Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Ha Bécsben az egykori gázgyár ikonikus körépületei ma működhetnek otthonként, irodaházként, rendezvényközpontként, ha nyugdíjazott hajók lehetnek koncerthelyszínek, pajták pedig vendégházak, vagy éttermek, akkor egy pince sem csak arra lehet jó, hogy boroshordók sorakozzanak a gyomrában. Utóbbira mutatunk egy érdekes példát, miután ellátogattunk a Zsámbéki-medencében fekvő Budajenő hangulatos pincesorára.

A Budapest központjától alig húsz kilométerre található Budajenő kiemelkedő rendezvénye a Szüret és borünnep. Ilyenkor a Zsámbéki-medence kétezer lelkes községének fő ütőere, az átmenő forgalmat is bonyolító Kossuth Lajos utca fesztiváljelleget ölt. Az ide látogató vendégek és helyiek, az árusok és a kiállító borászatok, bortermelők élettel töltik meg ezt a mintegy négyszáz méteres útszakaszt, illetve a rendezvényközponttá alakított magtárat.

Budajenő, pincesor
Budajenő, pincesor

A budajenői borünnepen sétálva, nézelődve az ember nem is gondolná, hogy a pincék között akad egy, amelyik a hétköznapokban egészen más funkciót tölt be, mint hogy vidám borozgatáshoz biztosítsa a helyszínt. Ez a bizonyos pince ugyanis egy munkahely, mégpedig egy három fő számára berendezett műterem.

Amíg a külső, fából készült, tömör köpönyegajtó ki nem nyílik, addig semmi nem utal arra, hogy mögötte egy régi, beomlott pince „újrahasznosításából” megszületett iroda tűnik fel.

Pinceajtó
Mit rejtőzik a pinceajtó mögött?
Fotó: Kedves Zsófia

„Otthon (ugyancsak budajenői házában – a szerk.) már nem tudtam megteremteni magamnak a nyugodt munkához szükséges körülményeket, a budapesti iroda lehetőségét pedig a korábbi fővárosi tapasztalataim alapján vetettem el magamban” – nyilatkozta portálunknak az újragondolt borospince megálmodója és tervezője. Kuli László egy olyan vékony mezsgyén haladva kereste a megoldást, amelyik közel van az otthonához, nem kell bejárnia Budapestre, de közben tud nyugodtan dolgozni, illetve ügyfeleket kellemes környezetben fogadni.

Szomorkodás helyett új elhatározás: egy romos pince felújítása

Megoldásként így vette számításba a helyi védelem alatt álló budajenői pincesort, amit sokan csak szomorkodva néztek, ahogyan a kihasználatlanság miatt az enyészet folyamatosan bekebelezi. Az építészt motiválta annak lehetősége, hogy ha nem is az eredeti funkciója szerint, de megmutat egy olyan megoldást, amivel élővé lehet tenni ezeket a pincéket.

Alakulnak az új falak a régi pincén
Alakulnak az új falak a régi pincén

Amikor az önkormányzat tíz éve elkezdte felújítani a kétszáz méter hosszú picesor előtti járdát, a sűrű bokrok takarásából bukkant elő ez a pince. Pontosabban csak pincehely, mert ahogyan A tanú című filmben Pelikán József gátőr rohamléptekben felhúzott új házán, úgy ezen sem volt se ajtó, se ablak. De gyakorlatilag még falak sem, mert az egykori pince valamikor a ’70-es években beomlott. Az akkori tulajdonosnak nem volt pénze a felújításra, így a pincerom tulajdonjoga a tanácshoz került. Ezután lefalazták, betömedékelték, vagyis a gödörré „lefokozott” expincét telehordtak földdel és szeméttel. Erre bizonyíték, hogy a pincehely megtisztításakor a korabeli tárgykultúrának olyan ikonikus hírmondói kerültek elő, mint a Wu2 sampon klasszikus kis hengerformájú flakonja, vagy az akkor használatos öblös fazonú sörösüvegek.

Ha már pince, azért legyen benne bor is

„Azért vágtam bele ebbe a nem mindennapi építkezésbe, mert szerettem volna megmutatni a helyieknek, hogy egy pince nem csak borászati célra használható. Tudtam, hogy a bezzeg a mi időnkben felütésű kesergéssel biztosan nem tudjuk megőrizni az utókornak azt, amit ez a hangulatos pincesor nyújtani képes” – fogalmazott az építész.

Kivitelező társával, barátjával közösen tervezték meg az új pincét, nem titkoltan azzal a szándékkal is, hogy amikor nem irodaként, akkor az eredeti funkciójához kicsit visszakanyarodva, baráti poharazgatások helyszíneként is működhessen.

Csak nehogy omlás legyen a vége!

A kivitelezésnél figyelembe kellett venni, hogy a területet mindkét oldalról falazott, működő pincék határolják. Ráadásul nem keskeny, hanem úgynevezett présházas pincék, amelyekbe belépve, majd 4-5 lépcsőfokot lefelé haladva egy nagy, boltozott térbe érkezünk. Mivel ezeknek a statikai biztonságára figyelemmel kellett lenni, a készülő pince belső hasznos szélességét 3 méternél nagyobbra nem lehetett kiterjeszteni, amennyiben a túlvállalt rizikó miatt a tervező-tulajdonos nem akart egy helyett rögtön három pincét is megépíteni, az esetleges beomlások miatt.

Statikussal egyeztetve végül az a megoldás született, hogy a pincét két méteres szakaszonként kiásva, azokat oldalirányba megtámasztva haladnak folyamatosan befelé. A két szomszédos pince falai közé állítható hosszúságú acél doka lábakat helyeztek el, hogy biztosítsák a folyamatos támasztást.

A belső falazat kialakítása
A belső falazat kialakítása

Ha az adott két méteres szakasz már ebben a fázisban volt, a vasbeton aljzat kiöntése után mintegy másfél méteres magasságban felhúzták oldalra a zsalufalat. Amikor a falak megszilárdultak, befelé haladva újabb szakaszt támasztottak, falaztak. Miután tíz métert haladva elértek a pince belső falának a vonaláig, a beton megszilárdult, a támaszok kikerültek, a pince pedig úgy festett, mint egy nagy, felül nyitott cipősdoboz, amelynek elöl van egy ajtaja.

Budajenő, pincesor
Kész a bejárat

Ami nélkülözhetetlen: a jó pincemester

A pince munkahely funkciója, az itt használt elektronikus eszközök, a papír dokumentumok egyaránt megkövetelték a száraz levegőt, ezért a falak oldalt, és felül is vízszigetelő réteget kaptak belülről. A téglaboltozatot egy környékbeli pincemester irányításával húzták fel, és az ő több évtizedes tapasztalatára volt szükség akkor is, amikor munkagép segítségével földdel fedték be a pincét. Miután felül egy szintbe jött a teljes pincesorral, fűmaggal vetették be a tetejét, hogy minél hamarabb beleolvadjon a környezetébe.

A kiállásokat nem lehetett a szokott módon elhelyezni, ez külön átgondolást igényelt
A kiállásokat nem lehetett a szokott módon elhelyezni, ez külön átgondolást igényelt

Alapos előre gondolkodást igényelt a villanyszerelés, hiszen az ilyen, úgynevezett látszó tégla belső falon nem lehet utólag vésni. Erre való tekintettel az építkezés során a tégla és a beton közötti hőszigetelésben helyezték el a gégecsöveket, és a megfelelő helyeken kialakították a kiállásokat a lámpatestekhez, illetve a dugaljakhoz.

A hátsó traktusban kapott helyet a konyha
A hátsó traktusban kapott helyet a konyha
fotó: Kedves Zsófia

A belső tér a kémény beépítésével, a válaszfalak felhúzásával érte el végleges beosztását, eszerint a pince végében kapott helyet egy konyha, illetve a mellékhelyiség mosdóval. Mivel a csatorna a műterem feletti utcán fut, a szennyvíz elvezetéséhez szivattyút, ehhez pedig szükségszerűen darálós wc-t kellett alkalmazni.

Munka és kikapcsolódás a ropogó tűz mellett

A hideg évszakokban a fűtést két eszköz hivatott biztosítani: egy jó hatásfokú elektromos fűtőtesttel 16-17 fokon lehet gazdaságosan temperálni a levegőt, a 20-21 fokhoz szükséges további hőt pedig sparhelttel egybeépített cserépkályha adja.

Csarépkályha és elektromos fűtés adja a meleget a téli hónapokban
Csarépkályha és elektromos fűtés adja a meleget a téli hónapokban
fotó: Kedves Zsófia

Természetes fény nem csak a fa ajtó mögötti üvegajtón, hanem a tetőről, egy fénycsatornán keresztül is bejut a helyiségbe. A befüvesített pincetetőn első ránézésre ez úgy néz ki, mint egy szellőző nyílás. Közelebb érve aztán már jól látszik rajta a félgömb alakú műanyag buborék, ami begyűjti, majd prizmák, fényszórók segítségével nagy hatékonysággal továbbítja a napfényt a belső térbe. Ez a megoldás jól illeszkedik az itt működő Solarchitect építésziroda nevéhez, ami a legtriviálisabb értelmezés szerint a szoláris energia épületekben való hasznosítását jelenti.

Fénycsatornán érkezik a természetes fény
Fénycsatornán érkezik a természetes fény

Minimális térerő, maximális elmélyülés

„A vezetékes telefon, illetve az internet rendelkezésre áll, azonban egy kis hibája van a helynek. Bár ez nézőpont kérdése, hogy egyáltalán valóban probléma-e: a pincében a térerő mérsékelten van jelen. Ezért, ha munka közben nyugalomra vágyok, a telefonomat magamnál tartom, mert az asztaloknál már nulla csíkos a jel, így védve vagyok a hívásoktól. Ha viszont elérhető szeretnék lenni, a bejárati ajtó közelében teszem le a mobilt, ott már rátalál a térerő, a hívó fél pedig rám” – osztotta meg portálunkkal a nyugodt munka titkát Kuli László.

Barátságos, otthonos belső tér
Barátságos, otthonos belső tér
fotó: Kedves Zsófia

A pinceműteremben laptopokat használnak, minden másnak megvan a helye egy szekrényben, így a munkahely néhány perces pakolással, illetve az asztalok, székek áthelyezésével egy olyan hellyé alakítható, ahol a tervek, rajzok, határidők helyét átveszik az Etyek-Budai borvidék nedűi, a párlatok, a jó társaság és a jó kedv.

Az új funkciót kapott pince gyönyörű, korhű tömörfa ajtókkal
Az új funkciót kapott pince gyönyörű, korhű tömörfa ajtókkal

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Közművektől független otthon. Lehet, hogy ez a jövő?

Egy hazai fejlesztésű lakóépület-technológia eredménye a rezsimentes Noah Ház, melyet a világon bárhol, a hagyományos energiahordozóktól, illetve közművektől függetlenül megépíthetünk magunknak.

Hogyan szigeteljük utólag a tetőteret?

A tetőtér szigetelése a felújítások egyik legkényesebb területe, hiszen ha a tetőtér már lakórészként funkcionál, csak kívülről végezhető el a szigetelés. Az egyedüli megoldást a szarufák fölötti szigetelő panelek beépítése jelentheti.

Hagyományra épülő innováció - MÉK 1,5 pont (2019/268)

Érdekli, hogyan válhat egységessé egy korabeli épület a modern anyagokkal kiegészített vagy felújított részével?

Vízszigetelés – a vizes helyiségek építésének egyik legfontosabb fázisa. Tippek felújításhoz, építéshez

A vízszivárgás elleni hatékony védelem akkor értékelődik fel igazán, amikor a mindennapi használat mellett, a kisebb fürdőszobai balesetekből fakadóan a helyiséget elárasztja a víz. Legjobb tehát elébe menni a problémáknak és gondoskodni a megfelelő védelemről.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Szaniter szilikon használata a fürdőszobában

Ez a 3D animációs film a szaniter szilikon fürdőszobai használatát mutatja be.

Oldószermentes kenhető vízszigetelés - Soudal Hydro System

Rugalmas és ellenálló fólia beltéri aljzatok vízszigetelésére, vizes helységek falainak és padlóinak vízzárására, kerámia járólapok alá. A felület nem lehet kitéve állandó nedvességnek. Elsősorban fürdőszobákba, zuhanyzó tálcák alá, konyhákba, mosókonyhákba stb. Kerámia járólapok/csempék alá.

Önnek ajánljuk