Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az Év fürdőszobája pályázatra készített tervednél mekkora hangsúlyt kapott a megvalósíthatóság? Vagy inkább a tervezői fantázia szabad szárnyalása vezetett?

A mindennapi munkánk során viszonylag kevés alkalmunk nyílik arra, hogy teljesen szabadjára engedjük a képzeletünket, ezért is örültem annyira ennek a pályázati lehetőségnek. Tehát az alapokat inkább egy vízióra építettem, ugyanakkor úgy gondolom, hogy csupán idő kérdése, hogy felmerüljön az igény arra, hogy moha szőnyegen lépkedjünk a fürdőkádunk felé. Igaz, hogy a tér osztása és a burkolatok kiválasztása valamivel elvontabb gondolkodásra vall, mindazonáltal az általam betervezett szaniterek, szerelvények mind forgalomban lévő dizájner darabok - ilyen szempontból a tervem megvalósíthatóságnak már nincs is számottevő akadálya.

Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea

A mohaszőnyeg mindenképpen szokatlan, ám különleges lehetőséget kínál. Ez a fajta megközelítés a természetközeliségre helyezi a hangsúlyt?

Lényegében igen. Leginkább a bent és a kint határait feszegettem. Ha a nagy üvegfalakat megnyitják a lakók, akkor teljesen a szabadban érezhetik magukat. Ugyanígy a zuhanyzó felülvilágítója is lehetőséget ad arra, hogy a reggeli tusolás közben élvezhessék az első napsugarakat.

Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea
Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea

A határok feszegetése mennyire tudatos? Él benned egy ilyen fajta vágy, amit eddig nem valósíthattál meg, de most végre volt rá alkalmad?

Nem tudatos, csupán elképzeltem milyen lenne az a fürdőszoba, aminek a realitás nem szab határokat. A tervezés ihlet vezérelt folyamat, így nincsenek megvalósításra váró koncepcióim, mindig az adott feladatra reflektálva inspirálódom.

Mit gondolsz, eljut majd oda a hazai trend vagy a megbízók igénye, hogy egyszer kérnek tőled egy hasonlót?

Biztos vagyok benne, hiszen már érkezett is ilyen irányú visszajelzés. Az egyik ügyfelem a pályázat után jelezte, a következő otthonában ezt a fürdőszobát szeretné megvalósítani, még akkor is, ha ezzel a döntéssel más funkcióktól veszi el a helyet.

Szerinted milyen a ma fürdőszobája?

Napjainkban ez a funkció a korábbinál sokkal nagyobb figyelmet kap. Ami az elmúlt évtizedekhez képest változott, hogy ma már sokkal több időt töltenek itt az emberek, a relaxáció színtereként is tekintenek rá. Emiatt szívesen szánnak rá nagyobb alapterületet, sőt, gyakran kombinálják más funkciókkal. Átjárhatóvá teszik a terasszal vagy a kerttel, vagy egy térbe helyezik a hálószobával. Nekünk, tervezőknek ezekre az igényekre kell minél kreatívabb megoldásokat hoznunk.

Találunk olyan dolgokat, melyek az átlag számára még extrémnek számítanak. Kevés lakásban láthatjuk a fürdőt a hálóban. Hogyan tudod egy ilyen ötlet helyénvalóságáról meggyőzni az ügyfelet?

Más országokban ez a megoldás teljesen megszokott. Az sem extrém, ha az illemhelyet csak egy üvegfal választja el a kerttől. Nekünk még szokatlan ha nem rejtjük el ezeket a funkciókat, de idővel itthon is teljesen elfogadott lesz. Gondoljunk arra, hogy a 10-20 évvel ezelőtti megoldásokhoz képest ma mennyivel nyitottabban vagyunk.

Mondhatjuk, hogy a fürdőszoba az a helyiség, ami a legnagyobb átalakuláson esett át?

Igen, napjainkra fontosabbá vált a funkciója, és a térszerkezetét tekintve is megváltozott a kialakítása, hiszen az életstílusunkkal együtt változnak az igényeink is. Az időtálló megoldásokat részesítjük előnyben, és egyre szívesebben költünk minőségi szaniterekre, szerelvényekre, hiszen ezeket nem áll módunkban olyan gyakran lecserélni.

Itt is érezhetők a generációs eltérések?

Egyrészről természetes, hogy a fiatalok nyitottabbak az újdonságokra, de ha a megjelenéstől eltekintünk, bizonyos megoldások az idősebbek számára, vagy kisgyerekes családoknál nehezítő körülményt is jelenthetnek. Mi természetesen minden esetben az ügyfél igényeihez igazodva tervezünk. A pályázatomban bemutatott fürdőszoba koncepció például egy olyan kortárs dizájn kedvelő megrendelő számára készült, aki az extrémebb megoldásokat preferálja.

Mennyire engeded meg, hogy a megbízó diktáljon? Vegyük azt az esetet, hogy az ügyfél igényei a te stílusoddal szöges ellentétben állnak, nem érzed magadénak az elképzeléseit. Hogyan hidalod át ezeket a feszültségeket?

Ideális esetben már az elején kiderül, ha összeférhetetlenek az elképzeléseink- ilyenkor másik tervezőt szoktam javasolni. Természetesen volt már példa arra is, hogy projekt közben adódtak hasonló problémák, ilyenkor nehezebb maximálisan teljesíteni, de mindenképpen ez a cél, hiszen akkor végzem jól a munkámat, ha a végén elégedettek az ügyfeleim. Úgy vélem, hogy megfelelő kommunikációval minden feszültség feloldható.

Próbálsz ízlést is formálni?

Minimálisan. Otthonok tervezésénél fontosabbnak tartom, hogy a megbízó stílusa érvényesüljön a térben, én szakemberként inkább a harmónia megteremtésében segítek. Ugyanakkor kereskedelmi terek esetében nem feltétlenül a megbízó igényei mérvadóak, sokkal inkább a vevői kör ízlésvilágára fókuszálok.

Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea

Van-e jellegzetes stílusod? Valami olyan, hogy amikor megvalósul egy terved, le sem tagadhatod, hogy ez a tied?

Szeretem a letisztult alapokat, de szívesen kísérletezek a formákkal. Az ügyfeleim visszajelzései alapján vannak jellegzetes stílusjegyeim, melyeket ösztönösen viszek bele a munkáimba. Alapvetően azonban minden projektnél a megrendelőim adják a legfőbb inspirációt - akkor jó a végeredmény, ha az ő stílusukat reflektálja az enteriőr.

Mi a tervezői ars poeticád?

Kiemelten foglalkozom az ügyfelek igényeinek megismerésével, mert úgy gondolom, hogy a hatékony együttműködés titka az őszinte figyelem és a megfelelő kommunikáció. A megrendelő aktív jelenléte a tervezési folyamatban pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy értékes és felhasználóbarát tereket hozzunk létre.

Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea

Ez azt jelenti, hogy egy kicsit pszichológus is vagy?

Abszolút. Ehhez a munkához önmagában kevés a műszaki tudás és a kifinomult ízlés - a sikeres együttműködéshez elengedhetetlen a kifejlett szociális készség. Úgy gondolom, hogy a tervezői munka eredményességét abban mérhetjük leginkább, hogy a megrendelő igényeit kiszolgálva, vele együttműködve mit tudunk kihozni az adott feladatból.

Mi állna közelebb a szívedhez: egy nagy családi ház belső terének vagy egy kicsi garzonnak a tervezése? Vagy inkább egy felújítás, esetleg egy étterem?

Már a diplomamunkámban is gyermekotthonok koncepcionális tervezésével foglalkoztam. Számomra ez lenne a legszebb kihívás. Itt ugyanis a szokásosnál jóval nagyobb hangsúlyt kap a környezetpszichológia, az alkalmazott design. Számomra ezek fontos tervezési irányelvek.

Mi vezetett erre a pályára?

Mindig érdekelt a design világa. Építészmérnökként diplomáztam, majd belsőépítészetet tanultam, tehát egy nagyobb lépték felől közeledtem az apróbb részletek felé. A rendszerben való gondolkodás stabil alapokat ad ehhez a szakmához.

Így, hogy építészmérnök szemmel is látod a tervezést, érzed-e azt, hogy ez a szemlélet megkönnyíti a dolgodat?

Igen, a legtöbb projekt esetében lépéselőnyt jelent, Sokkal magabiztosabban tervezek így, hogy átlátom az építész munkáját, a tervezési feladat előzményeit, a döntéseim következményeit és hatásait a kivitelezési folyamatra. Ezáltal nem csak a szakma egy kis szegmensére van rálátásom, hanem az egészet egy rendszerben tudom kezelni.

Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea

Hogyan történik nálad a tervezés folyamata?

Első lépésként megismerem a megrendelő igényeit. Ezek alapján készülnek el a berendezési vázlatok, látványtervek, és ha a koncepcióterveket sikerült lefixálnunk, jöhetnek a részletes kiviteli tervek.

Ugyanez a folyamat egy felújításnál is? Miben más, mint egy új építésű lakás berendezése?

A tervezési folyamat első fázisában alapvetően nincs jelentős különbség. Viszont ahogy elkezdődik a kivitelezés, nagyon sok váratlan probléma, megoldandó feladat adódhat, melyekre menet közben folyamatosan reflektálnunk kell. Esetenként akár a teljes újtatervezés is indokolt lehet.

Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea
Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea

Beavatsz minket a terveidbe a jövőt illetően?

Éppen egy olyan hosszútávú kollaboráció feltételeit dolgozzuk ki más tervezőkkel, melynek célja nagyobb léptékű, kereskedelmi terek teljes körű belsőépítészeti tervezése és ezzel egyidejűleg az ügyfél-élmény személyessé tétele tematikus kollekcióink prezentálásával.

Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea
Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea

A tervezőről bővebben

Zámbó Tímea- ZESTILO Belsőépítészet

Építészmérnök, belsőépítész környezettervező művész, a ZESTILO stúdió alapítója.
Stúdió otthonok és kereskedelmi terek kreatív tervezését vállalja, egyedülálló, innovatív megközelítéssel. Küldetésének tekinti az értékálló és felhasználóbarát terek megalkotását, így a tervezés középpontjában minden esetben a megrendelő áll.
Teljeskörű belsőépítészeti tervezéssel, látványtervezéssel, vagy akár enteriőr stylinggal, tanácsadással kapcsolatban forduljon hozzájuk bizalommal!
info@zestilo.hu
+36 70 943 8208

Év fürdőszobája pályázat – Zámbó Tímea
Zámbó Tímea lakberendező - Zestilo Belsőépítészet Kft.
Zámbó Tímea
Zámbó Tímea
Népszerűek a témában

Természetes hatású zöldfal, problémák nélkül

Gőzzel takarítani? A gőztisztítók megmutatják, hogyan lehet

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Ez is érdekelhet

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ha új zuhanykabin, legyen Eos!

Loggia – a modern, tolópaneles zsalugáter

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

„Nem tudtam, hogy fontos ez a szempont” – az alábbiakat egy jó zuhanyzó-tanácsadótól hallania kell

Különleges csaptelepek, melyek feldobják a fürdőt, konyhát

Klasszikus fürdőszoba – Waldorf stílus

Luxus-e a lakberendezés?

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Mosdó és szekrény kombinációk, melyektől kényelmesebb lesz a fürdőszoba

Rejtett szerelvények – funkcionális megoldás minden fürdőszobába

2022-es újdonság a zuhanyzópiacon: tartós fotónyomtatás a zuhanyzóüvegre (Radaway Print)

Minimalista kialakítás és skandináv hatások egy 46 m2-es budai panorámás lakásban

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk

Moduláris bútorok, jól kihasználható tárolók, higiénia és okos megoldások – fürdőszobák a 21. században