Hirdetés

Tapétázás házilag

Állítólag Oscar Wilde mondta: „Szörnyű ez a tapéta. Egyikünknek mennie kell!" Ha a kanapén ülve, a falat bámulva már minket is ilyen érzések gyötörnek, akkor, ne habozzunk, sebtében ragadjuk spaklit, kaparjuk le a régit és ragasszunk fel újat!

Ha mindezt egy csináld magad program keretein belül szeretnénk megvalósítani, és nem akarjuk, hogy kezdeti lelkesedésünk dugába dőljön, akkor tanácsos az alábbi forgatókönyv szerint eljárni.

Legelső lépésként nyílván meg kell vásárolnunk az óhajtott tapétánkat. Ehhez az ízlésünkön kívül szükség lesz még a pontos méretekre is. Legegyszerűebben úgy tudjuk kiszámolni a tapéta mennyiségét, hogy a helyiség kerületét megszorozzuk a magassággal. Természetesen a nyílászárókat (ablakokat, ajtókat) ebből le kell vonni, így megkapjuk a tapétázandó felület méreteit. Mivel a normál tapéta 50 cm széles és 10 méter hosszú, tehát 5 négyzetméter, így a végeredményt el kell osztanunk öttel, és már meg is tudjuk hány tekercs tapétát kell beszereznünk.

Tapétázás házilag

A munkálatok megkezdése előtt megfelelően készítsük elő a terepet: toljuk el a bútorokat, kapcsoljuk ki az elektromos berendezések biztosítékait, távolítsuk el a villanykapcsolókról a borítást, szedjük fel a padló szegélyléceit, húzzuk ki a képtartó szögeket.Tapétázáskor nagyon fontos, hogy a fal egyenletes, száraz és portalan legyen, mert csak, ilyen felületre ragasztható fel esztétikusan.

Ha a már meglévő, elhasználódott darabra szeretnénk újat felragasztani, akkor nem kell feltétlenül eltávolítanunk azt, de a laza részeket jobb lekaparni és itt is el kell végezni a portalanítást. Amennyiben mégis meg akarunk szabadulni a régi tapétától úgy hasznosabb, ha ecetet és meleg vizet egyenlő arányban elkeverve, festőhenger alkalmazásával benedvesítjük azt, majd megismételjük a folyamatot. Ezáltal nagy darabokban fog leválni a falról, lényegesen megrövidítve a kapargatásra pazarolt időt. Ezt követően az apróbb felületi hibákat kell kijavítani, mert, ha kezdetben nem is volt, a spatulával bizonyára okozunk kisebb sérüléseket a falon. Erre a legjobb megoldás a glettelés (amely inkább mészalapú legyen, mintsem gipsz alapú), ezután alapos csiszolgatás következik. Majd híg tapétaragasztót viszünk fel a felületre, azért, hogy csökkenjen a szívóképessége.

Tapéta eltávolítása

Tapéta típustól függően kell alkalmaznunk a makulatúrázást, amely során, az ún. makulatúra papír révén elősegíthetjük a tapéta és a fal közötti optimális ragasztókötést. A ragasztó választásnál legyünk körültekintőek, nem mindegy ugyanis, hogy melyikhez milyet használunk, vannak olyan fajtájúak, amelyek speciális tapadó anyagot igényelnek.

A por alapú ragasztót az előírt víz mennyiséggel csomómentesre keverjük és megvárjuk míg besűrűsödik.
Miután felvágtuk a tapétatekercseket egy széles ecset segítségével egyenletesen eloszlatjuk a ragasztót a tapétacsíkokon. Célszerű, ha a kenegetést egy vízszintes helyen, például tapétázó asztalon végezzük el. A megfelelő technikája az, ha a tapétacsík közepén hosszanti irányban, majd a szélek felé keresztben visszük fel a ragasztót. Fontos, hogy az egész felületet gondosan befedjük ragasztóanyaggal, szem előtt tartva a tapéta nedvszívó képességét. Mielőtt elkezdenénk a felhelyezését, össze kell hajtanunk a csíkokat és be kell tartanunk az előírt pihentetési időt, azért, hogy azok kellően nedvesek és lágyak legyenek.

A tapétázást az egyik saroknál, az ablak felől kezdjük el.

A tapétázást az egyik saroknál, az ablak felől kezdjük el. Saját dolgunkat könnyítjük meg, ha a munkálatok előtt kijelölünk egy vízszintes vezetővonalat, így egyszerűbbé válik az illesztés. A gördülékeny ragasztgatás érdekében jobb, ha párban végezzük el a felhelyezést. A tapétacsíkot a két felső sarkánál megfogva, hagyjuk, hogy az kinyílva a falhoz idomuljon majd a mennyezethez illesztve, felülről lefelé felragasztjuk. A levegőbuborékok kiküszöbölésére használjunk festőhengert vagy keményszőrű kefét. Határozott mozdulatokkal nyomjuk és simítsuk le a tapétacsíkot úgy, hogy a közepétől a szélek irányába haladjunk, így a ragasztó is egyenletesen eloszlik.

Tapétacsík

Kerüljük a tapétacsíkok közötti hézagokat, inkább másfél centis átfedéssel ragasszuk a tapéta széleit az első csíkra. Ha véletlenül összeragasztózzuk a tapétát, akkor azon nyomban távolítsuk el a ragacsot egy nedves szivaccsal.
Amennyiben hibázzunk a felhelyezés során, azonnal javítsuk ki az egyenetlenségeket, mert, ha elodázzuk, akkor később már nem tudjuk helyrehozni a problémát. Biztosan szép végeredményt kapunk, ha bordűrrel fejezzük be a tapétázást.
Bár az otthoni tapétázás körülményes munka, ha rendelkezünk vállalkozó kedvvel, no meg egy kis kézügyességgel és türelemmel, akkor nem jelent nagy ördöngösséget. Azoknak ideális, akik meg akarják spórolni a szakemberek véget nem érő, ám mégis égig érő óradíjait, vagy szeretik saját kezűleg csinosítgatni otthonukat.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Kollégiumban is otthonosan

Becsöngettek több száz gimisnek és egyetemistának és bizony sokan közülük kollégiumban laknak a tanév során. Az elsőre ridegnek és nem túl otthonosnak nevezhető koliszobák könnyedén barátságossá tehetők egy kis kreativitással.

Tapéta a fürdőszobában

Automatikusan csempekatalógusokat kezdünk böngészni, amint fürdőszoba felújításba kezdünk, és el sem tudjuk képzelni, hogy más, akár kedvezőbb költségű megoldás is adódik, mely ráadásul új és talán izgalmasabb esztétikai élményt is hozhat az enteriőr kialakításában.

Tapéta típusok: melyik a megfelelő?

Ha szeretnénk feldobni a megszürkült falainkat, vagy átalakítani megszokott otthonunkat tökéletes megoldásnak bizonyulhat a tapéta használata. Ma már óriási anyag-szín- és mintavilág áll a rendelkezésünkre. 

Hogyan tapétázzunk szakszerűen

Azúj tapétát a legjobb egy frissen glettelt és már kiszáradt falfelületre felragasztani, a fal tisztítása egy fontos feladat, ezért a régi elöregedett tapétákat mindenképpen áztassa le majd glettelje simára a falat. Nézzük a gyors és precíz tapétázás menetét!

Falmatricák felhelyezése és eltávolítása

Ennek a fóliatípusnak az alapanyaga egy különösen puha és vékony PVC-fólia.  A beltéren szinte bárhol elhelyezhetőek a minták. A fólia alkalmazható festett falra, tapétára, fára, fémre, üvegre, csempére, és műanyag felületekre is. De, hogy mire kell figyelnie, megtudhatja itt!

Hogyan tapétázzunk a sarkokban

Hogyan vágja le egyenletesen a tapéta szélét