Hirdetés

Hangszigetelés az iker- és sorházakban

Az ikerházban van egy közös falunk a szomszédunkkal. És hallgathatjuk napestig, mint régen a panelben?

A régi építésű ikerházak csupán látszólag ikerházak, a legtöbbjük valójában két önálló ház, amelyeknek egy-egy oldalát közvetlenül egymás mellé építették. Így takarékoskodtak a fűtési költségeken, telekméreten. A megfelelően, előírások szerint kivitelezett új építésű ikerházakban (és sor- és társasházakban) annak ellenére, hogy a házunk egyik fala közös a szomszéddal, nem kell attól tartanunk, hogy zavarni fogjuk egymást. A megfelelő vastagságú teherhordó falak között itt még egy vékony üres rész is húzódik, ez magában biztosítja a megfelelő hangszigetelést.

Hangszigetelés az iker- és sorházakban

Azonban, ha a két házrész statikailag egy házat jelent, vagyis a két rész közötti falat nem duplára építik – hogy a kivitelezése olcsóbb legyen –, és a közös falat nem bontják külön dilatációkra, akkor egy sima téglafal nem alkalmas a megfelelő test- és léghanggátlásra, hangszigetelésre, ezért más megoldást kell keresni.

Szendvicsben vagy vastagon

Az ikerházakban a megfelelő akusztikát többféleképpen biztosíthatjuk.

  • Az egyik megoldás, ha létrehozunk egy több rétegű szendvicsszerkezetet különböző rétegrendekkel: 25 cm-es téglafal, hang- és hőszigetelés, 10 cm-es téglafal épül egymás mellé. Hogy pontosan milyen anyag kerül a téglafalak közé, az az épület adottságaitól függ, általában minél sűrűbb szerkezetet használnak.
  • A másik megoldás a nagyon nagy testsűrűségű anyag alkalmazása a közös falhoz: ilyen lehet a beton falazóelem vagy egy 20–30 cm vastag vasbeton fal. (A panellakások fala szintén vasbetonból készült, ott azért olyan rosszak a hangi adottságok, mert csupán 8 cm-es vastagságról beszélünk.)

A tervezéskor, építtetéskor mindenképpen megéri ügyelni rá, hogy a két házrész közötti fal valóban megfeleljen az előírásoknak és az igényeinknek, így a későbbiekben nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés, és nem kell az utólagos (kevésbé hatékony, esetenként drágább) hangszigeteléssel, hanggátlással foglalkoznunk.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Megfelelő hangszigeteléssel csökkenthető otthonaink zajszintje

A környezeti és beltéri zajok káros hatásai ellen ma már korszerű hangelnyelő anyagokkal védekezhetnénk, de mégsem tesszük. A Knauf Insulation szigetelőanyag-gyártó adatai szerint ugyanis a lakás- és irodatulajdonosok, sok esetben pedig a kivitelezők sem tudják, hogy miért kell szigetelni a hangot visszaverő belső falfelületeket vagy a térelválasztó falakat.

Ha kopog a szomszéd - Hangszigetelés hatékonyan

Van úgy, hogy a szomszéd átkopog, ha zajosak vagyunk – de gyakran a felső szomszéd kopog a fapapucsával a járólapokon a fejünk felett. Egyik se kellemes, de megfelelő anyagok és szerkezetek alkalmazásával elkerülhetjük ezeket a kellemetlen pillanatokat.

Csendes pihenő?

Életünk nagy részét négy fal között töltjük, ezért fontos, hogy az épületek, amikben tartózkodunk megfelelően legyenek hangszigetelve. A zajcsökkentés fontossága a nyári pihenési és fesztiválszezonban kiemelt szerephez jut, ám az év többi szakaszában sem szabad elfeledkeznünk ennek fontosságáról.

Építkezés menete - Házépítés lépésről lépésre

Cikksorozatunkkal átfogó képet nyújtunk az építkezés folyamatáról, annak különös figyelmet érdemlő momentumairól, így elkerülhető, hogy a helytelen kivitelezés kárt és bosszúságot okozzon. Elsőként az alapozás lényegi kérdéseit tekintjük át.

Építési hibák a falazásnál

A házépítés egyértelmű és lényegi eleme, legfontosabb fázisa a falazás, melynek esetleges hibái erősen kihatnak az elkészült épület sorsára, használhatóságára és tartósságára vonatkozólag. Tételezzük fel, illetve normális esetben a tervdokumentáció az elvártnak megfelelő, minden további a kivitelezésen múlik.