Távol-keleti stílus: Kína és Japán

Az egzotikum becsempészése a négy fal közé mindig is fő szempont volt az igényes házalakítók számára. Erre kiválóan megfelel a távol-keleti enteriőr alkalmazása. A megnevezés alatt elsősorban a kínai és japán stílust értjük, melyeknek számos megegyező vonása és eleme van, ugyanakkor az eltérések miatt a kettő nem összekeverendő.

Távol-keleti stílus: Kína és Japán

Ki ne hallott volna még a kínai porcelánról, vagy a kínai selyemről? Akár a japán tatamiról? Ezek csupán kiragadott részletek, felidézésükkel a varázslatos kelet világának kapui nyílnak meg szemeink előtt. A stílusjegyek gyakran keverednek, de a lényegi különbség leginkább az, hogy míg a japán stílus puritánabb, letisztultabb, addig a kínai valamivel szabadabb, harsányabb. Ugyanakkor mindkettőnél prioritást élvez a hagyománytisztelet, a rendezettség és az egyszerű kifinomultság.

Először a kínai stílus vált ismertté - a középkorban kuriózummá - majd a 20. század elejétől már a japánok uralták az európai lakberendezés hullámait. A távol-keleti világ mindig is titokzatos, inspiráló és vonzó volt a nyugati ember fantáziájának. A stílus meghatározó jellemzői az ott élők kultúrájából és tradíciójából ered. A keleti népek gondolkodásmódja szerint kerülni kell a felesleges dolgokat, a túlzsúfoltságot, fontos a szellős és praktikus elrendezés, a tárgyak funkcionalitása és helye, a nyugalom és a harmónia megteremtése. Sok szempontból a minimálra hajaz, ami nem véletlen, hiszen a minimalizmus a japán stílus modern változata.

Távol-keleti stílus: Kína és Japán

A legszembetűnőbb egy ilyen enteriőrnél a bútorzat, mivel azok szokatlanul alacsonyak, vagy sötét fából készülnek (fekete kőris, mahagóni, fekete dió, wenge), vagy világosból (bükk, nyír). A felületet selyemfényű lakkal vonják be. Megtartják az egyszerű formavilágot, a bútorok nem foglalnak el nagy helyet, megtartva az átláthatóságot, a pedáns légkört. A padló színénél a világos tónusú fákat részesítik előnyben, fokozva a kontrasztot.

Távol-keleti stílus a hálóban

A falak fehérek, amelyek így nagyítják a teret és még inkább kihangsúlyozzák a berendezést. Legfeljebb egy írásjelekkel ellátott tábla, vagy nyomat ékesíti azokat. Jellemző a bambusztapéta is. A székeket ülőpárnák helyettesítik, megjelenik a térdeplőasztal, fekhelyül pedig a támla nélküli futonágy szolgál.

A japánok ülésre a gyékényt használják, ezzel szemben a kínai házaknál alig találni szőnyeget. Térelválasztóként rizspapírból készült falakat, tolóajtókat, paravánokat alkalmaznak, a könnyű egybenyithatóság érdekében. Egy japán mondás szerint: „a falnak füle van, a szobaválasztó papírfalnak szeme."

Étkező távol-keleti stílusban

A kíváncsi tekintetek ellen nem függönyt akasztanak az ablakokra, hanem vászon-, vagy bambuszrolót szerelnek fel.
A fürdőszoba szerényen berendezett, fókuszában a kád helyezkedik el, ami kisméretű és süllyesztett. Az uralkodó színek kiválasztásánál a figyelemfelkeltés az elsődleges, ezért előszeretettel alkalmazzák a kontrasztos hatást.

A kínaiaknál a visszafogottabb irányzat esetében a lótuszrózsaszín, a bézs, a pasztell-sárga a jade-zöld és a kék dominál, a másik szerint, ami közkedveltebb és ismertebb: a piros, vörös és fekete színek a meghatározóak, melyeket arannyal tesznek még díszesebbé. Motívumviláguk igen gazdag: virág, sárkányminta, állatok és növények, valamint kínai írásjelek egyformán előfordulhatnak.

Nappali távol-keleti stílusban

A japánok kedvelik a fekete-fehér kombinációt, melyet karmazsinvörössel ötvöznek. A természet és a fény harmóniájának megteremtése elengedhetetlen az ilyen otthonokban, ezért bambusz-és rizspapír tolóajtók segítségével nyitják egybe a tereket, napfényes időben a lakást és a kertet. Használati tárgyaiknál előtérbe helyezik a természetes anyagokat, például a fát, főleg a cseresznyefát és a bambusznádat.

Mivel Kínából származik a papír, a porcelán és a selyem, természetes, hogy ott ezekből készül a legtöbb kiegészítő: rizspapír paravánok, színes lampionok, nagyméretű padlóvázák (melyek akár ember nagyságúak is lehetnek), gazdagon díszített teáskészletek és tányérok, amik a hagyományokhoz hűen gondos kezek munkáját dicsérik.

Színes lampionok távol-keletről

A japánok előszeretettel világítanak rizspapír lámpákkal, melyek amellett, hogy biztosítják a szükséges fényforrást, rendkívül hangulatosak is. Motívum használatuknál erőteljesen megjelenik a bambusz, a krizantém és a cseresznyevirág, valamint a természet közeli minták.

Ha a távol-keleti stílus megnyerte tetszésünket, vagy legalább egy-két stílusjegye rabul ejtette ízlésünket és szeretnénk azokat a lakberendezési elképzeléseink során megvalósítani, akkor nyugodtan eldőlhetünk a kanapén, mert az áhított nyugalom és béke garantált. Akár egy-két kiegészítővel és dísztárggyal is fel lehet dobni a lakás hangulatát, így ötletesen egy csepp keletet lophatunk az otthonunkba.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Távol-keleti stílus: India és Indonézia

A nyugati ember számára mindig vonzó volt a titokzatos, egzotikus keleti enteriőr. Ha mi is kedveljük a harsány színeket, az élénk tónusokat és emellett szeretnénk megőrizni otthonunk természetességét, akkor válasszuk az indiai vagy az indonéziai stílust.

Egzotikus fürdőszoba krokodilbőrbe bújtatva

A Petracer nevű olasz kerámiagyártó cég „Sanava” nevű kollekciójának egyik darabja ez a modern otthonok egzotikus hangulatú fürdőszobájába ajánlott csempe.

Skandináv stílus

Hiába tartja úgy a régi magyar sláger, hogy szóba se jöhet Skandinávia, ha a stílusról van szó, a maga szerethetőségével és könnyed természetességével elengedhetetlen, ha nyugodt, otthonos lakást szeretnénk kialakítani.

Hívogató provence-i tisztaság

A provence stílus mediterrán és a vidéki jegyeket ötvöz. Segítségével a harmónia és a hagyomány összhangját teremthetjük meg otthonunkba. Letisztultság, egyszerűség és természetesség jellemzi...

SolarArk, a gigantikus naperőmű

A SANYO 2002-ben adta át a világ egyik legnagyobb naperőművét a „Solar Ark”-ot. Az erőmű Japánban, Gifu városában található. A 315 méter hosszú, bárka alakú építményt 5000 napelem borítja.

Art deco - elérhető luxus, korlátlan elegancia

Merész, formabontó, mégis harmóniát sugároz. Már a nevében is – a francia décoratif kifejezés rövidítése - a dekorativitásra utaló irányzat az álomszerű, gazdag életformát testesíti meg.

Granny, a nagyik meghitt világa

A Granny vágyakozás a kényelem és a családi légkör felé, modern színekkel (fehér, homok) és valamelyest stilizált formákkal. Emellett levendulaillat, hímzett-horgolt felületek és csipkedíszítés minden mennyiségben.

Tegyük stílusossá lakásunkat!

Lakásunk stílusát kialakítani csak látszólag egyszerű dolog. Ám amint belevágunk, rájövünk, hogy eddig lényegtelennek hitt apróságoknak is mekkora szerepe lehet.

Tükör tükör hátán

A tükör a belső tér alakításának egyik legrafináltabb eszköze. Számtalan előnye mellett azonban megannyi hátránya is lehet, ha nem meggondoltan alkalmazzuk ezt a trükkös tárgyat.