Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Mire figyeljünk, amikor a fal színét kiválasztjuk? Kis színhatározó otthoni használatra

Mindenkinek van kedvenc színe, gyakran nem is egy. De biztos, hogy ami a kedvencünk, azt az otthonunk falain is látni szeretnénk? A nagy falfelületek színválasztását sok mindennel kell összehangolnunk, emellett nem árt arra is figyelni, hogy a színek milyen hatással vannak ránk.

Piros

A piros színt gyakran azonosítjuk a szenvedély és a szerelem színeként, valószínűleg azért, mert lelkesítő, izgalmas, dinamikus hatással bír.  Sőt, növeli a pulzus- légzés és szívverésszámot is. Éppen ezért bánjunk vele óvatosan. Leggyakrabban a konyhában vagy a hálószobában szokták alkalmazni, de utóbbiban semmiképpen sem az összes falnál, mivel a nyugodt alvást, pihenést könnyen megzavarhatja.

Színes falak

Színes falak

Színes falak

Narancssárga

A narancssárga az egyik legszélsőségesebb érzelmet kiváltó szín. A legtöbb ember vagy imádja, vagy utálja, de soha nem vált ki semleges hatást. Meleg, barátságos hangulatot áraszt, leginkább közösségi terekben használatos, mivel elősegíti a szocializációt és étvágynövelő hatása is van.

Színes falak

Színes falak

Citromsárga

Gyakran azonosítjuk az irigység és a szomorúság színeként, pedig rengeteg területen pozitív hatást vált ki, ezért bármilyen helyiségben felhasználhatjuk. Erősíti a gyomrot, fokozza a szellemi aktivitást.

A narancshoz hasonlóan növeli a kommunikációt, vidám, optimista, energikus szín, beindítja a kreativitást, inspirál.

Színes falak

Színes falak

Színes falak

Zöld

Az egyik legkedveltebb szín, a természet jelképe. Harmonikus, nyugtató, kiegyensúlyozott hatása miatt gyerekszobában, irodákban előszeretettel alkalmazzák, de kiegészítőként minden enteriőrbe beleillik üde, frissítő színként. Enyhíti a szorongás és a depresszió tüneteit, az egészséget is szimbolizálja.

Színes falak

Színes falak

A színek hatása otthonunkban. Így válasszunk falszínt (forrás:https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Kék

Annak ellenére, hogy hideg színként ismerik, békét és harmóniát áraszt. Mivel nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben, sokszor használják hálószobában, de növeli a munkaképességet, és segíti az intuíciót, ezért irodákban a leggyakrabban felhasznált szín, étkezőbe viszont nem ajánlott, mivel csökkenti az étvágyat.

Színes falak

Színes falak

Lila

A lila egyszerre sugároz kifinomultságot, nőiességet, hatalmat, jólétet és luxust is. Mivel a lila a kék és a piros keveredéséből születik meg, ezért harmóniát teremt a két szín ellentéte között.
Ösztönzi a kreativitást, gondolkozásra késztet, motivál, az elmére és az idegrendszerre nyugtatóan hat, ezért dolgozószobában, világos, pasztell tónusa gyerekszobába is jó választás lehet.

Színes falak

Színes falak

Színes falak

Szürke

A szürke szín komprumisszum a fehér tisztasága és a fekete dominanciája között. Eleganciát, méltóságot és hűvösséget sugároz, az értelem a bölcsesség színe. Rosszul alkalmazva viszont nyomasztó, melankolikus, depresszív hatást kelt, ezért alaposan gondoljuk meg, mielőtt bárhová is felkenjük a grafitszürke festéket. Inkább világos, nagyobb terekbe ajánlott.

Színes falak

Színes falak

Színes falak

Fekete

A mi kultúránkban a gyászt, a halált szimbolizálja, mivel ürességet áraszt. A legerőteljesebb szín, rengeteg érzelmet tud kiváltani az emberekből. Egyesek szerint megnyugtató, másokból agressziót, nyugtalanságot, félelmet vált ki. Egy helyiségben sem érdemes az összes falat feketére festeni, akármennyire világos és tágas az enteriőr. Modern lakberendezésben egy-egy falat, vagy falszakaszt hangsúlyoznak ki fekete festékkel.

Színes falak

Színes falak

Színes falak

Fehér

A tisztaság, az erkölcs és a béke színe. Rendre késztet, serkenti a problémamegoldó készséget, egyesek szerint a boldog otthon jelképe is. Amióta a skandináv lakberendezés töretlenül halad felfelé, a legtöbb modern otthonban hófehér falakat láthatunk. Fehér falakat bátran alkalmazhatunk, mivel így nagyobbnak látszik a tér, viszont konyhában, gyerekszobában óvatosan kell vele bánni, ugyanis a legapróbb foltok is meglátszanak rajta.

Színes falak

Színes falak

Színes falak

Rózsaszín

A romantika legfőbb színe, tele van energiával, vidámsággal és izgalommal, legtöbbször mégis csak babaszobákban, tiniszobákban használjuk. Tettre késztet és növeli az önbizalmat. Az élénk rózsaszín a piroshoz hasonlóan növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Halvány árnyalatai nyugtató hatásúak. A lányszobák kedvenc színe.

Színes falak

Színes falak

Színes falak

Barna

A Föld szimbólumaként természetességet szimbolizál, ehhez köthető az is, hogy az anyaság és a gondoskodás színeként is azonosítjuk. Utóbbi miatt sokszor a babaszobát barnára festik, de semlegessége miatt bármilyen helyiségben felhasználhatjuk. Stabilitást, megbízhatóságot és biztonságot sugall.

Színes falak

Színes falak

Népszerűek a témában

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Érjük be kevesebbel! - Design csaptelepek alacsony vízfogyasztással

5 stílusirányzat fürdőszobákba, nem csak trendkövetőknek

Ez is érdekelhet

Ezeket a termékeket biztosan imádni fogod a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Különleges prémium termékek is bemutatkoznak a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Zuhanykabin lézergravírozás - üvegre visszük elképzelését

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Vizesedő lábazat, elkerülhetetlen felújítás

Metáleffekt hatás a falakon

Ultraviola – 2018 trend színe a falakon

Falfestés kisokos 1. – Ahány helyiség, annyiféle festék

Fehérre hangolt otthon

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

7 trükk a maximális térkihasználásra

Kollégiumban is otthonosan

5 tanács a tökéletes falszín kiválasztásához

A nordic-ethnic csodálatos világa

Kenhető hőpajzs, avagy hőszigetelés ecsettel

Beltéri festékek – praktikus és esztétikai szempontok

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra