Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Beltéri festékek – újdonságok, trendek

Szinte minden festékgyártó előáll egy saját színskálával, megcélozva egy vásárlói csoportot, réteget. Az etalon színskálák előnye, hogy utánfestés vagy hibajavítás, esetleg a felújítás folytatása esetén is biztosítható ugyanaz a szükséges színárnyalat.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Különleges hatású beltéri falfestékek

Az egyszerű, szép, tiszta és egyenletes színárnyalatok mellett sokszor felmerülhet az igény valami rafináltabb megoldásra, végső felületkezelésre, különleges megjelenésű, akár 3D struktúrák létrehozására, de mondhatni a festék festésére is, vagy ezek ötletes kombinációjára. Erőteljes hatásuk miatt ezeket általában csak kisebb területeken, falszakaszokon szokás alkalmazni. Ma már szinte minden, magát komolynak tartó gyártó előáll ilyen különleges dekorációs és design hatást mutató festékekkel. Általában a festékhez és a munkához való speciális spaklikat, kaparókat, mintás effekt hengereket is kínálnak és forgalmaznak a festék mellé. Nézzünk a kínálatból néhányat.

Fűrészporos falfesték

Különböző szemcseméretű forgácsot tartalmazó festék. A fűrészporos tapétára emlékeztető, 3D bevonatot képez. Előnye, hogy kisebb repedések áthidalására képes, így kevésbé érzékeny a tökéletes felület előkészítésre. Kiváló lehet mennyezeti festéshez apró egyenetlenségek elfedésére.

Nappali vidám színekben

Márvány utánzatú falfesték

Paszta konzisztenciájú anyag, amelyet kenőkéssel, spaklival kell felhordani. Több típust forgalmaznak, van amelyik önfényesedő, van amelyiket dörzsöléssel fel kell fényesíteni. Mindig színezhető.

Metál hatású, és gyöngyház fényű festékek

A legújabb trendeknek megfelelően különféle csillogó, fémes, galamour hatást hozhatunk létre egy enteriőrben, persze a megfelelően hozzá igazított, választott bútorokkal, berendezési és dísztárgyakkal. Felhordhatjuk részlegesen, effekt‑szerűen egy már megszáradt alap színrétegre, de önálló fedésre is.

Selyemhatású falfesték

Önmagában is felhordható az előkészített falfelületre, mosható, jól fed, és szép selymes fényével emeli az elérni kívánt design hatást.

Fallazúr

Nagyon divatos, beltéri színes, nem teljes fedőképességű bevonóanyag alkalmazásával antik hatású, színárnyalatokban gazdag, egyedi felületek alakíthatók ki. Többféle eszközzel felhordható, lehet bátran kísérletezni vele.mA már színes festett alapfelületen a második réteget ezzel erősebben színezett transzparens réteggel vonhatjuk be, amellyel a különleges hatást elérhetjük.

Szín trendek 2014-2015

A legújabb színtrendeket mindig a világ legnagyobb festékgyártói határozzák meg. Ennek megfelelően a tengerzöld volt 2014 színe. Talán nincs olyan ember a földön, akit ne nyugtatna meg a tenger látványa, a hatalmas kék és zöld víz. Ha a tengert nem is vihetjük mindig magunkkal az otthonunkba, nyugalmat adó jelenlétére minden nap szükségünk lehet. Kiválóan illik a finom rózsaszínekhez és a meleg okkersárgához, valamint üde zöldekkel és kékkel kombinálva trendi, friss hatást érhetünk el vele.

Kísérletezzünk a színekkel

De vége a felhőtlen nyugalomnak, jön az izgalmas fényűzés. Ahogy Stockholmtól Milánón át Sanghajig a nemzetközi eseményeken is megfigyelhető, a fémes árnyalatok egyre fontosabb szerepet játszanak a modern dizájnban, mely a falakon is erőteljesen megjelenik. Viszlát minimalizmus, éljen a letűnt idők felfrissített fényűző hatást keltő, ünnepélyes glamour hangulata! Élvezzük a pazar légkört, és merüljünk bele az új festett falfelületek lenyűgöző látványába.

Falszínek sokféleképpen: az Inspirációtár számtalan ötlettel segít a választásban.

2015-ben az elmúlt év tengerzöld hűvös árnyalatai helyébe a fémes, rezes, bronzos rózsaszínek, vörösek és narancsszínek melegebb spektruma lép majd, pozitívabb és gazdagabb globális kilátások ígéretét tükrözve. Még az ékszerek, bizsuk világában is a rózsaszín árnyalatú arany most az új módi. Ezt a trendet a festékek nyelvére lefordítva a falszínek is a narancsos rézárnyalatnak az irányába mutatnak. Ez az önmagában is nagyszerű szín tökéletesen kombinálható rózsás árnyalatokkal, semleges színekkel, fehérrel és más narancsos tónusokkal, és az olyan fémes színekkel is, mint az arany.

Fehér mennyezettel magasabbnak tűnik a helyiség

A rézbe könnyű beleszeretni – melegséget kölcsönöz, és titokzatos hangulatot hoz létre. A réz színével, fényével az arany gazdagságát és értékét idézi, és az Ezeregyéjszaka mesés történeteit keltheti életre. Egy kis megcsillanó réz a falakon, világossá tehet egy sötét szobát, feléleszti a fényüket vesztett dolgainkat, és kiemeli a berendezési tárgyak szépségét is.
Vigyünk fel falainkra egy kis rézszínű, gyöngyházfényű festéket, akár csak effekt formájában is, így ünnepélyes, emelkedett hangulatot teremthetünk otthonunkban és a lelkünkben!