Hirdetés

Homelift – felvonó családi házba

Családi házakba, villákba, többszintes lakásokba ajánljuk a homeliftet. Ez olyan, a hagyományosnál kisebb méretű felvonó, amelyek sebessége legfeljebb 0,15 méter/másodperc.

A homelift vagy más néven személyemelő, kisebb forgalmú, két–három szintes épületekben ajánlott a szintkülönbség áthidalásra. A normál felvonóknál kisebb helyre is beépíthetők, ezért számos épületben alkalmazhatók, ahol nincs szükség nagy igénybevételre. Így például vendéglátóhelyeken, éttermekben, cukrászdákban, boltokban, galériákban használhatók. De a gyártó ajánlja családi házak, villák, magánlakások kényelmének növelésére is, mára a világ minden részén vannak már referenciáik.

Homelift – felvonó családi házba Homelift – felvonó családi házba

A homelift segítségével akadálymentes otthon alakítható ki. Idős emberek, várandós, kisgyermekes anyák, mozgásukban korlátozottak vagy épp fogyatékkal élők számára jelenthet komoly segítséget a berendezés. De hasznos akkor is, ha babakocsit vagy a kandallóba a fát kell fölvinni a garázsból, pincéből, esetleg nagy bevásárlás után a konyhába szeretnénk fölhordani a megvett árut.

A homeliftek amellett, hogy könnyebbé teszik mindennapokat, még növelik is az épület értékét. Alacsony a fogyasztásuk, kisebb, mint a hűtőszekrényé. Kicsi éves fenntartási költség mellett, hosszú az élettartamuk. Lényeges szempont még a csendes működés, nem zavarják meg az otthon nyugalmát.

Homelift – felvonó családi házba

Sokféle változatban kapható, van hidraulikus és villamos hajtású is. Különböző méretű lehet a homelift: egytől ötszemélyesig, és van olyan típus is, amelyik 15 méteres emelési magassággal rendelkezik.

Általában kézzel nyitható emeleti ajtóval és fülkeajtó nélkül kaphatók. Az ilyen típusok csak akkor működnek, ha a hívó és menetgombokat folyamatosan nyomva tartják. De természetesen választható automata ajtóval rendelkező fülkével is. Összehasonlításképp a hagyományos felvonók minden esetben automatikus akna és fülkeajtóval rendelkeznek.

Mint bármely felvonóhoz, a homelifthez is zárt akna kell, amelyben a berendezés fülkéje mozoghat. Ez készülhet vasbetonból vagy lehet zárt acélszerkezet is. Célszerű az épületet tervező építésznek és a homelift gyártójának egyeztetni az optimális kialakítás érdekében. A minimális aknaméret vasbeton akna esetén 1 méteres szélesség és 90 centiméteres mélység, az optimális méret pedig: 136 cm × 145 cm, ez kell a legnagyobb kerekes székkel is használható fülkéhez. A felvonók esetében a legalsó állomás padlószintje alatt 1 méternél mélyebb süllyeszték kell, amíg a homeliftnek erre nincs szüksége, csak 10 centiméteres mélyedést kell biztosítani, sőt ez a mélyedés kisebb rámpával is helyettesíthető. A legfelső állomás padlószintje feletti rész pedig ne legyen kisebb, mint 2 méter 35 centiméter.

Mivel épületeinket hosszú távra tervezzük, ezért új épületek, családi házak esetén érdemes kellő méretű helyet kihagyni. Akkor is, ha nem akarjuk azonnal beszerelni a homeliftet. Éérdemes gondolni a jövőre.

Ha már eldöntöttük, hogy meg kívánunk vásárolni a homeliftet, akkor a beépítés előtt szükség van lifttervre, amely alapján az önkormányzattól építési engedélyt kell kérni. A beszerelés után pedig a homeliftet akkreditált szervezetnek kell átadnia. Karbantartásra – a gyártó javaslatától függően – általában háromhavonta van szükség. Már kész épületbe is lehet homeliftet szerelni, ebben az esetben a leggyakoribb megoldás a külső toronyszerkezet, amelybe könnyen beépíthető a berendezés.

Homelift – felvonó családi házba

A hagyományos felvonókkal szemben a homeliftek nem igényelnek gépházat, és a tetőre sem szükséges géphelyiséget elhelyezni, vagy a gépnek helyet biztosítani az aknafejben. A homeliftet üzemeltető berendezések – hajtómű és a tápegység – egy gépszekrénybe vannak beépítve, amely bármely szinten, akár a pincében vagy a garázsban, az aknától távol is – legfeljebb 7 méterre elhelyezhető. A gépszekrény mérete mindössze 60 × 28 × 100 cm. A homelift hagyományos 230 volt feszültségű hálózatról működik, amíg a normál felvonók esetén szükséges a háromfázisú 400 voltos hálózat.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A kalkulátort a 70-240 m2 közötti lakások, családi házak központi hővisszanyerős rendszereinek bekerülési árának becsléséhez terveztük.

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Újabb változás várható a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendeletben és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban. Ezek a változások az ingatlanok tulajdonosait érintik.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Akadálymentes konyha minden generációnak

Mások az igényei a kisgyermekes családoknak és más a már nehezebben mozgó idős embereknek vagy a kerekes székben ülőknek, mégis mindenki számára könnyen használható, akadálymentes konyhát mutatunk be, amelyet a „Ház egy életre” elgondolás részeként terveztek Németországban.

Akadálymentes fürdőszoba, nem csak mozgássérülteknek

A mozgássérültek mellett az idős emberek és a kisgyerekek számára is gondot jelent a hagyományos fürdőszoba önálló használata. Írásunkban néhány ötletes megoldást mutatunk be.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.

Szempontok a kémény kiválasztásához

Milyen az ideális kémény? Érdemes alaposan körülnézni a kémény kiválasztása előtt építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A készkémény, elemes kémény, szerelt kémény mára általánossá vált, mivel számos előnnyel bír a falazott kényekhez viszonyítva.

Készkémény, elemes kémény, szerelt kémény

Több dolgot is végig kell gondolni a kéménnyel kapcsolatban építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A legfontosabb szempont a biztonság, ezt szorosan követi az energiatakarékosság.