Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

WISBA - Harmadik alkalommal indítanak fenntartható építészeti programot egyetemi hallgatók számára

A program célja az, hogy segítse az építész és mérnök hallgatókat a fenntartható építészet terén szerzett ismereteik bővítésében.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A programba osztrák, belga, magyar, olasz, lengyel és svájci egyetemeken tanuló hallgatók 2015. június 14-ig jelentkezhetnek. A hallgatók a képzésben való részvételért kreditpontot kapnak, amelyeket a résztvevő egyetemek elismernek.

WISBA hallgatói program 2015-ben újra!
Pályázz Te is és vegyél rész ingyenes nemzetközi projektünkben!
Jelentkezési határidő: 2015. június 14.

Wienerberger Fenntartható Építés Akadémia (WISBA, Wienerberger Sustainable Building Academy) pályázata – a tavalyihoz hasonló módon – 2015-ben is kiírásra került. A pályázat hallgatói csoportokat támogat, idén második alkalommal Ausztria, Belgium, Lengyelország, Olaszország és Svájc mellett Magyarországról is. A nyertes pályázók útiköltségét, részvételi díját a WISBA konferenciákra és a különböző országokban tartandó workshopokra a kiíró, a Wienerberger AG állja.

Kik pályázhatnak?

A WISBA programra olyan elkötelezett és kiemelkedő teljesítményű, negyedik vagy ötödik tanulmányi évüket végző építész, építészmérnök hallgatók pályázhatnak, akik érdeklődnek a fenntartható építéshez kapcsolódó területek iránt, illetve szeretnék mélyíteni ezzel kapcsolatos tudásukat és tapasztalataikat. Magyarországról négy hallgatót választanak ki a pályázók közül.

Online pályázat: http://wisba.wienerberger.com/apply/

Az idei téma

A WISBA program 2015-ös témája egy téglából épülő low-tech irodaház. A projekt célja, hogy a résztvevők közös munkával végül megalkossanak kettő, a jövő két lehetséges forgatókönyvéhez alkalmazkodó tégla irodaházat, amely megfelel a hosszú távú fenntarthatóság követelményeinek is. Az egyik csoport a jövőbeli klímaváltozáshoz igazítja az irodaház tervezését, a másik csoport pedig az irodaház lehető legsokoldalúbb kihasználására koncentrál, figyelembe véve a fenntarthatóság mindhárom dimenzióját: társadalom, környezet, gazdaság.

A programról

A program különböző modulokból (nyitó konferencia, workshopok, záró konferencia) és kutatási projektekből áll. A programban résztvevő 6 ország 24 hallgatója, egyetemi mentorálás alatt, két osztályba sorolva, mindkét osztályon belül 3 csoportban dolgoznak majd a kutatási témákon.

  • Nyitó konferencia: 2015. szeptember 7-11., Zürich
  • 4 workshop 2015. szeptembertől – decemberig, Brüsszelben, Varsóban, Pisaban, Budapesten
  • Záró konferencia: 2015 december ében, Bécsben

A kijelölt projektek kidolgozása a különböző helyszíneken megrendezett workshopokon (Brüsszel, Varsó, Pisa, Budapest), illetve otthoni távmunka keretében történik. A magyar csoport munkáját Medgyasszay Péter PhD, a Budapesti Műszaki Főiskola Magasépítési Tanszék mentora segíti. A kidolgozott téma bemutatására Bécsben megrendezésre kerülő záró konferencián, angol nyelven kerül sor.

Pályázati feltételek és tovább információ:www.wisba.wienerberger.com

Wienerberger Fenntartható Építés Akadémia

„A programban való részvétel hihetetlen lehetőség volt számomra, és egyben csodálatos kihívást is jelentett, ahol rengeteget tanulhattam a fenntarthatóságról. Segített rájönni arra, hogy ez az az út, amelyen a szakmai karrierem során haladni szeretnék” - mondta az élményeiről Aranzazu Ceron, a 2014-es WISBA kurzus egyik résztvevője.

Az, hogy az épületeket hol és hogyan építik fel, számtalan módon befolyásolja az ökoszisztémát. Amikor a világban csak szűkösen állnak rendelkezésre az erőforrások, ugyanakkor nő az energia iránti igény, ésszerű lehet növelni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére és az épületek által a környezetre gyakorolt általános negatív hatások minimalizálására irányuló erőfeszítéseket. A fenntartható építészethez kapcsolódó koncepciók szélesebb körű elfogadása és megvalósítása érdekében létfontosságú, hogy már az oktatásban megismertessék a fenntartható építészet alapjait. Ebből a szempontból az elméleti alapelvek és a gyakorlati képzések egyaránt fontosak.

A Wienerberger Fenntartható Építés Akadémia (WISBA) egy 2013-ban indult nemzetközi oktatási program, melynek célja az, hogy segítse az építész és mérnök hallgatókat a fenntartható építészet terén szerzett ismereteik bővítésében. A WISBA arra vállalkozott, hogy nemzetközi eszmecserét kínál az egyetemi hallgatóknak olyan szakértők részvételével, akik a fenntartható építészet terén tevékenykednek, és óriási gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Ugyanakkor a program az építőmérnökök és az építészek interdiszciplináris eszmecseréjét is elő kívánja segíteni annak érdekében, hogy még szélesebb körben megértsék és az építőiparban is meg lehessen honosítani a fenntarthatóságot.

Heimo Scheuch, a Wienerberger AG elnök-vezérigazgatója a programmal kapcsolatban elmondta: „A Wienerberger a jövő építőipari szakembereivel együtt aktívan részt kíván venni a fenntartható építészet jövőjének formálásában. Ezért büszke vagyok arra, hogy a WISBA támogatja a fiatalokat és azok innovációs képességeit”. Niels De Temmerman, a brüsszeli Vrije Universiteit tanára szerint: „Mentorként öröm látni, hogy milyen sok tehetséges és elkötelezett építész- és mérnökhallgató vesz részt a WISBA workshopokon. Teamként megbirkózva a problémákkal és megoldásokat találva ők is hozzájárulnak a jövő fenntartható építészeti környezetének megvalósításához. Valóban ők jelentik a jövőt.”

A 2015-ös kurzusnak Ausztria, Belgium, Magyarország, Olaszország, Lengyelország és Svájc ad otthont, a grazi műszaki egyetem, a zürichi ETH egyetem, a pisai egyetem, a varsói műszaki egyetem, a leuveni katolikus egyetem, a brüsszeli Vrije Universiteit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem együttműködésével. Az építész- és mérnökhallgatók az említett országokból 2015. június 14-ig jelentkezhetnek a kurzusra. Minden országból négy, összesen 24 hallgató kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen a különböző modulokból álló programban, úgy mint a nyitó konferencia, a különböző workshopok és az eredményeket kiértékelő záró konferencia. 2015. szeptembertől decemberig a hallgatók projekt teameket alkotva dolgoznak a „2226-os épület” – egy innovatív low tech irodaépület Ausztriában – esettanulmányán alapuló két kutatási téma különböző aspektusain, a fenntarthatóság és az építés kiváló szakértőinek tudományos mentorálásával. A workshopok helyszínei Varsó, Budapest, Brüsszel és Pisa lesznek. A program nyelve az angol.

A projekttémákra, időpontokra, határidőkre és jelentkezési feltételekre vonatkozóan a www.wisba.wienerberger.com honlapon található minden szükséges információ. A workshopokon való részvétel költségeit, a dokumentációkat, az utazási költségeket, a szállást és az étkezést is beleértve, a Wienerberger fedezi. Az előző kurzushoz hasonlóan, a program befejezése után a hallgatók egy részének lehetőséget kínálnak arra, hogy szakmai gyakorlaton vegyen részt a Wienerbergernél.

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Így segít a profi zuhanykabin a maximális vízbiztonság elérésben

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Baumit Life Challenge - Nemzetközi építészeti pályázat és közönségszavazás

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Konvektoronként 120 ezer forint támogatás kapható

A szerethető beton

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

32 tanács kivitelező választáshoz

Év háza 2017: a fődíj mellett 5 különdíj vár gazdára

„Melyik családi ház és középület tetszik Önnek a legjobban?” - A 2022 évi „Év háza” pályázóit szemlézi a közönség

Az Austrotherm Kft. is támogatta az Építészfesztivált

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!