Hirdetés

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Tiszta vizet a jakuzziba!

A masszázsmedence gyártás háttéripara sok-sok éve dolgozik azon, hogyan lehet minél kevesebb klór használatával kristálytiszta és élvezhető vizet tartani a medencénkben? Sokak előtt ismerős az a jelenség, mikor a kristálytiszta medencevíz egyszer csak nyálkássá, zavarossá válik. Fontos, hogy a jakuzziba mindig letusolva, tiszta fürdőruhában üljünk be. Igaz, hogy a vegyszerek megküzdenek a szennyeződésekkel, ám egy mennyiségen túl ez már kezelhetetlen. Ha körültekintően járunk el, ám a víz minősége mégis romlik, a Spa Trend szakemberei az AquaFinesse alkalmazását javasolják. A holland készítmény a biofilm eltávolításának módszerével működik. Összetételéből adódóan felbontja a baktériumok nyálkás, síkos védőrétegét és védtelenné teszi azokat a fertőtlenítőszerekkel szemben. Így a víz kb. 80 %-kal kevesebb klór használatával nagyszerűen karbantartható.

A masszázsmedence vizének tisztításához érdemes az az AquaFinesse-t használni
A masszázsmedence vizének tisztításához érdemes az az AquaFinesse-t használni

Egy másik, ugyancsak hatékony készítmény az ezüstion, melyet egy ezüsttel bevont, kerámia golyócskákat tartalmazó patron formájában tudunk hasznosítani. Nincs más dolgunk, mint elhelyezni a megfelelő helyre, és négy hónapon keresztül aktív védelmet nyújt a baktériumok ellen.

A vízcserét négyhavonta célszerszerű elvégezni, de nem azért, mert addigra nagyon koszos lesz a víz. Egy jó minőségű jakuzzi szűrőrendszere képes arra, hogy ennél jóval hosszabb ideig is tisztán tartsa a vizet, ám négy hónap alatt a víz elhasználódik, telítődik fertőtlenítő- és tisztítószerekkel és csökken az ásványianyag tartalma. Mivel ez a víz nem szennyezett, egy búvárszivattyú segítségével akár kertünk locsolásra is használhatjuk.

Négyhavonta ajánlott vízcserét végezni a masszázsmedencében
Négyhavonta ajánlott vízcserét végezni a masszázsmedencében

Lágy víz használata esetén a masszázsmedence felülete mindig tökéletesen sima marad, nem lesz a felületen lerakódás, így a szűrők a vízkőtől mentesek, a szerkezet pedig hosszabb élettartamú lesz. A kemény víz használatánál a medence felületén érdes lerakódást tapasztalhatunk, ami kényelmetlenséget okozhat használat közben.

Emellett érdemes évente egyszer átnézetni a medence teljes gépészetét, ellenőrizni a komputer működését, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Az ellenőrzésből ne hagyjuk ki a komputer működését se!
Az ellenőrzésből ne hagyjuk ki a komputer működését se!

Hasznos tanácsok medencénk épségének megőrzéséhez, élettartamának növeléséhez:

  • kerüljük a testápoló, napolaj, arcfesték és hajzselé használatát
  • a medence használata előtt zuhanyozzunk.

A vízszűrő tisztítása

A szűrőt/szűrőket a masszázsmedencéből minden héten egyszer vegyük ki és vízsugárral, vagy megfelelő tisztítószerrel tisztítsuk meg. A szűrő feladata megvédeni minket a különböző szennyeződésektől.

Sokféle szűrő létezik. Hatékonyságuk függ a típustól és a hatásfoktól is. Van olyan szűrő, mely a nap 24 órájában szűr, illetve olyan, ami csak a napnak bizonyos ciklusaiban végzi a dolgát.

Az optimális vízszint és vízhőmérséklet

A víz szintjének optimális beállítása medencénként eltérhet, leginkább méretfüggő. Általános szabály, hogy az ideális vízszint a legmagasabban elhelyezett masszázsbefúvó fölött minimum 2-3 cm, illetve a szűrőháznál elhelyezett szkimmer ajtó vagy úszó feletti. A medence vize párolog, ezért kísérjük figyelemmel ezt a folyamatot, hogy utántöltéssel mindig megtartsuk a megfelelő szintet.

A megfelelő hőszigeteléssel a medence gazdaságosan tartja az ideális vízhőmérsékletet
A megfelelő hőszigeteléssel a medence gazdaságosan tartja az ideális vízhőmérsékletet

A masszázsmedence használata a téli hónapokban a legüdítőbb: a havas, jeges tájban a 37 °C-os meleg vízben ellazulni, pezsgőt kortyolgatni az egyik legjobb otthoni program! Olyan masszázsmedencét válasszunk, mely gazdaságosan fenntartja a megfelelő, 37 fok körüli vízhőmérsékletet. Ebben segít a hőszigetelés, mellyel sokat spórolhatunk.

Megfelelő hőszigetelés mellett egy 3-6 fős jakuzzi 5-15 000 forinttal növeli meg a villanyszámlánkat, míg egy kevésbé jó hőszigetelés esetében ez akár a duplájára is emelkedhet havi szinten.

Thermo tető

Még mindig a hőszigetelésnél maradva, a hőtartás nélkülözhetetlen eszköze a thermo tető. Nélküle a medence vízhőmérséklete óránként akár 1-2 °C-kal is csökkenhet. Vásárlás előtt kérdezzünk rá a tető záródására, nézzük is meg és csak olyan jakuzzit válasszunk, melynél ez jól működik. Legalább ilyen fontos a tető könnyű kezelhetősége is, hiszen ezek a tetők nagy méretűek és nehéz a mozgatásuk. Ha nehezen boldogulunk, rendeljünk tetőemelőt - ez a beruházás az évek során sokszorosan megtérül.

A jól záródó thermo tető segít tartani a víz hőmérsékletét. Fontos, hogy a tető legyen könnyen kezelhető
A jól záródó thermo tető segít tartani a víz hőmérsékletét. Fontos, hogy a tető legyen könnyen kezelhető

Egy jó szigetelésű medencét gazdaságosabb a téli hónapokban is üzemeltetni, mintsem leengedni és újratölteni. Ha mégis huzamosabb ideig használaton kívül van a medencénk, akkor állítsuk alacsonyabbra a hőmérsékletét és tartsuk zárva a thermo tetőt.

Ha hosszabb ideig nem használjuk a masszázsmedencét, feltétlenül zárjuk le a thermo tetőt
Ha hosszabb ideig nem használjuk a masszázsmedencét, feltétlenül zárjuk le a thermo tetőt

Tartsuk tisztán a tetőt: egy puha szivaccsal vagy kendővel rendszeresen töröljük át. Mielőtt a havas, jeges időjárás beköszöntene, ápoljuk a fedőt speciális szerrel, mely óvja a az időjárás viszontagságaitól. Ez a szer megakadályozza a vinyl anyag károsodását és a port, piszkot is távoltartja. Az őszi hónapokban legalább egyszer végezzük el ezt a műveletet.

Rendszeresen söpörjük le a havat a tetőről egy puha szálú seprűvel, anélkül hogy megsértenénk a felületet. Bánjunk finoman a fogantyúkkal, fülekkel!

Ha a jakuzzink erős szélnek kitett helyen áll, az extra biztonság érdekében rögzítsük a tetőt kifejezetten erre a célra tervezett szíjjal, pánttal, hevederrel.

Figyelem! A masszázsmedencék a téli hónapokban a szokottnál is körültekintőbb karbantartásra szorul. Az alábbi tanácsokat betartva megóvhatjuk a medencét az időjárás hatásaitól:

  • thermotető használata
  • a tető rögzítése és ápolása
  • ellenőrizzük a szűrőket
  • medence tisztítás a hideg idő előtt (AquaFinesse)
  • külső és belső fényforrások ellenőrzése.
 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Jakuzzi szezon egész évben

Akár egy hét alatt elkészülhet a medencénk – Mutatjuk, hogyan

Hőszigeteljünk! De hogyan? A leggyakoribb kérdések és válaszok a hőszigetelésről - Letölthető segédlettel és útmutatóval

Lásd, érezd, és kérdezz! – Egy helyen minden, ami zuhanyzó, fürdőkád és jakuzzi

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

SZÁLLODAI MEGOLDÁSOK KONFERENCIA: Fürdőszobák és wellness terek fejlesztése, korszerűsítése

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Vásárlási listák
További vásárlási listák