Hirdetés

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Hogy miért fontos a tájékozottság ebben a témában? A földmunkák végigkísérik az egész építkezést: szükségesek az alapok kiásásánál, a különböző közművek bevezetésénél és az építkezés utáni tereprendezés során. Sőt, visszaköszönnek a kertépítések folyamán is. Hasznos, ha nem akkor hallunk először bizonyos dolgokról, amikor már aktuálisak, hanem előre tudunk készülni. Mi tegyünk, ha ránk hárul a kivitelező keresése? Hogyan tovább? Mire figyeljünk és mennyibe kerül majd mindez?

Milyen lépésekből állnak az építkezés földmunkái?

A kivitelező kiválasztása

Sokan egyáltalán nem fordítanak erre kellő figyelmet, pedig nagyon fontos volna, hogy ne sétáljunk be rögtön az első ajtón. Számtalan rémtörténetet hallhatunk az építőiparban és ez nem alaptalan. Sok kontár található a piacon, akik nem végeznek minőségi munkát.

Fontos, hogy lehetőleg olyan partnert válasszunk, aki:

 • régóta van a piacon (ezt akár cégadatok alapján le lehet ellenőrizni)
 • megfelelő gépparkkal rendelkezik (több gép áll rendelkezésére)
 • lehetőleg legyen weboldala (ez jelezheti hogy komolyan veszik, amit csinálnak).

Az is intő jel lehet, ha túl későn vagy egyáltalán nem válaszolnak a megkeresésünkre, árajánlatkérésünkre.

A munkagép kibérlése

Az alábbi kérdésekre készüljünk, amikor bérléssel kapcsolatban egyeztetünk a céggel:

 • Hol van helyileg a munkaterület?
 • Milyen munkáról van szó (a munka leírása, alapásás, sávalap kiszedés stb.)?
 • Hány napig lehet szükség a gépre?
 • Milyen gépet szeretnénk rendelni?
 • Hogyan lehet megközelíteni a területet? Van-e valamilyen méret- vagy súlykorlátozás, esetleg akadály?

A fenti kérdések megválaszolása viszonylag egyszerű. Abban, hogy milyen gépre van szükségünk, telefonon tudnak segítséget adni, miután elmondtuk az elvégzendő feladatokat.

A munkagépeket általában weboldalon keresztül is meg lehet rendelni, de telefonon célszerűbb egyeztetni. A munkagépek leggyakrabban egész vagy félnapra bérelhetők. A feladatok egyeztetését követően a cím megadásával és a megrendelő adatainak felvételével, időpont-egyeztetéssel lezárul a megrendelés.

Melyik munkához milyen gépet érdemes választani?

Terület tisztításhoz

Az építési terület előkészítésénél is szükség lehet a növényzet kivágására, amihez már használnak munkagépet. Egy növényekkel erősen benőtt telek tisztításához munkagépes céget érdemes keresni.

Házalap kiásáshoz

A házalap elkészítését rendszerint forgó-kotró géppel végzik, a kitermelt talaj arrébb hordását pedig egyszerűen csak bobcat-nek nevezett homlokrakodó gépekkel. Ha a ház homokos vagy kevésbé kötött talajon helyezkedik majd el, akkor elképzelhető hogy egy bobcat bérléssel megússzuk a dolgot és nem lesz szükségünk két gépre. Azonban, ha sziklás-agyagos talajon építkezünk és pince is tartozik majd a házhoz, akkor nagyobb, igazi nehézsúlyú markolóra lehet szükség az alap kiszedéséhez.

Sávalap vagy árokásáshoz

A sávalapásás - ami házalapnál ugyanúgy szóba jöhet, mint kerítés alapoknál - szintén használunk földmunkagépet. Árokásás során forgó-kotró gépet kell bérelni. Ezzel ássák ki a csatorna-, víz- és a gázcsöveknek való árkokat is.

Szikkasztók vagy vízgyűjtők elhelyezéséhez

Szikkasztók és a vízgyűjtők kiásásához is földmunkagépet használnak. Ezekhez a munkákhoz szintén árokásó- avagy forgó-kotró gépet használnak.

Tereprendezéshez

Tereprendezéshez a homlokrakodókat alkalmazzák. Ilyen a legelterjedtebb bobcat típusú gép. Ezekkel gyorsan és hatékonyan, magas minőségben lehet terepet rendezni.

Termőföld feltöltéshez

Ha termőföld feltöltésen törjük a fejünket, vagy talajcsere előtt állunk, akkor szintén bobcat bérléssel kell számolnunk.

A földmunka költségei

A földmunka árak annak függvényében alakulnak, hogy hány napos munkáról van szó, mekkora kapacitású gépet kell bérelni és milyen távolságba kell szállítani a gépet.

A bérlés költségét egyes cégek óradíjban határozzák meg és vannak, akik napi díjban. Fél napi, vagyis 4 óra munkadíjat minimum ki kell fizetnünk, ha munkagépet bérlünk, ez szinte minden cégnél azonos. Ezeken felül mindenki számít fel ki- és beállási költséget, ami rendszerint egyszeri 15-50 000 forint között mozog.

Nézzük meg közelebbről, hogy melyik géptípusnak mennyi a bérlési költsége. Hogy könnyebben kalkulálhassunk, most csak azokat a gépeket soroljuk fel, melyekre családi ház építésekor szükség lehet, és melléjük írtunk pár sort, hogy mikor kell ilyet bérelni.

Földmunkagép bérlés árak üzemanyaggal és kezelővel együtt

Bobcat homlokrakodó:

Tereprendezéshez, alapkiemeléshez, kavics vagy föld illetve egyéb anyagok mozgatásához használják. Bontási munkákhoz is alkalmas, mert lehet szerelni rá betontörő fejet. Gyors és fürge gép, előnye hogy kis helyekre is befér.

 • Napi bérléti díja: 70-85 000 Ft
 • Óradíja: 7-10 000 Ft
 • A gép súlya: 1,5-4,5 tonnáig

Mini forgó-kotró gép:

Ezek a gépek nagyon szűk helyeken való munkavégzésre alkalmasak, mert nagyon picik és súlyuk is csekély nagyobb társaikhoz képest. Árokásásra, alapásásra használhatók, de csak akkor rendeljünk, ha más gép nem fér be, mert kis teljesítményük miatt lassabb velük a munka. Sziklás talajon nehezen boldogulnak.

 • Napi bérleti díja: 60-75 000 Ft
 • Óradíja: 5-7 000 Ft
 • A gép súlya: 800 kg-2 tonnáig

Forgó-kotró gép:

Felhasználásuk ugyanaz, mint az előző, kisebb társáé, azonban nagyobb teljesítményű és gyorsabban halad, illetve a keményebb sziklásabb talajok sem okoznak neki gondot. Pincetömb kiemeléshez, árokásáshoz, alapkiszedéshez használják.

 • Napi bérleti díja: 80-120 000 Ft
 • Óradíja: 7-10 000 Ft
 • A gép súlya 2,5-5,5 tonnáig

Jcb kombi gép:

Ezeken a gépeken van homlokrakodó kanál és markoló is, vagyis egy géppel tudunk mindent elvégezni. Ha van elég hely és nagyobb mennyiségű föld megmozgatása a cél, akkor gazdaságosabb lehet egy ilyen gép.

 • Óradíja: 10-14 000 Ft

A sok meghatározó tényező miatt nehéz konkrét árat mondani, de íme, néhány tájékoztató jellegű költség méretekkel:

 • Egy körülbelül 150 négyzetméteres ház alapját, melyben nincs pince, 1-2 bobcat munkagép 1 nap alatt kiszedi.
 • Ugyanennek a háznak az alapját 1-2 nap alatt visszatölti a megfelelő kőzúzalékkal
 • A sitt mentes föld elszállításának költsége körülbelül 4-5000 Ft köbméterenként.

Könnyű talajon egy forgó-kotró gép naponta akár 200 méter árkot is ki tud ásni.

Mennyi ideig tart a földmunka?

A földmunka időtartama attól függ, hogy milyen a talaj szerkezete, könnyű vagy nehéz vele dolgozni, milyen méretű a feladat, vagyis mekkora alapot kell kiemelni vagy mennyi földet kell megmozgatni. Függ a munkaterület megközelíthetőségétől, mekkora géppel végzik, és hogy sík vagy dombon van-e a telek.

Az időjárás ugyancsak befolyásoló tényező, hiszen ha esik az eső, nem minden esetben tudnak dolgozni a gépek. Száraz időben nincs probléma, sőt, száraz időben még télen is lehet tervezni alapásással.

Biztató, hogy a földmunkák rendszerint nagyon gyorsan lezajlanak. Egy-egy munkafolyamat pár napig tart csak és ezalatt a gépek nagyon sokat haladnak. Ezért ez egy látványos fázisa az építkezésnek és miután befejeződtek, a tulajdonos általában elégedett.

Mekkora felfordulást okoz?

A földmunkák rendszerint nagy felfordulással járnak. A területen földkupacok, sár és kövek találhatók majd. Így, ha meglátogatjuk az építkezést, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal váltócipőt.

A gépekkel még kézi erő segítsége nélkül is tiszta munkaterületeket lehet hátrahagyni, szinte végleges állapotra elkészíthető így a terület. Egyedül a burkolatokat tekintve kell vigyázni, mert a kerekek akár maradandó nyomokat is hagyhatnak.

+3 tipp, ha földmunka előtt állunk

1. Mivel jelenleg is nagyon leterhelt az építőipar, ezért gondolkodjunk nagyon előre, és ha lehet, legalább 1-2 hónappal a munkavégzés megkezdése előtt kezdjünk el kivitelezőt keresni. Ha megtaláltuk, akkor pedig 2 hetente emlékeztessük az időpontra. Tapasztalatból tudjuk, hogy kevesen használnak naptárat ebben a szakmában.

2. A földmunkák megkezdése előtt a területen lévő felső termőréteget rakassuk félre a kivitelező céggel. Ezt kérjük előre, mert ezzel sokat spórolhatunk, amikor visszaterítjük a termőréteget a munka végeztével. A telken lévő fákat, melyeket szeretnénk megtartani, vegyük körbe deszkákkal (kalodázás), így nem sérülnek az építkezés során.

3. Lehetőleg olyan céget válasszunk a kivitelezésre, mely minél több terhet le tud venni a vállunkról: hoznak konténert, elszállítják a sittet, hoznak termőföldet, ha szükséges. Ezzel sok időt és energiát spórolhatunk.

Forrás: precizfoldmunka.hu

Kelemen Gábor kertépítő vagyok. Pályafutásomat dísznövénykertész szakirányon kezdtem, majd később díszkertek gondozásával, és végül kertek építésével kezdtem foglalkozni. Vállalkozásomat 2010 óta vezetem és azóta szakmai csapatommal számos magánkertet hoztam létre, melyeket leginkább a minőség és a gondos kivitelezés jellemez. A kezdetben kizárólag kertgondozással foglalkozó Kertmenedzser Kft., ma már egészen komplex, a kertek világát teljesen magába foglaló igényes szolgáltatást nyújt ügyfeleinek.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Házat, de gyorsan! - 1. rész - Korszerű otthonok, pincétől a klímafödémig előregyártással

Ha érdekli egy olyan megoldás, amivel otthona szerkezetei gyorsan és időben elkészülnek, ahol akár a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál, természetesen az egyediségéről és szépségéről sem akar lemondani, és a költségvetésnek legalább ezt a részét könnyen kézben akarja tartani, akkor ismerkedjen meg a korszerű, előgyártással készülő építőanyagokkal!

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.