Hirdetés

Fontos tudnivalók a mobilklímáról

Bár néhány éve még azt hittük, hogy lassacskán kivesznek a piacról, mégis, a meleg beköszöntével manapság is ugrásszerűen megnő a gyorsan, házilag telepíthető mobilklímák forgalma. Talán mert nem kell a felszereléshez szakember, nem kell regisztrálni a készüléket, és olcsóbb is, mint a split klíma. Ám itt is vannak buktatók, amelyek könnyen tönkretehetik a berendezést.


Érdekes adat: a potenciális vásárlók zöme a mobilklímát keresi. A fogyasztók, hogy bővebben utánajárjanak a kérdéskörnek, kikérik egy szakember véleményét is, aki persze igyekszik lebeszélni az érdeklődőt a mobilklímákról. Azonban tudjuk, hogy a mai áldatlan jogosultsági és adminisztrációs viszonyoknak is köszönhetően igen nehéz szerelőt találni, többségüknek idényben egy hónapra előre le vannak foglalva az időpontjaik. A lakosságnál pedig hirtelen jelentkeznek az igények, azonnali megoldást várnak – ilyenkor fordulnak előszeretettel a gyors megoldásokhoz.

Mobilklíma

Bent a hűvös, kint a zaj

A mobil és split klímák között az alapvető különbség, hogy a split osztott rendszerű (kültéri, beltéri egység), míg a mobil megoldás osztatlan. Az általánosan használt mobilklímák jellemzője, hogy a berendezést a hűtendő helyiségben helyezik el és egy, az ablakba illesztett gégecsövön keresztül távolítják el a hőcsere során létrejött meleg levegőt. A keletkezett cseppvizet a berendezésben elhelyezett, úszókapcsolóval ellátott tartályban fogják fel. Az ilyen gépeknél az előállított hideg levegőért cserében vállalni kell a mobilklímákban lévő kompresszor zaját.

A zavaró hatás kiküszöbölésére kínál megoldást a kültéren is elhelyezhető mobil klíma. A kondenzátorra csatlakoztatható gégecső szabadon áttehető a kezelt levegős oldalra, így a mobil klímát már nem kell feltétlenül a hűtendő helyiségben elhelyezni, hanem telepíthetjük például az erkélyre is, vagyis a berendezés zaja nem zavarja a szobában tartózkodókat. Az ilyen készülékek ellenállók az időjárás viszontagságaival szemben, elektromos szempontból IP44-es védettséggel rendelkeznek. Az általunk hűteni kívánt helyiségben csak egy esztétikus, állítható befúvórács jelenik meg, amelynek kezelőfelületén beállíthatók mindazon funkciók, amelyeket magán a mobilklímán is paraméterezhetünk (például üzemmód, hőmérsékletet, ventilátor-fordulatszám). Amennyiben a befúvórács kezelőfelületéig sem akarunk elmenni, úgy egy LCD kijelzős távirányítóval is lehet szabályozni a készüléket.

Mobilklíma

További előnye ennek a kültéri telepítési módnak, hogy ebben az esetben hűtött, friss levegőt fújunk be a helyiségbe. A készülék sajátossága, hogy hűtési üzemben nincs szükség kondenzvíz-elvezetésre, mert a készülék a keletkezett cseppvizet elpárologtatja, és – a beltéri telepítésnél a flexibilis levegővezetéken át – kifújja a szabadba.

Szakszerűtlenül telepítve a mobilklíma is tönkremegy

A mobilklímák tekintetében a legnagyobb probléma a fokozott légzárású helyiségeknél jelentkezik, amelyeket lényegében úgy lehet elképzelni, mint egy nejlonzacskót: ha belefújok a zacskóba, egy darabig megy bele a levegő, de előbb-utóbb megtelik. Ugyanez igaz fordítva is, ha a zárt helyiségből fújom kifelé a levegőt, az egy idő után „elfogy”. A ventilátor nyomáskülönbséget hoz létre két térrész között, mely nyomáskülönbség (max. 1 kPa, relatíve nagyon kicsi) véges. Ha tehát bekapcsolunk egy mobilklímát egy zárt helyiségben és nincs rajta be- és kivezető „lyuk” egyszerre, akkor elkezdi kifelé fújni a kondenzátoron a levegőt, ami idővel „elfogy”. Aki bent van a helyiségben, ezt nem veszi észre, mert továbbra is tud lélegezni, de a mobilklíma erre már nem lesz képes. Ha kívülre helyezzük el a berendezést, onnan fújjuk be a hideget, előbb-utóbb „felpumpáljuk” a helyiséget, és nem megy be több levegő. Az utóbbi esetben a bent tartózkodók könnyebben észreveszik a problémát, mert nem jön a levegő, nem hűt a gép. Mindkét eset a mobilklíma tönkremenetelét okozza oly módon, hogy a ventilátor lapátjai felmelegszenek a kifújt forró levegő hatására, és jelentős mértékben deformálódnak. Szélsőséges esetben még a borítást is kikezdi a hő. Az ilyen jellegű problémára nem érvényes a garancia, mert olyan a helyzet, mintha a mobilklíma egyik kivezetését lefojtották volna.

Előnye a mobilitás

Fontos tudni, hogy a helyiséget nem szabad bezárni, a megfelelő légutánpótlást biztosítani kell. Kérdés, hogy mekkora a megfelelő nyílás? Ha ránézünk a készülékre, egyszerűen megállapítható, hogy akkora, mint amekkora a készülék befúvó/szívó nyílása. Az ellennyílás megfelelő elhelyezése is fontos: ha kicsi a helyiség, akkor nem szabad pont szembe elhelyezni a beszívó/kifúvónyílással. Érdemes az átellenes oldalra tenni a túlnyomás-kibocsátó/levegő-beeresztő zsalut, ami véd az esőtől, szükség esetén azonnal kinyílik. Ez a „rákfenéje” a mobilklímáknak, és a szervizekben a legtöbb probléma az ilyen meghibásodásokból adódik.

Azt is mérlegelnünk kell, hogy mire való egy mobilklíma. Nagyon jó eszköz, ha jól használják. Tudnunk kell, hogy nem ez a klimatizálás csúcsa, kifejezetten a mobilitásra szolgál, azaz, ha nincs mód arra, hogy megbontsuk, véssük a falat, nem tudunk más berendezést olcsón, könnyen, vagy akár tartósan elhelyezni, akkor segítség lehet a mobilklíma a megfelelő komfort elérése érdekében. Mindemellett a mobilklíma csökkenti a páratartalmat a helyiségben.

A mobilklímáknak vannak ugyan hátrányai, de számos előnyük is van:

  • kényszermegoldás, de a hétvégi házak, nyaralók hűtésére kiváló, használat után „elcsomagolható”, így biztosan nem kél lába, mint megannyi split társának, akik a téli hónapok portyázóinak esnek olykor-olykor áldozatul
  • a telepítése szakember nélkül is megoldható, de soha ne feledkezzünk meg a megfelelő légutánpótlásról.
Kapcsolódó cikkek

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Fűtés, hűtés környezetbarát és gazdaságos módon - Mit kell tudnunk a hőszivattyúról?

Hazánkban a levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek, mert ezek beruházási költsége a legkedvezőbb, így alábbi cikkünkben elsősorban ezekkel a készülékekkel foglalkozunk.

Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás gazdaságosan, hőszivattyúval

Gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy hőszivattyú beszerelése. Íme, egy új típus, számos pozitív tulajdonsággal.

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?

Sugárzó felületfűtések, hűtések – Búcsúzzunk el a radiátoroktól!

Épületeink hűtésében-fűtésében egyre nagyobb teret kapnak a nagy hőleadó felülettel rendelkező rendszerek.