Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Szorult helyzetben - Hatékony hőszigetelés kis vastagságban

A termékfejlesztés többnyire a piacról indul: van egy olyan feladat, aminek egy adott pillanatban nincs igazán jó megoldása. Az előírásoknak megfelelő, hatékony utólagos hőszigetelésnél is gyakran szembesülünk azzal, hogy a szükséges hőszigetelésnek nem tudunk helyet szorítani. Ez különösen a talajon fekvő padlók esetében jelent gondot, mivel a házat nem tudjuk megemelni, hogy alátegyük a szükséges 15 centi hőszigetelést. Másképp kell tehát ezt a kérdést megközelítenünk.

A padló hőszigetelése

Az épületenergetikai szabályozás határoló szerkezetekre vonatkozó részét mind új építésnél, mind felújítás során be kell tartani. Padló utólagos hőszigetelése esetén viszont gyakran korlátozottak a lehetőségeink. A meglevő padló vízszigetelést kockázatos megbolygatni, ezért a visszabontással annak a vonalában célszerű megállni. Az új szerkezet viszont lehetőleg ne legyen vastagabb, mint a régi, mivel a padlószint megemelkedésének gátat szab az ajtó küszöb, a parapet magasság, vagy akár a belmagasság csökkenése.

Austrotherm XPS Premium 30

Szükségünk van tehát egy kis rétegvastagságban is rendkívül hatékony, terhelhető hőszigetelő anyagra. Ilyen lehet például az Austrotherm XPS Premium. Az Austrotherm XPS Premium 30 a megszokott XPS termékekhez képest jelentősen kedvezőbb, 0,027 W/mK-es hővezetési tényezővel rendelkezik. Ha a követelmény szerinti, 0,3 W/m2 K-es hőátbocsátási tényezőt szeretnénk elérni, úgy ez a 23% előny a padlószerkezet vastagságánál 2 cm megtakarítását jelenti. A javasolt hőátbocsátási értékek eseten (0,2 W/m2 K) ez a 4 cm-t is eléri. A jelentős rétegvastagság csökkenés egyszerűbbé, vállalhatóbbá teszi a felújítást, és a járulékos költségek jelentős csökkenését hozza magával.

Austrotherm XPS Premium 30

Problémák a lábazaton is

A fokozott épületenergetikai követelmény hatékonyabb hőszigetelést követel a lábazaton is. A hőhidak minimalizálása érdekében a lábazatot és a homlokzatot egyenlő mértékben kell szigetelni. Csak ez nem mindig egyszerű. Egy régebbi, 30 NF téglából készült falazatra a rendelet szerinti hőátbocsátási tényező eléréséhez 8 cm vastag Austrotherm GRAFIT REFLEX® szükséges, a javasolt érték 14 cm. A lábazat anyaga viszont többnyire zsalukő vagy beton, a falazathoz képest lényegesen kedvezőtlenebb hőtechnikai tulajdonságokkal. A lábazati hőszigetelő anyagok pedig (például XPS TOP P) magasabb hővezetési tényezőt mutatnak, mint a grafitadalékos polisztirolhab. A lábazaton tehát mind a tartószerkezet, mind pedig a hőszigetelés gyengébb hőszigetelési értékeket mutat, ezért ahhoz, hogy a lábazat és a fal egyenlő mértékben legyen szigetelve, vastagabb hőszigetelést kell alkalmaznunk.

Austrotherm XPS TOP P
Austrotherm XPS Premium P

Az azonos mértékű védelmet a rendelet szerinti hőátbocsátási tényező értékhez 14, a javasolt értékhez pedig 20 cm biztosítja. A lábazat síkja tehát mindkét esetben 6 cm-el (egy korszerűbb tégla esetén még akár ennél is többel) kijjebb kerül a homlokzathoz képest; ezt nevezzük pozitív lábazatnak. A kiugró részen a csapadék fokozottan tudja támadni a homlokzatot, felcsapó nedvességgel, esetleg fagyáskárral is számolnunk kell. Ezt megelőzendő vagy bádogozással kell megvédeni a szerkezetet, vagy a lábazati hőszigetelő lemezek felső élét kell levágni, úgy, hogy a víz akadálytalanul tudjon lefolyni, de ezek esztétikailag nem mindig vállalhatók.

A megoldás csak egy olyan intenzív hőszigetelő lemez lehet, amely nagy mechanikai szilárdságú, alacsony vízfelvételű, jól ragasztható, és a hőszigetelő képessége jelentősen kedvezőbb az eddigi anyagoknál. Ez az Austrotherm XPS Premium P, ami a Premium termék érdesített felületű változata. Így az előbb említett példa szerint a lábazatra akár 8 cm (a javasolt értéknek megfelelően 14 cm) vastag hőszigetelés is elégséges, és a lábazat és a homlokzat egy síkba tud kerülni. Az érdesített felülethez jól tapadnak a ragasztók, egyenes élképzése révén jól illeszkedik a homlokzatszigetelésre alkalmazott AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX® lemezhez.

ÉRDEKLŐDÖM AZ AUSTROTHERM XPS® PREMIUM 30 IRÁNT ÉRDEKLŐDÖM AZ AUSTROTHERM XPS PREMIUM P IRÁNT

Népszerűek a témában

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket

Kell-e szigetelni és hogyan a talajjal érintkező épületszerkezeteket? Kezdjük az alapoknál!

Ez is érdekelhet

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Kültéri világítás lépésről lépésre

Hörmann fa beltéri ajtók

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Kényelem felsőfokon - Házépítés egyszerűen és gyorsan

Kingfire S3 - az okos kandalló

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Miértek és hogyanok a hőszigetelésben – Gondolkodjunk rendszerben!

Kell-e szigetelni és hogyan a talajjal érintkező épületszerkezeteket? Kezdjük az alapoknál!

Hozza ki a legtöbbet az ingyenpénzből! Mutatjuk, hogyan

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket

Ha szigetelőanyag, akkor ISOTEX

Hőszigeteljünk! De hogyan? A leggyakoribb kérdések és válaszok a hőszigetelésről - Letölthető segédlettel és útmutatóval

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg