Hirdetés

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

Sok gondot okoz a vizes, dohos, penészes pince, és semmire sem használható, viszont a száraz pince kiváló tároló, és helyet adhat garázsnak, szaunának, műhelynek vagy akár borospincét lehet benne kialakítani.

Miért ázik be a pincék több mint fele?

A pincék szigetelését általában bitumenes vagy oxid-bitumenes lemezekkel alakítják ki. Ezek tartósak, kellően vízzárók, de csak szakszerű beépítés esetén nyújtanak tartós védelmet. Nem is a lemezekkel szokott gond lenni, hanem az úgynevezett csomópontokkal: a sarkokkal, élekkel, illesztésekkel, toldásokkal és a csőáttörések körül.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

A beázások szinte kivétel nélkül ezeken a helyeken fordulnak elő. Hiába a kiváló lemez, ha ezeken a helyeken a víz utat talál magának. Ráadásul a lemezes szigetelés nem tapad teljes felületen az aljzathoz, így, ha a víz bárhol bejut alá, akkor szétterül, és nagy felületet ér a beázás. Ezért is nehéz megtalálni azt a kis rést, ahol a víz betört. E kettős problémára nyújt megoldást a Plastimul, a kent, bitumenes, habarcs szigetelések családja.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

Hogyan szigeteljük Plastimullal a pincét?

A Plastimul termékek az építőiparban használt valamennyi aljzatra: beton, zsalukő, tégla stb. felhordhatók.

  • Különleges előkészítés nem szükséges, de a kiálló egyenetlenségeket el kell távolítani, és a nagyobb hézagokat mindenképpen ki kell tölteni például Planitop 400 gyorskötő habarccsal. Ez használható a holkerek (élek, sarkok) kialakítására a negatív éleknél, csőátvezetéseknél is.
  • Száraz betonra, zsalukőre és téglafelületekre először a Plastimul Primer alapozót kell felhordani, az esetleges por megkötésére. Fiatal beton esetében ez a lépés elhagyható.
  • Az alapozó megszáradása után (ez hőmérséklet és páratartalom függvénye) felhordható a Plastimul 1K Super Plus polisztirol-gyönggyel töltött habarcs vagy a Plastimul 2K Plus szálerősített, fokozott tulajdonságokkal bíró szigetelő habarcs. Talajnedvesség vagy talajpára esetén mindkét termék használható, talajvíz esetén inkább a Plastimul 2K Plust javasoljuk. A termékeket mindenképpen két rétegben kell felhordani, és talajvíz elleni védekezés esetében a két réteg Plastimul 2K Plus közé Mapenet 150 üvegszövet hálót is be kell építeni.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

A maximális mélység, ahol még Plastimul termékek használhatók: a terepszinttől számolva 3 méter. Fontos, hogy a kialakított szigetelés beszáradt vastagsága elérje talajpára és talajnedvesség esetén a 3 mm-es, talajvíz esetén a 4 mm-es rétegvastagságot. Mivel a Plastimul 1K Super Plus és a Plastimul 2K Plus termékek rendkívül alacsony zsugorodásúak, a hasonló termékekhez képest, így e termékekkel akár 30 százalék anyagmegtakarítás is elérhető.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

Hőszigetelés a vízszigetelésre

A fentiek szerint kialakított szigetelést meg kell védeni a sérülésektől, amit akár a talaj visszatöltése során is okozhatunk. A szigetelés védelmét elvégezhetjük akár szivárgó lemezek felhelyezésével is, de az energiamegtakarítás érdekében e helyett extrudált polisztirol táblák elhelyezését javasoljuk. A polisztirol táblák Plastimul 2K Plus-szal felragaszthatók a már kialakított szigetelésre.

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés


A bitumenes kent szigetelések további előnyei az egyszerű bedolgozhatóság (csak glettvas kell hozzá), valamint a biztonság (nem kell tűzzel dolgozni a sokszor szűk térben). Tehát van megoldás a vizes, dohos, penészes pince utólagos vízszigetelésére, de fontos, hogy szakembert hívni (szükség esetén statikust is). A jó szakember nemcsak megtalálja a probléma forrását, de kiválóan meg is oldja azt.

Addig is: informálódjon!

Töltse le az alábbi linkre kattintva a Hogyan védekezzen hatékonyan a pincéjét fenyegető nedvesség káros hatásai ellen? című kiadványt:

A száraz pince titka a tökéletes vízszigetelés

A pince szárazon tartása az épület állagának megóvása szempontjából az egyik legfontosabb feladat. A lehetőségeket az utólagos vízszigetléssel foglalkozó cikkünk taglalja.

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Vízszigetelés alternatív módon - Sika

A Sika bemutatja a fürdőszobákban is jól alkalmazható vízszigetelési lehetőségeket.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Ragasztás tömítés Fix All-ás a fürdőszobában - Soudal

Gyakorlati bemutató a Soudal legújabb kenhető szigeteléséről és ragasztóiról.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.

A fürdőszoba takarítása plafontól a lefolyóig - vegyszerrel és nélküle

Beszürkült fuga? Penész? Fénytelen csaptelepek? Hogyan tartsuk újszerű állapotban a fürdőnket?

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hogyan szigeteljük utólag a tetőteret?

A tetőtér szigetelése a felújítások egyik legkényesebb területe, hiszen ha a tetőtér már lakórészként funkcionál, csak kívülről végezhető el a szigetelés. Az egyedüli megoldást a szarufák fölötti szigetelő panelek beépítése jelentheti.

Vízszigetelés – a vizes helyiségek építésének egyik legfontosabb fázisa. Tippek felújításhoz, építéshez

A vízszivárgás elleni hatékony védelem akkor értékelődik fel igazán, amikor a mindennapi használat mellett, a kisebb fürdőszobai balesetekből fakadóan a helyiséget elárasztja a víz. Legjobb tehát elébe menni a problémáknak és gondoskodni a megfelelő védelemről.