Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Takarékossági ötletparádé I. – világítás

Energiamegtakarítást hagyományos villanyszerelési megoldásokkal is elérhetünk, az energiát fogyasztó készülékek kíméletes használatával is. Mindeközben célszerűen, komfortosan alkalmazzuk berendezéseinket.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A takarékossággal kapcsolatban elsősorban az energiára gondolunk, keresgélve a legjobb hatásfokkal működő fűtési, hőszigetelési megoldásokat, kis fogyasztású háztartási eszközöket, fényforrásokat és az alternatív energiaforrásokat. A takarékosság viszont nem csak a közvetlenül az energiafogyasztásra vonatkozhat, hanem az energiát fogyasztó készülékek, részegységek kíméletes üzemeltetésére is, hogy hosszú távon szolgálják tulajdonosukat. A következőkben olyan Magyarországon is beszerezhető elektromos eszközöket és megoldásokat mutatunk be, amelyek a fent felsorolt funkciók takarékos működtetéséhez – vezérlés és szabályozás – kínálnak ötleteket.

A funkciók szerint csoportosított ötletekből, megoldásokból könnyen kiválasztható az igényeknek legjobban megfelelő, mégis ajánlott mindegyiket tanulmányozni, és alkalmazási lehetőségét átgondolni, hiszen a takarékosság sok esetben célszerűséggel és komfortnöveléssel is párosulhat.

Az alkalmazott eszközök többségét villamos hálózatba kell bekötni, ezt a munkát csak villamossági szakemberrel szabad elvégeztetni!

Takarékosság a világítással, Elko EP

A világítás

A fényforrásokkal kapcsolatos takarékosságról bizonyára azonnal a LED-lámpák és az energiatakarékos kompakt fénycsövek jutnak eszünkbe – kicseréljük a hagyományos izzót és meg is oldottuk a kérdést. Most mégsem a fényforrástípusok előnyeiről és hátrányairól lesz szó, hanem inkább használatukról. Az energiatakarékosság és eszközkímélés egyik lehetősége a fényforrások fényerőszabályzása, másik lehetősége a lámpák kezelésének, vezérlésének logikus, ésszerű felépítése.

Fényerőszabályzásnál, főleg az izzószálas fényforrások bekapcsolásakor előny, hogy nem az úgynevezett hideg ellenállásra kapják meg a 230 voltos feszültséget, hanem viszonylag lassú felfutással, ez mindenképpen kíméletes az izzószál élettartama szempontjából. Maga a szabályzás lehetősége pedig azt jelenti, hogy a fényerősséget különböző élethelyzetekhez tudjuk igazítani, így nem kell feltétlenül 100 százalékon üzemeltetni a fényforrást, amikor elég a hangulatvilágítás jelleg is. Az alacsonyabb teljesítményszint fogyasztáscsökkenést és a fényforrás élettartamának hosszabbodását eredményezheti. Szabályzással egyébként az erősfényű LED-lámpa magas hőtermelése is csökkenthető, ami pozitív hatással lehet élettartamára.

Takarékosság a világítással, Elko EP

A vezérlés ésszerűsítése során a cél, hogy a különböző fogyasztók be- és kikapcsolására, valamint szabályozására szolgáló eszközök – kapcsolók, távirányítók stb. – a ház minden olyan pontján elérhetők legyenek, ahol erre szükség lehet, így nem marad égve, bekapcsolva semmi sem puszta lustaságból. Különböző célszerű automatizmusokkal tovább csökkenthetők a felesleges üzemidők.

Hagyományos világításvezérlési megoldások

A fényerőszabályzás lehetősége szinte minden fényforrástípushoz rendelkezésre áll. A hagyományos szabályzók egyik alap eszköze a lakásszerelvény kivitelben kapható dimmer, amelyben a vezérlő gomb és a szabályzó elektronika egybe van építve. Hátránya, hogy általában nem bővíthető további nyomógombokkal.
Külön, csak dimmer elektronikát tartalmazó eszközök használatával viszont bármilyen típusú, gyártmányú nyomógombbal, akár több gombot párhuzamosan bekötve, több helyről is vezérelhetjük fényforrásunkat, egyszerre megoldva a szabályzást és a praktikus, kényelmes kezelést, valamint impulzusrelét is megtakaríthatunk. A vezérlés egyszerű: a lámpa rövid gombnyomásra be- vagy kikapcsol, hosszú gombnyomásra fel-/leszabályoz. A különböző fényforrásokhoz használható dimmerek kapcsoló mögé vagy villamos szekrénybe szerelhető változatokban kaphatók.

Néhány lehetséges típus, teljesítmény és jellemző:

  • DIM-14 vagy SMR-U: 500 VA (W) – hagyományos izzók (továbbiakban „R” típusú fényforrás), 230 V-os halogén izzók (R), illetve 12 V-os halogén izzók transzformátorral (L) vagy elektronikus előtéttel (C).
  • SMR-S: 300 VA (W); R, L fogyasztók, 3-vezetékes, a 230 V-os hálózat „nulla” vezetőjét a fényforrás felől kapja. A hagyományosan szerelt világításhoz használható a meglévő kapcsoló helyén telepítve, ahol nincs „nulla” vezető.
  • DIM-5: 500 VA; R, L fényforrás
  • DIM-6: 2000 VA; R, L, C; a dimmer 1000 VA-es bővítőkkel 10 000 VA-ig, tehát egészen nagy teljesítményekig bővíthető. Szabályozható nyomógombbal, forgatógombbal (potenciométer), 0 (1)–10 V között változtatható analóg feszültségjellel (intelligens rendszerek) és az iNELS Bus System épületautomatizálási rendszerével közvetlenül a buszvezetékre kötve.
  • DIM-15 vagy SMR-M: 230 V-os LED- és kompakt fénycső szabályzók. A szabályozható típusokhoz használható.

Takarékosság a világítással, Elko EP

A szabályzáson túl a fényforrások be- és kikapcsolása is lehetőségeket rejt a takarékosságra, ezzel együtt a praktikus kezelésre is. Egyik ilyen eszköz az impulzusrelé (MR-41; MR-42) használata, amely lehetővé teszi egy fényforrás, több helyről történő nyomógombos működtetését, egyúttal kiváltva a több vezetékezést igénylő váltó- és keresztkapcsolók beépítését.

Az időzítő áramkörök jól használhatók például illemhelyek világításfüggő szellőztetésének vezérléséhez vagy olyan helyiségek világításának kapcsolására, ahol nem kell túl hosszú ideig tartózkodni, de gyakran elfelejtik a világítás lekapcsolni – ilyen például az éléskamra. A kapcsoló mögé szerelhető változatok mellett – SMR-T, SMR-H, SMR-B – az elektromos szekrénybe szerelhetők is megtalálhatók: CRM-61; CRM-91.

A sok ablakkal, természetes nappali fénnyel rendelkező helyiségek, például irodák világítása gyakran marad bekapcsolva, mert kicsit borongósabb időben felkapcsolják, majd elfelejtik lekapcsolni, amikor kiderül az ég és elég lenne a besütő Nap fényerőssége. Az LIC-1 típusú automatikus fényerősség szabályzó megoldja ezt a gondot, csak a szükséges, állandó fényerősség szintre állítja a fényforrást és, ha elég a természetes fény, le is kapcsolja azt.

Takarékosság a világítással, Elko EP

Alkonykapcsolók használatával automatikussá tehetjük a bejárat, kert megvilágítását. A szokásos alkonykapcsolók – SOU-1, SOU-3 – egészen virradatig bekapcsolva tartják a külső lámpát, amelyre nem minden esetben van szükség. A SOU-2 típusú digitális alkonykapcsoló egybe van építve egy valós idejű digitális kapcsolóórával, tehát megoldható vele az, hogy alkonyatkor (fényérzékelés) bekapcsoljon a világítás, de például éjfélkor (valós idő) kapcsoljon ki. Az SHT-4 asztronómiai kapcsolóórának fényérzékelő sem kell. Beállítva az időzónát vagy a földrajzi koordinátákat kiszámítja a napkelte és napnyugta időpontját, amely időpontokra kapcsolást programozhatunk. Természetesen ezzel párhuzamosan valós idő szerint is működhet.

Lépcsőházak világításvezérléséhez ajánlott a DIM-2 típusú fényerőszabályzós lépcsőházi automata használata. Előnye a már említett, a feszültség lassabb felfutása a fényforrás bekapcsolásakor, valamint a maximális fényerő beállíthatósága, így akár évekig nem kell izzót cserélni. Kompakt fénycsövekhez nem használható az eszköz, de amit nyerhetünk a kompakt fénycső használatából származó kis fogyasztással azt elveszíthetjük a gyakori kapcsolgatás miatt bekövetkező gyorsabb élettartam-csökkenéssel. A DIM-2 szabályzót 230 V-os halogén izzóval használva beállítható, így elég fényerősség lesz a lépcsőházban, és a karbantartási költségek is csökkenthetők.

Fentiekből látható, hogy a takarékosságot célzó megszokott építészeti és épületgépészeti megoldások és lehetőségek mellett jól megférnek és helytállnak a kisebb-nagyobb ötletek, amelyeket korszerű elektronikus eszközökkel érhetünk el.
A hagyományos világításvezérlési megoldásokon kívül további hatékony, modern villanyszerelési megoldásokkal elérhető megtakarítási lehetőségek is rendelkezésre állnak, ezekre azonban cikksorozatunk következő részeiben térünk ki részletesen.

ELKO EP Hungary Kft.
1143 Budapest, Hungária körút 69.

Takarékosság a világítással, Elko EPTakarékosság a világítással, Elko EP

Kapcsolódó írásaink

Intelligens ház az energiatakarékosság, a biztonság és a kényelem jegyében
Intelligens otthon – életre programozva
Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

Népszerűek a témában

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Alternatívák okosotthonokhoz: vezérlések, kompatibilitás, lehetőségek a bővítésre

6 tipp, mely segít a villamosenergia fogyasztás csökkentésében

Ez is érdekelhet

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Pergola vásárlás - amit sokan nem mondanak el

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Hódító úton a törölközőtartós Walk-In zuhanyfalak

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Alternatívák okosotthonokhoz: vezérlések, kompatibilitás, lehetőségek a bővítésre

Energiahatékonyság nélkül nincs kényelmes otthon – Hogyan segít ebben a LUXORliving okosotthon rendszer?

Kockából építhető mindenre kiterjedő okosotthon - A Hörmann Homee-val teljes okosotthon ökoszisztéma építhető

Legyen az otthonunk valóban okos! - Új Grenton Multisensor

Okosotthon trendek – Mi várható a közeljövőben?

Jelenlétszimuláció a biztonságos okosotthonért

Okosotthon egyszerűen

Finomhangolások az okosotthon vezérlésben – Fókuszban a világítás

Friss levegőt energiamegtakarítással? – Tények és tippek a hővisszanyerős szellőztetésről

Mit jelent az okosotthon?

Zöld útra áll az építőipar?

Vegyük kezünkbe a rezsicsökkenetést! Födémszigetelés saját kezűleg