Hirdetés

Magyar fejlesztés: könnyűszerkezetes kisüzem

A Lindab SBS-technológiája egyedülálló magyar műszaki fejlesztés, ezt felhasználva építette föl könnyűszerkezetes mézfeldolgozó üzemét egy méhész Vácrátóton.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Király Zoltán, vácrátóti méhész 2000-ben lett őstermelőből vállalkozó. Idényről, idényre 200–300 méhcsalád gyűjti számára a mézet. Az időjárástól és más körülményektől függően évente 10–20 tonna mézet dolgoz fel. Ekkora mennyiségű mézet abban a fából készült épületben, ahol addig a feldolgozás folyt, csak lemondás és kompromisszumok árán lehetett kezelni.

Lindab SBS-épület

Az ötlet

Király László 2012-ben döntött úgy, hogy nagyobb alapterületű, az addiginál kedvezőbb energetikai tulajdonságokkal rendelkező, a munka és a szállítás szempontjából is gyakorlati előnyöket biztosító üzemet épít. Olyan épületre volt szüksége, amely megfelelő helyszínt biztosít a hűtés, a tárolás és a csomagolás számára, továbbá kialakíthatók benne a kiegészítő feladatok ellátására alkalmas helyiségek is, mint például a mosdók, illetve az őrök portája.
Mivel a méhészeti teendők éves ritmusát a természet szabja meg, és közeledett az a nyugalmasabb időszak, amit az új üzem fölépítésére lehetett használni, fontos volt, hogy a beruházás minél gyorsabban megvalósuljon. A vállalkozó évekkel korábban a családi kertészetéhez tartozó 350 köbméteres melegvíztároló oldalfalát, és az egyik kiszolgáló épület, illetve a garázs tetőzetét is a Lindabtól rendelte. Ekkor ismerkedett meg a cég szolgáltatásaival és az általuk kínált könnyűszerkezetes építési technológiával.

A megvalósítás

Király Zoltán első lépésként regisztrált a lindab.hu/sbs weboldalon. Itt a tervezőszoftver segítségével össze is állított egy az elképzeléseinek megfelelő változatot. Érdeklődésére a Lindab a saját fejlesztésű szoftvere segítségével szinte perceken belül küldte is az árajánlatot látványtervvel együtt, és másnap a cég szakértője, Polgár Dávid is fölkereste. A személyes találkozás során a szakember a helyszíni szemle tapasztalatai és az új üzem feladataival, méretével kapcsolatban megismert igények alapján egy 10 × 10méteres alapterületű, három méter vállmagasságú és 18,7 fokos tetőhajlásszögű tetőzettel rendelkező könnyűszerkezetes acél csarnokot, Lindab SBS-épületet ajánlott.

Az SBS épület

Az SBS-épület legfeljebb 13 méteres fesztávolságú „mini” csarnok, amelyben a fő tartóelemeket a nagyon jó műszaki tulajdonságokkal rendelkező, már alapanyagában korrózióvédelemmel (tűzihorganyzással) rendelkező, vékonyfalú profilok, azaz a hidegen hengerelt Z-, C-, U-szelvények adják. Ezeket nem hegesztéssel, hanem csavarozással illesztik egymáshoz.

Lindab SBS-épület

A megrendelés

Az első egyeztetést követően a Lindab a szükséges alapanyagok és a szerelvények számát, valamint ezek költségeit 24 órán belül megadta az ügyfélnek. Ez képezte az alapját a végső tárgyalásnak és megrendelésnek, amelyben – Király Zoltán elmondása szerint – a Lindab nagy rugalmasságot mutatott. Ez tette lehetővé a pályázati forrásokban nem részesülő, csupán saját szűkös forrásaira támaszkodó méhész számára, hogy modernizálja mézfeldolgozó üzemét. A megrendelés aláírását követő három héten belül már le is szállították az épülethez a szükséges elemeket, csavarokat, alkatrészeket, a kiviteli, összeállítási tervvel együtt, amely a tartószerkezet összeállítását segítette.

Az épület

Az üzemet Vácrátót lakóövezeti belterületén kellett fölépíteni. Ilyen környezetben pedig szigorú szabályok rendelkeznek az adott épület esztétikai megjelenéséről, méreteiről, tűzbiztonságáról, energetikai tulajdonságairól, de még a tetőzet hajlásszögéről is.

A Király Zoltán által megbízott tervező

  • a vázrendszer borítását a Lindab Coverline termékcsaládjának elemeiből állította össze,
  • a tetőre, 20 mm-es, zöld trapézlemez,
  • a falra pedig Coverline fali trapézlemez került bézs színben,
  • a harmonikus kompozíciót a tetőnél sötétebb árnyalatú Rainline ereszcsatorna rendszer tette teljessé,
  • az épület szigetelése az SBS-nél előírt rétegrendben az acéllemezek közé elhelyezett kőzetgyapot hőszigetelő anyaggal történt.

A gyors tervezést és engedélyeztetést nagyban segítette, hogy a Lindab SBS-épülete ÉMI rendszerminősítéssel rendelkezik, továbbá a gyártó a megrendelt épületről engedélyezési szintű terveket biztosított díjmentesen a megrendelő és tervezője részére.

A vácrátóti mézfeldolgozó esetében, ahol a kialakítást élelmiszerbiztonsági és egyéb egészségügyi előírások is megszabják, nagy jelentősége volt az SBS azon tulajdonságának, hogy benne a könnyűszerkezetes technológiák hagyományos anyagokkal ötvözhetők. Éppen ezért a mézelőkészítő, az öltöző és a mosdók falát Ytong elemekből készítették, a falazat külső felületét mosható csempével burkolták az előírt rendeleteknek megfelelően.

Lindab SBS-épület

Az építés

A megvalósítás érdekessége az volt, hogy – bár a Lindab az SBS-sel oktatásokon kiképzett partner kivitelezőket ajánlott – a megrendelő olyan egyértelműnek és használhatónak találta a mellékelt kiviteli, szerelési tervet, hogy munkatársai segítségével maga fogott a szerelésbe. A csavarozott kapcsolatokat a földön állították össze, majd a szerkezetet egy daru segítségével emelték talpra. Bár Király Zoltán rendelkezik építőipari ismeretekkel, nagy segítség volt számára, hogy telefonon bármikor műszaki segítséget kérhetett, és a munkálatok során a Lindab tanácsadója személyesen többször is felkereste, ellenőrizte az építkezést, konzultált a tulajdonossal. Így a vázszerkezetet 10–12 nap alatt el tudták készíteni.

Lindab SBS-épület

Tapasztalatok

Király Zoltán tapasztalatai alapján elmondta a Lindab SBS-technológiájáról, hogy a csarnokban több gyártási feladatot ellátó helyiségek, mint a pergető, a raktár, a csomagoló, a mézelőkészítő is sokkal kényelmesebbek, és szeparáltan kaptak helyet. Modernebbek, tágasabbak lehettek a szociális helyiségek is. A hét ablaknak köszönhetően több a beáramló, természetes fény. A szélesebb kapukba be tudnak állni a szállítást végző furgonok. A megnövelt belső területekben már megoldható a targoncás rakodás. A Lindab által adott 15 évre szóló korróziómentességi garancia mellett kiemelte az épület tökéletes hőszigetelését és az ebből fakadó energiamegtakarítást.

Igaz, hogy tulajdonképpen a termelést a régi épületben is folytathattuk volna, de az az üzem, amelyet az SBS-ből építettünk, sokkal kényelmesebb, korszerűbb és gazdaságosabb. Egészen más környezetet teremt a mindennapi munka számára. És ráadásul nagyon szép is!” – összegezte hozzá Király Zoltán.

További részletek az SBS könnyűszerkezetes épületről, modellépületek és referenciák a www.lindab.hu/SBS oldalon találhatók.

Lindab SBS-épület

Vásárlási listák
További vásárlási listák