„LED-fénycsöves” lámpatestek

A szilárdtest-világítás, a LED-technológia óriási léptekkel, feltartóztathatatlanul szorítja ki a hagyományos világítási technológiákat, de legalább is teremti meg a lehetőséget arra, hogy segítségükkel előbb-utóbb kiválthassuk a kevésbé hatékony, működési, megbízhatósági és élettartam-paraméterek tekintetében szerényebb versenytársakat energiatakarékos világítással.

LED vagy OLED?

Azt nehéz megjósolni, hogy e versenyfutásban a szervetlen félvezető anyagokból készülő és a fejlesztés, gyártás tekintetében jóval érettebb, pontszerű fényforrásnak tekinthető LED-ek, vagy a ma még inkább csak ígéretnek számító, nagy felületről egyenletes fényeloszlást biztosító szerves fényemittáló diódák, az OLED-ek lesznek-e a befutók. Az a legvalószínűbb, hogy mindkét technológia meg fogja találni azokat az alkalmazási területeket, ahol előnyeit a legjobban lehet kamatoztatni.
A hagyományos fényforrások közül alakja, méretei, nagy felületről kibocsátott egyenletes fénye, kis felületi fénysűrűsége (kis kápráztatása) okán a fénycsövek szilárdtest-fényforrásokkal történő kiváltására például egyszer talán célszerűbb lesz OLED-eket használni, ma azonban érthető okokból itt is LED-ekkel találkozhatunk.

„LED-fénycsöves” lámpatestek

Fénycső kontra LED

Ilyen megoldás a vezető lámpatestgyártók közé tartozó német RIDI Leuchten GmbH nemrégiben kifejlesztett R-Tube „LED-fénycsöve”. S noha a lineáris fénycsövek legfontosabb alkalmazási területei az irodák, iskolák, óvodák, otthonaink kiszolgáló helyiségeinek (garázsok, hobbiszobák, pincék) világításához is kiválóan alkalmazhatók a nagy területek káprázásmentes fényéről gondoskodó, tükörrendszerrel ellátott fénycsöves lámpatestek. A 16 és 26 mm átmérőjű fénycsövekkel működő RIDI-lámpatestek nagy része már készül R-Tube-bal szerelt LED-es lámpatestek formájában is.
A hagyományos fénycsöves lámpatesteket „LED-fénycsöves” lámpatestekre cserélve körülbelül 7 százalék energiamegtakarítás érhető el, ami további 40 százalékkal növelhető megfelelő világításvezérlés alkalmazása esetén. Emellett természetesen élvezhetők a LED-ek szokásos előnyei is: a hosszú – akár 50 ezer órát is elérő – élettartam, az UV- és IR-komponensektől mentes, jó színvisszaadású, a bekapcsolás pillanatában biztosított teljes, villódzásmentes fény, valamint a nagyfokú robosztusság, ütés-, rezgés- és kapcsolásállóság

„LED-fénycsöves” lámpatestek

„LED-fénycső”

Az R-Tube vízszintes lemez formájú LED-modul. A modult alkotó – vezető elemgyártó cégektől származó – közepes teljesítményű LED-ek egyenletes megvilágítást és kitűnő fényhasznosítást biztosítanak. Az optimális hűtésről az extrudált alumíniumból készült, masszív alapprofil gondoskodik.
egymás mellé, közös képalá

„LED-fénycsöves” lámpatestek

A modul átlátszó, matt vagy opál PMMA borítója jól átereszti a fényt. A borítóhoz megfelelő színű, robosztus PC végzárók tartoznak. Az R-Tube működtetésére külső, 60 V-nál kisebb (SELV-konform) törpefeszültségű, 700 mA-es állandó áramú LED-meghajtó szolgál. A kibocsátott fény színhőmérséklete 3000 K vagy 4000 K, színvisszaadási indexe: Ra ≥ 80. A 15, 23, 32 és 45 W-os kivitelben (és ennek megfelelő 550, 850, 1150, 1450 mm hosszúságban) készülő LED-modul által kibocsátott fény nagysága természetesen függ a borító anyagától, például a legkisebb, 15 W-os teljesítményfokozat esetén 1150-től 1370 lm-ig változik.

Forrás: a Ridi Leuchten GmbH termékismertetője, amelynek szabadon letölthető magyar nyelvű változata olvasható a cég magyarországi kizárólagos képviseletét ellátó Holux Kft. honlapján: www.holux.hu/katalogusok

Holux energiatakarékossági kalkulátorok

„LED-fénycsöves” lámpatestek

Kapcsolódó cikkek

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Okosvilágítás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik.

LED-del vagy LED nélkül? Ez itt a kérdés!

Egyre inkább környezettudatos világunkban mindennapos kérdés az energiafogyasztás csökkentése, nemcsak ipari, egyéni szinten is. Nem véletlen tehát, hogy lakásunk kialakításánál, felújításánál kiemelt figyelmet kell fordítanunk a világítás körültekintő megtervezésére.

Praktikus és hangulatos világítás – Hálószoba és gardrób

A hálószoba fényeinek megtervezése a világítástechnika egyik legelhanyagoltabb területe. Talán arra gondolunk, hogy ide úgyis aludni járunk, ahhoz meg nem kell sok fény. Pedig néhány trükkel hangulatossá és meghitté varázsolhatjuk ezt az intim helyiséget.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Fürdőszobai fények

A fürdőszoba, gyakran kerül a főhelyiségek által behatárolt sötét, ablaktalan területre, kényszerűen igazodva a szükséges víz és csatorna kiállásokhoz is. A mai tisztálkodási és testápolási igényekhez igazodó világítás nagyobb hangsúlyt kap, mint korábban bármikor.

Világítás a konyhában

A konyha bizonyos értelemben ipari terület, hiszen ételkészítési munkafolyamat zajlik benne, miközben gázzal, villannyal, magas hőt produkáló készülékeket működtetünk, használunk. A világítás megfelelő és gondos megtervezése, kiépítése mindennél fontosabb itt.