Hirdetés

Így válasszunk étkezőasztalt

Az étkezőasztal kiválasztása két tényezőn múlik: a formán és a funkcionalitáson. Lássuk a listát, mely alapján könnyűszerrel birtokunkba kerülhet a tökéletes asztal, mely mind megjelenését, mind pedig felhasználását tekintve passzol életterünkbe.

Az étkezőasztal nem csupán az étkező, hanem a lakás egyik központi eleme. Hagyományosan, eredeti funkcióját tekintve ez az a hely, ahol rendszeresen összegyűlik a család apraja-nagyja, barátainkat, rokonainkat megvendégeljük. Sokak számára több ez egy puszta asztalnál, hiszen itt hoznak világmegváltó döntéseket és itt beszélik meg a nap történéseit.

Étkezőasztal

Asztal design

Nem szabad, hogy az étkezőasztal eredeti funkciója elvakítsa döntésünket, vagyis gyorsan verjük ki a fejünkből, hogy „csak arra kell, hogy le tudjunk ülni valahova enni.” Ez többről kell, hogy szóljon. Egy merész forma, vagy nem megszokott design és/vagy szín könnyen meghatározó elemmé teheti az asztalt a helyiségben, sőt, akár otthonunkban is.

Étkezőasztal

A forma

A hagyományos formák, így a kerek és a téglalap alakú, szinte mindegyik étkezőbe beilleszthetők. A kerek asztal formájából adódóan megkönnyíti a beszélgetést, azonban a sok vendég leültetése és elegendő tér biztosítása már nehezen menne.

Étkezőasztal

A téglalap alakú asztal pont az ellenkezője ennek, hiszen alkalmas arra, hogy akár több vendéget is leültessünk egymás mellé, és még a személyes térigényük is megmarad, így viszont a beszélgetés kevésbé közvetlen.

Étkezőasztal

Játék a határokkal

Egy szögletes helyiségben - hiszen nem sok ember rendelkezik kerek étkezővel - jó választás lehet egy lekerekített, ovális vagy nyolcszögű asztal, mert a forma képes megtörni a bedobozolt térérzetet.

Étkezőasztal

Kisebb étkezőbe olyan asztalt is választhatunk, mely átalakítható, bővíthető egy nagyobb társaság esetén. Így, amikor csak a kis család étkezik, bőven elég egy négyszemélyes asztal is és a tér is megmarad.

Étkezőasztal

A stílus

Ez valóban a mi döntésünk. Ha a hagyományosabb, klasszikus stílust kedveljük, olyan asztalt válasszunk, mely ezt támogatja: tömör fa, díszes lábak jöhetnek számításba. A country stílust, vagy a rusztikusabb jegyeket kedvelők, esetleg a vintage bűvkörébe kerülők bátran keressenek olyan asztalt, mely kissé régies fa hatását kelti. A kecskelábú asztal pont ebbe a környezetbe illik.

Kissé visszafogottabb hatást érünk el, ha a választott asztal valamilyen halvány színnel festett. Ez rendkívüli bájt ad neki, így az étkezőt is érdemes eszerint berendezni, megújítani. Ha a modernebb stílus áll közel hozzánk, azt is fontoljuk meg, hogy egyáltalán kell-e nekünk faasztal. Króm lábak és üveg asztallap merész, de látványos választás egy étkezőben.

Étkezőasztal

A megfelelő asztalméret

A legfontosabb, hogy most is tervezéssel kezdjük a vásárlást. Mérjük fel a helyiség adottságait, mielőtt belevágnánk az asztalvadászatba. Keresgéljünk az interneten olyan képeket, melyek tetszenek, majd szűkítsük a kört, így könnyen kiderül, mi is tetszik igazán.
Bármilyen formájú asztal is tetsszen, fontos, hogy az asztal és a mögötte lévő fal-kanapé-szekrény között legalább 76 cm távolságot hagyjunk. Ez elegendő tér a szabad közlekedéshez és kb. ekkora helyen kényelmesen elfér egy ember az asztalnál. Ne feledjük, hogy ez még mindig kevés ahhoz, ha esetleg a vacsora közben valaki szeretne kimenni az étkezőből és mondjuk, pont középen ül. Az ideális távolság az asztal és fal között legalább 122 cm lenne.
A megterített asztalon, egy embernek legalább 61x38 cm helyet biztosítsunk, ugyanis minimum ennyi hely kell az étkészletnek és az evőeszközöknek is. Ez természetesen egy átlagos ember méreteit jelenti.

Étkezőasztal

Az étkezőasztal megvilágítása

Nem elhanyagolandó a helyes megvilágítás az étkezőben. Mindenki szeretné látni a tányérját, poharát, ezért nagyon fontos, hogy az asztal olyan helyre kerüljön, ahol a világítás optimálisan megoldható. Ha a  belső tér kialakításából adódóan függőlámpa vagy csillár nem szerelhető az asztal fölé, még mindig marad lehetőségünk, mondjuk egy belógó állólámpával.

Étkezőasztal

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Egy érdekes kísérlet során részleteiben vizsgáltunk meg néhány bútort és így mutatjuk meg, melyek a jó minőség leginkább árulkodó jelei. Ez után garantáltan másképp nézünk a kiszemelt bútorokra.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Pfiffer Bútor – Örök érték

A tömör fa bútorok manapság ugyanazt az értéket képviselik mint évtizedekkel ezelőtt. Minőségben azonban magasan többet nyújtanak, mint más, nem tömör fából készülő társaik.

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

A tömörfa bútorok minden szempontból az értékállóságot, időtlenséget, esztétikumot képviselik a bútorok között. Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Mór Kft. tulajdonos ügyvezetője több évtizedes tapasztalatait megosztva avat be a gyártás és a kiválasztás rejtelmeibe és olyan információkkal gazdagít bennünket, melyekre laikusként nem is gondolnánk.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Egyszerre játékos és klasszikus - ezek a MobilaDalin kanapék minden lakásban jól mutatnak!

Megbízhatóan játékos? Nonkonformista klasszikus? Egymásnak ellentmondó, értelmetlen szókapcsolatoknak tűnhetnek, egészen addig amíg nem látta ezeket a kanapékat!