Hirdetés

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

Sok gondot okoz a vizes, dohos, penészes pince, és semmire sem használható, viszont a száraz pince kiváló tároló, és helyet adhat garázsnak, szaunának, műhelynek vagy akár borospincét lehet benne kialakítani.

Miért ázik be a pincék több mint fele?

A pincék szigetelését általában bitumenes vagy oxid-bitumenes lemezekkel alakítják ki. Ezek tartósak, kellően vízzárók, de csak szakszerű beépítés esetén nyújtanak tartós védelmet. Nem is a lemezekkel szokott gond lenni, hanem az úgynevezett csomópontokkal: a sarkokkal, élekkel, illesztésekkel, toldásokkal és a csőáttörések körül.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

A beázások szinte kivétel nélkül ezeken a helyeken fordulnak elő. Hiába a kiváló lemez, ha ezeken a helyeken a víz utat talál magának. Ráadásul a lemezes szigetelés nem tapad teljes felületen az aljzathoz, így, ha a víz bárhol bejut alá, akkor szétterül, és nagy felületet ér a beázás. Ezért is nehéz megtalálni azt a kis rést, ahol a víz betört. E kettős problémára nyújt megoldást a Plastimul, a kent, bitumenes, habarcs szigetelések családja.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

Hogyan szigeteljük Plastimullal a pincét?

A Plastimul termékek az építőiparban használt valamennyi aljzatra: beton, zsalukő, tégla stb. felhordhatók.

  • Különleges előkészítés nem szükséges, de a kiálló egyenetlenségeket el kell távolítani, és a nagyobb hézagokat mindenképpen ki kell tölteni például Planitop 400 gyorskötő habarccsal. Ez használható a holkerek (élek, sarkok) kialakítására a negatív éleknél, csőátvezetéseknél is.
  • Száraz betonra, zsalukőre és téglafelületekre először a Plastimul Primer alapozót kell felhordani, az esetleges por megkötésére. Fiatal beton esetében ez a lépés elhagyható.
  • Az alapozó megszáradása után (ez hőmérséklet és páratartalom függvénye) felhordható a Plastimul 1K Super Plus polisztirol-gyönggyel töltött habarcs vagy a Plastimul 2K Plus szálerősített, fokozott tulajdonságokkal bíró szigetelő habarcs. Talajnedvesség vagy talajpára esetén mindkét termék használható, talajvíz esetén inkább a Plastimul 2K Plust javasoljuk. A termékeket mindenképpen két rétegben kell felhordani, és talajvíz elleni védekezés esetében a két réteg Plastimul 2K Plus közé Mapenet 150 üvegszövet hálót is be kell építeni.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

A maximális mélység, ahol még Plastimul termékek használhatók: a terepszinttől számolva 3 méter. Fontos, hogy a kialakított szigetelés beszáradt vastagsága elérje talajpára és talajnedvesség esetén a 3 mm-es, talajvíz esetén a 4 mm-es rétegvastagságot. Mivel a Plastimul 1K Super Plus és a Plastimul 2K Plus termékek rendkívül alacsony zsugorodásúak, a hasonló termékekhez képest, így e termékekkel akár 30 százalék anyagmegtakarítás is elérhető.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

Hőszigetelés a vízszigetelésre

A fentiek szerint kialakított szigetelést meg kell védeni a sérülésektől, amit akár a talaj visszatöltése során is okozhatunk. A szigetelés védelmét elvégezhetjük akár szivárgó lemezek felhelyezésével is, de az energiamegtakarítás érdekében e helyett extrudált polisztirol táblák elhelyezését javasoljuk. A polisztirol táblák Plastimul 2K Plus-szal felragaszthatók a már kialakított szigetelésre.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés


A bitumenes kent szigetelések további előnyei az egyszerű bedolgozhatóság (csak glettvas kell hozzá), valamint a biztonság (nem kell tűzzel dolgozni a sokszor szűk térben). Tehát van megoldás a vizes, dohos, penészes pince utólagos vízszigetelésére, de fontos, hogy szakembert hívni (szükség esetén statikust is). A jó szakember nemcsak megtalálja a probléma forrását, de kiválóan meg is oldja azt.

Addig is: informálódjon!

Töltse le az alábbi linkre kattintva a Hogyan védekezzen hatékonyan a pincéjét fenyegető nedvesség káros hatásai ellen? című kiadványt:

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

A pince szárazon tartása az épület állagának megóvása szempontjából az egyik legfontosabb feladat. A lehetőségeket az utólagos vízszigetléssel foglalkozó cikkünk taglalja.

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára.