Hirdetés

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Sokakban még ma is él a tévhit, hogy a 2021. január 1-je után az új épületek esetén előírt közel nulla energiaigény miatt megéri még idén befejezni az épületet, mert jövőre már sokba fog kerülni. Ez azonban a helyzet nagyon erős leegyszerűsítése. A kívánt eredményhez sokkal inkább a különféle szerkezetek energetikai finomhangolásával juthatunk el. Ettől függetlenül, most vegyük górcső alá a hőszigetelést, sőt forintosítsunk is a BACHL hőszigeteléseivel.

Mielőtt részletesen válaszolunk a jogos kérdésre, nevezetesen mennyivel is kerülhet többe egy építkezés jövőre, nézzünk kicsit a kérdés mögé.

BACHL hőszigetelés

A helyzet valójában az, hogy a közel nulla energiaigényű épületet minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel lehet csak elérni. Helyesen kiválasztott nyílászárók, jól kialakított gépészet is kell az elvárt eredmény eléréséhez, de persze a leginkább kézenfekvő a hőszigetelés vastagságának, minőségének változtatása. Mindezzel azonban nem csupán az előírásoknak tudunk megfelelni, hanem az életminőséget is javíthatjuk, a lakóklímát tehetjük kellemesebbé, a fűtés/hűtésszámla összegét is jelentősen mérsékelhetjük – ami már anyagi természetű vetület - és nem utolsó sorban jót tehetünk a környezetünkkel is. Hasonlóan az európai átlaghoz a magyarországi CO2-kibocsátás 30-40 százalékát ugyanis továbbra is épületeink hűtésére és fűtésére fordított energiapazarlás okozza.

BACHL hőszigetelés

Emellett a válasz a feltett kérdésre: ha csak a hőszigetelések megfelelő megválasztásával igyekszünk megfelelni az előírásoknak, és cserébe a többi szerkezeti anyagnak sem a legrosszabbat választjuk, a költségnövekmény elenyésző összeg lesz. De nézzük a számokat!

Vastagabb hőszigetelést! De mennyivel?

Abban az esetben, ha csak a hőszigetelés fokozásával szeretnénk a rendeletnek megfelelni és polisztirol hőszigetelő anyag mellett döntünk, a jelenleg járatosnál átlagosan kb. 30 százalékkal szükséges a vastagságon növelni.

Vegyünk példaként egy 120 m2 alapterületű, földszintes, nyeregtetős, egyszerű épületet és nézzük meg, hova milyen vastagságú anyagot érdemes beépíteni. A kiadások növekményét szinte kizárólag a hőszigetelések vastagságának változása teszi ki, hiszen a munkadíjak, állványozási költségek, kiegészítők árai önmagában a táblák vastagságának növekedésével nem változnak.

  • Homlokzati fal estén egy 30 cm vastag modern vázkerámia téglára az eddigiekben jellemző 10 cm – es Nikecell helyett 16 cm szükséges. A 6 cm különbség költsége a teljes homlokzatfelület esetében 210.000 Ft.
  • A lábazati fal kapcsán (25 cm vastag vasbeton lábazatnál) a zártcellás BACHL polisztirol hőszigetelésből hasonlóan 6 cm-rel vastagabb ajánlott, amely a teljes lábazat felületen 135.000 Ft többlettel jár.
  • Talajjal érintkező padlónál, a növekmény szintén 6 cm (BACHL expandált polisztirol), amely 175.000 Ft többlet költséget jelent.
  • Földszintes épület lévén a padlásfödémen vízszintesen fektetett Nikecell vagy kőzetgyapot hőszigetelés vastagságát 24 cm-ről 31 cm-re szükséges növelni, mely 140.000 Ft-tal emeli meg a bekerülési összeget.
  • Homlokzati hőszigetelés kapcsán egyedül a dübelek ára növekszik a méretváltozás miatt, amely azonban hozzávetőlegesen 30.000 Ft többletköltséget jelenthet.

Az árak bruttóban értendők, és az építőanyag kereskedésekben elérhetők, de terméktípusonként és gyártónként eltérőek lehetnek. Fontos megjegyezni, hogy egy-két kivételtől eltekintve a rendelet követelményei új építésű épületekre vonatkoznak.

BACHL hőszigetelés

A szigorúbb hőtechnikai szint teljesítéséhez szükséges hőszigetelési vastagságok többletköltsége tehát bruttó 650.000 Ft. Figyelembe véve a jelenlegi új építésű ingatlanokra jellemző négyzetméter árakat, ez önálló családiház esetén 5.500 Ft-tal emeli meg a négyzetméter árakat, amely a jellemző 500-750.000 Ft/m2 áraknál kevésbé jelentős, 0,75-1,5 százalékos plusz kiadással jár.

Társasházi lakásoknál még kevesebb

Többszintes társasházak, lakóparki lakások esetén a négyzetméterenkénti költségnövekedés még ennél is kevesebb. Körben, egymás mellett, alatt, felett fűtött lakások előnye, hogy sokszor csak egy homlokzatfelületet kell hőszigetelni, valamint az emeletközi födémeknél csak lépéshangot kell csillapítani. Épülettípustól függően, a fenti költségek felével, negyedével lehet számolni, azaz 2500-1300 Ft/m2 árról beszélünk, amely a jelenlegi 600-900 000 Ft-os négyzetméterárakhoz képest elenyésző, hiszen még a 0,5 százalékot sem éri el.

Akkor nézzük a végeredményt! Ha a szigorodó hőtechnikai követelménynek jobb minőségű, vagy vastagabb hőszigeteléssel akarunk megfelelni, az nem jelent meghatározó drágulást családi ház tekintetében. A kivitelezői munkadíjak, a lakásra vonatkozó, uralkodó négyzetméter árak mellett a hőszigetelés okozta 0,5-1,5 százalékos többletköltség nem számottevő, viszont 20-30 százalékkal alacsonyabb fűtésszámlát, és ami még fontosabb, kevesebb CO2-kibocsátást fog eredményezni. Utóbbi mindannyiunk közös és elemi érdeke és elengedhetetlen a globális károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében.

BACHL hőszigetelés

A hagyományoshoz képest már vékony rétegben is hatékony megoldások

Ha olyan gyártót választunk, melynek minden kérdéses felületre van megoldása, akkor sokat egyszerűsödik a helyzet. Ilyen a széles termékpalettával rendelkező BACHL, amely gyártó termékeivel az épület minden sarkalatos pontja hőszigetelhető. A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően pedig már szó nincs arról, hogy akár 30-40 cm vastag, azaz a szerkezetet jelentő tégla méretével megegyező vagy még vastagabb hőszigetelést kellene a homlokzaton elképzelnünk. Vannak a hagyományos megoldásokhoz képest vékonyabb rétegben is az előírásoknak megfelelő hőszigetelések homlokzatra és padlóra egyaránt.

Ilyenek a hagyományos fehér, a falra használt polisztirol táblák mellett egyre népszerűbb, új generációs, szürke színű, grafitadalékos polisztirollapok is. A BACHL Extrapor kifejezetten előnyös műszaki paraméterei miatt vékonyabb rétegben is biztosítja a hagyományos fehér polisztirol lapok hőszigetelési hatékonyságát. Gyakran éppen a hely hiánya okozza, hogy szükséges egy vékonyabb megoldást találni. Ilyen helyzet adódhat fal esetén is, de egy padló szigetelése tipikus példa.

A BACHL legújabb terméke a Vákumpanel. Ez a vákumtechnológiával készülő modern anyag szintén vastagabb társai értékeit kínálja, vékonyabb kiadásban, hiszen a vákumnál nincs, ami előnyösebb hővezetési tényezővel rendelkezne. Beltérben padlók, lapostetők, teraszok és falazat hőszigetelésére is alkalmas, de éppen ipari felhasználás esetén hűtőházakban is jó szolgálatot tesz.

További információ a BACHL minden hőszigetelendő területre kínált anyagairól: www.bachl.hu

Érdeklődöm a BACHL termékei iránt

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Várjon el többet a padlófűtés-szabályozástól

Modern technológiákat alkalmazunk életünk szinte minden területén. Miért ne tennénk ugyanezt a hőfokszabályozás esetében az otthonunkban is? Mit szólna ahhoz, ha a fűtés minden tekintetben az Ön igényei szerint szabályozná a hőmérsékletet? Fedezze fel a NEA SMART 2.0 felületfűtés-hűtés helyiséghőmérséklet-szabályozót, amelytől többet várhat el.

Grafitot a padlóba!

A fűtött épületek a határolószerkezeteiken keresztül vesztik el az energiájukat a náluk hidegebb környezet felé. Minél kevesebb ez az energiaveszteség, annál kevesebbet kell visszapótolnunk, vagyis kevesebbet kell fűtenünk, ami sem környezetvédelmi, sem pénzügyi szempontból nem érdektelen.

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető.

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

A mindennapjaink részévé vált, hogy életünket okosotthon rendszerekkel tegyük minél komfortosabbá és biztonságosabbá.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Öko-tűztér, a korszerű kandallók és cserépkályhák legfontosabb eleme

Bátran kijelethetjük, hogy a fatüzelésű cserépkályhák, kandallók ideje nem hogy lejárt volna, hanem egyenesen reneszánszukat élik. Az elsődleges okok között a látvánnyal, hangulattal kezdhetnénk a felsorolást, de legalább ennyire fontos, hogy fával fűteni manapság az egyik legkorszerűbb, sőt, a leginkább környezetbarát fűtési módnak számít.