Hirdetés

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Kéregfal elemek

Alkalmazásukkal egyszerűen és gyorsan megoldható a teherhordó-, térelválasztó, pince, liftakna és támfalak építése, de ugyanígy alkalmas a speciális mérnöki feladatok ellátására. A kéregfal elemekből épített monolitikus falszerkezet hasonlóan viselkedik a helyszínen zsaluzott vasbeton falakkal, de minőségénél és felhasználásánál fogva sokkal több annál.

Az előregyártott kéregfalak előnyei:

 • alkalmazásuk gyorsabb kivitelezést tesz lehetővé
 • méretre szabottak, méretpontosak
 • kiváló minőségűek.
Leier előregyártott betonelemek

Tömör falelemek

A tömör falelemek vastagsága mindig az adott igényeknek megfelelő, de a minimális vastagság 10 cm. A falelemeket általában száraz kapcsolattal csatlakoztatják.

Az előregyártott falak előnyei:

 • tartósak, minőségük állandó
 • a korszerű gyártástechnológia és a felhasznált anyagok egyenletes, kiváló minőséget biztosítanak
 • gyors, megszakítás nélküli építhetőség
 • az építés során nincs szükség külön zsaluzatra, vasalásra, az előregyártott vasbeton kéreg a falszerkezet részeként a zsaluzatot kiváltja – a nagyméretű falpanelek folyamatos egymás mellé építésével gyorsan kialakítható a teljes faltest
 • az elektromos és gépészeti elemek előkészítésének lehetősége adott – a rendelkezésre álló gépészeti tervek alapján, a gyártás során (kirekesztésekkel, beépített elemekkel) előre kialakíthatók a különböző elektromos és gépészeti egységekhez szükséges beépítési pontok, elhelyezhetők az elektromos vezetékek és dobozok
 • egyedi kialakíthatóság, kötetlenebb tervezés
 • a falelemek nem kötött méretrendszerben, hanem az adott igényekhez igazodva, egyedi kialakításban készülnek. A geometriai méretre vonatkozó tág határok akár a teljes faltest méretű elemek előállítását is lehetővé teszik. Az elemek méretét az építés során használt daru teherbírásához is lehet igazítani. Minden esetben az adott teherbírási igénynek megfelelő vasalás helyezhető el, így anyagtakarékos, kis költségű szerkezet alakítható ki.

Széles körű alkalmazhatóság

A LEIER kéregfal elemek az egyedi gyártás következtében szinte bármely falszerkezet építésére, vakolás nélkül felhasználhatók. A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően a kéregrész kellően homogén, sima külső felülete glettelés után közvetlenül festhető, tapétázható.

Leier előregyártott betonelemek

Hol vásárolhatom meg a terméket?

Támfalelemek

60-300 cm magasságig méretsorban készülnek, egyenkénti névleges hosszuk 1 méter, de ettől eltérő méretek gyártásának sincs akadálya. Ezekből a megtámasztási igényeknek megfelelő típusok a támaszmagasság szerint egyszerűen kiválaszthatók. A talpra nehezedő anyagtömeg a termékeket beépítési helyükön tartja, azonban az elcsúszás megakadályozásáról a tervezőnek/kivitelezőnek kell gondoskodnia.

Felhasználási területük:

 • mezőgazdasági tároló udvarok határoló elemeként
 • betonüzemek adalékanyag-tároló támfalaiként
 • végleges támfalként út-, vasút- és mélyépítésben
 • föld- és rézsűtámaszként.

Előnyös tulajdonságaik:

 • elrendezésük igény szerint változtatható
 • elhelyezésük után azonnal, teljes magasságukban terhelhetők
 • kiegészítő támasztószerkezetet nem igényelnek.

Mobil elválasztó- és támfal

A falak az építési területek és a mellettük zajló forgalom ideiglenes elválasztására szolgálnak. Az építési terület takarása csökkenti a munkával járó szennyezés kijutását, valamint az az építési munka látványa nem vonja el a gépkocsivezetők figyelmét.

A mobil elválasztó- és támfalak Durisol® zajcsillapító borítással is készülhetnek, így az építkezés zaját az egyik oldalról, a forgalom zaját a másik oldalról csökkenti. Az építkezési tevékenység befejeztével az elemek egyszerűen áthelyezhetők más helyszínre.

Használható autóutak, autópályák középső elválasztó sávjába telepítve zajcsillapító falként, ütközés elleni védelemmel (pl. szalagkorlát) kiegészítve. Ebben az esetben a talprész a pályaszerkezetbe integrálható, rögzíthető. Szolgálhat silótakarmány tárolók köztes elválasztó falelemeként is.

Leier előregyártott betonelemek

Hol vásárolhatom meg a terméket?

Előregyártott lépcső

A rendszer lényeges előnye, hogy elhelyezés után a szerkezet azonnal használatba vehető. Alkalmazása gazdaságos, mivel a helyben öntött lépcsőkkel ellentétben egyáltalán nincs szükség zsaluzásra, és a lépcső az előre gyártott termékek minden előnyét magában hordozza.

Az egyenes karú lépcső előnyei:

 • azonnal használható, esztétikus
 • méretpontos
 • könnyen burkolható.

A lépcsőkar alsó felülete nem igényel vakolást, a járófelület és a homloklap pedig közvetlenül burkolható. Említésre méltó, hogy az előregyártott lépcső beépítés után azonnal elláthatja a végső feladatát, azaz a szintek közötti közlekedést. A lépcsőkar, beépítése során, nem igényel kiegészítő alátámasztást.

A klasszikus, egyenes geometriájú lépcsők gazdag választékban elérhetők, a belépőszélesség 25,5-29,5 cm, a fellépőmagasság pedig 16-18,5 cm intervallumba eső méretekkel. A lépcsőkar szélessége maximum 250 cm lehet.

Leier előregyártott betonelemek

Speciális szerkezeti esetekben (Pl: a lépcsőkarok mellett nincs teherhordó szerkezet, vagy három, illetve négykarú lépcsőházi elrendezés esetén) szükséges lehet a lépcsőkar pihenővel együtt történő legyártása. Ez esetben a pihenőlemez geometriája maximum 150x150 cm lehet.

Előregyártott vasbeton lépcsőkonstrukció megtervezésekor ügyeljünk arra, hogy a lépcsőkar legfeljebb alsó- és/vagy felsőpihenős kialakítású lehet (mindkét végén, vagy középen nem lehetséges az előregyárthatósága).

Húzott karú lépcső

Családi- és sorházak, kisebb társasházak kedvelt lépcsőtípusa az egyszer húzott „L” alakú, illetve a kétszer húzott „U” alakú lépcsőkar.

A húzott karú lépcső előnyei:

 • azonnal használható, esztétikus
 • méretpontos
 • könnyen burkolható.

A megfelelő geometria és a szép felületek kialakítása a helyszínen készített, húzottkarú vasbeton lépcső esetén a legjobb szakembereknek is komoly fejtörést okozhat. Sajnos az esetek jelentős részében a végtermék a használhatóság és esztétikum tekintetében messze elmarad a tervező, illetve az építtető jogosan elvárt igényétől. Ezért az ilyen szerkezetek kialakítására ideális megoldás az előregyártott vasbeton lépcső. Ezek méretpontos, kiváló felületi minőséggel rendelkező, gyorsan beépíthető (daruval egy lépésben beemelhető) lépcsőszerkezetek. Alsó felületük nem igényel vakolást, a járófelület és a homloklap pedig közvetlenül burkolható.

Leier előregyártott betonelemek

Az előregyártott lépcső további előnye, hogy beépítés után azonnal elláthatja a végső feladatát, azaz a szintek közötti közlekedést. A lépcsőkar beemeléséhez állítható hosszúságú, háromágú kötél szükséges, a rögzítése pedig a gyártó által biztosított acél rögzítőtüskével történik.

Hol vásárolhatom meg a terméket? Több Leier termék

Kapcsolódó cikkek

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A modern technológiai háttérnek köszönhetően, előregyártott betonelemekkel végezhető el a falazat, a lépcsők gyors és minőségi építése.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Mikor szükséges kéményt cserélni?

Amint véget ért a fűtési szezon, érdemes átvizsgálni minden, a fűtéshez kapcsolódó készüléket, különös tekintettel a kéményre, mely indokolatlanul elhanyagolt része ennek a területnek. Pedig a nem megfelelően működő kémény sok kellemetlenség okozója lehet!

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Zajárnyékoló falakkal őrizhetjük meg legjobban otthonunk csendjét

Az egészségkárosító zajok elleni hatékony megoldást a zajárnyékoló falak alkalmazása jelentheti.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.