Így válasszunk étkezőasztalt

Az étkezőasztal kiválasztása két tényezőn múlik: a formán és a funkcionalitáson. Lássuk a listát, mely alapján könnyűszerrel birtokunkba kerülhet a tökéletes asztal, mely mind megjelenését, mind pedig felhasználását tekintve passzol életterünkbe.

Az étkezőasztal nem csupán az étkező, hanem a lakás egyik központi eleme. Hagyományosan, eredeti funkcióját tekintve ez az a hely, ahol rendszeresen összegyűlik a család apraja-nagyja, barátainkat, rokonainkat megvendégeljük. Sokak számára több ez egy puszta asztalnál, hiszen itt hoznak világmegváltó döntéseket és itt beszélik meg a nap történéseit.

Étkezőasztal

Asztal design

Nem szabad, hogy az étkezőasztal eredeti funkciója elvakítsa döntésünket, vagyis gyorsan verjük ki a fejünkből, hogy „csak arra kell, hogy le tudjunk ülni valahova enni.” Ez többről kell, hogy szóljon. Egy merész forma, vagy nem megszokott design és/vagy szín könnyen meghatározó elemmé teheti az asztalt a helyiségben, sőt, akár otthonunkban is.

Étkezőasztal

A forma

A hagyományos formák, így a kerek és a téglalap alakú, szinte mindegyik étkezőbe beilleszthetők. A kerek asztal formájából adódóan megkönnyíti a beszélgetést, azonban a sok vendég leültetése és elegendő tér biztosítása már nehezen menne.

Étkezőasztal

A téglalap alakú asztal pont az ellenkezője ennek, hiszen alkalmas arra, hogy akár több vendéget is leültessünk egymás mellé, és még a személyes térigényük is megmarad, így viszont a beszélgetés kevésbé közvetlen.

Étkezőasztal

Játék a határokkal

Egy szögletes helyiségben - hiszen nem sok ember rendelkezik kerek étkezővel - jó választás lehet egy lekerekített, ovális vagy nyolcszögű asztal, mert a forma képes megtörni a bedobozolt térérzetet.

Étkezőasztal

Kisebb étkezőbe olyan asztalt is választhatunk, mely átalakítható, bővíthető egy nagyobb társaság esetén. Így, amikor csak a kis család étkezik, bőven elég egy négyszemélyes asztal is és a tér is megmarad.

Étkezőasztal

A stílus

Ez valóban a mi döntésünk. Ha a hagyományosabb, klasszikus stílust kedveljük, olyan asztalt válasszunk, mely ezt támogatja: tömör fa, díszes lábak jöhetnek számításba. A country stílust, vagy a rusztikusabb jegyeket kedvelők, esetleg a vintage bűvkörébe kerülők bátran keressenek olyan asztalt, mely kissé régies fa hatását kelti. A kecskelábú asztal pont ebbe a környezetbe illik.

Kissé visszafogottabb hatást érünk el, ha a választott asztal valamilyen halvány színnel festett. Ez rendkívüli bájt ad neki, így az étkezőt is érdemes eszerint berendezni, megújítani. Ha a modernebb stílus áll közel hozzánk, azt is fontoljuk meg, hogy egyáltalán kell-e nekünk faasztal. Króm lábak és üveg asztallap merész, de látványos választás egy étkezőben.

Étkezőasztal

A megfelelő asztalméret

A legfontosabb, hogy most is tervezéssel kezdjük a vásárlást. Mérjük fel a helyiség adottságait, mielőtt belevágnánk az asztalvadászatba. Keresgéljünk az interneten olyan képeket, melyek tetszenek, majd szűkítsük a kört, így könnyen kiderül, mi is tetszik igazán.
Bármilyen formájú asztal is tetsszen, fontos, hogy az asztal és a mögötte lévő fal-kanapé-szekrény között legalább 76 cm távolságot hagyjunk. Ez elegendő tér a szabad közlekedéshez és kb. ekkora helyen kényelmesen elfér egy ember az asztalnál. Ne feledjük, hogy ez még mindig kevés ahhoz, ha esetleg a vacsora közben valaki szeretne kimenni az étkezőből és mondjuk, pont középen ül. Az ideális távolság az asztal és fal között legalább 122 cm lenne.
A megterített asztalon, egy embernek legalább 61x38 cm helyet biztosítsunk, ugyanis minimum ennyi hely kell az étkészletnek és az evőeszközöknek is. Ez természetesen egy átlagos ember méreteit jelenti.

Étkezőasztal

Az étkezőasztal megvilágítása

Nem elhanyagolandó a helyes megvilágítás az étkezőben. Mindenki szeretné látni a tányérját, poharát, ezért nagyon fontos, hogy az asztal olyan helyre kerüljön, ahol a világítás optimálisan megoldható. Ha a  belső tér kialakításából adódóan függőlámpa vagy csillár nem szerelhető az asztal fölé, még mindig marad lehetőségünk, mondjuk egy belógó állólámpával.

Étkezőasztal

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Hajtóvadászat a tökéletes kanapé után

Lakástulajdonosok hőn áhított vágya az a kanapé, ahol jól esik egy baráti kibeszélő parti, ahol a délutáni szunyókálás kényeztető, ahol az esti film még élvezhetőbb és, ahol az egész család elfér. Egy szóval a „tökéletes” kanapé. No, de van ilyen?

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.

Praktikus polcok – Hogyan válasszuk ki a tökéletes tárolót?

Mindegy, hogy a féltett könyvgyűjteményt vagy a nélkülözhetetlen szakirodalmat, netán az utazásaink során gyűjtött csecsebecséket vagy a fontos használati eszközöket tároljuk rajta, polcok nélkül lehetetlen rendet tartani otthonunkban.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Egyszerre játékos és klasszikus - ezek a MobilaDalin kanapék minden lakásban jól mutatnak!

Megbízhatóan játékos? Nonkonformista klasszikus? Egymásnak ellentmondó, értelmetlen szókapcsolatoknak tűnhetnek, egészen addig amíg nem látta ezeket a kanapékat!

Bútor vásárlás átgondoltan – Tömör fa vagy laminált bútort válasszunk?

Bútoraink manapság változatos anyagokból készülnek, de aki ragaszkodik a minőségi, időtálló darabokhoz, továbbra is a tömör fa bútorok mellett dönt.

Magas minőségű bútorok, egyénre szabható dizájn

Lehet egy bútor egyszerre modern, mégis tradicionális formavilágú, magas minőségű és kényelmes? Olyan, amelynek elkészültekor a vevő szabadon engedheti fantáziáját, és amelynek megvásárlásával hátrányos helyzetű embereken segít? A MobilaDalin bútorai ilyenek - nézzen velünk körbe a romániai cég kínálatában!