Hirdetés

Takarékossági ötletparádé I. – világítás

Energiamegtakarítást hagyományos villanyszerelési megoldásokkal is elérhetünk, az energiát fogyasztó készülékek kíméletes használatával is. Mindeközben célszerűen, komfortosan alkalmazzuk berendezéseinket.

A takarékossággal kapcsolatban elsősorban az energiára gondolunk, keresgélve a legjobb hatásfokkal működő fűtési, hőszigetelési megoldásokat, kis fogyasztású háztartási eszközöket, fényforrásokat és az alternatív energiaforrásokat. A takarékosság viszont nem csak a közvetlenül az energiafogyasztásra vonatkozhat, hanem az energiát fogyasztó készülékek, részegységek kíméletes üzemeltetésére is, hogy hosszú távon szolgálják tulajdonosukat. A következőkben olyan Magyarországon is beszerezhető elektromos eszközöket és megoldásokat mutatunk be, amelyek a fent felsorolt funkciók takarékos működtetéséhez – vezérlés és szabályozás – kínálnak ötleteket.

A funkciók szerint csoportosított ötletekből, megoldásokból könnyen kiválasztható az igényeknek legjobban megfelelő, mégis ajánlott mindegyiket tanulmányozni, és alkalmazási lehetőségét átgondolni, hiszen a takarékosság sok esetben célszerűséggel és komfortnöveléssel is párosulhat.

Az alkalmazott eszközök többségét villamos hálózatba kell bekötni, ezt a munkát csak villamossági szakemberrel szabad elvégeztetni!

Takarékosság a világítással, Elko EP

A világítás

A fényforrásokkal kapcsolatos takarékosságról bizonyára azonnal a LED-lámpák és az energiatakarékos kompakt fénycsövek jutnak eszünkbe – kicseréljük a hagyományos izzót és meg is oldottuk a kérdést. Most mégsem a fényforrástípusok előnyeiről és hátrányairól lesz szó, hanem inkább használatukról. Az energiatakarékosság és eszközkímélés egyik lehetősége a fényforrások fényerőszabályzása, másik lehetősége a lámpák kezelésének, vezérlésének logikus, ésszerű felépítése.

Fényerőszabályzásnál, főleg az izzószálas fényforrások bekapcsolásakor előny, hogy nem az úgynevezett hideg ellenállásra kapják meg a 230 voltos feszültséget, hanem viszonylag lassú felfutással, ez mindenképpen kíméletes az izzószál élettartama szempontjából. Maga a szabályzás lehetősége pedig azt jelenti, hogy a fényerősséget különböző élethelyzetekhez tudjuk igazítani, így nem kell feltétlenül 100 százalékon üzemeltetni a fényforrást, amikor elég a hangulatvilágítás jelleg is. Az alacsonyabb teljesítményszint fogyasztáscsökkenést és a fényforrás élettartamának hosszabbodását eredményezheti. Szabályzással egyébként az erősfényű LED-lámpa magas hőtermelése is csökkenthető, ami pozitív hatással lehet élettartamára.

Takarékosság a világítással, Elko EP

A vezérlés ésszerűsítése során a cél, hogy a különböző fogyasztók be- és kikapcsolására, valamint szabályozására szolgáló eszközök – kapcsolók, távirányítók stb. – a ház minden olyan pontján elérhetők legyenek, ahol erre szükség lehet, így nem marad égve, bekapcsolva semmi sem puszta lustaságból. Különböző célszerű automatizmusokkal tovább csökkenthetők a felesleges üzemidők.

Hagyományos világításvezérlési megoldások

A fényerőszabályzás lehetősége szinte minden fényforrástípushoz rendelkezésre áll. A hagyományos szabályzók egyik alap eszköze a lakásszerelvény kivitelben kapható dimmer, amelyben a vezérlő gomb és a szabályzó elektronika egybe van építve. Hátránya, hogy általában nem bővíthető további nyomógombokkal.
Külön, csak dimmer elektronikát tartalmazó eszközök használatával viszont bármilyen típusú, gyártmányú nyomógombbal, akár több gombot párhuzamosan bekötve, több helyről is vezérelhetjük fényforrásunkat, egyszerre megoldva a szabályzást és a praktikus, kényelmes kezelést, valamint impulzusrelét is megtakaríthatunk. A vezérlés egyszerű: a lámpa rövid gombnyomásra be- vagy kikapcsol, hosszú gombnyomásra fel-/leszabályoz. A különböző fényforrásokhoz használható dimmerek kapcsoló mögé vagy villamos szekrénybe szerelhető változatokban kaphatók.

Néhány lehetséges típus, teljesítmény és jellemző:

  • DIM-14 vagy SMR-U: 500 VA (W) – hagyományos izzók (továbbiakban „R” típusú fényforrás), 230 V-os halogén izzók (R), illetve 12 V-os halogén izzók transzformátorral (L) vagy elektronikus előtéttel (C).
  • SMR-S: 300 VA (W); R, L fogyasztók, 3-vezetékes, a 230 V-os hálózat „nulla” vezetőjét a fényforrás felől kapja. A hagyományosan szerelt világításhoz használható a meglévő kapcsoló helyén telepítve, ahol nincs „nulla” vezető.
  • DIM-5: 500 VA; R, L fényforrás
  • DIM-6: 2000 VA; R, L, C; a dimmer 1000 VA-es bővítőkkel 10 000 VA-ig, tehát egészen nagy teljesítményekig bővíthető. Szabályozható nyomógombbal, forgatógombbal (potenciométer), 0 (1)–10 V között változtatható analóg feszültségjellel (intelligens rendszerek) és az iNELS Bus System épületautomatizálási rendszerével közvetlenül a buszvezetékre kötve.
  • DIM-15 vagy SMR-M: 230 V-os LED- és kompakt fénycső szabályzók. A szabályozható típusokhoz használható.

Takarékosság a világítással, Elko EP

A szabályzáson túl a fényforrások be- és kikapcsolása is lehetőségeket rejt a takarékosságra, ezzel együtt a praktikus kezelésre is. Egyik ilyen eszköz az impulzusrelé (MR-41; MR-42) használata, amely lehetővé teszi egy fényforrás, több helyről történő nyomógombos működtetését, egyúttal kiváltva a több vezetékezést igénylő váltó- és keresztkapcsolók beépítését.

Az időzítő áramkörök jól használhatók például illemhelyek világításfüggő szellőztetésének vezérléséhez vagy olyan helyiségek világításának kapcsolására, ahol nem kell túl hosszú ideig tartózkodni, de gyakran elfelejtik a világítás lekapcsolni – ilyen például az éléskamra. A kapcsoló mögé szerelhető változatok mellett – SMR-T, SMR-H, SMR-B – az elektromos szekrénybe szerelhetők is megtalálhatók: CRM-61; CRM-91.

A sok ablakkal, természetes nappali fénnyel rendelkező helyiségek, például irodák világítása gyakran marad bekapcsolva, mert kicsit borongósabb időben felkapcsolják, majd elfelejtik lekapcsolni, amikor kiderül az ég és elég lenne a besütő Nap fényerőssége. Az LIC-1 típusú automatikus fényerősség szabályzó megoldja ezt a gondot, csak a szükséges, állandó fényerősség szintre állítja a fényforrást és, ha elég a természetes fény, le is kapcsolja azt.

Takarékosság a világítással, Elko EP

Alkonykapcsolók használatával automatikussá tehetjük a bejárat, kert megvilágítását. A szokásos alkonykapcsolók – SOU-1, SOU-3 – egészen virradatig bekapcsolva tartják a külső lámpát, amelyre nem minden esetben van szükség. A SOU-2 típusú digitális alkonykapcsoló egybe van építve egy valós idejű digitális kapcsolóórával, tehát megoldható vele az, hogy alkonyatkor (fényérzékelés) bekapcsoljon a világítás, de például éjfélkor (valós idő) kapcsoljon ki. Az SHT-4 asztronómiai kapcsolóórának fényérzékelő sem kell. Beállítva az időzónát vagy a földrajzi koordinátákat kiszámítja a napkelte és napnyugta időpontját, amely időpontokra kapcsolást programozhatunk. Természetesen ezzel párhuzamosan valós idő szerint is működhet.

Lépcsőházak világításvezérléséhez ajánlott a DIM-2 típusú fényerőszabályzós lépcsőházi automata használata. Előnye a már említett, a feszültség lassabb felfutása a fényforrás bekapcsolásakor, valamint a maximális fényerő beállíthatósága, így akár évekig nem kell izzót cserélni. Kompakt fénycsövekhez nem használható az eszköz, de amit nyerhetünk a kompakt fénycső használatából származó kis fogyasztással azt elveszíthetjük a gyakori kapcsolgatás miatt bekövetkező gyorsabb élettartam-csökkenéssel. A DIM-2 szabályzót 230 V-os halogén izzóval használva beállítható, így elég fényerősség lesz a lépcsőházban, és a karbantartási költségek is csökkenthetők.

Fentiekből látható, hogy a takarékosságot célzó megszokott építészeti és épületgépészeti megoldások és lehetőségek mellett jól megférnek és helytállnak a kisebb-nagyobb ötletek, amelyeket korszerű elektronikus eszközökkel érhetünk el.
A hagyományos világításvezérlési megoldásokon kívül további hatékony, modern villanyszerelési megoldásokkal elérhető megtakarítási lehetőségek is rendelkezésre állnak, ezekre azonban cikksorozatunk következő részeiben térünk ki részletesen.

ELKO EP Hungary Kft.
1143 Budapest, Hungária körút 69.

Takarékosság a világítással, Elko EPTakarékosság a világítással, Elko EP

Kapcsolódó írásaink

Intelligens ház az energiatakarékosság, a biztonság és a kényelem jegyében
Intelligens otthon – életre programozva
Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

A családi házak szigetelésével a levegőminőség is javítható

Magyarországon a magas téli szállópor koncentráció egyik fő oka az, hogy a családi ház állomány 70%-a, azaz mintegy 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, miközben a háztartások több mint harmada fosszilis energia felhasználásával fűt.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Vírus veszély! Az intelligens otthonokat vezérlő szoftverek is célponttá válhatnak

Néhány hete egy újonnan felbukkanó zsaroló vírus tartotta rettegésben világot, nem ok nélkül. Több ország egészségügyi vagy kormányzati rendszerét támadta és bénította meg napokra. Sajnos az okos otthonok sem immunisak az eféle vírusokra, előbb-utóbb a támadások célpontjaivá válhatnak.

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

A borostyanfal.hu csapatát kérdeztük: mégis hogyan lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni a városlakók számára? Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét.

A ház visszabeszél, avagy mennyire lehet intelligens egy otthon?

A technológiai fejlődés mai szintjén, amikor minden percben kommunikálhatunk bárhol a világon élő barátainkkal, rokonainkkal, vagy az autónk GPS berendezése beszél hozzánk, egyáltalán nem utópia, hogy szóba elegyedjünk saját házunk, lakásunk intelligens részével.