak hab a tortán, hogy az egyik tömb (zöld) tetején még úszómedence is épült…

Bérlakásépítés Ausztriában

Bérleti díj
Jó kérdés persze, hogy mindez mennyibe kerül? Nos, a címben jelzett „más világ” ezen a ponton kezd bekúszni a képbe, eléggé a reménytelenség érzését sugallva nekünk. Az építésvezető kérdésemre elmondta, hogy nagyon jutányos áron lehet majd bérelni a lakásokat, ez 9 euró/m2 körüli bérleti díjakat jelent. Mivel a lakások 80–90 m2-esek, ennél kisebbet itt nem építenek, így gyors számolás után kikalkulálhatjuk, hogy mindez egy 80 m2-es lakás esetében 220 ezer forint/hó körüli díjat jelent(ene) forintban. Ez azért is különösen kedvező, mert erre már gyakorlatilag nem tevődik rá fűtési költség – bár egy szabályozható fűtőberendezés minden lakásba beépült. A helybeliek szerint ez Bécsben nagyon kedvező bérleti díj, a piaci lakbér ennél jóval magasabb, a legolcsóbb szociális lakbér pedig 4,5–5 euró/m2 körül van.

Árak
A dolog pikantériája, hogy egy ilyen ház felépítése Bécsben nem kerül sokkal többe, mint idehaza. Az anyagdíj körülbelül egyforma, na jó, a munkadíjakban azért van különbség. Ezzel szemben idehaza az elérhető bérleti díjak fényévekre vannak a megtérüléshez szükséges nagyságrendektől…
A kérdés tehát: ki fog Magyarországon jó minőségű(!) bérlakásokat építeni? Kiknek? Miből? És milyen szerepet szán ebből az igencsak fontos társadalmi és nemzetgazdasági kérdés megoldásból magának az állam?

A provokatív kérdésre szívesen várom a tippeket, hozzászólásokat! Persze azt is szívesen veszem, ha valaki (bennfentes információk alapján) javítja, pontosítja az iménti adatokat, számokat!

Kapcsolódó cikkek

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Pénz a levegőből, azaz mire jó a hővisszanyerés?

Ha családi ház építését tervezi, valószínűleg a tervezője tájékoztatta arról, hogy 2021 január 1-től csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, ami teljesíti a „közel nulla” energiaigény követelményeit. Ehhez komoly hőszigetelések, és tökéletesen záródó nyílászárók kellenek.

Építkezés menete - Házépítés lépésről lépésre

Cikksorozatunkkal átfogó képet nyújtunk az építkezés folyamatáról, annak különös figyelmet érdemlő momentumairól, így elkerülhető, hogy a helytelen kivitelezés kárt és bosszúságot okozzon. Elsőként az alapozás lényegi kérdéseit tekintjük át.

Építési hibák a falazásnál

A házépítés egyértelmű és lényegi eleme, legfontosabb fázisa a falazás, melynek esetleges hibái erősen kihatnak az elkészült épület sorsára, használhatóságára és tartósságára vonatkozólag. Tételezzük fel, illetve normális esetben a tervdokumentáció az elvártnak megfelelő, minden további a kivitelezésen múlik.

Újabb változás az építési engedélyezésben

A tervezett módosítások szerint bővülhet az építési engedély helyett egyszerű bejelentéssel épülő lakóingatlanok köre.

Ez a passzívház kevesebb energiát használ, mint egy működő hajszárító

1300 watt. Mindössze ekkora áramfogyasztás szükséges ahhoz, hogy a Wisconsinban található, 200 négyzetméteres családi házban a farkasordító hideg ellenére is barátságos meleg fogadja a lakókat és vendégeiket.

Hangszigetelés az iker- és sorházakban

Az ikerházban van egy közös falunk a szomszédunkkal. És hallgathatjuk napestig, mint régen a panelben?