Hirdetés

Tapéta típusok: melyik a megfelelő?

Ha szeretnénk feldobni a megszürkült falainkat, vagy átalakítani megszokott otthonunkat tökéletes megoldásnak bizonyulhat a tapéta használata. Ma már óriási anyag-szín- és mintavilág áll a rendelkezésünkre.

A tapéta „feltalálása" előtt a falak díszítetésére nagyméretű szőnyegeket használtak. Elsőként, több mint 2000 évvel ezelőtt a kínaiak burkolták a falfelületeket rizspapírral. A papír elterjedését követően, csak a 16. századtól jelenik meg tapéta - alapanyagként. Aranykorát az 1700-as évek végén az 1800-as évek elején élte. Híven tükrözte az adott kor stílusát, ízlését, divatát mind szín-, mind pedig mintavilágában egyaránt. A franciák, angolok körében nagy népszerűségnek örvendett. Már csak dekorációs céllal funkcionál, de kezdetben a falak szigetelésére is használták.
Magyarországon a II. világháborút követő urbanizációval, a tömeges lakásépítésekkel terjedt el.

Antik hatású tapéta

Hál'Istennek mostanra már elfelejthetjük a Szomszédok című tele regény ismétlésében látott unalmas, egysíkú és fakó darabokat. Ha betévedünk egy szaküzletbe az elképzeléseinknek csupán a pénztárcánk szabhat határt.
Egy jól megválasztott tapétának köszönhetően hosszú évekig megúszhatjuk a falfestés kálváriáját. Alkalmazása során variálhatóvá válnak a térviszonyok, elrejthetőek a falak hibái és fokozható a helyiség hangulata. Számos típus létezik a piacon, attól függően milyen céllal és mennyiért szeretnénk vásárolni.

Legismertebb a régi, hagyományos papír alapanyagú, amelynek létezik könnyű, nehéz és nyomott változata is. Árérzékenyeknek ajánlott, mivel az egyik legolcsóbb, tisztasági áttapétázásra a legkézenfekvőbb. Negatívuma, hogy nehezen tisztítható és rövid élettartamú.

Retró tapéta

Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a fűrészporos falkárpit is, amely nagyon strapabíró. Pozitívuma, hogy többször átfesthető. Alkalmazása esetén kiküszöbölhetőek a falhibák, repedések, viszonylag olcsó, viszont megtartja a port. Elnevezését készítési eljárásának köszönheti, mely során az alappapírra felhordott ragasztóba fűrészport pergetnek, amit végül egy újabb, vékony papírréteggel fednek le. Így fellelhető finom, közepes és durva szemcsés fajtájú is.

Különleges enteriőrt teremthetünk meg a parafa tapétázással, melyet a hagyományoshoz hasonlóan tesznek fel a felületre. Amellett, hogy mutatós, még optimális belső szigetelő és hangszigetelő is. Nem gátolja a szellőzést, egyedi hangulatot kölcsönöz a szobának.

A habtapétákat olyan helyiségeknél tehetnek jó szolgálatot, ahol gyakran fennáll a bekoszolódás veszélye, mivel egyszerűen és gyorsan tisztítható. Taszítja a port, vízálló és enyhén szigetelő tulajdonsága miatt sokan előnyben részesítik a többi típussal szemben.

Élénk mintás tapéta

A textil falkárpitok a környezetbarát tapéták családjába tartoznak. Anyaguk vastagabb, így erősebb bevonatot képeznek a falon és tartósabbak is, mint az előzőek. Optimálisan szellőznek, jól ellenállnak kopások és az ütések viszontagságainak.

A festendő tapéta választása esetén a falak egyenetlenségeit orvosolhatjuk, segítségével elejét vehetjük a hajszálrepedések kialakulásának. Kellemes tapintású, növeli a hőérzetünket. Jól tűri a környezeti behatásokat és az ütésekkel szemben is ellenálló.

Metál fényű tapéta

Az üvegtapéták a kíváncsi tekintetek ellen biztosítanak megfelelő védelmet. Dekorálhatunk vele belső- vagy üvegfalat, akár csempét is. Praktikus, gyors és olcsó megoldás.

A selyem falkárpit eleganciát sugároz és rendkívül tartós. Nagy előnye továbbá, hogy egy vizes ruha segítségével könnyedén eltávolíthatjuk róla a szennyeződéseket, ezért konyhákba, fürdőszobákba előszeretettel javasolják. A klasszikus és modern mintázatúakat egyaránt megtalálhatjuk hatalmas választékának köszönhetően. Egyetlen hátránya, hogy drága.

Tapéta és festés kombináció

A paletta igen gazdag kínálatot tár elénk, talán még felsorolni is nehéz a különböző anyagú, színű és mintázatú falkárpitokat, és akkor a napi trendekről még nem is beszéltünk. Bármelyik típus mellett döntünk, fontos, hogy a tapéta stílusában passzoljon a lakásbelsőhöz. Ezt a szempontot figyelemben tartva bátran játszhatunk a tónusokkal, motívumokkal és formákkal, nagy hibát már nem ejthetünk.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Kollégiumban is otthonosan

Becsöngettek több száz gimisnek és egyetemistának és bizony sokan közülük kollégiumban laknak a tanév során. Az elsőre ridegnek és nem túl otthonosnak nevezhető koliszobák könnyedén barátságossá tehetők egy kis kreativitással.

Tapéta a fürdőszobában

Automatikusan csempekatalógusokat kezdünk böngészni, amint fürdőszoba felújításba kezdünk, és el sem tudjuk képzelni, hogy más, akár kedvezőbb költségű megoldás is adódik, mely ráadásul új és talán izgalmasabb esztétikai élményt is hozhat az enteriőr kialakításában.

Tapétázás házilag

Állítólag Oscar Wilde mondta: „Szörnyű ez a tapéta. Egyikünknek mennie kell!" Ha a kanapén ülve, a falat bámulva már minket is ilyen érzések gyötörnek, akkor, ne habozzunk, sebtében ragadjuk spaklit, kaparjuk le a régit és ragasszunk fel újat!

Hogyan tapétázzunk szakszerűen

Azúj tapétát a legjobb egy frissen glettelt és már kiszáradt falfelületre felragasztani, a fal tisztítása egy fontos feladat, ezért a régi elöregedett tapétákat mindenképpen áztassa le majd glettelje simára a falat. Nézzük a gyors és precíz tapétázás menetét!

Falmatricák felhelyezése és eltávolítása

Ennek a fóliatípusnak az alapanyaga egy különösen puha és vékony PVC-fólia.  A beltéren szinte bárhol elhelyezhetőek a minták. A fólia alkalmazható festett falra, tapétára, fára, fémre, üvegre, csempére, és műanyag felületekre is. De, hogy mire kell figyelnie, megtudhatja itt!

Hogyan tapétázzunk a sarkokban

Hogyan vágja le egyenletesen a tapéta szélét