Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Hogyan találjuk meg a tökéletes étkezőasztalt? Fontos szempontok a kiválasztáshoz

Ha sikerül megtalálnunk a számunkra tökéletes étkezőasztalt, sok-sok évig az egyik kedvenc bútordarabunk lesz. Látszólag egyszerű a feladat, de ha alaposan átgondoljuk, rengeteg kérdésünk lesz a kiválasztásnál. Könnyebb, ha eleve célirányosan keresünk: forma, méret, anyag, bővíthetőség – csak néhány dolog, amire figyelnünk kell.

Az étkezőasztal nem csupán az étkező, hanem a lakás egyik központi eleme. Hagyományosan, eredeti funkcióját tekintve ez az a hely, ahol rendszeresen összegyűlik a család apraja-nagyja, barátainkat, rokonainkat megvendégeljük. Sokak számára több ez egy puszta asztalnál, hiszen itt hoznak világmegváltó döntéseket és itt beszélik meg a nap történéseit.

Étkezőasztal

Asztal design

Nem szabad, hogy az étkezőasztal eredeti funkciója elvakítsa döntésünket, vagyis gyorsan verjük ki a fejünkből, hogy „csak arra kell, hogy le tudjunk ülni valahova enni.” Ez többről kell, hogy szóljon. Egy merész forma, vagy nem megszokott design és/vagy szín könnyen meghatározó elemmé teheti az asztalt a helyiségben, sőt, akár otthonunkban is.

Étkezőasztal

A forma

A hagyományos formák, így a kerek és a téglalap alakú, szinte mindegyik étkezőbe beilleszthetők. A kerek asztal formájából adódóan megkönnyíti a beszélgetést, azonban a sok vendég leültetése és elegendő tér biztosítása már nehezen menne.

Étkezőasztal

A téglalap alakú asztal pont az ellenkezője ennek, hiszen alkalmas arra, hogy akár több vendéget is leültessünk egymás mellé, és még a személyes térigényük is megmarad, így viszont a beszélgetés kevésbé közvetlen.

Étkezőasztal

Játék a határokkal

Egy szögletes helyiségben - hiszen nem sok ember rendelkezik kerek étkezővel - jó választás lehet egy lekerekített, ovális vagy nyolcszögű asztal, mert a forma képes megtörni a bedobozolt térérzetet.

Étkezőasztal

Kisebb étkezőbe olyan asztalt is választhatunk, mely átalakítható, bővíthető egy nagyobb társaság esetén. Így, amikor csak a kis család étkezik, bőven elég egy négyszemélyes asztal is és a tér is megmarad.

Étkezőasztal

A stílus

Ez valóban a mi döntésünk. Ha a hagyományosabb, klasszikus stílust kedveljük, olyan asztalt válasszunk, mely ezt támogatja: tömör fa, díszes lábak jöhetnek számításba. A country stílust, vagy a rusztikusabb jegyeket kedvelők, esetleg a vintage bűvkörébe kerülők bátran keressenek olyan asztalt, mely kissé régies fa hatását kelti. A kecskelábú asztal pont ebbe a környezetbe illik.

Kissé visszafogottabb hatást érünk el, ha a választott asztal valamilyen halvány színnel festett. Ez rendkívüli bájt ad neki, így az étkezőt is érdemes eszerint berendezni, megújítani. Ha a modernebb stílus áll közel hozzánk, azt is fontoljuk meg, hogy egyáltalán kell-e nekünk faasztal. Króm lábak és üveg asztallap merész, de látványos választás egy étkezőben.

Étkezőasztal

A megfelelő asztalméret

A legfontosabb, hogy most is tervezéssel kezdjük a vásárlást. Mérjük fel a helyiség adottságait, mielőtt belevágnánk az asztalvadászatba. Keresgéljünk az interneten olyan képeket, melyek tetszenek, majd szűkítsük a kört, így könnyen kiderül, mi is tetszik igazán.
Bármilyen formájú asztal is tetsszen, fontos, hogy az asztal és a mögötte lévő fal-kanapé-szekrény között legalább 76 cm távolságot hagyjunk. Ez elegendő tér a szabad közlekedéshez és kb. ekkora helyen kényelmesen elfér egy ember az asztalnál. Ne feledjük, hogy ez még mindig kevés ahhoz, ha esetleg a vacsora közben valaki szeretne kimenni az étkezőből és mondjuk, pont középen ül. Az ideális távolság az asztal és fal között legalább 122 cm lenne.
A megterített asztalon, egy embernek legalább 61x38 cm helyet biztosítsunk, ugyanis minimum ennyi hely kell az étkészletnek és az evőeszközöknek is. Ez természetesen egy átlagos ember méreteit jelenti.

Étkezőasztal

Az étkezőasztal megvilágítása

Nem elhanyagolandó a helyes megvilágítás az étkezőben. Mindenki szeretné látni a tányérját, poharát, ezért nagyon fontos, hogy az asztal olyan helyre kerüljön, ahol a világítás optimálisan megoldható. Ha a  belső tér kialakításából adódóan függőlámpa vagy csillár nem szerelhető az asztal fölé, még mindig marad lehetőségünk, mondjuk egy belógó állólámpával.

Étkezőasztal

Népszerűek a témában

Így válassz lámpát!

Mit csinál egy lakberendező?

„A legfőbb célom olyan életművet hátra hagyni, amiért nem volt hiába a sok küzdelem” – beszélgetés Papp Lindával, az Év Lakberendezője pályázat fődíjasával

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Sci-fi-be illő látvány a fürdőben - Furo zuhanykabinok

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Lemondás nélkül a kis fürdőszobában

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk

L’azour Home, ha a szépség nem elég

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Esztétikus és praktikus – használatban a bútorredőnyök

Legyen több hely! Tárolási tippek kicsi és nagy fürdőszobákba a Geberittől

Legyen matt! Különleges felületek a konyhában

A matt újradefiniálása a bútorfelületeken - REHAU nemes matt kollekció

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?