Hirdetés

Lépcső a szobából a teraszra? Minek?

Ki szeretne a nappaliból a teraszra lépcsőkön feljutni? Pedig, ha terasz alatt lakótér van - és ez azért előfordulhat – oda bizony kellő vastagságú hőszigetelés dukál, vastagabb, mint a lakóterek közé. De mi van akkor, ha nem fér el? Mutatunk három hőszigetelési példát ahol a „helynek” döntő szerep jutott.

Ahogy az épületenergetikai előírások szigorodtak a hőszigetelések valószerűtlen méretűre kezdtek vastagodni. Szerencsére ez az időszak viszonylag rövid ideig tartott. A vastagságok persze nem azért kezdtek újra csökkenni, mert nem szükséges a komolyabb hőszigetelőképesség, hanem mert az egyre jobb anyagok már vékonyabb rétegben is kínálják hagyományos elődeik hőszigetelő értékét. És mindjárt meglátjuk, hogy ez nem csupán műszaki, de „vastagon” gazdasági kérdés is.

Tény, hogy közel nulla energiaigényű épület minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel épülhet csak. Helyesen kiválasztott nyílászárók, jól kialakított gépészet is kell az elvárt eredmény eléréséhez, de persze a leginkább kézenfekvő a hőszigetelés vastagságának, minőségének változtatása.

Tény, hogy valóban jobb hőszigetelést kell jövőre választanunk: hőszigetelő anyagtól és hőszigetelendő területtől függően átlagosan 20-30 százalékkal vastagabbat, ha az előírásoknak eleget akarunk tenni. De az is előfordulhat, hogy a vastagabb hőszigetelés több helyet vesz el, mint az optimális és ilyenkor jön a dilemma.

Ismert a mondás: a kevesebb, néha több, és van, hogy a drágább lesz az olcsóbb, vagy éppen a költségesebb hőszigetelés hoz a konyára plusz bevételt.

BACHL Vákumpanel hőszigetelés

Lépcső és a terasz esete a helyhiánnyal

A padló tipikusan az a terület, ahol a helyhiány miatt gyakran okoz gondot a szükséges szigetelés elhelyezése.

Ki szeretne a nappaliból a teraszra lépcsőkkel feljutni? Pedig, ha terasz alatt lakótér van - és ez előfordulhat -, oda bizony a 3-4 cm, csupán a lépéshang csökkentésére elegendő szigetelés helyett, akár 20-25 cm polisztirol a szükséges anyag.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A modern gyártástechnológia kínálta a megoldást, ami nem más, mint a BACHL új prémium terméke a Vákumpanel. Ezt oda éri meg igazán beépíteni, ahol kizárólag vékony réteg fér csak el, és azzal kell megoldani egy komolyabb műszaki feladatot, amely esetünkben egy lakóteret fedő terasz. Jóllehet a Vákumpanel az épület bármely részén a legkorszerűbb hőszigetelés tulajdonságait kínálja, most itt tett igazán jó szolgálatot.

BACHL Vákumpanel hőszigetelés

Valós építkezésünk helyszínén elegendő volt a lakótér fölötti teraszra 5 cm Vákumpanelt fektetni, ami akár a 25 cm vastag hagyományos hőszigetelés kiváltásra is alkalmas volt.

Mondhatjuk, hogy pár lépcső csak esztétikai és kényelmi kérdés, de valójában az ingatlan értékét is befolyásolja. Akit ez nem győzött meg, annak mutatjuk, hogyan vált a Vákumpanel egy egész plusz szint megépítésének kulcsává.

BACHL Vákumpanel hőszigetelés

Az épületmagasság betartva

A több szintes társasház és az építménymagasság esete sem ért volna véget happy end-del, ha nincs a Vákumpanel. Ugyan esetünk egy társasházi beruházást mutat be, de hasonló könnyen megeshet családi ház építésekor is. Maradva a társasház példájánál, az ilyen fajta beruházás nem kifejezetten az a hely, ahol a drágább termékek élveznek előnyt az anyagválasztásnál – kivéve, ha azon akár egy egész eladható szint, és ezzel sok tízmilliós nyereség múlik.

Esetünkben lapostetős épület legfelsőbb szintjének belmagassága csupán 2,3 méterre jött volna ki az épületmagassági korlát és a tetőre kerülő 25 cm vastag szigetelés miatt. Ekkor merült fel megoldásként a Vákumpanel, amely mindössze 5 cm vastagságban megfelelt. A két szigetelés közötti árkülönbségért a plusz egy eladható szint bőven kárpótolta a beruházót.

Tetőtérbeépítéssel csökkenő tér? Minimalizálva!

Örök kérdés: szarufák alá, közé vagy fölé kerüljön a hőszigetelés a tetőn? A szarufák közé helyezett hőszigetelés a mai és jövő évi előírások fényében már biztos nem elegendő, ráadásul hőhidas szerkezet is lehet belőle könnyedén. Ha belülről nem akarunk bontani, és a tető cserepezése is felújításra szorul, úgy a szarufák fölé helyezett táblás hőszigetelés látszik logikusnak.

Most lássuk azt az esetet, amikor a szarufák alá, azaz a beltérben helyet elfoglaló hőszigetelés okozott fejfájást a tulajdonosnak, az amúgy sem túl nagy belső tér csökkentése miatt.

BACHL Vákumpanel hőszigetelés

Konkrét példánkban ekkor került ismét képbe a vékony, ezúttal mindössze 3 cm vastag Vákumpanel, mint szarufák alatti hőszigetelés. A lécezéssel és gipszkartonnal ez csupán 5 cm-t vett el a beltérből, így nem kellett a tető külső síkjához nyúlni, ami egy jelentősen költségesebb megoldás lett volna, ráadásul annak minősége sem indokolta ezt a ráfordítást. A tetőtér viszont minimális helyveszteséggel beépülhetett.

További információ
www.bachl.hu

 | 
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Közel nulla

Grafitot a padlóba!

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket

Megéri szigetelni: mutatjuk, mennyivel drágábban adható el egy korszerűsített családi ház

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Folytatódik a telephelyfejlesztés az Austrotherm-nél: új, komplett csomagoló gépsort üzemeltek be Szekszárdon

Az ablak nem gyerekjáték - Hogyan válasszunk nyílászárót a gyerekszobába?

Hőszigeteljünk! De hogyan? A leggyakoribb kérdések és válaszok a hőszigetelésről - Letölthető segédlettel és útmutatóval

Vásárlási listák
További vásárlási listák