A legtutibb dekoráció: NÖVÉNYEK

Nem tudnánk olyan lakberendezési stílust mondani, aminek ne állnának jól a növények. Gyakorlatilag egy Jolly Joker dekorációról beszélünk, amivel nem tudunk mellé nyúlni. És olyat se látott még a világ, hogy valahol "túl sok" lenne a növényekből.
Ez valahol mindannyiunk természetes közege és élettere, így szinte garantált, hogy jól érezzük majd magunkat abban a térben, ami dúskál a buja, zöld, egészséges növényzettől.

Néhány dolog, amire fontos figyelni:
- Találjuk meg a növény számára a lehető legmegfelelőbb környezetet, körülményeket. Talán a TV mellett mutatna jó, de ha a sarokban jobban érzi magág, akkor bizony oda kell tenni.
- Minden növénynek más a gondozási igénye. Ezt érdemes szem előtt tartani és ezek mentén gondoskodni róluk.
- Amennyiben jó ütemben tápozzuk, locsoljuk, ültetjük át, szabadítjuk meg az elszáradt részektől, úgy a növény nagyon hamar meghálálja majd friss hajtásokkal, esetleg virágzással.
- Ügyeljünk rá, hogy ne pangjon a cserépben a víz, ezt még a vízigényes növények sem feltétlenül szeretik.
- A megfelelő kaspó kiválasztásával pedig tovább tudjuk színesíteni a tér hangulatát.

Ne feledjük, a növények nem csak dekoratívak, de ők állítják elő számunkra az oxigént is. Így a jó hangulat nemcsak megjelenésüknek köszönhető, hanem bizony néhány darab jelentősen javítja otthonunk levegőjének a minőségét is.

Egy polc leghasznosabban talán akkor tölti be funkcióját, ha könyvek és növények állhatnak rajta.
A nagyobb növények sajnos nagyobb teret is foglalnak el otthonunkból. Így olyan helyet keressünk nekik, ahol nem zavarják meg a mindennapi életvitelünket.
A semleges földszínek mellett az élénkzöld növények gondoskodnak a lakás színessé tételérő.
Kisebb palántákat, letört ágakat gyökereztethetünk bármilyen dekoratív, átlátszó üvegben.
Amennyiben konyhánk világos, ideális lehet egy kisebb fűszernövénykert kialakítására is, így nyáron a friss mentából készíthetünk limonádét vagy télen a frissen szakított bazsalikommal ízesíthetjük a paradicsomszószos ragut.
A szobai futóka az egyik legjobb légtisztító nővény, így érdemes lehet belőle egyet a hálószobába is elhelyezni. Amennyiben visszacsípjük a hajtásokat inkább bokrosodni, dúsulni fog a növény, ha azonban szabadon hagyjuk nőni egy idő után méterekre fog elkígyózni a cseréptől.
Ha padlófűtés van a lakásban a növényeket semmiképpen se helyezzük közvetlen a talajra, ugyanis ez a fajta hőmérséklet ingadozás rendkívül megviseli őket. Általában hamarabb kiszáradnak, illetve a téli időszak egy nyugalmi szakasz az életükben, amikor ők is kicsit visszahúzódnak, pihennek, hogy tavasszal aztán megújult erővel ismét virágba borulhassanak és kihajthassanak. A meleg hőmérséklet pedig megzavarhatja őket ebben a nyugalmi állapotban. Szélsőséges esetben akár el is pusztulhat. A medvét is szerencsésebb nem felzavarni téli álmából.
Gyűjteményünket díszítheti 1-2 kivételes példány is, mint a képen látható pöttyös begónia.
A feng shui ugyan felettébb kaktusz ellenes, én mégis úgy gondolom, nagy baj nem lehet belőle, ha a szúrós növényeknek is teret adunk.
Néhány zöld kiegészítővel tovább tudjuk fokozni a hatást (függöny, takaró).
A sok zöldhöz pedig mi más is dukálna kívülről, mint egy remek komplementerszín, vagyis a piros.

Forrás: Tovább az eredeti tartalomra →

Munkám során kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy a terek nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is megfelelően működjenek. Mit sem ér egy szépen berendezett tér, ha nem megfelelő az ergonómiája. Éppen ezért tartom legalább olyan fontosnak a műszaki tartalmat, mint a megjelenést.