Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

IP kaputelefonok az otthonokban

Amikor kaputelefonra gondolunk, legtöbbünknek a klasszikus, leginkább a panel- és bérházakban megtalálható, általában nem túl szép kivitelű nyomógombos készülékek jutnak az eszünkbe. Ezeken megnyomjuk a megfelelő gombot, majd hang kapcsolatba léphetünk a kedves lakóval, és ha minden rendben, akkor egy berregő hang kíséretében máris nyílik a lépcsőház ajtaja. Ezek jellemzően analóg eszközök, amelyek hamarosan kiszorulnak a piacról, mert számos olyan igény lép fel, melyeket már nem tudnak kielégíteni.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A digitális technológia azonban itt is elhozta azokat a forradalmi változásokat, amelyek gyökeresen változtatják meg megszokott eszközeink képességeit. Mindezt az iparág vezető gyártója, a Cseh 2N intercom rendszereinek bemutatásával szeretnénk illusztrálni. Ma a 2N termékei a szolgáltatások és a design területén egyaránt az élvonalat képviselik.

2N kaputelefon

Kaputelefonok IP alapokon

Kezdjük az alapoknál. A világban a 2000-es évek elejétől megfigyelhető az a tendencia, hogy megszokott, analóg eszközeink, mint pl. a TV, a kamerák, telefon- és hangrendszerek, riasztók, beléptetők, otthon automatizálási rendszerek fokozatosan, egyre gyorsuló ütemben váltanak digitális alapú technológiára. Ezen felül a másik fontos dolog, hogy egy közös kommunikációs platformra, IP alapú hálózatokra csatlakoznak. Mi ennek az oka? Elsősorban az, hogy ezeket az eszközeinket már nem önállóan, autonóm módon akarjuk használni, hanem egyre inkább egymással kommunikáló, egymást vezérlő berendezésekként tekintünk rájuk. A kommunikációhoz azonban szükség van egy közös platformra, amit ma döntő mértékben az IP hálózatok jelentenek. Egy IP hálózat alkalmas adat-, hang-, videó- és vezérlőjelek átvitelére egyaránt, ráadásul széles körben és olcsón rendelkezésre áll. Így várható volt, hogy ez a hullám előbb-utóbb eléri a kaputelefonok világát is.

Kinek ajánljuk?

Jelenleg az IP alapú kaputelefon rendszerek a teljes értékesítés 5%-át teszik ki, azonban arányuk gyorsan nő és nem kell hozzá különösebb jóstehetség, hogy – más technológiákhoz hasonlóan – néhány éven belül átveszik a vezető szerepet. Kinek érdemes már ma is IP alapú kaputelefon rendszerekben gondolkodni? Aki a következő pontok közül legalább ötöt fontosnak tart, annak érdemes tovább olvasni és többet megtudni erről a technológiáról.

 • Tiszta videó és hangátvitelt biztosítson
 • Modern, tartós és időtálló dizájnnal rendelkezzen
 • Beléptető rendszerként is funkcionáljon
 • Legyen hozzá okostelefonos alkalmazás
 • Legyen könnyen bővíthető és fejleszthető
 • Integrálható legyen más rendszerekkel
 • Akár GSM hálózatra is csatlakoztatható legyen

És most vizsgáljuk meg egyenként a fenti pontokat. Mit nyújtanak a 2N IP kaputelefonjai ezek alapján?

2N kaputelefon

Tiszta videó és hangátvitel

Egy kaputelefon rendszer esetében kulcsfontosságú a beszéd érthetőség, hiszen ez egy alap szolgáltatás. A digitális technika itt is segít. A kiváló minőségű hangátvitelről egy HD audio codec és egy integrált erősítő gondoskodik. Így még akkor is érthető marad a látogató hangja, ha zajos utcai környezetben van. A kaputelefonok rendelhetők beépített kamerával is, így nem csak halljuk, hanem láthatjuk is a látogatót. A kamera HD felbontású, teljes sötétben is lát. Rejtett elhelyezése diszkrét megjelenést biztosít az eszköznek.

Modern, tartós és időtálló dizájn

A 2N mindig nagy gondot fordított arra, hogy termékei kiállják az esztétika és az idő próbáját. Ennek következtében kaputelefonjai szinte minden környezetbe beilleszthetők, hiszen süllyesztve és falon kívülre egyaránt szerelhetők. A magas fokú esztétikai minőségről gondosan megtervezett és kivitelezett tokozás gondoskodik. Rendelkeznek IP54-es vízállósággal és IK8-as törésállósági minősítéssel, valamint a termékek vandálbiztosak is, azaz a szándékos rongálásnak is ellenállnak. A dizájn része még a moduláris felépítés, akár 2-6 modult is egy egységbe integrálhatunk.

2N kaputelefon

Kaputelefon, mint beléptető

A mai modern kaputelefonok beléptető rendszerként is funkcionálnak, logikus módon. De nem mindegy, hogy ezt hogyan teszik. A 2N a beléptető funkciók egész arzenálját kínálja, hiszen kapható hozzá hagyományos nyomógombos billentyűzet, többféle RFID olvasó, Bluetooth modul, ujjlenyomat olvasó egyaránt. Ezek kombinációját is használhatjuk. A Bluetooth modul használatával a mobilunkra telepített alkalmazás segítségével azonosíthatjuk magunkat, így nincs szükség külön token-re. Ugyanilyen kényelmes megoldás lehet az ujjlenyomat olvasó, ami különösen szépre és jó minőségűre sikerült. Jellemző a 2N igényességére, hogy négyszer futottak neki az ujjlenyomat olvasó fejlesztésének, mire megszületett a végleges változat.

2N kaputelefon

Okostelefonos alkalmazások

Mai világunkban szinte mindenki zsebében ott lapul egy-egy (néha több) okostelefon. Adja magát, hogy ezt is felhasználhassuk. A telefonunkra telepített alkalmazás lehetővé teszi, hogy akkor is tudjunk válaszolni a kaputelefonon keresztül érkező hívásra, ha éppen nem tartózkodunk otthon. Ezen felül a már említett beléptető funkciót is megvalósíthatjuk a telefonunkkal vagy tabletünkkel. Mindezt kiegészíti a 2N felhő alapú szolgáltatása, amelyen keresztül távolról is menedzselni tudjuk eszközeinket, természetesen biztonságos környezetben.

Bővíthetőség, fejleszthetőség

Ma, ha kaputelefont választunk, érdemes úgy gondolkodni, hogy az eszköz képes legyen a jövőbeli igényeknek is megfelelni. Mivel a 2N kaputelefonjai gyakorlatilag kis célszámítógépek, így a rajtuk futó szoftver frissíthető. Ezáltal képesek megfelelni a jövő kihívásainak is. A bővíthetőségről pedig a moduláris felépítésük gondoskodik. A 2N IP Verso, mint ahogy azt a neve is sejtetni engedi egy moduláris felépítésű intercom rendszer. A felhasználók egy nagyon széles menüből választhatnak - szinte kötöttségektől mentesen- amikor a saját intercom rendszerüket összeállítják. Először a fő egységet kell kiválasztaniuk, itt azt kell eldönteniük, hogy igénylik-e a nagy felbontású, sötétben is látó HD kamerát, vagy nem. A fő egység két modul helyet foglal el, de az alsó egy sima fekete felület, ami fölé számtalan kiegészítő modul beszerelhető.

Ezek a következők:

 • Bluetooth modul
 • Érintő képernyő
 • Ujjlenyomat olvasó
 • Infopanel
 • Nyomógombos tasztatúra
 • Többféle RFID olvasó
 • Indukciós hurok
 • I/O modul
 • Wiegand modul
2N kaputelefon

Integráció

A 2N IP Verso igazi erőssége mindezeken felül a nagyfokú integrálhatóság. Ez az, amiről már a bevezetőben is tettem utalást. Olyan szabványokkal működik együtt, mint az ONVIF, HTTP alapú API-k és modern streaming képességek. Mindezek alkalmassá teszik arra, hogy integrálható legyen videó felügyeleti-, behatolásjelző-, beléptető-, és épület automatizálási rendszerekbe. Mindez pedig tovább növeli „kaputelefonunk” értékét.

Összefoglalás

Aki ma olyan otthont szeretne magának teremteni, amelyben az őt körülvevő technológia a mai kor színvonalát tükrözi és azt is szeretné szem előtt tartani, hogy a kiválasztott eszközök képesek legyenek együttműködni, annak mindenképpen érdemes megfontolni, hogy a kaputelefonját is ezek alapján válassza ki. A 2N eszközei messzemenőkig megfelelnek ezeknek a követelményeknek és a jelen technológiai élvonalát képviselik.

Népszerűek a témában

Vagyonvédelmi kisokos – Milyen biztonságtechnikai eszközt válasszunk otthonunkba?

Paradox REM3 - Legyen kényelmes a riasztó!

Ez is érdekelhet

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Design elem és funkcionalitás a fürdődben az AREZZO design-tól

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann szekcionált garázskapu

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Betörésbiztos otthon – Praktikus rendőrségi tanácsok az ingatlanok biztonságáért

Kellemetlen folyó ügyek helyett nyugodt pihenés

Vedd kézbe a nyugalmad, nyaralj gondtalanul!

A betörőnek kockázat, nekünk biztonság: EVERSPRING HomeSys

Zöldebb, biztonságosabb, okosabb otthon – Ez az EVERSPRING HomeSys!

5 tanács a tökéletes bejárati ajtó kiválasztásához

A legjobb tippek betörés ellen – Hogyan minimalizálhatjuk a kockázatot?

Könnyen nyitjuk, könnyen csukjuk

Forró a helyzet – Tűzvédelem és biztonsági óvintézkedések otthonainkban

PROVISION-ISR PnV kamerákkal a nyugodt távolléthez