Hirdetés

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

Sok gondot okoz a vizes, dohos, penészes pince, és semmire sem használható, viszont a száraz pince kiváló tároló, és helyet adhat garázsnak, szaunának, műhelynek vagy akár borospincét lehet benne kialakítani.

Miért ázik be a pincék több mint fele?

A pincék szigetelését általában bitumenes vagy oxid-bitumenes lemezekkel alakítják ki. Ezek tartósak, kellően vízzárók, de csak szakszerű beépítés esetén nyújtanak tartós védelmet. Nem is a lemezekkel szokott gond lenni, hanem az úgynevezett csomópontokkal: a sarkokkal, élekkel, illesztésekkel, toldásokkal és a csőáttörések körül.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

A beázások szinte kivétel nélkül ezeken a helyeken fordulnak elő. Hiába a kiváló lemez, ha ezeken a helyeken a víz utat talál magának. Ráadásul a lemezes szigetelés nem tapad teljes felületen az aljzathoz, így, ha a víz bárhol bejut alá, akkor szétterül, és nagy felületet ér a beázás. Ezért is nehéz megtalálni azt a kis rést, ahol a víz betört. E kettős problémára nyújt megoldást a Plastimul, a kent, bitumenes, habarcs szigetelések családja.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

Hogyan szigeteljük Plastimullal a pincét?

A Plastimul termékek az építőiparban használt valamennyi aljzatra: beton, zsalukő, tégla stb. felhordhatók.

  • Különleges előkészítés nem szükséges, de a kiálló egyenetlenségeket el kell távolítani, és a nagyobb hézagokat mindenképpen ki kell tölteni például Planitop 400 gyorskötő habarccsal. Ez használható a holkerek (élek, sarkok) kialakítására a negatív éleknél, csőátvezetéseknél is.
  • Száraz betonra, zsalukőre és téglafelületekre először a Plastimul Primer alapozót kell felhordani, az esetleges por megkötésére. Fiatal beton esetében ez a lépés elhagyható.
  • Az alapozó megszáradása után (ez hőmérséklet és páratartalom függvénye) felhordható a Plastimul 1K Super Plus polisztirol-gyönggyel töltött habarcs vagy a Plastimul 2K Plus szálerősített, fokozott tulajdonságokkal bíró szigetelő habarcs. Talajnedvesség vagy talajpára esetén mindkét termék használható, talajvíz esetén inkább a Plastimul 2K Plust javasoljuk. A termékeket mindenképpen két rétegben kell felhordani, és talajvíz elleni védekezés esetében a két réteg Plastimul 2K Plus közé Mapenet 150 üvegszövet hálót is be kell építeni.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

A maximális mélység, ahol még Plastimul termékek használhatók: a terepszinttől számolva 3 méter. Fontos, hogy a kialakított szigetelés beszáradt vastagsága elérje talajpára és talajnedvesség esetén a 3 mm-es, talajvíz esetén a 4 mm-es rétegvastagságot. Mivel a Plastimul 1K Super Plus és a Plastimul 2K Plus termékek rendkívül alacsony zsugorodásúak, a hasonló termékekhez képest, így e termékekkel akár 30 százalék anyagmegtakarítás is elérhető.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

Hőszigetelés a vízszigetelésre

A fentiek szerint kialakított szigetelést meg kell védeni a sérülésektől, amit akár a talaj visszatöltése során is okozhatunk. A szigetelés védelmét elvégezhetjük akár szivárgó lemezek felhelyezésével is, de az energiamegtakarítás érdekében e helyett extrudált polisztirol táblák elhelyezését javasoljuk. A polisztirol táblák Plastimul 2K Plus-szal felragaszthatók a már kialakított szigetelésre.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés


A bitumenes kent szigetelések további előnyei az egyszerű bedolgozhatóság (csak glettvas kell hozzá), valamint a biztonság (nem kell tűzzel dolgozni a sokszor szűk térben). Tehát van megoldás a vizes, dohos, penészes pince utólagos vízszigetelésére, de fontos, hogy szakembert hívni (szükség esetén statikust is). A jó szakember nemcsak megtalálja a probléma forrását, de kiválóan meg is oldja azt.

Addig is: informálódjon!

Töltse le az alábbi linkre kattintva a Hogyan védekezzen hatékonyan a pincéjét fenyegető nedvesség káros hatásai ellen? című kiadványt:

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

A pince szárazon tartása az épület állagának megóvása szempontjából az egyik legfontosabb feladat. A lehetőségeket az utólagos vízszigetléssel foglalkozó cikkünk taglalja.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Közel nulla

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

A cseh piacon erősít az Austrotherm

Nem szeretnénk mindent hallani… - Hatékony zajcsökkentés hangcsillapított szennyvízvezetékkel

Vásárlási listák
További vásárlási listák