Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása

Fél évszázada ismert az EPS magú homlokzati hőszigetelés. Az anyag kiállta az idő próbáját, a régi szigetelések többnyire ma is épek. Csakhogy az energiahordozók ára az elmúlt négy évtizedben majdnem a 150-szeresére emelkedett, így a régi 4-5 centis szigetelési vastagság ma már nem elégséges. Mit lehet itt tenni?

Az energiaköltségek emelkedése ellen csak egy hatékonyan működő épülettel tudjuk felvenni a harcot. Könnyen belátható tehát, hogy az a hőszigetelés, amit régen megfelelőnek tartottunk, ma már nem lesz elégséges. El kell gondolkodnunk a felújításról, és hamar eljutunk a homlokzatok hőszigetelésének javításához, hiszen a ház energiamérlegében többnyire ez a legnagyobb tétel. De más irányból kiindulva is eljuthatunk arra a döntésre, hogy belevágunk a munkába. A több évtizedes használat azért már biztos, hogy nyomot hagyott a házon, esetleg kisebb-nagyobb javítások is szükségesek már, vagy csak egyszerűen nem kedveljük a régi színét. Annál nagyobb pazarlás viszont nem nagyon van, ha egy épület homlokzatát csak újra színezzük, és nem javítjuk a hőszigetelő képességét. De mit tegyünk akkor, ha már van a falon egy réteg hőszigetelés?

Döntés előtt mindenképpen meg kell vizsgálni magát az épületet. Ha a hőszigetelő rendszer ép, de a szigetelés túl vékony, akkor meg lehet duplázni a hőszigetelő réteget. Természetesen nem várhatjuk el a több évtizedes rendszerektől a gyártáskori gyári minőséget - bár pont az Austrotherm homlokzati hőszigetelő lemezek tudják ezt -, de a megtartott hőszigetelésnek a legfontosabb mai előírásoknak meg kell felelnie. Ha jelentős mértékben nem kifogásolható, úgy maradjon, és el lehet kezdeni a megújítását, felkerülhet a felületre a második réteg hőszigetelés.

Amennyiben a vakolat sérülés vagy kivitelezési hiányosságok miatt nem megtartható, úgy először azt a második réteg hőszigetelés felhordását megelőzően el kell távolítani. Ebben az esetben a vékonyvakolat, háló és ragasztó alkotta külső réteget függőlegesen bevágják, majd csíkokban lehúzzák. Kisebb helyi hibák javítását és a fogadófelület megtisztítását követően a szerkezet kész a hőszigetelő lemezek fogadására.

A homlokzat külső rétege itt nem volt nem megfelelő. A legfelső réteget eltávolították, „lecsupaszították” a felületet úgy, hogy a hőszigetelés fent maradt. Az újonnan felhelyezett második réteg hőszigetelést dübelezték és ragasztották.
A homlokzat külső rétege itt nem volt nem megfelelő. A legfelső réteget eltávolították, „lecsupaszították” a felületet úgy, hogy a hőszigetelés fent maradt. Az újonnan felhelyezett második réteg hőszigetelést dübelezték és ragasztották.

Ez a megoldás a teljes hőszigetelő rendszer eltávolításához képest csökkenti a képződő hulladék mennyiségét, ezért duplán környezetbarát megoldásnak is nevezhetjük.

A második réteg hőszigetelés felhordása alapvetően nem különbözik a megszokott eljárástól, a ragasztótapaszt pont-perem módszerrel kell a táblákra felhordani. Használhatjuk a klasszikus AT-H80 fehér homlokzati hőszigetelő lemezeket, de a fokozott hőszigetelő képességű GRAFIT REFLEX® is jól alkalmazható. Különösen akkor ajánlott az utóbbi, ha a nyílászárók nem kerülnek ki a homlokzat síkjára, és az ablakkáva befordulásoknál intenzív hőszigetelő hatásra van szükségünk.

A táblák megmunkálása, elhelyezése és a rákerülő rétegek kivitelezése megegyezik a már jól ismert eljárással, amit a kivitelezési irányelvek is rögzítenek.

A homlokzat külső rétege itt nem volt nem megfelelő. A legfelső réteget eltávolították, „lecsupaszították” a felületet úgy, hogy a hőszigetelés fent maradt. Az újonnan felhelyezett második réteg hőszigetelést dübelezték és ragasztották.
Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújításával költséghatékonyabban javíthatunk otthonunk hőszigetelő képességén, mindamellett kevesebb hulladék képződik a felújítás során.

ÉRDEKLŐDÖM A HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK FELÚJÍTÁSA IRÁNT

Népszerűek a témában

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Csökkentse energiaköltségét 25 százalékkal akár egy nap alatt – mutatjuk hogyan!

Szorult helyzetben - Hatékony hőszigetelés kis vastagságban

Ez is érdekelhet

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A VitalSpa csúcskategóriás jakuzzija méltán kér teret: a pezsgőfürdő mellett kiemelkedő alapfelszereltséggel kényeztet

A kültéri árnyékolás legújabb formája: tolópaneles zsalugáter

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

PIR, az új generációs hőszigetelés

Optimális lakóklíma környezetbarát hőszigeteléssel – akár belső oldali hőszigetelésként is

Miértek és hogyanok a hőszigetelésben – Gondolkodjunk rendszerben!

Kell-e szigetelni és hogyan a talajjal érintkező épületszerkezeteket? Kezdjük az alapoknál!

Hozza ki a legtöbbet az ingyenpénzből! Mutatjuk, hogyan

A lapostető mint lehetőség - Austrotherm Tervezői Konferencia