Hirdetés

„LED-fénycsöves” lámpatestek

A szilárdtest-világítás, a LED-technológia óriási léptekkel, feltartóztathatatlanul szorítja ki a hagyományos világítási technológiákat, de legalább is teremti meg a lehetőséget arra, hogy segítségükkel előbb-utóbb kiválthassuk a kevésbé hatékony, működési, megbízhatósági és élettartam-paraméterek tekintetében szerényebb versenytársakat energiatakarékos világítással.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

LED vagy OLED?

Azt nehéz megjósolni, hogy e versenyfutásban a szervetlen félvezető anyagokból készülő és a fejlesztés, gyártás tekintetében jóval érettebb, pontszerű fényforrásnak tekinthető LED-ek, vagy a ma még inkább csak ígéretnek számító, nagy felületről egyenletes fényeloszlást biztosító szerves fényemittáló diódák, az OLED-ek lesznek-e a befutók. Az a legvalószínűbb, hogy mindkét technológia meg fogja találni azokat az alkalmazási területeket, ahol előnyeit a legjobban lehet kamatoztatni.
A hagyományos fényforrások közül alakja, méretei, nagy felületről kibocsátott egyenletes fénye, kis felületi fénysűrűsége (kis kápráztatása) okán a fénycsövek szilárdtest-fényforrásokkal történő kiváltására például egyszer talán célszerűbb lesz OLED-eket használni, ma azonban érthető okokból itt is LED-ekkel találkozhatunk.

„LED-fénycsöves” lámpatestek

Fénycső kontra LED

Ilyen megoldás a vezető lámpatestgyártók közé tartozó német RIDI Leuchten GmbH nemrégiben kifejlesztett R-Tube „LED-fénycsöve”. S noha a lineáris fénycsövek legfontosabb alkalmazási területei az irodák, iskolák, óvodák, otthonaink kiszolgáló helyiségeinek (garázsok, hobbiszobák, pincék) világításához is kiválóan alkalmazhatók a nagy területek káprázásmentes fényéről gondoskodó, tükörrendszerrel ellátott fénycsöves lámpatestek. A 16 és 26 mm átmérőjű fénycsövekkel működő RIDI-lámpatestek nagy része már készül R-Tube-bal szerelt LED-es lámpatestek formájában is.
A hagyományos fénycsöves lámpatesteket „LED-fénycsöves” lámpatestekre cserélve körülbelül 7 százalék energiamegtakarítás érhető el, ami további 40 százalékkal növelhető megfelelő világításvezérlés alkalmazása esetén. Emellett természetesen élvezhetők a LED-ek szokásos előnyei is: a hosszú – akár 50 ezer órát is elérő – élettartam, az UV- és IR-komponensektől mentes, jó színvisszaadású, a bekapcsolás pillanatában biztosított teljes, villódzásmentes fény, valamint a nagyfokú robosztusság, ütés-, rezgés- és kapcsolásállóság

„LED-fénycsöves” lámpatestek

„LED-fénycső”

Az R-Tube vízszintes lemez formájú LED-modul. A modult alkotó – vezető elemgyártó cégektől származó – közepes teljesítményű LED-ek egyenletes megvilágítást és kitűnő fényhasznosítást biztosítanak. Az optimális hűtésről az extrudált alumíniumból készült, masszív alapprofil gondoskodik.
egymás mellé, közös képalá

„LED-fénycsöves” lámpatestek

A modul átlátszó, matt vagy opál PMMA borítója jól átereszti a fényt. A borítóhoz megfelelő színű, robosztus PC végzárók tartoznak. Az R-Tube működtetésére külső, 60 V-nál kisebb (SELV-konform) törpefeszültségű, 700 mA-es állandó áramú LED-meghajtó szolgál. A kibocsátott fény színhőmérséklete 3000 K vagy 4000 K, színvisszaadási indexe: Ra ≥ 80. A 15, 23, 32 és 45 W-os kivitelben (és ennek megfelelő 550, 850, 1150, 1450 mm hosszúságban) készülő LED-modul által kibocsátott fény nagysága természetesen függ a borító anyagától, például a legkisebb, 15 W-os teljesítményfokozat esetén 1150-től 1370 lm-ig változik.

Forrás: a Ridi Leuchten GmbH termékismertetője, amelynek szabadon letölthető magyar nyelvű változata olvasható a cég magyarországi kizárólagos képviseletét ellátó Holux Kft. honlapján: www.holux.hu/katalogusok

Holux energiatakarékossági kalkulátorok

„LED-fénycsöves” lámpatestek

Vásárlási listák
További vásárlási listák