Hirdetés

„LED-fénycsöves” lámpatestek

A szilárdtest-világítás, a LED-technológia óriási léptekkel, feltartóztathatatlanul szorítja ki a hagyományos világítási technológiákat, de legalább is teremti meg a lehetőséget arra, hogy segítségükkel előbb-utóbb kiválthassuk a kevésbé hatékony, működési, megbízhatósági és élettartam-paraméterek tekintetében szerényebb versenytársakat energiatakarékos világítással.

LED vagy OLED?

Azt nehéz megjósolni, hogy e versenyfutásban a szervetlen félvezető anyagokból készülő és a fejlesztés, gyártás tekintetében jóval érettebb, pontszerű fényforrásnak tekinthető LED-ek, vagy a ma még inkább csak ígéretnek számító, nagy felületről egyenletes fényeloszlást biztosító szerves fényemittáló diódák, az OLED-ek lesznek-e a befutók. Az a legvalószínűbb, hogy mindkét technológia meg fogja találni azokat az alkalmazási területeket, ahol előnyeit a legjobban lehet kamatoztatni.
A hagyományos fényforrások közül alakja, méretei, nagy felületről kibocsátott egyenletes fénye, kis felületi fénysűrűsége (kis kápráztatása) okán a fénycsövek szilárdtest-fényforrásokkal történő kiváltására például egyszer talán célszerűbb lesz OLED-eket használni, ma azonban érthető okokból itt is LED-ekkel találkozhatunk.

„LED-fénycsöves” lámpatestek

Fénycső kontra LED

Ilyen megoldás a vezető lámpatestgyártók közé tartozó német RIDI Leuchten GmbH nemrégiben kifejlesztett R-Tube „LED-fénycsöve”. S noha a lineáris fénycsövek legfontosabb alkalmazási területei az irodák, iskolák, óvodák, otthonaink kiszolgáló helyiségeinek (garázsok, hobbiszobák, pincék) világításához is kiválóan alkalmazhatók a nagy területek káprázásmentes fényéről gondoskodó, tükörrendszerrel ellátott fénycsöves lámpatestek. A 16 és 26 mm átmérőjű fénycsövekkel működő RIDI-lámpatestek nagy része már készül R-Tube-bal szerelt LED-es lámpatestek formájában is.
A hagyományos fénycsöves lámpatesteket „LED-fénycsöves” lámpatestekre cserélve körülbelül 7 százalék energiamegtakarítás érhető el, ami további 40 százalékkal növelhető megfelelő világításvezérlés alkalmazása esetén. Emellett természetesen élvezhetők a LED-ek szokásos előnyei is: a hosszú – akár 50 ezer órát is elérő – élettartam, az UV- és IR-komponensektől mentes, jó színvisszaadású, a bekapcsolás pillanatában biztosított teljes, villódzásmentes fény, valamint a nagyfokú robosztusság, ütés-, rezgés- és kapcsolásállóság

„LED-fénycsöves” lámpatestek

„LED-fénycső”

Az R-Tube vízszintes lemez formájú LED-modul. A modult alkotó – vezető elemgyártó cégektől származó – közepes teljesítményű LED-ek egyenletes megvilágítást és kitűnő fényhasznosítást biztosítanak. Az optimális hűtésről az extrudált alumíniumból készült, masszív alapprofil gondoskodik.
egymás mellé, közös képalá

„LED-fénycsöves” lámpatestek

A modul átlátszó, matt vagy opál PMMA borítója jól átereszti a fényt. A borítóhoz megfelelő színű, robosztus PC végzárók tartoznak. Az R-Tube működtetésére külső, 60 V-nál kisebb (SELV-konform) törpefeszültségű, 700 mA-es állandó áramú LED-meghajtó szolgál. A kibocsátott fény színhőmérséklete 3000 K vagy 4000 K, színvisszaadási indexe: Ra ≥ 80. A 15, 23, 32 és 45 W-os kivitelben (és ennek megfelelő 550, 850, 1150, 1450 mm hosszúságban) készülő LED-modul által kibocsátott fény nagysága természetesen függ a borító anyagától, például a legkisebb, 15 W-os teljesítményfokozat esetén 1150-től 1370 lm-ig változik.

Forrás: a Ridi Leuchten GmbH termékismertetője, amelynek szabadon letölthető magyar nyelvű változata olvasható a cég magyarországi kizárólagos képviseletét ellátó Holux Kft. honlapján: www.holux.hu/katalogusok

Holux energiatakarékossági kalkulátorok

„LED-fénycsöves” lámpatestek

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

A világítás tervezése az építkezés, felújítás vagy átalakítás egyik legfontosabb és legtöbb összetevőt magában foglaló mozzanata. Komoly szakértelmet kívánó terület, hiszen olyan műszaki kérdések merülnek fel, melyek szorosan kapcsolódnak a villamos hálózat tervezéséhez, kivitelezéséhez is. Ahhoz, hogy egységes egészként átláthatóvá váljon ez a folyamat, nem árt legalább az alapokkal tisztában lenni.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

A LEDjobb megoldások, felvilágosítás felnőtteknek

A LED technika nagy iramban fejlődött az elmúlt időszakban. Mára ennek következtében fényforrásaink jelentős alternatívájaként tarthatjuk őket számon. Cikkünk elolvasásával képet kaphat a LED előnyeiről és lehetséges változatairól.

Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Az álmennyezeti design többnyire egy komplex látvány és szerkezeti csomag valamennyi összetevőt beleértve, most mégis kiragadjuk a világítási rendszer kérdését, hiszen a jó lakberendezésnek is az egyik meghatározó sarokpontja.

A fényszabályozásról

A fényszabályozással energiát takarítunk meg, mert csak ott és annyira világítunk, amennyire szükség van. Viszont, amikor kell, akkor elég fénnyel világítunk. A világítástervezés segít életünket komfortossá és gazdaságossá tenni.