Hirdetés

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Tiszta vizet a jakuzziba!

A masszázsmedence gyártás háttéripara sok-sok éve dolgozik azon, hogyan lehet minél kevesebb klór használatával kristálytiszta és élvezhető vizet tartani a medencénkben? Sokak előtt ismerős az a jelenség, mikor a kristálytiszta medencevíz egyszer csak nyálkássá, zavarossá válik. Fontos, hogy a jakuzziba mindig letusolva, tiszta fürdőruhában üljünk be. Igaz, hogy a vegyszerek megküzdenek a szennyeződésekkel, ám egy mennyiségen túl ez már kezelhetetlen. Ha körültekintően járunk el, ám a víz minősége mégis romlik, a Spa Trend szakemberei az AquaFinesse alkalmazását javasolják. A holland készítmény a biofilm eltávolításának módszerével működik. Összetételéből adódóan felbontja a baktériumok nyálkás, síkos védőrétegét és védtelenné teszi azokat a fertőtlenítőszerekkel szemben. Így a víz kb. 80 %-kal kevesebb klór használatával nagyszerűen karbantartható.

A masszázsmedence vizének tisztításához érdemes az az AquaFinesse-t használni
A masszázsmedence vizének tisztításához érdemes az az AquaFinesse-t használni

Egy másik, ugyancsak hatékony készítmény az ezüstion, melyet egy ezüsttel bevont, kerámia golyócskákat tartalmazó patron formájában tudunk hasznosítani. Nincs más dolgunk, mint elhelyezni a megfelelő helyre, és négy hónapon keresztül aktív védelmet nyújt a baktériumok ellen.

A vízcserét négyhavonta célszerszerű elvégezni, de nem azért, mert addigra nagyon koszos lesz a víz. Egy jó minőségű jakuzzi szűrőrendszere képes arra, hogy ennél jóval hosszabb ideig is tisztán tartsa a vizet, ám négy hónap alatt a víz elhasználódik, telítődik fertőtlenítő- és tisztítószerekkel és csökken az ásványianyag tartalma. Mivel ez a víz nem szennyezett, egy búvárszivattyú segítségével akár kertünk locsolásra is használhatjuk.

Négyhavonta ajánlott vízcserét végezni a masszázsmedencében
Négyhavonta ajánlott vízcserét végezni a masszázsmedencében

Lágy víz használata esetén a masszázsmedence felülete mindig tökéletesen sima marad, nem lesz a felületen lerakódás, így a szűrők a vízkőtől mentesek, a szerkezet pedig hosszabb élettartamú lesz. A kemény víz használatánál a medence felületén érdes lerakódást tapasztalhatunk, ami kényelmetlenséget okozhat használat közben.

Emellett érdemes évente egyszer átnézetni a medence teljes gépészetét, ellenőrizni a komputer működését, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Az ellenőrzésből ne hagyjuk ki a komputer működését se!
Az ellenőrzésből ne hagyjuk ki a komputer működését se!

Hasznos tanácsok medencénk épségének megőrzéséhez, élettartamának növeléséhez:

  • kerüljük a testápoló, napolaj, arcfesték és hajzselé használatát
  • a medence használata előtt zuhanyozzunk.

A vízszűrő tisztítása

A szűrőt/szűrőket a masszázsmedencéből minden héten egyszer vegyük ki és vízsugárral, vagy megfelelő tisztítószerrel tisztítsuk meg. A szűrő feladata megvédeni minket a különböző szennyeződésektől.

Sokféle szűrő létezik. Hatékonyságuk függ a típustól és a hatásfoktól is. Van olyan szűrő, mely a nap 24 órájában szűr, illetve olyan, ami csak a napnak bizonyos ciklusaiban végzi a dolgát.

Az optimális vízszint és vízhőmérséklet

A víz szintjének optimális beállítása medencénként eltérhet, leginkább méretfüggő. Általános szabály, hogy az ideális vízszint a legmagasabban elhelyezett masszázsbefúvó fölött minimum 2-3 cm, illetve a szűrőháznál elhelyezett szkimmer ajtó vagy úszó feletti. A medence vize párolog, ezért kísérjük figyelemmel ezt a folyamatot, hogy utántöltéssel mindig megtartsuk a megfelelő szintet.

A megfelelő hőszigeteléssel a medence gazdaságosan tartja az ideális vízhőmérsékletet
A megfelelő hőszigeteléssel a medence gazdaságosan tartja az ideális vízhőmérsékletet

A masszázsmedence használata a téli hónapokban a legüdítőbb: a havas, jeges tájban a 37 °C-os meleg vízben ellazulni, pezsgőt kortyolgatni az egyik legjobb otthoni program! Olyan masszázsmedencét válasszunk, mely gazdaságosan fenntartja a megfelelő, 37 fok körüli vízhőmérsékletet. Ebben segít a hőszigetelés, mellyel sokat spórolhatunk.

Megfelelő hőszigetelés mellett egy 3-6 fős jakuzzi 5-15 000 forinttal növeli meg a villanyszámlánkat, míg egy kevésbé jó hőszigetelés esetében ez akár a duplájára is emelkedhet havi szinten.

Thermo tető

Még mindig a hőszigetelésnél maradva, a hőtartás nélkülözhetetlen eszköze a thermo tető. Nélküle a medence vízhőmérséklete óránként akár 1-2 °C-kal is csökkenhet. Vásárlás előtt kérdezzünk rá a tető záródására, nézzük is meg és csak olyan jakuzzit válasszunk, melynél ez jól működik. Legalább ilyen fontos a tető könnyű kezelhetősége is, hiszen ezek a tetők nagy méretűek és nehéz a mozgatásuk. Ha nehezen boldogulunk, rendeljünk tetőemelőt - ez a beruházás az évek során sokszorosan megtérül.

A jól záródó thermo tető segít tartani a víz hőmérsékletét. Fontos, hogy a tető legyen könnyen kezelhető
A jól záródó thermo tető segít tartani a víz hőmérsékletét. Fontos, hogy a tető legyen könnyen kezelhető

Egy jó szigetelésű medencét gazdaságosabb a téli hónapokban is üzemeltetni, mintsem leengedni és újratölteni. Ha mégis huzamosabb ideig használaton kívül van a medencénk, akkor állítsuk alacsonyabbra a hőmérsékletét és tartsuk zárva a thermo tetőt.

Ha hosszabb ideig nem használjuk a masszázsmedencét, feltétlenül zárjuk le a thermo tetőt
Ha hosszabb ideig nem használjuk a masszázsmedencét, feltétlenül zárjuk le a thermo tetőt

Tartsuk tisztán a tetőt: egy puha szivaccsal vagy kendővel rendszeresen töröljük át. Mielőtt a havas, jeges időjárás beköszöntene, ápoljuk a fedőt speciális szerrel, mely óvja a az időjárás viszontagságaitól. Ez a szer megakadályozza a vinyl anyag károsodását és a port, piszkot is távoltartja. Az őszi hónapokban legalább egyszer végezzük el ezt a műveletet.

Rendszeresen söpörjük le a havat a tetőről egy puha szálú seprűvel, anélkül hogy megsértenénk a felületet. Bánjunk finoman a fogantyúkkal, fülekkel!

Ha a jakuzzink erős szélnek kitett helyen áll, az extra biztonság érdekében rögzítsük a tetőt kifejezetten erre a célra tervezett szíjjal, pánttal, hevederrel.

Figyelem! A masszázsmedencék a téli hónapokban a szokottnál is körültekintőbb karbantartásra szorul. Az alábbi tanácsokat betartva megóvhatjuk a medencét az időjárás hatásaitól:

  • thermotető használata
  • a tető rögzítése és ápolása
  • ellenőrizzük a szűrőket
  • medence tisztítás a hideg idő előtt (AquaFinesse)
  • külső és belső fényforrások ellenőrzése.
Kapcsolódó cikkek

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Nyaralás a kertben – a kerti vakáció nélkülözhetetlen kellékei

A kertünk - legyen bármekkora méretű - az egyik legjobb helyszíne lehet nyaralásunknak. Nincs más teendőnk tehát, mint minden kényelemmel és extrával felszerelni otthonunk külső tereit és kezdődhet a vakáció!

Homlokzati hőszigetelés – tavaszi akciós hőszigetelő lemezek

A tavasz indító munkák elősegítésére az Austrotherm Kft. április 30-ig kedvezményes akciót hirdet az Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezekre.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Pataktól a jakuzziig – Beszélgetés Ács Erzsébettel és Kiszely Beátával

Beszélgetés Ács Erzsébettel, a LOSZ elnökével és Kiszely Beátával, a 2019 Év lakberendezőjével.

Otthoni wellness jakuzzival és Swim Spa-val

A prémium minőségű Swim Spa jakuzzi egyszerre kínál lehetőséget a nyugodt kikapcsolódásra és a frissítő testedzésre.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

A Himalájából az otthonunkba – a só egészséges és esztétikus megoldásai

Rendhagyó, eddig kevésbé ismert felhasználási módját mutatjuk be a sónak. A Himalája Sóház a Pakisztánból származó só számos felhasználási lehetőségét kínálja. Mi most elsősorban arra a szegmensre helyeztük a fókuszt, mely Magyarországon még talán kevésbé ismert: a sóra, mint lakberendezési megoldásra.

Masszázsmedence másképp: a különleges Softub

Mindannyiunkban él egy kép, vagy egy benyomás a masszázsmedencéről: ez maga a luxus, nagy helyigényű, komoly szerkezet, melynek telepítése szakértelmet, üzemeltetése pedig gondosságot igényel. A Softub azonban olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mely megcáfolja az összes sztereotípiát.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.