Hirdetés

Távol-keleti stílus: Kína és Japán

Az egzotikum becsempészése a négy fal közé mindig is fő szempont volt az igényes házalakítók számára. Erre kiválóan megfelel a távol-keleti enteriőr alkalmazása. A megnevezés alatt elsősorban a kínai és japán stílust értjük, melyeknek számos megegyező vonása és eleme van, ugyanakkor az eltérések miatt a kettő nem összekeverendő.

Távol-keleti stílus: Kína és Japán

Ki ne hallott volna még a kínai porcelánról, vagy a kínai selyemről? Akár a japán tatamiról? Ezek csupán kiragadott részletek, felidézésükkel a varázslatos kelet világának kapui nyílnak meg szemeink előtt. A stílusjegyek gyakran keverednek, de a lényegi különbség leginkább az, hogy míg a japán stílus puritánabb, letisztultabb, addig a kínai valamivel szabadabb, harsányabb. Ugyanakkor mindkettőnél prioritást élvez a hagyománytisztelet, a rendezettség és az egyszerű kifinomultság.

Először a kínai stílus vált ismertté - a középkorban kuriózummá - majd a 20. század elejétől már a japánok uralták az európai lakberendezés hullámait. A távol-keleti világ mindig is titokzatos, inspiráló és vonzó volt a nyugati ember fantáziájának. A stílus meghatározó jellemzői az ott élők kultúrájából és tradíciójából ered. A keleti népek gondolkodásmódja szerint kerülni kell a felesleges dolgokat, a túlzsúfoltságot, fontos a szellős és praktikus elrendezés, a tárgyak funkcionalitása és helye, a nyugalom és a harmónia megteremtése. Sok szempontból a minimálra hajaz, ami nem véletlen, hiszen a minimalizmus a japán stílus modern változata.

Távol-keleti stílus: Kína és Japán

A legszembetűnőbb egy ilyen enteriőrnél a bútorzat, mivel azok szokatlanul alacsonyak, vagy sötét fából készülnek (fekete kőris, mahagóni, fekete dió, wenge), vagy világosból (bükk, nyír). A felületet selyemfényű lakkal vonják be. Megtartják az egyszerű formavilágot, a bútorok nem foglalnak el nagy helyet, megtartva az átláthatóságot, a pedáns légkört. A padló színénél a világos tónusú fákat részesítik előnyben, fokozva a kontrasztot.

Távol-keleti stílus a hálóban

A falak fehérek, amelyek így nagyítják a teret és még inkább kihangsúlyozzák a berendezést. Legfeljebb egy írásjelekkel ellátott tábla, vagy nyomat ékesíti azokat. Jellemző a bambusztapéta is. A székeket ülőpárnák helyettesítik, megjelenik a térdeplőasztal, fekhelyül pedig a támla nélküli futonágy szolgál.

A japánok ülésre a gyékényt használják, ezzel szemben a kínai házaknál alig találni szőnyeget. Térelválasztóként rizspapírból készült falakat, tolóajtókat, paravánokat alkalmaznak, a könnyű egybenyithatóság érdekében. Egy japán mondás szerint: „a falnak füle van, a szobaválasztó papírfalnak szeme."

Étkező távol-keleti stílusban

A kíváncsi tekintetek ellen nem függönyt akasztanak az ablakokra, hanem vászon-, vagy bambuszrolót szerelnek fel.
A fürdőszoba szerényen berendezett, fókuszában a kád helyezkedik el, ami kisméretű és süllyesztett. Az uralkodó színek kiválasztásánál a figyelemfelkeltés az elsődleges, ezért előszeretettel alkalmazzák a kontrasztos hatást.

A kínaiaknál a visszafogottabb irányzat esetében a lótuszrózsaszín, a bézs, a pasztell-sárga a jade-zöld és a kék dominál, a másik szerint, ami közkedveltebb és ismertebb: a piros, vörös és fekete színek a meghatározóak, melyeket arannyal tesznek még díszesebbé. Motívumviláguk igen gazdag: virág, sárkányminta, állatok és növények, valamint kínai írásjelek egyformán előfordulhatnak.

Nappali távol-keleti stílusban

A japánok kedvelik a fekete-fehér kombinációt, melyet karmazsinvörössel ötvöznek. A természet és a fény harmóniájának megteremtése elengedhetetlen az ilyen otthonokban, ezért bambusz-és rizspapír tolóajtók segítségével nyitják egybe a tereket, napfényes időben a lakást és a kertet. Használati tárgyaiknál előtérbe helyezik a természetes anyagokat, például a fát, főleg a cseresznyefát és a bambusznádat.

Mivel Kínából származik a papír, a porcelán és a selyem, természetes, hogy ott ezekből készül a legtöbb kiegészítő: rizspapír paravánok, színes lampionok, nagyméretű padlóvázák (melyek akár ember nagyságúak is lehetnek), gazdagon díszített teáskészletek és tányérok, amik a hagyományokhoz hűen gondos kezek munkáját dicsérik.

Színes lampionok távol-keletről

A japánok előszeretettel világítanak rizspapír lámpákkal, melyek amellett, hogy biztosítják a szükséges fényforrást, rendkívül hangulatosak is. Motívum használatuknál erőteljesen megjelenik a bambusz, a krizantém és a cseresznyevirág, valamint a természet közeli minták.

Ha a távol-keleti stílus megnyerte tetszésünket, vagy legalább egy-két stílusjegye rabul ejtette ízlésünket és szeretnénk azokat a lakberendezési elképzeléseink során megvalósítani, akkor nyugodtan eldőlhetünk a kanapén, mert az áhított nyugalom és béke garantált. Akár egy-két kiegészítővel és dísztárggyal is fel lehet dobni a lakás hangulatát, így ötletesen egy csepp keletet lophatunk az otthonunkba.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Távol-keleti stílus: India és Indonézia

A nyugati ember számára mindig vonzó volt a titokzatos, egzotikus keleti enteriőr. Ha mi is kedveljük a harsány színeket, az élénk tónusokat és emellett szeretnénk megőrizni otthonunk természetességét, akkor válasszuk az indiai vagy az indonéziai stílust.

Egzotikus fürdőszoba krokodilbőrbe bújtatva

A Petracer nevű olasz kerámiagyártó cég „Sanava” nevű kollekciójának egyik darabja ez a modern otthonok egzotikus hangulatú fürdőszobájába ajánlott csempe.

Skandináv stílus

Hiába tartja úgy a régi magyar sláger, hogy szóba se jöhet Skandinávia, ha a stílusról van szó, a maga szerethetőségével és könnyed természetességével elengedhetetlen, ha nyugodt, otthonos lakást szeretnénk kialakítani.

Hívogató provence-i tisztaság

A provence stílus mediterrán és a vidéki jegyeket ötvöz. Segítségével a harmónia és a hagyomány összhangját teremthetjük meg otthonunkba. Letisztultság, egyszerűség és természetesség jellemzi...

SolarArk, a gigantikus naperőmű

A SANYO 2002-ben adta át a világ egyik legnagyobb naperőművét a „Solar Ark”-ot. Az erőmű Japánban, Gifu városában található. A 315 méter hosszú, bárka alakú építményt 5000 napelem borítja.

Art deco - elérhető luxus, korlátlan elegancia

Merész, formabontó, mégis harmóniát sugároz. Már a nevében is – a francia décoratif kifejezés rövidítése - a dekorativitásra utaló irányzat az álomszerű, gazdag életformát testesíti meg.

Granny, a nagyik meghitt világa

A Granny vágyakozás a kényelem és a családi légkör felé, modern színekkel (fehér, homok) és valamelyest stilizált formákkal. Emellett levendulaillat, hímzett-horgolt felületek és csipkedíszítés minden mennyiségben.