Hirdetés

Magyar fejlesztés: könnyűszerkezetes kisüzem

A Lindab SBS-technológiája egyedülálló magyar műszaki fejlesztés, ezt felhasználva építette föl könnyűszerkezetes mézfeldolgozó üzemét egy méhész Vácrátóton.

Király Zoltán, vácrátóti méhész 2000-ben lett őstermelőből vállalkozó. Idényről, idényre 200–300 méhcsalád gyűjti számára a mézet. Az időjárástól és más körülményektől függően évente 10–20 tonna mézet dolgoz fel. Ekkora mennyiségű mézet abban a fából készült épületben, ahol addig a feldolgozás folyt, csak lemondás és kompromisszumok árán lehetett kezelni.

Lindab SBS-épület

Az ötlet

Király László 2012-ben döntött úgy, hogy nagyobb alapterületű, az addiginál kedvezőbb energetikai tulajdonságokkal rendelkező, a munka és a szállítás szempontjából is gyakorlati előnyöket biztosító üzemet épít. Olyan épületre volt szüksége, amely megfelelő helyszínt biztosít a hűtés, a tárolás és a csomagolás számára, továbbá kialakíthatók benne a kiegészítő feladatok ellátására alkalmas helyiségek is, mint például a mosdók, illetve az őrök portája.
Mivel a méhészeti teendők éves ritmusát a természet szabja meg, és közeledett az a nyugalmasabb időszak, amit az új üzem fölépítésére lehetett használni, fontos volt, hogy a beruházás minél gyorsabban megvalósuljon. A vállalkozó évekkel korábban a családi kertészetéhez tartozó 350 köbméteres melegvíztároló oldalfalát, és az egyik kiszolgáló épület, illetve a garázs tetőzetét is a Lindabtól rendelte. Ekkor ismerkedett meg a cég szolgáltatásaival és az általuk kínált könnyűszerkezetes építési technológiával.

A megvalósítás

Király Zoltán első lépésként regisztrált a lindab.hu/sbs weboldalon. Itt a tervezőszoftver segítségével össze is állított egy az elképzeléseinek megfelelő változatot. Érdeklődésére a Lindab a saját fejlesztésű szoftvere segítségével szinte perceken belül küldte is az árajánlatot látványtervvel együtt, és másnap a cég szakértője, Polgár Dávid is fölkereste. A személyes találkozás során a szakember a helyszíni szemle tapasztalatai és az új üzem feladataival, méretével kapcsolatban megismert igények alapján egy 10 × 10méteres alapterületű, három méter vállmagasságú és 18,7 fokos tetőhajlásszögű tetőzettel rendelkező könnyűszerkezetes acél csarnokot, Lindab SBS-épületet ajánlott.

Az SBS épület

Az SBS-épület legfeljebb 13 méteres fesztávolságú „mini” csarnok, amelyben a fő tartóelemeket a nagyon jó műszaki tulajdonságokkal rendelkező, már alapanyagában korrózióvédelemmel (tűzihorganyzással) rendelkező, vékonyfalú profilok, azaz a hidegen hengerelt Z-, C-, U-szelvények adják. Ezeket nem hegesztéssel, hanem csavarozással illesztik egymáshoz.

Lindab SBS-épület

A megrendelés

Az első egyeztetést követően a Lindab a szükséges alapanyagok és a szerelvények számát, valamint ezek költségeit 24 órán belül megadta az ügyfélnek. Ez képezte az alapját a végső tárgyalásnak és megrendelésnek, amelyben – Király Zoltán elmondása szerint – a Lindab nagy rugalmasságot mutatott. Ez tette lehetővé a pályázati forrásokban nem részesülő, csupán saját szűkös forrásaira támaszkodó méhész számára, hogy modernizálja mézfeldolgozó üzemét. A megrendelés aláírását követő három héten belül már le is szállították az épülethez a szükséges elemeket, csavarokat, alkatrészeket, a kiviteli, összeállítási tervvel együtt, amely a tartószerkezet összeállítását segítette.

Az épület

Az üzemet Vácrátót lakóövezeti belterületén kellett fölépíteni. Ilyen környezetben pedig szigorú szabályok rendelkeznek az adott épület esztétikai megjelenéséről, méreteiről, tűzbiztonságáról, energetikai tulajdonságairól, de még a tetőzet hajlásszögéről is.

A Király Zoltán által megbízott tervező

  • a vázrendszer borítását a Lindab Coverline termékcsaládjának elemeiből állította össze,
  • a tetőre, 20 mm-es, zöld trapézlemez,
  • a falra pedig Coverline fali trapézlemez került bézs színben,
  • a harmonikus kompozíciót a tetőnél sötétebb árnyalatú Rainline ereszcsatorna rendszer tette teljessé,
  • az épület szigetelése az SBS-nél előírt rétegrendben az acéllemezek közé elhelyezett kőzetgyapot hőszigetelő anyaggal történt.

A gyors tervezést és engedélyeztetést nagyban segítette, hogy a Lindab SBS-épülete ÉMI rendszerminősítéssel rendelkezik, továbbá a gyártó a megrendelt épületről engedélyezési szintű terveket biztosított díjmentesen a megrendelő és tervezője részére.

A vácrátóti mézfeldolgozó esetében, ahol a kialakítást élelmiszerbiztonsági és egyéb egészségügyi előírások is megszabják, nagy jelentősége volt az SBS azon tulajdonságának, hogy benne a könnyűszerkezetes technológiák hagyományos anyagokkal ötvözhetők. Éppen ezért a mézelőkészítő, az öltöző és a mosdók falát Ytong elemekből készítették, a falazat külső felületét mosható csempével burkolták az előírt rendeleteknek megfelelően.

Lindab SBS-épület

Az építés

A megvalósítás érdekessége az volt, hogy – bár a Lindab az SBS-sel oktatásokon kiképzett partner kivitelezőket ajánlott – a megrendelő olyan egyértelműnek és használhatónak találta a mellékelt kiviteli, szerelési tervet, hogy munkatársai segítségével maga fogott a szerelésbe. A csavarozott kapcsolatokat a földön állították össze, majd a szerkezetet egy daru segítségével emelték talpra. Bár Király Zoltán rendelkezik építőipari ismeretekkel, nagy segítség volt számára, hogy telefonon bármikor műszaki segítséget kérhetett, és a munkálatok során a Lindab tanácsadója személyesen többször is felkereste, ellenőrizte az építkezést, konzultált a tulajdonossal. Így a vázszerkezetet 10–12 nap alatt el tudták készíteni.

Lindab SBS-épület

Tapasztalatok

Király Zoltán tapasztalatai alapján elmondta a Lindab SBS-technológiájáról, hogy a csarnokban több gyártási feladatot ellátó helyiségek, mint a pergető, a raktár, a csomagoló, a mézelőkészítő is sokkal kényelmesebbek, és szeparáltan kaptak helyet. Modernebbek, tágasabbak lehettek a szociális helyiségek is. A hét ablaknak köszönhetően több a beáramló, természetes fény. A szélesebb kapukba be tudnak állni a szállítást végző furgonok. A megnövelt belső területekben már megoldható a targoncás rakodás. A Lindab által adott 15 évre szóló korróziómentességi garancia mellett kiemelte az épület tökéletes hőszigetelését és az ebből fakadó energiamegtakarítást.

Igaz, hogy tulajdonképpen a termelést a régi épületben is folytathattuk volna, de az az üzem, amelyet az SBS-ből építettünk, sokkal kényelmesebb, korszerűbb és gazdaságosabb. Egészen más környezetet teremt a mindennapi munka számára. És ráadásul nagyon szép is!” – összegezte hozzá Király Zoltán.

További részletek az SBS könnyűszerkezetes épületről, modellépületek és referenciák a www.lindab.hu/SBS oldalon találhatók.

Lindab SBS-épület

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Nulla energiafelhasználású épület a Construma 2012 kiállításon

A tavaszi Construma 2012 nemzetközi építőipari kiállításon a Magyar Készház Szövetség (Makész) kiállító tagjai nulla energiafelhasználású házat építenek föl.

Készház – kulcsrakész otthon borítékolva

Energiatakarékos, környezetbarát és gyorsan elkészül. Azoknak ajánlott, akiknek fontosak ezek a szempontok, nyitottak az új felé és képesek elrugaszkodni a megszokott dolgoktól.

Energiatermelő készház

Gondolnánk-e hogy létezik olyan lakóház, mégpedig készház, amely 0 forintos rezsiköltséggel üzemeltethető? A válasz: igen, létezik. Sőt, ez a ház még energiát is termel, amit a tulajdonos akár értékesíthet is.

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Mit kell tudnunk a mobilházról?

Míg a mobilházakat korábban nyaralónak, illetve hétvégi háznak tervezték, ma már az igények bővülésével az újabb modellek alkalmasak egész éves használatra, lakhatási célokra is.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Trapézlemez, modern és költséghatékony megoldás tetőfedésre, raktár- és csarnoképítésre

Napjainkban az ipar, mezőgazdaság, gyártás, raktározás területén - világviszonylatban és hazánkban is - megfigyelhető nagyütemű fejlődés. Ez szükségessé teszi az olyan építési módok kifejlesztését, amelyek alkalmazásával csekély idő esik ki a termelésből, pénztermelésből. E célból fejlesztették ki a szárazépítészet egyik fontos képviselőjét, az acél trapézlemezt, mint építési terméket és a beépítéséhez kapcsolódó építési, szerelési technológiát.