Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Hogy miért fontos a tájékozottság ebben a témában? A földmunkák végigkísérik az egész építkezést: szükségesek az alapok kiásásánál, a különböző közművek bevezetésénél és az építkezés utáni tereprendezés során. Sőt, visszaköszönnek a kertépítések folyamán is. Hasznos, ha nem akkor hallunk először bizonyos dolgokról, amikor már aktuálisak, hanem előre tudunk készülni. Mi tegyünk, ha ránk hárul a kivitelező keresése? Hogyan tovább? Mire figyeljünk és mennyibe kerül majd mindez?

Milyen lépésekből állnak az építkezés földmunkái?

A kivitelező kiválasztása

Sokan egyáltalán nem fordítanak erre kellő figyelmet, pedig nagyon fontos volna, hogy ne sétáljunk be rögtön az első ajtón. Számtalan rémtörténetet hallhatunk az építőiparban és ez nem alaptalan. Sok kontár található a piacon, akik nem végeznek minőségi munkát.

Fontos, hogy lehetőleg olyan partnert válasszunk, aki:

 • régóta van a piacon (ezt akár cégadatok alapján le lehet ellenőrizni)
 • megfelelő gépparkkal rendelkezik (több gép áll rendelkezésére)
 • lehetőleg legyen weboldala (ez jelezheti hogy komolyan veszik, amit csinálnak).

Az is intő jel lehet, ha túl későn vagy egyáltalán nem válaszolnak a megkeresésünkre, árajánlatkérésünkre.

A munkagép kibérlése

Az alábbi kérdésekre készüljünk, amikor bérléssel kapcsolatban egyeztetünk a céggel:

 • Hol van helyileg a munkaterület?
 • Milyen munkáról van szó (a munka leírása, alapásás, sávalap kiszedés stb.)?
 • Hány napig lehet szükség a gépre?
 • Milyen gépet szeretnénk rendelni?
 • Hogyan lehet megközelíteni a területet? Van-e valamilyen méret- vagy súlykorlátozás, esetleg akadály?

A fenti kérdések megválaszolása viszonylag egyszerű. Abban, hogy milyen gépre van szükségünk, telefonon tudnak segítséget adni, miután elmondtuk az elvégzendő feladatokat.

A munkagépeket általában weboldalon keresztül is meg lehet rendelni, de telefonon célszerűbb egyeztetni. A munkagépek leggyakrabban egész vagy félnapra bérelhetők. A feladatok egyeztetését követően a cím megadásával és a megrendelő adatainak felvételével, időpont-egyeztetéssel lezárul a megrendelés.

Melyik munkához milyen gépet érdemes választani?

Terület tisztításhoz

Az építési terület előkészítésénél is szükség lehet a növényzet kivágására, amihez már használnak munkagépet. Egy növényekkel erősen benőtt telek tisztításához munkagépes céget érdemes keresni.

Házalap kiásáshoz

A házalap elkészítését rendszerint forgó-kotró géppel végzik, a kitermelt talaj arrébb hordását pedig egyszerűen csak bobcat-nek nevezett homlokrakodó gépekkel. Ha a ház homokos vagy kevésbé kötött talajon helyezkedik majd el, akkor elképzelhető hogy egy bobcat bérléssel megússzuk a dolgot és nem lesz szükségünk két gépre. Azonban, ha sziklás-agyagos talajon építkezünk és pince is tartozik majd a házhoz, akkor nagyobb, igazi nehézsúlyú markolóra lehet szükség az alap kiszedéséhez.

Sávalap vagy árokásáshoz

A sávalapásás - ami házalapnál ugyanúgy szóba jöhet, mint kerítés alapoknál - szintén használunk földmunkagépet. Árokásás során forgó-kotró gépet kell bérelni. Ezzel ássák ki a csatorna-, víz- és a gázcsöveknek való árkokat is.

Szikkasztók vagy vízgyűjtők elhelyezéséhez

Szikkasztók és a vízgyűjtők kiásásához is földmunkagépet használnak. Ezekhez a munkákhoz szintén árokásó- avagy forgó-kotró gépet használnak.

Tereprendezéshez

Tereprendezéshez a homlokrakodókat alkalmazzák. Ilyen a legelterjedtebb bobcat típusú gép. Ezekkel gyorsan és hatékonyan, magas minőségben lehet terepet rendezni.

Termőföld feltöltéshez

Ha termőföld feltöltésen törjük a fejünket, vagy talajcsere előtt állunk, akkor szintén bobcat bérléssel kell számolnunk.

A földmunka költségei

A földmunka árak annak függvényében alakulnak, hogy hány napos munkáról van szó, mekkora kapacitású gépet kell bérelni és milyen távolságba kell szállítani a gépet.

A bérlés költségét egyes cégek óradíjban határozzák meg és vannak, akik napi díjban. Fél napi, vagyis 4 óra munkadíjat minimum ki kell fizetnünk, ha munkagépet bérlünk, ez szinte minden cégnél azonos. Ezeken felül mindenki számít fel ki- és beállási költséget, ami rendszerint egyszeri 15-50 000 forint között mozog.

Nézzük meg közelebbről, hogy melyik géptípusnak mennyi a bérlési költsége. Hogy könnyebben kalkulálhassunk, most csak azokat a gépeket soroljuk fel, melyekre családi ház építésekor szükség lehet, és melléjük írtunk pár sort, hogy mikor kell ilyet bérelni.

Földmunkagép bérlés árak üzemanyaggal és kezelővel együtt

Bobcat homlokrakodó:

Tereprendezéshez, alapkiemeléshez, kavics vagy föld illetve egyéb anyagok mozgatásához használják. Bontási munkákhoz is alkalmas, mert lehet szerelni rá betontörő fejet. Gyors és fürge gép, előnye hogy kis helyekre is befér.

 • Napi bérléti díja: 70-85 000 Ft
 • Óradíja: 7-10 000 Ft
 • A gép súlya: 1,5-4,5 tonnáig

Mini forgó-kotró gép:

Ezek a gépek nagyon szűk helyeken való munkavégzésre alkalmasak, mert nagyon picik és súlyuk is csekély nagyobb társaikhoz képest. Árokásásra, alapásásra használhatók, de csak akkor rendeljünk, ha más gép nem fér be, mert kis teljesítményük miatt lassabb velük a munka. Sziklás talajon nehezen boldogulnak.

 • Napi bérleti díja: 60-75 000 Ft
 • Óradíja: 5-7 000 Ft
 • A gép súlya: 800 kg-2 tonnáig

Forgó-kotró gép:

Felhasználásuk ugyanaz, mint az előző, kisebb társáé, azonban nagyobb teljesítményű és gyorsabban halad, illetve a keményebb sziklásabb talajok sem okoznak neki gondot. Pincetömb kiemeléshez, árokásáshoz, alapkiszedéshez használják.

 • Napi bérleti díja: 80-120 000 Ft
 • Óradíja: 7-10 000 Ft
 • A gép súlya 2,5-5,5 tonnáig

Jcb kombi gép:

Ezeken a gépeken van homlokrakodó kanál és markoló is, vagyis egy géppel tudunk mindent elvégezni. Ha van elég hely és nagyobb mennyiségű föld megmozgatása a cél, akkor gazdaságosabb lehet egy ilyen gép.

 • Óradíja: 10-14 000 Ft

A sok meghatározó tényező miatt nehéz konkrét árat mondani, de íme, néhány tájékoztató jellegű költség méretekkel:

 • Egy körülbelül 150 négyzetméteres ház alapját, melyben nincs pince, 1-2 bobcat munkagép 1 nap alatt kiszedi.
 • Ugyanennek a háznak az alapját 1-2 nap alatt visszatölti a megfelelő kőzúzalékkal
 • A sitt mentes föld elszállításának költsége körülbelül 4-5000 Ft köbméterenként.

Könnyű talajon egy forgó-kotró gép naponta akár 200 méter árkot is ki tud ásni.

Mennyi ideig tart a földmunka?

A földmunka időtartama attól függ, hogy milyen a talaj szerkezete, könnyű vagy nehéz vele dolgozni, milyen méretű a feladat, vagyis mekkora alapot kell kiemelni vagy mennyi földet kell megmozgatni. Függ a munkaterület megközelíthetőségétől, mekkora géppel végzik, és hogy sík vagy dombon van-e a telek.

Az időjárás ugyancsak befolyásoló tényező, hiszen ha esik az eső, nem minden esetben tudnak dolgozni a gépek. Száraz időben nincs probléma, sőt, száraz időben még télen is lehet tervezni alapásással.

Biztató, hogy a földmunkák rendszerint nagyon gyorsan lezajlanak. Egy-egy munkafolyamat pár napig tart csak és ezalatt a gépek nagyon sokat haladnak. Ezért ez egy látványos fázisa az építkezésnek és miután befejeződtek, a tulajdonos általában elégedett.

Mekkora felfordulást okoz?

A földmunkák rendszerint nagy felfordulással járnak. A területen földkupacok, sár és kövek találhatók majd. Így, ha meglátogatjuk az építkezést, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal váltócipőt.

A gépekkel még kézi erő segítsége nélkül is tiszta munkaterületeket lehet hátrahagyni, szinte végleges állapotra elkészíthető így a terület. Egyedül a burkolatokat tekintve kell vigyázni, mert a kerekek akár maradandó nyomokat is hagyhatnak.

+3 tipp, ha földmunka előtt állunk

1. Mivel jelenleg is nagyon leterhelt az építőipar, ezért gondolkodjunk nagyon előre, és ha lehet, legalább 1-2 hónappal a munkavégzés megkezdése előtt kezdjünk el kivitelezőt keresni. Ha megtaláltuk, akkor pedig 2 hetente emlékeztessük az időpontra. Tapasztalatból tudjuk, hogy kevesen használnak naptárat ebben a szakmában.

2. A földmunkák megkezdése előtt a területen lévő felső termőréteget rakassuk félre a kivitelező céggel. Ezt kérjük előre, mert ezzel sokat spórolhatunk, amikor visszaterítjük a termőréteget a munka végeztével. A telken lévő fákat, melyeket szeretnénk megtartani, vegyük körbe deszkákkal (kalodázás), így nem sérülnek az építkezés során.

3. Lehetőleg olyan céget válasszunk a kivitelezésre, mely minél több terhet le tud venni a vállunkról: hoznak konténert, elszállítják a sittet, hoznak termőföldet, ha szükséges. Ezzel sok időt és energiát spórolhatunk.

Forrás: precizfoldmunka.hu

Népszerűek a témában

5 ok, amiért érdemes az Ytong lépcsőelem beépítését fontolóra venni

Újragondolt építészet: fenntartható Ytong családi ház

Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen

Ez is érdekelhet

Legyen a napellenződ teraszod ékköve

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Ha új zuhanykabin, legyen Eos!

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Leier Rendszerház ajándék térkővel és kerítéssel az építkezőknek

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Hogyan és miben lakunk a közeli jövőben? - Új anyagok és technológiák az építészetben

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

38 százalékkal jár jobban, aki téglaházat vesz vagy épít - Új falazási technológia hódít az építtetők körében

Épül a tető? Csak rendszerben!

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla

Újragondolt építészet: fenntartható Ytong családi ház