Hirdetés

Hőszigeteléssel negyedére csökkent a fűtésköltség

A hőszigetelt családi házak téli energiafogyasztása legalább 30–40 százalékkal csökkenthető. Ezt egy összehasonlító kísérlet igazolja, a Knauf Insulation Referenciaház Programjában két hasonló méretű és adottságú családi ház vesz részt.

 

A Referenciaház Program keretében az egyik családi házat a Knauf Insulation hőszigetelésével látták el, a másikat nem. Már az első hónapban 75 százalékkal kevesebb volt a hőszigetelt ház fűtésköltsége, mint a másiké: 33 514 forint helyett 8667 forint.

Negyedére csökkent a fűtésköltség

A hajdúnánási négytagú család házát korszerű, tekjes hőszigetelő rendszerrel látta el a Knauf Insulation. Az összehasonlító mérések szeptember 17-én kezdődtek. Az első hónapban 70 m3 gázt használtak fel 8667 forint értékben, amíg a másik, szigeteletlen ház lakói 271 m3-t, 33 514 forint értékben. A különbség 24 847 forint, vagyis közel 75 százalék.

„Már az első hónap eredményei is felülmúlják a várakozásainkat, hiszen az ígért 30–40 százalék helyett, 75 százalékos energiamegtakarítást sikerült elérnünk a korszerű szigetelés alkalmazásával, a hidegebb hónapok során pedig jó eséllyel hasonló különbségre számítunk” – hangsúlyozta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „A megfelelő hőszigetelő anyagok kiválasztásakor az épületek energiahatékonyságának követelményeiről szóló, 2018. január 1-jétől életbe lévő kormányhatározatban foglalt igényeket is figyelembe vettük, így a homlokzathoz 20 cm-es kőzetgyapot, amíg a padlásfödémhez 25 cm-es üveggyapot szigetelést használtunk” – tette hozzá a szakember.

A Referenciaház Programot még tavasszal indította el a Knauf Insulation a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a méréseket végző Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében közel azonos műszaki feltételekkel rendelkező épületeket és közel azonos életvitelt folytató családokat választottak ki a programban való részvételre. A már szigetelt hajdúnánási, és a tőle mindössze 6 km- re lévő, de még szigeteletlen, hajdúdorogi házat mérőműszerekkel szerelték fel, amelyek a nap 24 órájában mérik a fűtési energiára használt gázt és kiszámolják annak költségét.

Az ingatlanok a program előtt a Magyarországon általánosnak mondható, energiahatékonysági szempontból korszerűtlen F-, illetve G-kategóriába tartoztak. A komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően a most hőszigetelt ingatlan még a gépészet változatlanul hagyásával is vezető, A energetikai besorolásúvá vált.

Hőszigeteléssel negyedére csökkent a fűtésköltség

A leghidegebb napon is alig kapcsolt be a kazán

A mérési adatok alapján kimutatható, hogy az immár A-kategóriájú családi házban a vizsgált időszak leghidegebb napján is csak 2-szer kapcsolt be a kazán. Október 4-én, amikor csak 6 Celsius-fok volt a napi középhőmérséklet, a szigeteletlen épületben a nap legnagyobb részében a kazán folyamatosan üzemelt, amíg a hőszigetelt házban, a reggeli felfűtés után csak az esti időszakban kapcsolt be újra a fűtés egy rövid időre. Mindkét épület esetében megfigyelhető, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével nőtt az energiafelhasználás, de a napi fogyasztások között jellemzően 3–5-szörös eltérés volt tapasztalható. Az adatok elemzéséből az is kiderül, hogy a szigetelt családi házban eddig 15 Celsius-fokos napi külső átlaghőmérséklet felett nem indult el a fűtési rendszer, és a radikálisan csökkent energiafelhasználás mellett komfortosabb klímát biztosított.

A két család energiafelhasználása és fűtési költsége a program zárásáig, március 31-ig folyamatosan nyomon követhető a www.nalamszigetelnek.hu honlapon.

Hőszigeteléssel negyedére csökkent a fűtésköltség

 

 

 | 
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Közel nulla

Grafitot a padlóba!

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket

Megéri szigetelni: mutatjuk, mennyivel drágábban adható el egy korszerűsített családi ház

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Folytatódik a telephelyfejlesztés az Austrotherm-nél: új, komplett csomagoló gépsort üzemeltek be Szekszárdon

Az ablak nem gyerekjáték - Hogyan válasszunk nyílászárót a gyerekszobába?

Hőszigeteljünk! De hogyan? A leggyakoribb kérdések és válaszok a hőszigetelésről - Letölthető segédlettel és útmutatóval

Vásárlási listák
További vásárlási listák