A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Tiszta vizet a jakuzziba!

A masszázsmedence gyártás háttéripara sok-sok éve dolgozik azon, hogyan lehet minél kevesebb klór használatával kristálytiszta és élvezhető vizet tartani a medencénkben? Sokak előtt ismerős az a jelenség, mikor a kristálytiszta medencevíz egyszer csak nyálkássá, zavarossá válik. Fontos, hogy a jakuzziba mindig letusolva, tiszta fürdőruhában üljünk be. Igaz, hogy a vegyszerek megküzdenek a szennyeződésekkel, ám egy mennyiségen túl ez már kezelhetetlen. Ha körültekintően járunk el, ám a víz minősége mégis romlik, a Spa Trend szakemberei az AquaFinesse alkalmazását javasolják. A holland készítmény a biofilm eltávolításának módszerével működik. Összetételéből adódóan felbontja a baktériumok nyálkás, síkos védőrétegét és védtelenné teszi azokat a fertőtlenítőszerekkel szemben. Így a víz kb. 80 %-kal kevesebb klór használatával nagyszerűen karbantartható.

A masszázsmedence vizének tisztításához érdemes az az AquaFinesse-t használni
A masszázsmedence vizének tisztításához érdemes az az AquaFinesse-t használni

Egy másik, ugyancsak hatékony készítmény az ezüstion, melyet egy ezüsttel bevont, kerámia golyócskákat tartalmazó patron formájában tudunk hasznosítani. Nincs más dolgunk, mint elhelyezni a megfelelő helyre, és négy hónapon keresztül aktív védelmet nyújt a baktériumok ellen.

A vízcserét négyhavonta célszerszerű elvégezni, de nem azért, mert addigra nagyon koszos lesz a víz. Egy jó minőségű jakuzzi szűrőrendszere képes arra, hogy ennél jóval hosszabb ideig is tisztán tartsa a vizet, ám négy hónap alatt a víz elhasználódik, telítődik fertőtlenítő- és tisztítószerekkel és csökken az ásványianyag tartalma. Mivel ez a víz nem szennyezett, egy búvárszivattyú segítségével akár kertünk locsolásra is használhatjuk.

Négyhavonta ajánlott vízcserét végezni a masszázsmedencében
Négyhavonta ajánlott vízcserét végezni a masszázsmedencében

Lágy víz használata esetén a masszázsmedence felülete mindig tökéletesen sima marad, nem lesz a felületen lerakódás, így a szűrők a vízkőtől mentesek, a szerkezet pedig hosszabb élettartamú lesz. A kemény víz használatánál a medence felületén érdes lerakódást tapasztalhatunk, ami kényelmetlenséget okozhat használat közben.

Emellett érdemes évente egyszer átnézetni a medence teljes gépészetét, ellenőrizni a komputer működését, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Az ellenőrzésből ne hagyjuk ki a komputer működését se!
Az ellenőrzésből ne hagyjuk ki a komputer működését se!

Hasznos tanácsok medencénk épségének megőrzéséhez, élettartamának növeléséhez:

  • kerüljük a testápoló, napolaj, arcfesték és hajzselé használatát
  • a medence használata előtt zuhanyozzunk.

A vízszűrő tisztítása

A szűrőt/szűrőket a masszázsmedencéből minden héten egyszer vegyük ki és vízsugárral, vagy megfelelő tisztítószerrel tisztítsuk meg. A szűrő feladata megvédeni minket a különböző szennyeződésektől.

Sokféle szűrő létezik. Hatékonyságuk függ a típustól és a hatásfoktól is. Van olyan szűrő, mely a nap 24 órájában szűr, illetve olyan, ami csak a napnak bizonyos ciklusaiban végzi a dolgát.

Az optimális vízszint és vízhőmérséklet

A víz szintjének optimális beállítása medencénként eltérhet, leginkább méretfüggő. Általános szabály, hogy az ideális vízszint a legmagasabban elhelyezett masszázsbefúvó fölött minimum 2-3 cm, illetve a szűrőháznál elhelyezett szkimmer ajtó vagy úszó feletti. A medence vize párolog, ezért kísérjük figyelemmel ezt a folyamatot, hogy utántöltéssel mindig megtartsuk a megfelelő szintet.

A megfelelő hőszigeteléssel a medence gazdaságosan tartja az ideális vízhőmérsékletet
A megfelelő hőszigeteléssel a medence gazdaságosan tartja az ideális vízhőmérsékletet

A masszázsmedence használata a téli hónapokban a legüdítőbb: a havas, jeges tájban a 37 °C-os meleg vízben ellazulni, pezsgőt kortyolgatni az egyik legjobb otthoni program! Olyan masszázsmedencét válasszunk, mely gazdaságosan fenntartja a megfelelő, 37 fok körüli vízhőmérsékletet. Ebben segít a hőszigetelés, mellyel sokat spórolhatunk.

Megfelelő hőszigetelés mellett egy 3-6 fős jakuzzi 5-15 000 forinttal növeli meg a villanyszámlánkat, míg egy kevésbé jó hőszigetelés esetében ez akár a duplájára is emelkedhet havi szinten.

Thermo tető

Még mindig a hőszigetelésnél maradva, a hőtartás nélkülözhetetlen eszköze a thermo tető. Nélküle a medence vízhőmérséklete óránként akár 1-2 °C-kal is csökkenhet. Vásárlás előtt kérdezzünk rá a tető záródására, nézzük is meg és csak olyan jakuzzit válasszunk, melynél ez jól működik. Legalább ilyen fontos a tető könnyű kezelhetősége is, hiszen ezek a tetők nagy méretűek és nehéz a mozgatásuk. Ha nehezen boldogulunk, rendeljünk tetőemelőt - ez a beruházás az évek során sokszorosan megtérül.

A jól záródó thermo tető segít tartani a víz hőmérsékletét. Fontos, hogy a tető legyen könnyen kezelhető
A jól záródó thermo tető segít tartani a víz hőmérsékletét. Fontos, hogy a tető legyen könnyen kezelhető

Egy jó szigetelésű medencét gazdaságosabb a téli hónapokban is üzemeltetni, mintsem leengedni és újratölteni. Ha mégis huzamosabb ideig használaton kívül van a medencénk, akkor állítsuk alacsonyabbra a hőmérsékletét és tartsuk zárva a thermo tetőt.

Ha hosszabb ideig nem használjuk a masszázsmedencét, feltétlenül zárjuk le a thermo tetőt
Ha hosszabb ideig nem használjuk a masszázsmedencét, feltétlenül zárjuk le a thermo tetőt

Tartsuk tisztán a tetőt: egy puha szivaccsal vagy kendővel rendszeresen töröljük át. Mielőtt a havas, jeges időjárás beköszöntene, ápoljuk a fedőt speciális szerrel, mely óvja a az időjárás viszontagságaitól. Ez a szer megakadályozza a vinyl anyag károsodását és a port, piszkot is távoltartja. Az őszi hónapokban legalább egyszer végezzük el ezt a műveletet.

Rendszeresen söpörjük le a havat a tetőről egy puha szálú seprűvel, anélkül hogy megsértenénk a felületet. Bánjunk finoman a fogantyúkkal, fülekkel!

Ha a jakuzzink erős szélnek kitett helyen áll, az extra biztonság érdekében rögzítsük a tetőt kifejezetten erre a célra tervezett szíjjal, pánttal, hevederrel.

Figyelem! A masszázsmedencék a téli hónapokban a szokottnál is körültekintőbb karbantartásra szorul. Az alábbi tanácsokat betartva megóvhatjuk a medencét az időjárás hatásaitól:

  • thermotető használata
  • a tető rögzítése és ápolása
  • ellenőrizzük a szűrőket
  • medence tisztítás a hideg idő előtt (AquaFinesse)
  • külső és belső fényforrások ellenőrzése.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Pataktól a jakuzziig – Beszélgetés Ács Erzsébettel és Kiszely Beátával

Beszélgetés Ács Erzsébettel, a LOSZ elnökével és Kiszely Beátával, a 2019 Év lakberendezőjével.

Otthoni wellness jakuzzival és Swim Spa-val

A prémium minőségű Swim Spa jakuzzi egyszerre kínál lehetőséget a nyugodt kikapcsolódásra és a frissítő testedzésre.

A felújítások felé tolódik az építőipar. Az ingatlanok mindössze 3,59%-a felel meg a szigorodó épületenergetikai szabályozásnak

Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az Európai Uniós direktívák szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021 január elsejétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt. Ez az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai szerint a tavaly energetikailag besorolt épületeknek mindössze 3,59%-a.

Január 24-én tartotta az Austrotherm Kft. 30. születésnapi rendezvényét a Budapesti Operettszínházban

Az Austrotherm 1990-ben alapította hazai leányvállalatát. A 30 éves születésnapot ünnepelte a cég a Budapesti Operettszínházban.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Gazdag programkínálat, elégedett közönség és kiállítók, bemutattuk az év fürdőszobáját – így zárult az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás

Közel 8000 látogató, 40 kiállító, több mint 100 fürdőszoba márka, szakmai konferenciák és kerekasztal beszélgetések, reggeltől estig tartó színpadi programok, bemutatók, workshopok, nyereményjátékok. Ezzel a pozitív mérleggel zárta kapuit január 19-én az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás.

A Himalájából az otthonunkba – a só egészséges és esztétikus megoldásai

Rendhagyó, eddig kevésbé ismert felhasználási módját mutatjuk be a sónak. A Himalája Sóház a Pakisztánból származó só számos felhasználási lehetőségét kínálja. Mi most elsősorban arra a szegmensre helyeztük a fókuszt, mely Magyarországon még talán kevésbé ismert: a sóra, mint lakberendezési megoldásra.

Masszázsmedence másképp: a különleges Softub

Mindannyiunkban él egy kép, vagy egy benyomás a masszázsmedencéről: ez maga a luxus, nagy helyigényű, komoly szerkezet, melynek telepítése szakértelmet, üzemeltetése pedig gondosságot igényel. A Softub azonban olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mely megcáfolja az összes sztereotípiát.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.