Hirdetés

Tapéta trendek, tippek, trükkök

Míg az ősember őstapétával, jellemzően állatbőrökkel díszítette az otthonául szolgáló barlangot, addig mi, évezredekkel későbbi utódaik is törekszünk rá, hogy lakásunk, házunk belső falait ízlésünkhöz igazítva tapétával dobjuk fel. Az alapmotiváció tehát nem, a technikai megoldások és a kiválasztás lehetséges szempontjai azonban folyamatosan változtak, változnak.

Ma már a tapéta messze többet képes adni, mint amit papírtekercsek falra ragasztása nyújt. Az anyaghasználat, illetve az alkalmazott forma- és színvilágok változatossága szélesre tárta előttünk a választás lehetőségét.

Igénybevételhez igazított anyagválasztás

A tapéta kiválasztásánál érdemes figyelembe vennünk, hogy milyen külső hatásoknak kell ellenállnia. Más anyagú tapéta való olyan helyiségbe, ahol nagyobb a pára-, vízterhelés, mint egy hálószobában, vagy a nappaliban.

A műanyag alapú vinyl tapéták magas szintű vízállósággal bírnak, s mivel állják a strapát, jellemzően olyan helyekre kerülnek, ahol intenzívebb külső hatásoknak vannak kitéve. A tartóssága mindenképpen előnye, azonban vizuálisan is érezhető a műanyaghatás, és kisebb légterű helyiségben azért sem biztos, hogy a legjobb választás, mert viszonylag erős a szaga.

Az úgynevezett non-wowen (nem szőtt anyagú) tapéta folyamatosan tesz szert egyre nagyobb népszerűségre. A növényi rostok felhasználásával készült anyag jó választás azok számára, akiknek fontos az egészségtudatosság. Bár természetes alapanyagról van szó, mégsem kell lemondani az olyan előnyökről, mint a tisztíthatóság. Miközben illatra és tapintásra is kellemes, a tapéta mosható.

Üvegszálas tapéta – jó választás a fürdőszobába
Üvegszálas tapéta – jó választás a fürdőszobába

A non-wowen, illetve az általában magasabb árkategórát képviselő vinyl mellett a borsos ára miatt egyelőre kevésbé elterjedt típus az üvegszálas (fiberglass) tapéta. Felhasználhatóság szempontjából ennek legnagyobb előnye, hogy 100 százalékban vízálló. Ha valakinek olyan extravagáns ötlete támad, akár a zuhanykabinját is díszítheti vele, folyathatja rá a vizet, akkor sem tesz kárt benne. Ennek megfelelően a vizes helyiségekben, fürdőszobában, konyhában a mosogatónál, a tűzhelynél a csempe is helyettesíthető ezzel a megoldással. Aki így dönt, a költségeit mérsékelheti azzal, ha olyan gyártót választ, amelyik ugyanazt a mintát felviszi vinyl és üvegszálas tapétára is, így utóbbi a falnak csak arra a részére kerül, ahol elengedhetetlen a legmagasabb szintű kopásállóság, illetve tisztíthatóság.

Tisztíthatóság: a nedves szivacstól a csiszolópapírig

A tisztíthatóság 5 fokozatát a tapéták csomagolásán egyezményes jelekkel tüntetik fel: az 1 hullámvonaltól (kisebb szennyeződések óvatos mozdulatokkal eltávolíthatók) a kefe + 3 hullámvonalig, ami magas kopásállóságot, moshatóságot takar, vagyis ezek tisztításánál már puhább csiszolóanyagot is be lehet vetni. A már említett non-wowen két hullámvonala a moshatóságot, míg a vinyl három hullámvonala a magas szintű mosásállóságát takarja, azaz általános tisztítószerrel, nedves szivaccsal a nem zsíros, illetve olajos szennyeződések eltávolíthatók róla.

A tapéta tisztításánál vegyük figyelembe a gyártó ajánlását
A tapéta tisztításánál vegyük figyelembe a gyártó ajánlását

A tapéta vastagsága ma már nem annyira meghatározó szempont, mint az anyaga. Persze, tapétamestere válogatja, hogy melyikük mit tart lényegesnek, illetve ők tudják megmondani azt is, hogy melyik típushoz milyen ragasztót érdemes választani, ezért a legjobb, ha erről a tapéta kiválasztásánál szakembertől kérünk tanácsot.

Posztertapéták reneszánsza

A ’80-as években indult hódító útjára a posztertapéták első generációja. Legyen szó egy lakótelep 8. emeleti lakásáról, vagy éppen vidéki házról, gyorsan terjedtek ezek az egész falakat beborító, jellemzően pálmafás tengerpartot, vagy havas hegycsúccsal tarkított alpesi tájat ábrázoló óriásképek. Akkor csak néhány darabból lehetett választani, a 21. század posztertapéta-kínálatának viszont csak a fantázia, vagyis gyakorlatilag semmi nem szab határt. A mai posztertapéták abból a szempontból is rendkívül praktikusak, hogy nem egy adott méretben kaphatók, hanem a falfelülethez igazítva, milliméter pontosan lehet legyártatni. Az ügyfél megadja a szoba pontos méreteit, ezután készül egy élethű digitális vizualizáció a kiszemelt posztertapétákkal együtt. Miután kiválasztotta, hogy melyik tapétával tetszik neki legjobban a szoba, a minta, a kép felkerül az anyagra (lehet vinyl és non-wowen egyaránt), a tapéta pedig a falra.

Különleges posztertapéta a Biggie Home kínálatából
Különleges posztertapéta a Biggie Home kínálatából

Vizuális trükkök, táguló belső terek

Léteznek olyan, kifejezetten trükkös megoldások, amelyeknek térnövelő hatása megdöntötte azt a tézist, hogy kis lakásba nem való a mintás tapéta, mondván, tovább zsugorítja a teret. Akár tájképet, akár valamilyen izgalmas geometriai formát ábrázol, ezekkel a tapétákkal optikailag tágíthatjuk a teret. Nem véletlen, hogy a szállodák is előszeretettel folyamodnak ehhez a megoldáshoz, hiszen a vendégek így egy relatív kisebb szobában is jobban érezhetik magukat.

Kisebb helyiségbe is bátran válasszunk mintás tapétát!
Kisebb helyiségbe is bátran válasszunk mintás tapétát!

Elképesztő mennyiségű mintából, dizájnból, színből választhatunk, például a Coordonne tapéták spanyol gyártója a cég fennállásának 40. évfordulójára adott ki egy tapétáskönyvet, amelyben 40 fiatal alkotó (grafikus, fotóművész, festő, dizájner) jelenítette meg stílus- és formavilágát, amelyek aztán a falunkra is felkerülhetnek. Ezt már hazai forgalmazónál is elérhetjük.

A Coordonne mellett persze minden gyártóknak megvannak a saját brandjei, amelyek az általuk megbízott dizájnerek stílusát hordozzák magukon. Az igényességnek ezen a területen van egyre nagyobb szerepe, hiszen napjainkra a tapéta az egész lakás hangulatát meghatározni képes lakberendezési elemmé nemesült.

Trendkövetés - összhangban az ízlésünkkel

Akárcsak a divaté, a tapéták világa is folyamatos változásban van. A nagy trendalkotók minden évben meghatározzák az aktuális irányvonalakat, amelyekre érdemes is odafigyelni. Ugyanakkor a legszerencsésebb az, hogy ha ezeket a saját ízlésünkkel, stílusunkkal összhangba hozzuk, hiszen a lakóterünk akkor tudja igazi otthonként szolgálni a kényelmünket, ha az fedésben van a vizuális komfortérzetünkkel. Csak azért, hogy a legfrissebb divatot mindenáron kövessük, hogy ezt elmondhassuk másoknak is, ne vegyünk minden évben új tapétát, mert nem biztos, hogy jól fogjuk érezni magunkat mellette.

Ha nem a múló divat szerint öltöztetnénk a falakat, válasszunk örökzöld, klasszikus mintájú tapétát!
Ha nem a múló divat szerint öltöztetnénk a falakat, válasszunk örökzöld, klasszikus mintájú tapétát!

A tapéta kiválasztásban érdemes lakberendezők, dizájnerek, belsőépítészek segítségét kérni, de ha mégsem élünk ezzel a lehetőséggel, akkor a jó döntés meghozatalában segíthet, ha átnézzük a ruhatárunkat. Aki jellemzően konzervatívabb szín- és formavilágú ruhákat visel, annak nem biztos, hogy egy papagájos, tigriscsíkos, trópusi tematikájú tapéta biztosítja otthonában a legmagasabb szintű komfortérzetet. Vélhetően jobban fogja érezni magát visszafogottabb stílusú tapéta mellett, és persze ugyanez igaz fordítva is: aki ruhában a merészebb megoldások híve, annak jó választás lehet az extravagáns tapéta.

A nagyon olcsó tapéta nem spórolás

Fontos kérdés, hogy mennyit érdemes költeni tapétára. Ezt részben a vásárló pénztárcája, részben pedig az határozza meg, hogy mennyire fontos neki az a vizuális kényelem, amit egy jó tapéta adni tud. Az anyagi szempontokat figyelembe véve, ami első ránézésre olcsónak tűnhet, az nem biztos, sőt, szinte bizonyosan nem jelent spórolást hosszabb távon. Mert a pénztárca szempontjából kecsegtetőnek tűnő tapéta addig „éri meg”, amíg a pénzt odaadjuk, vagy a bankkártyánkat lehúzzák a pénztárnál. Onnantól fogva, hogy a nagyon olcsó tapéta felkerült a falra, már viszi a pénzünket, hiszen a gyengébb minőség magában hordozza azt is, hogy hamarabb kell majd újratapétázni.

A minőségi tapéták nem olcsók, azonban az olcsóság sajnos gyorsan megmutatkozik a kevésbé tartós felületeken
A minőségi tapéták nem olcsók, azonban az olcsóság sajnos gyorsan megmutatkozik a kevésbé tartós felületeken

Érdemes egy kicsit jobban a zsebünkbe nyúlni, mert egy nagyságrenddel több pénzért az alsó kategóriából már a sokkal jobb minőségű, tartósabb, hosszabb távú megoldást biztosító középkategóriában „találhatjuk magunkat”. Akinek pedig a tartósság mellett kiemelt fontossággal bír a legmenőbb megjelenés, annak a dizájnerek szellemi, művészi teljesítményét is külön meg kell fizetnie.

A cikk megírásában Silló Mariann, a Biggie Home lakberendezési üzlet vezetője volt a segítségünkre.

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák