Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Építkezés másképp – gyors és hatékony megoldások házépítőknek

Egyre jobban teret hódít az előregyártott betonelemekkel történő építkezés, nem véletlenül. Az építkezés menete gyorsabb, a hibák lehetősége kevesebb, a minőség megbízhatóbb. Mit kell tudnunk az előregyártott betonelemekről?

Kéregfal elemek

Alkalmazásukkal egyszerűen és gyorsan megoldható a teherhordó-, térelválasztó, pince, liftakna és támfalak építése, de ugyanígy alkalmas a speciális mérnöki feladatok ellátására. A kéregfal elemekből épített monolitikus falszerkezet hasonlóan viselkedik a helyszínen zsaluzott vasbeton falakkal, de minőségénél és felhasználásánál fogva sokkal több annál.

Az előregyártott kéregfalak előnyei:

 • alkalmazásuk gyorsabb kivitelezést tesz lehetővé
 • méretre szabottak, méretpontosak
 • kiváló minőségűek.
Építkezés másképp – gyors és hatékony megoldások házépítőknek

Tömör falelemek

A tömör falelemek vastagsága mindig az adott igényeknek megfelelő, de a minimális vastagság 10 cm. A falelemeket általában száraz kapcsolattal csatlakoztatják.

Az előregyártott falak előnyei:

 • tartósak, minőségük állandó
 • a korszerű gyártástechnológia és a felhasznált anyagok egyenletes, kiváló minőséget biztosítanak
 • gyors, megszakítás nélküli építhetőség
 • az építés során nincs szükség külön zsaluzatra, vasalásra, az előregyártott vasbeton kéreg a falszerkezet részeként a zsaluzatot kiváltja – a nagyméretű falpanelek folyamatos egymás mellé építésével gyorsan kialakítható a teljes faltest
 • az elektromos és gépészeti elemek előkészítésének lehetősége adott – a rendelkezésre álló gépészeti tervek alapján, a gyártás során (kirekesztésekkel, beépített elemekkel) előre kialakíthatók a különböző elektromos és gépészeti egységekhez szükséges beépítési pontok, elhelyezhetők az elektromos vezetékek és dobozok
 • egyedi kialakíthatóság, kötetlenebb tervezés
 • a falelemek nem kötött méretrendszerben, hanem az adott igényekhez igazodva, egyedi kialakításban készülnek. A geometriai méretre vonatkozó tág határok akár a teljes faltest méretű elemek előállítását is lehetővé teszik. Az elemek méretét az építés során használt daru teherbírásához is lehet igazítani. Minden esetben az adott teherbírási igénynek megfelelő vasalás helyezhető el, így anyagtakarékos, kis költségű szerkezet alakítható ki.

Széles körű alkalmazhatóság

A LEIER kéregfal elemek az egyedi gyártás következtében szinte bármely falszerkezet építésére, vakolás nélkül felhasználhatók. A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően a kéregrész kellően homogén, sima külső felülete glettelés után közvetlenül festhető, tapétázható.

Leier előregyártott betonelemek

Hol vásárolhatom meg a terméket?

Támfalelemek

60-300 cm magasságig méretsorban készülnek, egyenkénti névleges hosszuk 1 méter, de ettől eltérő méretek gyártásának sincs akadálya. Ezekből a megtámasztási igényeknek megfelelő típusok a támaszmagasság szerint egyszerűen kiválaszthatók. A talpra nehezedő anyagtömeg a termékeket beépítési helyükön tartja, azonban az elcsúszás megakadályozásáról a tervezőnek/kivitelezőnek kell gondoskodnia.

Felhasználási területük:

 • mezőgazdasági tároló udvarok határoló elemeként
 • betonüzemek adalékanyag-tároló támfalaiként
 • végleges támfalként út-, vasút- és mélyépítésben
 • föld- és rézsűtámaszként.

Előnyös tulajdonságaik:

 • elrendezésük igény szerint változtatható
 • elhelyezésük után azonnal, teljes magasságukban terhelhetők
 • kiegészítő támasztószerkezetet nem igényelnek.

Mobil elválasztó- és támfal

A falak az építési területek és a mellettük zajló forgalom ideiglenes elválasztására szolgálnak. Az építési terület takarása csökkenti a munkával járó szennyezés kijutását, valamint az az építési munka látványa nem vonja el a gépkocsivezetők figyelmét.

A mobil elválasztó- és támfalak Durisol® zajcsillapító borítással is készülhetnek, így az építkezés zaját az egyik oldalról, a forgalom zaját a másik oldalról csökkenti. Az építkezési tevékenység befejeztével az elemek egyszerűen áthelyezhetők más helyszínre.

Használható autóutak, autópályák középső elválasztó sávjába telepítve zajcsillapító falként, ütközés elleni védelemmel (pl. szalagkorlát) kiegészítve. Ebben az esetben a talprész a pályaszerkezetbe integrálható, rögzíthető. Szolgálhat silótakarmány tárolók köztes elválasztó falelemeként is.

Leier előregyártott betonelemek

Hol vásárolhatom meg a terméket?

Előregyártott lépcső

A rendszer lényeges előnye, hogy elhelyezés után a szerkezet azonnal használatba vehető. Alkalmazása gazdaságos, mivel a helyben öntött lépcsőkkel ellentétben egyáltalán nincs szükség zsaluzásra, és a lépcső az előre gyártott termékek minden előnyét magában hordozza.

Az egyenes karú lépcső előnyei:

 • azonnal használható, esztétikus
 • méretpontos
 • könnyen burkolható.

A lépcsőkar alsó felülete nem igényel vakolást, a járófelület és a homloklap pedig közvetlenül burkolható. Említésre méltó, hogy az előregyártott lépcső beépítés után azonnal elláthatja a végső feladatát, azaz a szintek közötti közlekedést. A lépcsőkar, beépítése során, nem igényel kiegészítő alátámasztást.

A klasszikus, egyenes geometriájú lépcsők gazdag választékban elérhetők, a belépőszélesség 25,5-29,5 cm, a fellépőmagasság pedig 16-18,5 cm intervallumba eső méretekkel. A lépcsőkar szélessége maximum 250 cm lehet.

Leier előregyártott betonelemek

Speciális szerkezeti esetekben (Pl: a lépcsőkarok mellett nincs teherhordó szerkezet, vagy három, illetve négykarú lépcsőházi elrendezés esetén) szükséges lehet a lépcsőkar pihenővel együtt történő legyártása. Ez esetben a pihenőlemez geometriája maximum 150x150 cm lehet.

Előregyártott vasbeton lépcsőkonstrukció megtervezésekor ügyeljünk arra, hogy a lépcsőkar legfeljebb alsó- és/vagy felsőpihenős kialakítású lehet (mindkét végén, vagy középen nem lehetséges az előregyárthatósága).

Húzott karú lépcső

Családi- és sorházak, kisebb társasházak kedvelt lépcsőtípusa az egyszer húzott „L” alakú, illetve a kétszer húzott „U” alakú lépcsőkar.

A húzott karú lépcső előnyei:

 • azonnal használható, esztétikus
 • méretpontos
 • könnyen burkolható.

A megfelelő geometria és a szép felületek kialakítása a helyszínen készített, húzottkarú vasbeton lépcső esetén a legjobb szakembereknek is komoly fejtörést okozhat. Sajnos az esetek jelentős részében a végtermék a használhatóság és esztétikum tekintetében messze elmarad a tervező, illetve az építtető jogosan elvárt igényétől. Ezért az ilyen szerkezetek kialakítására ideális megoldás az előregyártott vasbeton lépcső. Ezek méretpontos, kiváló felületi minőséggel rendelkező, gyorsan beépíthető (daruval egy lépésben beemelhető) lépcsőszerkezetek. Alsó felületük nem igényel vakolást, a járófelület és a homloklap pedig közvetlenül burkolható.

Leier előregyártott betonelemek

Az előregyártott lépcső további előnye, hogy beépítés után azonnal elláthatja a végső feladatát, azaz a szintek közötti közlekedést. A lépcsőkar beemeléséhez állítható hosszúságú, háromágú kötél szükséges, a rögzítése pedig a gyártó által biztosított acél rögzítőtüskével történik.

Hol vásárolhatom meg a terméket? Több Leier termék

Népszerűek a témában

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla

Ez is érdekelhet

Szebbet, jobbat, újabbat árnyékolóból is

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Ha új zuhanykabin, legyen Eos!

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon

Leier Rendszerház ajándék térkővel és kerítéssel az építkezőknek

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

7 érv a beton tetőcserép mellett

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

38 százalékkal jár jobban, aki téglaházat vesz vagy épít - Új falazási technológia hódít az építtetők körében

Épül a tető? Csak rendszerben!

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla

Ezek most a világ legelképesztőbb téglaépületei