Hirdetés

Jótállás, avagy garancia építőanyagra?

Előírás, hogy kisebb értékű háztartási cikkekre a gyártó jótállást, azaz garanciát vállaljon. A jóval nagyobb értékű építőanyagok esetében azonban nem megszokott a gyártó jótállása, pedig például a tetőfelújítást – amely százezres nagyságrendű beruházás – több évtizedre tervezünk.

Az építőanyagok esetén a garancia kérdése kimerül a „törvényben előírt” kitételben vagy kivitelezés esetén a munkadíj „jól teljesítési garancia” címén visszatartott részével. Utóbbi persze nagyobb projektek estén megszokott, ezek azonban mostanában ritkábbak. Manapság a leggyakoribb építési munka a felújítás, ezen belül is az energiamegtakarítást célzó munkák. De az elmúlt évek viharos időjárása a figyelmet a tetőre is ráirányította. A tetőfelújításra, a tető cseréjére jó esetben nem kényszerből kerül sor, de legyen bármi az oka, akár energiamegtakarítás, akár a korábban beázó tetőtér beépítése, akár esztétikai megfontolás, ha néhány év múlva nem szeretnénk ismét hozzányúlni, akkor fontos odafigyelni a jótállásra, a garanciára.
A garancia gyakran csak akkor kerül szóba, ha már megtörtént a baj, kár keletkezik vagy a tetőfedő anyag minősége nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Pedig az ennél jelentősen kisebb értékű fogyasztási cikk esetén is szívesen sorban állunk az információs pultnál, hogy a garancialevelet lepecsételjék.
De miért is nem kérünk garanciát az építőanyagokra? A válasz: megszokásból.

50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserépre

Ki mer 50 év garanciát adni építőanyagra?

Az ad 50 év jótállást, azaz garanciát, aki biztos a dolgában, biztos az építőanyag minőségében és a terméke tartósságában. Pontosan úgy, ahogy garanciát adnak a gyártók bármely más tartós fogyasztási cikk esetén, a Creaton kerámia tetőcserepeire garancialevél formájában, tehát írásban is vállal 50 év garanciát.
Az 50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserepek esetén nem csak szlogen, és a 100 százalék színtartósság sem akció kérdése. A Creaton kerámia cseréppel épült tetők szépsége és minősége 50 év múlva is olyan, mint eredetileg volt, hiszen hasznos élettartamuk évszázadnyi.
De ha mégis valami gond adódna, a Creaton, mint gyártó vállalja a felelősséget. Ennek bizonyítéka az 50 évre szóló garancialevél. Miért is biztos a dolgában Creaton, mi is a jó minőség receptje? Mivel ilyen ajánlatot csak az tesz, aki ígéretét be is tudja tartani.

20130308 creaton allo

Az első maga az alapanyag

A kerámia tetőcserép adalékanyag hozzáadása nélkül, kizárólag természetes anyagok – föld, víz, tűz, levegő – felhasználásával készül. Magyarország egyik legjobb minőségű agyaga Lentiben található Ez az agyag mentes a mésztartalomtól, így a kerámia tetőcserép „mészkukacosodása” teljesen kizárt. A gyártásra történő előkészítés során többször átforgatják az alapanyagot, hogy egységesen kiváló minőségű legyen a kész kerámia tetőcserép.

Környezetbarát a gyártás

Első lépésként már a gyártáshoz szükséges agyag bányászata is a legnagyobb körültekintéssel történik. A környezetvédelem szempontjából fontos, hogy Creaton gyárak gázt – egyedülálló módon – csak a tetőcserepek kiégetése során a kemencében használnak. A szárítóberendezéseket ugyanis már a kemence forró levegője fűti. A cserepek égetése 1050 Celsius-fokon, a Kera termékek esetén 1250 Celsius-fokon történik, könnyített úgynevezett H-kazettákkal. Ezek alkalmazásával nem csupán az égetésre szánt termék súlya – és így a felhasznált energia mennyisége – csökkenthető, hanem a cserepek mérete is pontosabb lesz, és segítségével megelőzhető a kerámia tetőcserép elgörbülése is.

50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserépre

A folyamat végén a már nem használt bányaterületeket a Creaton a legnagyobb körültekintéssel, helyreállítva (rekultiválva) adja vissza a környezetnek. A Creaton gyárban nagyon szigorú a minőségbiztosítás: a Creaton-szabvány minden tekintetben szigorúbb a kötelező előírásoknál.

Hősokkteszt

A tetőcserép gyártása során reneszánszát éli a több ezer éves technológia az úgynevezett engóbozás. Tévhit, hogy az engób olyan felületi „festék”, amely zord időjárásnak vagy külső hatások következtében sérülhet vagy leválhat. A gyártástechnológiai titka, hogy az engób mind a szárítás, mind az égetés során az agyaggal egyformán húzódik össze, gyakorlatilag beleég a felületébe. Az engób nem felület, hanem maga a cserép.
A Creaton által alkalmazott „hősokkteszt” pedig annak a legmeggyőzőbb bizonyítéka, hogy az engób valóban a cserép része. A teszt során a cserepet a szabványban előírt 140 Celsius-fok helyett 180 Celsius-fokra hevítve hirtelen hideg vízbe mártják, és ezt a folyamatot tízszer megismétlik. Utána a megszárított cserépre gipszet szórnak azt vizsgálva, hogy az engób pókhálós, vagyis repedezett lett-e a hősokktól. A Creaton engób minden esetben kiállja a „hősokkteszt” próbáját.

50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserépre

Kiváló termék, kiváló szakember

A Creaton egyedülállóan sok kiegészítő elemet kínál a kerámia tetőcserepek mellé. Ezek amellett, hogy a tető szépségéhez is hozzájárulnak, abban is jelentős szerepük van, hogy a tető műszakilag is első osztályú legyen. Gondoljunk a tető széleinek kialakítására vagy a tető legérzékenyebb pontjaira: a kémények, szellőzők, antennakivezetők miatti tetőáttörésekre. Végül, de nem utolsó sorban a kiegészítők alkalmazása a tetőfedő szakemberek munkáját is nagyban megkönnyítik. A jól képzett tetőfedő szakemberek ismerik ezeket a termékeket és megoldásokat, így a Creaton garancialevél mellett ez is biztosíték a hosszú távon tartós és szép tetőre.

A Creaton idei tavaszi akciója áprilisban indul, keresse a részleteket a www.akcio.creaton.hu oldalon és a Costrumán az A pavilon 313/A standján.

50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserépre

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

A minőségi ereszcsatorna legfontosabb tulajdonságai

A magastetős épületek nélkülözhetetlen tartozéka az ereszcsatorna, mely nélkül a falazat súlyos károkat szenvedne. Mikor mondhatjuk, hogy az ereszcsatorna jó minőségű?

Utólagos szigetelés a tetőtérben. Gyors és problémamentes megoldások víz- és hőszigetelésre

A tetőtér – hiába remek lehetőség újabb helyiségek kialakítására – gyakran az egyik legproblémásabb része a lakóépületeknek. Ha a víz- és hőszigetelés nem megfelelő, elvész a kényelem is. Szerencsére azonban mindez egy alapos felújítással orvosolható.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Hogyan lehet életre szóló a tetőnk?

Épületünk stílusának, hangulatának meghatározó eleme a tető. Szinte végtelen lehetőség közül választhatunk a formák, a tetőhéjalást képező anyagok és a színek terén is. Az esztétika mellett azonban fontos szempont, hogy a számos igénybevétellel szemben is ellenálló legyen ez a meglehetősen összetett épületszerkezet.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.