Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Így marad sokáig esztétikus a térkő – Tippek térkőtisztításhoz

Indíthatjuk akár azzal is a kerti szezont, hogy nekiállunk a térkő megtisztításának, nyáron vagy ősszel sem maradunk le semmiről. A lényeg, hogy megszabadítsuk a felületet a rárakódott szennyeződésektől, ki-kibukkanó gyomoktól.

Télvégi ápolás, tisztítás

A térburkolatoktélvégi karbantartását és a télen a térkőre felhordott szennyeződés eltávolítását fa vagy műanyag élvédelemmel ellátott szerszámmal vagy géppel végezzük. A burkolat jégmentesítésére és csúszásmentesítésére csak a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, környezetbarát, beton felületekre használható szereket szabad használni.

A térkő burkolatról a szennyeződést nagynyomású mosóberendezéssel is eltávolíthatjuk. A díszburkolat tisztítása során ügyelni kell arra, hogy lapos sugárra állítsuk a szórófejet.
A tisztítás során

  • a térburkolattal 45 fokos szöget bezárva,
  • körülbelül 50 cm magasságból és
  • legfeljebb 150 bar nyomással távolítsuk el a szennyeződéseket.

A díszburkolat tisztításához a 120–150 bar üzemi nyomásteljesítményű hobbi- és középkategóriás mosóberendezéseket érdemes használni. A piacon számos tisztítószer is kapható, amelyek az erősen szennyezett beton burkolatok felületeinek tisztítására alkalmasak. Azonban fontos tudni, hogy a beton savra érzékeny, ezért csak lúgos kémhatású szereket ajánlunk.

Előzzük meg a díszburkolat sérüléseit

Ha súlyos fémtárgyakat, mint például asztalokat, székeket vagy kéziszerszámokat mozgatunk a díszburkolaton, akkor azok könnyen sérülést okozhatnak a térkőn. A burkolat sérülése pedig nem csak csúnya, hanem csökkentik a térkő élettartamát is. A kerti bútorok aljára érdemes műanyagból készült csúszásgátlót helyezni. Ha szállítjuk, mozgatjuk a nehéz tárgyakat a díszburkolaton, akkor gumikerekes eszközöket használjunk erre a célra. Ezzel elkerülhetjük a kerti burkolat sérüléseit.

A térkő karbantartása

A frissen lerakott térkő esetén a terhelés hatására a fugák közti fugahomokot az ágyazó réteg elnyelheti. Ezért az új díszburkolatot folyamatosan gondozni kell: a résekbe újra és újra fugahomokot kell söpörni. Ez addig tart, amíg az ágyazó réteg hézagjai feltöltődnek. A tapasztalat szerint ez a folyamat 2–3 évig is eltarthat.

Impregnálás

A térkőtartósságának növelése érdekében ajánlott mind a természetes kövek felületét, mind a betonból készült térköveket impregnáló folyadékkal kezelni. Ez a kezelés megelőzi a könnyű és közepes szennyeződések felszívódását a burkolókőbe, és erős szennyeződések esetén megkönnyíti azok eltávolítását.

;

A szennyeződés megelőzése mellett az impregnálószerek színmélyítő hatásuknak köszönhetően felújítják, felfrissítik a kezelt burkolatok színét is. A gyárilag már impregnált térköveket kétévente érdemes újra kezelni.

A térkő és a növények

A díszburkolatokmellé ültetett növények virágai, termése, a növényről lecsorgó nedvek a burkolat felületére is kerülhetnek. Így a növények ültetése során figyeljünk arra, hogy a növényi maradványok bomlásuk során elszíneződéseket, foltosodást okozhatnak. Ezért a közvetlenül a burkolat mellé ültetett növényeket úgy válasszuk ki, hogy az együttélés ilyen jellegű, kellemetlen hatásait megelőzzük.

Ne feledjük, hogy burkolatok ápolása, folyamatos karbantartása nem csak a lakáson belül fontos. Az igényes lakókörnyezetnek kültéri burkolataink is részei, így azok is igénylik a folyamatos törődést.

Forrás: Leier