Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Jótállás, avagy garancia építőanyagra?

Előírás, hogy kisebb értékű háztartási cikkekre a gyártó jótállást, azaz garanciát vállaljon. A jóval nagyobb értékű építőanyagok esetében azonban nem megszokott a gyártó jótállása, pedig például a tetőfelújítást – amely százezres nagyságrendű beruházás – több évtizedre tervezünk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az építőanyagok esetén a garancia kérdése kimerül a „törvényben előírt” kitételben vagy kivitelezés esetén a munkadíj „jól teljesítési garancia” címén visszatartott részével. Utóbbi persze nagyobb projektek estén megszokott, ezek azonban mostanában ritkábbak. Manapság a leggyakoribb építési munka a felújítás, ezen belül is az energiamegtakarítást célzó munkák. De az elmúlt évek viharos időjárása a figyelmet a tetőre is ráirányította. A tetőfelújításra, a tető cseréjére jó esetben nem kényszerből kerül sor, de legyen bármi az oka, akár energiamegtakarítás, akár a korábban beázó tetőtér beépítése, akár esztétikai megfontolás, ha néhány év múlva nem szeretnénk ismét hozzányúlni, akkor fontos odafigyelni a jótállásra, a garanciára.
A garancia gyakran csak akkor kerül szóba, ha már megtörtént a baj, kár keletkezik vagy a tetőfedő anyag minősége nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Pedig az ennél jelentősen kisebb értékű fogyasztási cikk esetén is szívesen sorban állunk az információs pultnál, hogy a garancialevelet lepecsételjék.
De miért is nem kérünk garanciát az építőanyagokra? A válasz: megszokásból.

50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserépre

Ki mer 50 év garanciát adni építőanyagra?

Az ad 50 év jótállást, azaz garanciát, aki biztos a dolgában, biztos az építőanyag minőségében és a terméke tartósságában. Pontosan úgy, ahogy garanciát adnak a gyártók bármely más tartós fogyasztási cikk esetén, a Creaton kerámia tetőcserepeire garancialevél formájában, tehát írásban is vállal 50 év garanciát.
Az 50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserepek esetén nem csak szlogen, és a 100 százalék színtartósság sem akció kérdése. A Creaton kerámia cseréppel épült tetők szépsége és minősége 50 év múlva is olyan, mint eredetileg volt, hiszen hasznos élettartamuk évszázadnyi.
De ha mégis valami gond adódna, a Creaton, mint gyártó vállalja a felelősséget. Ennek bizonyítéka az 50 évre szóló garancialevél. Miért is biztos a dolgában Creaton, mi is a jó minőség receptje? Mivel ilyen ajánlatot csak az tesz, aki ígéretét be is tudja tartani.

20130308 creaton allo

Az első maga az alapanyag

A kerámia tetőcserép adalékanyag hozzáadása nélkül, kizárólag természetes anyagok – föld, víz, tűz, levegő – felhasználásával készül. Magyarország egyik legjobb minőségű agyaga Lentiben található Ez az agyag mentes a mésztartalomtól, így a kerámia tetőcserép „mészkukacosodása” teljesen kizárt. A gyártásra történő előkészítés során többször átforgatják az alapanyagot, hogy egységesen kiváló minőségű legyen a kész kerámia tetőcserép.

Környezetbarát a gyártás

Első lépésként már a gyártáshoz szükséges agyag bányászata is a legnagyobb körültekintéssel történik. A környezetvédelem szempontjából fontos, hogy Creaton gyárak gázt – egyedülálló módon – csak a tetőcserepek kiégetése során a kemencében használnak. A szárítóberendezéseket ugyanis már a kemence forró levegője fűti. A cserepek égetése 1050 Celsius-fokon, a Kera termékek esetén 1250 Celsius-fokon történik, könnyített úgynevezett H-kazettákkal. Ezek alkalmazásával nem csupán az égetésre szánt termék súlya – és így a felhasznált energia mennyisége – csökkenthető, hanem a cserepek mérete is pontosabb lesz, és segítségével megelőzhető a kerámia tetőcserép elgörbülése is.

50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserépre

A folyamat végén a már nem használt bányaterületeket a Creaton a legnagyobb körültekintéssel, helyreállítva (rekultiválva) adja vissza a környezetnek. A Creaton gyárban nagyon szigorú a minőségbiztosítás: a Creaton-szabvány minden tekintetben szigorúbb a kötelező előírásoknál.

Hősokkteszt

A tetőcserép gyártása során reneszánszát éli a több ezer éves technológia az úgynevezett engóbozás. Tévhit, hogy az engób olyan felületi „festék”, amely zord időjárásnak vagy külső hatások következtében sérülhet vagy leválhat. A gyártástechnológiai titka, hogy az engób mind a szárítás, mind az égetés során az agyaggal egyformán húzódik össze, gyakorlatilag beleég a felületébe. Az engób nem felület, hanem maga a cserép.
A Creaton által alkalmazott „hősokkteszt” pedig annak a legmeggyőzőbb bizonyítéka, hogy az engób valóban a cserép része. A teszt során a cserepet a szabványban előírt 140 Celsius-fok helyett 180 Celsius-fokra hevítve hirtelen hideg vízbe mártják, és ezt a folyamatot tízszer megismétlik. Utána a megszárított cserépre gipszet szórnak azt vizsgálva, hogy az engób pókhálós, vagyis repedezett lett-e a hősokktól. A Creaton engób minden esetben kiállja a „hősokkteszt” próbáját.

50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserépre

Kiváló termék, kiváló szakember

A Creaton egyedülállóan sok kiegészítő elemet kínál a kerámia tetőcserepek mellé. Ezek amellett, hogy a tető szépségéhez is hozzájárulnak, abban is jelentős szerepük van, hogy a tető műszakilag is első osztályú legyen. Gondoljunk a tető széleinek kialakítására vagy a tető legérzékenyebb pontjaira: a kémények, szellőzők, antennakivezetők miatti tetőáttörésekre. Végül, de nem utolsó sorban a kiegészítők alkalmazása a tetőfedő szakemberek munkáját is nagyban megkönnyítik. A jól képzett tetőfedő szakemberek ismerik ezeket a termékeket és megoldásokat, így a Creaton garancialevél mellett ez is biztosíték a hosszú távon tartós és szép tetőre.

A Creaton idei tavaszi akciója áprilisban indul, keresse a részleteket a www.akcio.creaton.hu oldalon és a Costrumán az A pavilon 313/A standján.

50 év garancia a Creaton kerámia tetőcserépre

Népszerűek a témában

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Ez is érdekelhet

Terrán AddOn az építészet és az építtetők szolgálatában

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Házat, de gyorsan! - 1. rész - Korszerű otthonok, pincétől a klímafödémig előregyártással

A csillagok nemcsak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg a BMI Bramac Star tetőcserepeket!

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Érdekelnek az építőipar újdonságai? Építkezel? Felújítanád az otthonodat? Akkor gyere el te is az építőipar őszi rendezvényére a Bau Budapest Expóra!

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén