Hirdetés

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Falfestékek antibakteriális és gombaölő hatással

A falfestékek kínálatában több terméket is találunk, melyek alkalmazásával megakadályozhatjuk a gombák, baktériumok és az egészségünkre káros mikroorganizmusok megtelepedését, szaporodását.

Az Akrolux Silver+ ezüstion technológián alapuló, vizes diszperziós, fedő latextfesték például gyerekszobákba, illetve nagy igénybevételnek kitett közösségi helyiségekbe – de kizárólag beltérben – egyaránt megfelelő. Színezőpaszták segítségével, vagy gyári keveréssel elérhetjük a kívánt színt. Mosható, súrolható, jól bírja a tisztítószeres lemosást is, emellett jól tapad, magas kopásállóságú, strapabíró, légáteresztése tökéletes, környezetbarát termék. Nem tartalmaz kioldódó anyagokat.

Ugyancsak az ezüstion technológián alapulnak a Bacteria latexfestékek. Ezek a vizesbázisú beltéri bevonatok hosszútávú ellenállást mutatnak a baktériumok és penészgombák megjelenésekor - 99.99%-os csökkenést mutatnak labor, illetve 96%-ost valós körülmények között. Nem tartalmaznak kioldódó anyagokat, moshatók, sőt, a termékcsalád egyes tagjai a gőzborotvás tisztítást is jól bírják. Használatukkal matt és selyemfényű felületeket kapunk, az alap fehér színek tetszés szerint színezhetők.

A Supralux Wallkyd falfesték fokozott higiéniai elvárások esetén szintén jól teljesít, különösen alkalmas a nikotinnal szennyezett falak újra festésére. Színes olajfesték hozzákeverésével színezhető. Használata inkább közösségi terekbe, irodákba, egészségügyi intézményekbe javasolt, ottonra ezt a típust kevésbé ajánljuk.

A Neotex vizes, latex antibakteriális falfesték vakolaton, beton, gipsz és fa felületeken is hozza az elvárt minőséget. Színezőpasztával korlátozottan színezhető, inkább az alapszínben érdemes gondolkodni, vagy pasztellárnyalatokat választhatunk, így tetszetős, selyemfényű bevonatot kapunk. Az eredmény lég- és páraáteresztő, jól fedő, ellenálló felület. Bevizsgálását egy nemzetközi szervezet, az Industrial Microbiological Services LTD végezte, tanúsítványuk szerint 99,9%-ban gátolja a mikroorganizmusok szaporodását.

Ezüstion technológia:

Az ionizált ezüst a fertőzés esélyét csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A festék ezüstionok felszabadításával akadályozza a baktériumok elszaporodását. A felszabadult ezüstionok a festék felületén helyezkednek el és a felületre kerülő mikrobákkal kölcsönhatásba lépve, az ezüstionok felszakítják a sejtfalat. A sejtfalon belülre kerülve az ezüstionok oxidatív stresszt okoznak, leállítják a sejt energiatermelését, megakadályozzák reprodukcióját, végül a sejt pusztulását okozzák. Mivel az ezüstionokkal védett felületen ez 5 percen belül bekövetkezik, a baktériumok, nem képesek sem szaporodásra vagy mutációra, sem pedig filmképzésre. Így a festékkel fedett felület kedvezőtlen közeget teremt a mikrobák számára.

modern nappali, bal oldalán amerikai konyha
A hagyományos mészfesték alkalmazásával baktériumoknak és penésznek ellenálló felületet kapunk

A mész, illetve a mésszel bevont felületek fertőtlenítő hatása régóta ismert. Erre a tradícióra épít a kül- és beltéren is alkalmazható Düfa bio-mészfesték, melynek használatával matt fényű, nagyon jó minőségű, baktériumoknak és penésznek ellenálló felületet kapunk. Alapja az oltott mész, jól színezhető, könnyen felhordható. Otthonra, közösségi terekbe, műemléki épületek falain is nagyszerűen teljesít. Különösen ajánlott, konyhák, pincék, kamrák, fürdőszobák falainak festésére.

Önfertőtlenítő burkolatok, baktériumölő zománcok, lakkok

A Silver Knight hazai termék, a Graboplast fejlesztése. Ez a rugalmas vinyl padlóburkoló fotokatalitikus önfertőtlenítő felülettel rendelkezik, így nem csak gátolja a káros mikroorganizusok megtelepedését, hanem el is pusztítja azokat és mindezt vegyszerek használata nélkül teszi. Az egyedi tulajdonság ismét az ezüstion technológiának köszönhető: a nano-ezüstből és a nano-titán-dioxid részecskékből álló kettős védelmi rendszer gondoskodik a rendszer hatékonyságáról. Ily módon a baktériumok és kórokozók 99%-át elöli, akár a szuperbaktériumokkal is elbír.

Jó hír, hogy az önfertőtlenítő padlóburkolat mellett hamarosan megjelenik a falburkolat is, így akár egész tereket lehet ellenállóvá tenni az egészségünkre veszélyt jelentő kórokozókkal szemben.

Az Elektro EP, illetve Tribo EP beltéri porlakkok antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, hőre keményednek és porszórással vihetők fel, ezért felhordásuk szakértelmet kíván. Otthoni használatra kevésbé ajánlottak. Színezhetők, fényes, selyemfényű és matt finisht alkotnak. Alkalmzásukkal alumínium és rozsdamentes felületek vonhatók be. Mindkét festék az ANTSZ, valamint az Industrial Microbiological Services LTD által bevizsgált és ajánlott termék.

A 2K Aqua akril zománc és lakk ugyancsak megfelel az antibakteriális termékekkel szemben támasztott követelményeknek. Színskála alapján választhatunk színt, de nagyob mennyiségnél egyedi színek gyártására is van lehetőség. A bevonat - túl azon, hogy a káros mikroorganizmusok nem telepednek meg rajta - az UV-sugárzást is jól bírja, nagy kopásállóságú, strapabíró felületet alkot. Különleges tulajdonságuk, hogy PVC-n is jól tapadnak, a mechanikai behatásoknak ellenállnak, de acélon, fémeken, kő és kerámia felületeken ugyancsak alkalmazhatók. A termékek rendelkeznek az Industrial Microbiological Services LTD minősítésével.

Industrial Microbiological Services LTD

Az IMSL ipari folyamatok és termékek mikrobiológiájára szakosodott tesztelési és tanácsadási szolgáltatás. Számos iparágnak nyújt támogatást festékek, ragasztók, polimer diszperziók és fémmegmunkáló folyadékok, valamint fertőtlenítőszerek, technológiai folyadékok tesztelésében. Minősítésük egyaránt iránymutató a szakma és felhasználók számára.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.