Hirdetés

Így válasszunk étkezőasztalt

Az étkezőasztal kiválasztása két tényezőn múlik: a formán és a funkcionalitáson. Lássuk a listát, mely alapján könnyűszerrel birtokunkba kerülhet a tökéletes asztal, mely mind megjelenését, mind pedig felhasználását tekintve passzol életterünkbe.

Az étkezőasztal nem csupán az étkező, hanem a lakás egyik központi eleme. Hagyományosan, eredeti funkcióját tekintve ez az a hely, ahol rendszeresen összegyűlik a család apraja-nagyja, barátainkat, rokonainkat megvendégeljük. Sokak számára több ez egy puszta asztalnál, hiszen itt hoznak világmegváltó döntéseket és itt beszélik meg a nap történéseit.

Étkezőasztal

Asztal design

Nem szabad, hogy az étkezőasztal eredeti funkciója elvakítsa döntésünket, vagyis gyorsan verjük ki a fejünkből, hogy „csak arra kell, hogy le tudjunk ülni valahova enni.” Ez többről kell, hogy szóljon. Egy merész forma, vagy nem megszokott design és/vagy szín könnyen meghatározó elemmé teheti az asztalt a helyiségben, sőt, akár otthonunkban is.

Étkezőasztal

A forma

A hagyományos formák, így a kerek és a téglalap alakú, szinte mindegyik étkezőbe beilleszthetők. A kerek asztal formájából adódóan megkönnyíti a beszélgetést, azonban a sok vendég leültetése és elegendő tér biztosítása már nehezen menne.

Étkezőasztal

A téglalap alakú asztal pont az ellenkezője ennek, hiszen alkalmas arra, hogy akár több vendéget is leültessünk egymás mellé, és még a személyes térigényük is megmarad, így viszont a beszélgetés kevésbé közvetlen.

Étkezőasztal

Játék a határokkal

Egy szögletes helyiségben - hiszen nem sok ember rendelkezik kerek étkezővel - jó választás lehet egy lekerekített, ovális vagy nyolcszögű asztal, mert a forma képes megtörni a bedobozolt térérzetet.

Étkezőasztal

Kisebb étkezőbe olyan asztalt is választhatunk, mely átalakítható, bővíthető egy nagyobb társaság esetén. Így, amikor csak a kis család étkezik, bőven elég egy négyszemélyes asztal is és a tér is megmarad.

Étkezőasztal

A stílus

Ez valóban a mi döntésünk. Ha a hagyományosabb, klasszikus stílust kedveljük, olyan asztalt válasszunk, mely ezt támogatja: tömör fa, díszes lábak jöhetnek számításba. A country stílust, vagy a rusztikusabb jegyeket kedvelők, esetleg a vintage bűvkörébe kerülők bátran keressenek olyan asztalt, mely kissé régies fa hatását kelti. A kecskelábú asztal pont ebbe a környezetbe illik.

Kissé visszafogottabb hatást érünk el, ha a választott asztal valamilyen halvány színnel festett. Ez rendkívüli bájt ad neki, így az étkezőt is érdemes eszerint berendezni, megújítani. Ha a modernebb stílus áll közel hozzánk, azt is fontoljuk meg, hogy egyáltalán kell-e nekünk faasztal. Króm lábak és üveg asztallap merész, de látványos választás egy étkezőben.

Étkezőasztal

A megfelelő asztalméret

A legfontosabb, hogy most is tervezéssel kezdjük a vásárlást. Mérjük fel a helyiség adottságait, mielőtt belevágnánk az asztalvadászatba. Keresgéljünk az interneten olyan képeket, melyek tetszenek, majd szűkítsük a kört, így könnyen kiderül, mi is tetszik igazán.
Bármilyen formájú asztal is tetsszen, fontos, hogy az asztal és a mögötte lévő fal-kanapé-szekrény között legalább 76 cm távolságot hagyjunk. Ez elegendő tér a szabad közlekedéshez és kb. ekkora helyen kényelmesen elfér egy ember az asztalnál. Ne feledjük, hogy ez még mindig kevés ahhoz, ha esetleg a vacsora közben valaki szeretne kimenni az étkezőből és mondjuk, pont középen ül. Az ideális távolság az asztal és fal között legalább 122 cm lenne.
A megterített asztalon, egy embernek legalább 61x38 cm helyet biztosítsunk, ugyanis minimum ennyi hely kell az étkészletnek és az evőeszközöknek is. Ez természetesen egy átlagos ember méreteit jelenti.

Étkezőasztal

Az étkezőasztal megvilágítása

Nem elhanyagolandó a helyes megvilágítás az étkezőben. Mindenki szeretné látni a tányérját, poharát, ezért nagyon fontos, hogy az asztal olyan helyre kerüljön, ahol a világítás optimálisan megoldható. Ha a  belső tér kialakításából adódóan függőlámpa vagy csillár nem szerelhető az asztal fölé, még mindig marad lehetőségünk, mondjuk egy belógó állólámpával.

Étkezőasztal

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Pfiffer Bútor – Örök érték

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

L’azour Home, ha a szépség nem elég

REHAU FLIPDOOR, a tárolás művészete

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Vásárlási listák
További vásárlási listák