Hőszigeteléssel negyedére csökkent a fűtésköltség

A hőszigetelt családi házak téli energiafogyasztása legalább 30–40 százalékkal csökkenthető. Ezt egy összehasonlító kísérlet igazolja, a Knauf Insulation Referenciaház Programjában két hasonló méretű és adottságú családi ház vesz részt.

 

A Referenciaház Program keretében az egyik családi házat a Knauf Insulation hőszigetelésével látták el, a másikat nem. Már az első hónapban 75 százalékkal kevesebb volt a hőszigetelt ház fűtésköltsége, mint a másiké: 33 514 forint helyett 8667 forint.

Negyedére csökkent a fűtésköltség

A hajdúnánási négytagú család házát korszerű, tekjes hőszigetelő rendszerrel látta el a Knauf Insulation. Az összehasonlító mérések szeptember 17-én kezdődtek. Az első hónapban 70 m3 gázt használtak fel 8667 forint értékben, amíg a másik, szigeteletlen ház lakói 271 m3-t, 33 514 forint értékben. A különbség 24 847 forint, vagyis közel 75 százalék.

„Már az első hónap eredményei is felülmúlják a várakozásainkat, hiszen az ígért 30–40 százalék helyett, 75 százalékos energiamegtakarítást sikerült elérnünk a korszerű szigetelés alkalmazásával, a hidegebb hónapok során pedig jó eséllyel hasonló különbségre számítunk” – hangsúlyozta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „A megfelelő hőszigetelő anyagok kiválasztásakor az épületek energiahatékonyságának követelményeiről szóló, 2018. január 1-jétől életbe lévő kormányhatározatban foglalt igényeket is figyelembe vettük, így a homlokzathoz 20 cm-es kőzetgyapot, amíg a padlásfödémhez 25 cm-es üveggyapot szigetelést használtunk” – tette hozzá a szakember.

A Referenciaház Programot még tavasszal indította el a Knauf Insulation a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a méréseket végző Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében közel azonos műszaki feltételekkel rendelkező épületeket és közel azonos életvitelt folytató családokat választottak ki a programban való részvételre. A már szigetelt hajdúnánási, és a tőle mindössze 6 km- re lévő, de még szigeteletlen, hajdúdorogi házat mérőműszerekkel szerelték fel, amelyek a nap 24 órájában mérik a fűtési energiára használt gázt és kiszámolják annak költségét.

Az ingatlanok a program előtt a Magyarországon általánosnak mondható, energiahatékonysági szempontból korszerűtlen F-, illetve G-kategóriába tartoztak. A komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően a most hőszigetelt ingatlan még a gépészet változatlanul hagyásával is vezető, A energetikai besorolásúvá vált.

Hőszigeteléssel negyedére csökkent a fűtésköltség

A leghidegebb napon is alig kapcsolt be a kazán

A mérési adatok alapján kimutatható, hogy az immár A-kategóriájú családi házban a vizsgált időszak leghidegebb napján is csak 2-szer kapcsolt be a kazán. Október 4-én, amikor csak 6 Celsius-fok volt a napi középhőmérséklet, a szigeteletlen épületben a nap legnagyobb részében a kazán folyamatosan üzemelt, amíg a hőszigetelt házban, a reggeli felfűtés után csak az esti időszakban kapcsolt be újra a fűtés egy rövid időre. Mindkét épület esetében megfigyelhető, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével nőtt az energiafelhasználás, de a napi fogyasztások között jellemzően 3–5-szörös eltérés volt tapasztalható. Az adatok elemzéséből az is kiderül, hogy a szigetelt családi házban eddig 15 Celsius-fokos napi külső átlaghőmérséklet felett nem indult el a fűtési rendszer, és a radikálisan csökkent energiafelhasználás mellett komfortosabb klímát biztosított.

A két család energiafelhasználása és fűtési költsége a program zárásáig, március 31-ig folyamatosan nyomon követhető a www.nalamszigetelnek.hu honlapon.

Hőszigeteléssel negyedére csökkent a fűtésköltség

 

 

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Grafitot a padlóba!

A fűtött épületek a határolószerkezeteiken keresztül vesztik el az energiájukat a náluk hidegebb környezet felé. Minél kevesebb ez az energiaveszteség, annál kevesebbet kell visszapótolnunk, vagyis kevesebbet kell fűtenünk, ami sem környezetvédelmi, sem pénzügyi szempontból nem érdektelen.

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető.

Lépcső a szobából a teraszra? Minek?

Ki szeretne a nappaliból a teraszra lépcsőkön feljutni? Pedig, ha terasz alatt lakótér van - és ez azért előfordulhat – oda bizony kellő vastagságú hőszigetelés dukál, vastagabb, mint a lakóterek közé. De mi van akkor, ha nem fér el? Mutatunk három hőszigetelési példát ahol a „helynek” döntő szerep jutott.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.