Hirdetés

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Tiszta vizet a jakuzziba!

A masszázsmedence gyártás háttéripara sok-sok éve dolgozik azon, hogyan lehet minél kevesebb klór használatával kristálytiszta és élvezhető vizet tartani a medencénkben? Sokak előtt ismerős az a jelenség, mikor a kristálytiszta medencevíz egyszer csak nyálkássá, zavarossá válik. Fontos, hogy a jakuzziba mindig letusolva, tiszta fürdőruhában üljünk be. Igaz, hogy a vegyszerek megküzdenek a szennyeződésekkel, ám egy mennyiségen túl ez már kezelhetetlen. Ha körültekintően járunk el, ám a víz minősége mégis romlik, a Spa Trend szakemberei az AquaFinesse alkalmazását javasolják. A holland készítmény a biofilm eltávolításának módszerével működik. Összetételéből adódóan felbontja a baktériumok nyálkás, síkos védőrétegét és védtelenné teszi azokat a fertőtlenítőszerekkel szemben. Így a víz kb. 80 %-kal kevesebb klór használatával nagyszerűen karbantartható.

A masszázsmedence vizének tisztításához érdemes az az AquaFinesse-t használni
A masszázsmedence vizének tisztításához érdemes az az AquaFinesse-t használni

Egy másik, ugyancsak hatékony készítmény az ezüstion, melyet egy ezüsttel bevont, kerámia golyócskákat tartalmazó patron formájában tudunk hasznosítani. Nincs más dolgunk, mint elhelyezni a megfelelő helyre, és négy hónapon keresztül aktív védelmet nyújt a baktériumok ellen.

A vízcserét négyhavonta célszerszerű elvégezni, de nem azért, mert addigra nagyon koszos lesz a víz. Egy jó minőségű jakuzzi szűrőrendszere képes arra, hogy ennél jóval hosszabb ideig is tisztán tartsa a vizet, ám négy hónap alatt a víz elhasználódik, telítődik fertőtlenítő- és tisztítószerekkel és csökken az ásványianyag tartalma. Mivel ez a víz nem szennyezett, egy búvárszivattyú segítségével akár kertünk locsolásra is használhatjuk.

Négyhavonta ajánlott vízcserét végezni a masszázsmedencében
Négyhavonta ajánlott vízcserét végezni a masszázsmedencében

Lágy víz használata esetén a masszázsmedence felülete mindig tökéletesen sima marad, nem lesz a felületen lerakódás, így a szűrők a vízkőtől mentesek, a szerkezet pedig hosszabb élettartamú lesz. A kemény víz használatánál a medence felületén érdes lerakódást tapasztalhatunk, ami kényelmetlenséget okozhat használat közben.

Emellett érdemes évente egyszer átnézetni a medence teljes gépészetét, ellenőrizni a komputer működését, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Az ellenőrzésből ne hagyjuk ki a komputer működését se!
Az ellenőrzésből ne hagyjuk ki a komputer működését se!

Hasznos tanácsok medencénk épségének megőrzéséhez, élettartamának növeléséhez:

  • kerüljük a testápoló, napolaj, arcfesték és hajzselé használatát
  • a medence használata előtt zuhanyozzunk.

A vízszűrő tisztítása

A szűrőt/szűrőket a masszázsmedencéből minden héten egyszer vegyük ki és vízsugárral, vagy megfelelő tisztítószerrel tisztítsuk meg. A szűrő feladata megvédeni minket a különböző szennyeződésektől.

Sokféle szűrő létezik. Hatékonyságuk függ a típustól és a hatásfoktól is. Van olyan szűrő, mely a nap 24 órájában szűr, illetve olyan, ami csak a napnak bizonyos ciklusaiban végzi a dolgát.

Az optimális vízszint és vízhőmérséklet

A víz szintjének optimális beállítása medencénként eltérhet, leginkább méretfüggő. Általános szabály, hogy az ideális vízszint a legmagasabban elhelyezett masszázsbefúvó fölött minimum 2-3 cm, illetve a szűrőháznál elhelyezett szkimmer ajtó vagy úszó feletti. A medence vize párolog, ezért kísérjük figyelemmel ezt a folyamatot, hogy utántöltéssel mindig megtartsuk a megfelelő szintet.

A megfelelő hőszigeteléssel a medence gazdaságosan tartja az ideális vízhőmérsékletet
A megfelelő hőszigeteléssel a medence gazdaságosan tartja az ideális vízhőmérsékletet

A masszázsmedence használata a téli hónapokban a legüdítőbb: a havas, jeges tájban a 37 °C-os meleg vízben ellazulni, pezsgőt kortyolgatni az egyik legjobb otthoni program! Olyan masszázsmedencét válasszunk, mely gazdaságosan fenntartja a megfelelő, 37 fok körüli vízhőmérsékletet. Ebben segít a hőszigetelés, mellyel sokat spórolhatunk.

Megfelelő hőszigetelés mellett egy 3-6 fős jakuzzi 5-15 000 forinttal növeli meg a villanyszámlánkat, míg egy kevésbé jó hőszigetelés esetében ez akár a duplájára is emelkedhet havi szinten.

Thermo tető

Még mindig a hőszigetelésnél maradva, a hőtartás nélkülözhetetlen eszköze a thermo tető. Nélküle a medence vízhőmérséklete óránként akár 1-2 °C-kal is csökkenhet. Vásárlás előtt kérdezzünk rá a tető záródására, nézzük is meg és csak olyan jakuzzit válasszunk, melynél ez jól működik. Legalább ilyen fontos a tető könnyű kezelhetősége is, hiszen ezek a tetők nagy méretűek és nehéz a mozgatásuk. Ha nehezen boldogulunk, rendeljünk tetőemelőt - ez a beruházás az évek során sokszorosan megtérül.

A jól záródó thermo tető segít tartani a víz hőmérsékletét. Fontos, hogy a tető legyen könnyen kezelhető
A jól záródó thermo tető segít tartani a víz hőmérsékletét. Fontos, hogy a tető legyen könnyen kezelhető

Egy jó szigetelésű medencét gazdaságosabb a téli hónapokban is üzemeltetni, mintsem leengedni és újratölteni. Ha mégis huzamosabb ideig használaton kívül van a medencénk, akkor állítsuk alacsonyabbra a hőmérsékletét és tartsuk zárva a thermo tetőt.

Ha hosszabb ideig nem használjuk a masszázsmedencét, feltétlenül zárjuk le a thermo tetőt
Ha hosszabb ideig nem használjuk a masszázsmedencét, feltétlenül zárjuk le a thermo tetőt

Tartsuk tisztán a tetőt: egy puha szivaccsal vagy kendővel rendszeresen töröljük át. Mielőtt a havas, jeges időjárás beköszöntene, ápoljuk a fedőt speciális szerrel, mely óvja a az időjárás viszontagságaitól. Ez a szer megakadályozza a vinyl anyag károsodását és a port, piszkot is távoltartja. Az őszi hónapokban legalább egyszer végezzük el ezt a műveletet.

Rendszeresen söpörjük le a havat a tetőről egy puha szálú seprűvel, anélkül hogy megsértenénk a felületet. Bánjunk finoman a fogantyúkkal, fülekkel!

Ha a jakuzzink erős szélnek kitett helyen áll, az extra biztonság érdekében rögzítsük a tetőt kifejezetten erre a célra tervezett szíjjal, pánttal, hevederrel.

Figyelem! A masszázsmedencék a téli hónapokban a szokottnál is körültekintőbb karbantartásra szorul. Az alábbi tanácsokat betartva megóvhatjuk a medencét az időjárás hatásaitól:

  • thermotető használata
  • a tető rögzítése és ápolása
  • ellenőrizzük a szűrőket
  • medence tisztítás a hideg idő előtt (AquaFinesse)
  • külső és belső fényforrások ellenőrzése.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.