Hőszigeteléssel negyedére csökkent a fűtésköltség

A hőszigetelt családi házak téli energiafogyasztása legalább 30–40 százalékkal csökkenthető. Ezt egy összehasonlító kísérlet igazolja, a Knauf Insulation Referenciaház Programjában két hasonló méretű és adottságú családi ház vesz részt.

 

A Referenciaház Program keretében az egyik családi házat a Knauf Insulation hőszigetelésével látták el, a másikat nem. Már az első hónapban 75 százalékkal kevesebb volt a hőszigetelt ház fűtésköltsége, mint a másiké: 33 514 forint helyett 8667 forint.

Negyedére csökkent a fűtésköltség

A hajdúnánási négytagú család házát korszerű, tekjes hőszigetelő rendszerrel látta el a Knauf Insulation. Az összehasonlító mérések szeptember 17-én kezdődtek. Az első hónapban 70 m3 gázt használtak fel 8667 forint értékben, amíg a másik, szigeteletlen ház lakói 271 m3-t, 33 514 forint értékben. A különbség 24 847 forint, vagyis közel 75 százalék.

„Már az első hónap eredményei is felülmúlják a várakozásainkat, hiszen az ígért 30–40 százalék helyett, 75 százalékos energiamegtakarítást sikerült elérnünk a korszerű szigetelés alkalmazásával, a hidegebb hónapok során pedig jó eséllyel hasonló különbségre számítunk” – hangsúlyozta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „A megfelelő hőszigetelő anyagok kiválasztásakor az épületek energiahatékonyságának követelményeiről szóló, 2018. január 1-jétől életbe lévő kormányhatározatban foglalt igényeket is figyelembe vettük, így a homlokzathoz 20 cm-es kőzetgyapot, amíg a padlásfödémhez 25 cm-es üveggyapot szigetelést használtunk” – tette hozzá a szakember.

A Referenciaház Programot még tavasszal indította el a Knauf Insulation a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a méréseket végző Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében közel azonos műszaki feltételekkel rendelkező épületeket és közel azonos életvitelt folytató családokat választottak ki a programban való részvételre. A már szigetelt hajdúnánási, és a tőle mindössze 6 km- re lévő, de még szigeteletlen, hajdúdorogi házat mérőműszerekkel szerelték fel, amelyek a nap 24 órájában mérik a fűtési energiára használt gázt és kiszámolják annak költségét.

Az ingatlanok a program előtt a Magyarországon általánosnak mondható, energiahatékonysági szempontból korszerűtlen F-, illetve G-kategóriába tartoztak. A komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően a most hőszigetelt ingatlan még a gépészet változatlanul hagyásával is vezető, A energetikai besorolásúvá vált.

Hőszigeteléssel negyedére csökkent a fűtésköltség

A leghidegebb napon is alig kapcsolt be a kazán

A mérési adatok alapján kimutatható, hogy az immár A-kategóriájú családi házban a vizsgált időszak leghidegebb napján is csak 2-szer kapcsolt be a kazán. Október 4-én, amikor csak 6 Celsius-fok volt a napi középhőmérséklet, a szigeteletlen épületben a nap legnagyobb részében a kazán folyamatosan üzemelt, amíg a hőszigetelt házban, a reggeli felfűtés után csak az esti időszakban kapcsolt be újra a fűtés egy rövid időre. Mindkét épület esetében megfigyelhető, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével nőtt az energiafelhasználás, de a napi fogyasztások között jellemzően 3–5-szörös eltérés volt tapasztalható. Az adatok elemzéséből az is kiderül, hogy a szigetelt családi házban eddig 15 Celsius-fokos napi külső átlaghőmérséklet felett nem indult el a fűtési rendszer, és a radikálisan csökkent energiafelhasználás mellett komfortosabb klímát biztosított.

A két család energiafelhasználása és fűtési költsége a program zárásáig, március 31-ig folyamatosan nyomon követhető a www.nalamszigetelnek.hu honlapon.

Hőszigeteléssel negyedére csökkent a fűtésköltség

 

 

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Homlokzati hőszigetelés – tavaszi akciós hőszigetelő lemezek

A tavasz indító munkák elősegítésére az Austrotherm Kft. április 30-ig kedvezményes akciót hirdet az Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezekre.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.