Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Falfestékek antibakteriális és gombaölő hatással

A falfestékek kínálatában több terméket is találunk, melyek alkalmazásával megakadályozhatjuk a gombák, baktériumok és az egészségünkre káros mikroorganizmusok megtelepedését, szaporodását.

Az Akrolux Silver+ ezüstion technológián alapuló, vizes diszperziós, fedő latextfesték például gyerekszobákba, illetve nagy igénybevételnek kitett közösségi helyiségekbe – de kizárólag beltérben – egyaránt megfelelő. Színezőpaszták segítségével, vagy gyári keveréssel elérhetjük a kívánt színt. Mosható, súrolható, jól bírja a tisztítószeres lemosást is, emellett jól tapad, magas kopásállóságú, strapabíró, légáteresztése tökéletes, környezetbarát termék. Nem tartalmaz kioldódó anyagokat.

Ugyancsak az ezüstion technológián alapulnak a Bacteria latexfestékek. Ezek a vizesbázisú beltéri bevonatok hosszútávú ellenállást mutatnak a baktériumok és penészgombák megjelenésekor - 99.99%-os csökkenést mutatnak labor, illetve 96%-ost valós körülmények között. Nem tartalmaznak kioldódó anyagokat, moshatók, sőt, a termékcsalád egyes tagjai a gőzborotvás tisztítást is jól bírják. Használatukkal matt és selyemfényű felületeket kapunk, az alap fehér színek tetszés szerint színezhetők.

A Supralux Wallkyd falfesték fokozott higiéniai elvárások esetén szintén jól teljesít, különösen alkalmas a nikotinnal szennyezett falak újra festésére. Színes olajfesték hozzákeverésével színezhető. Használata inkább közösségi terekbe, irodákba, egészségügyi intézményekbe javasolt, ottonra ezt a típust kevésbé ajánljuk.

A Neotex vizes, latex antibakteriális falfesték vakolaton, beton, gipsz és fa felületeken is hozza az elvárt minőséget. Színezőpasztával korlátozottan színezhető, inkább az alapszínben érdemes gondolkodni, vagy pasztellárnyalatokat választhatunk, így tetszetős, selyemfényű bevonatot kapunk. Az eredmény lég- és páraáteresztő, jól fedő, ellenálló felület. Bevizsgálását egy nemzetközi szervezet, az Industrial Microbiological Services LTD végezte, tanúsítványuk szerint 99,9%-ban gátolja a mikroorganizmusok szaporodását.

Ezüstion technológia:

Az ionizált ezüst a fertőzés esélyét csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A festék ezüstionok felszabadításával akadályozza a baktériumok elszaporodását. A felszabadult ezüstionok a festék felületén helyezkednek el és a felületre kerülő mikrobákkal kölcsönhatásba lépve, az ezüstionok felszakítják a sejtfalat. A sejtfalon belülre kerülve az ezüstionok oxidatív stresszt okoznak, leállítják a sejt energiatermelését, megakadályozzák reprodukcióját, végül a sejt pusztulását okozzák. Mivel az ezüstionokkal védett felületen ez 5 percen belül bekövetkezik, a baktériumok, nem képesek sem szaporodásra vagy mutációra, sem pedig filmképzésre. Így a festékkel fedett felület kedvezőtlen közeget teremt a mikrobák számára.

modern nappali, bal oldalán amerikai konyha
A hagyományos mészfesték alkalmazásával baktériumoknak és penésznek ellenálló felületet kapunk

A mész, illetve a mésszel bevont felületek fertőtlenítő hatása régóta ismert. Erre a tradícióra épít a kül- és beltéren is alkalmazható Düfa bio-mészfesték, melynek használatával matt fényű, nagyon jó minőségű, baktériumoknak és penésznek ellenálló felületet kapunk. Alapja az oltott mész, jól színezhető, könnyen felhordható. Otthonra, közösségi terekbe, műemléki épületek falain is nagyszerűen teljesít. Különösen ajánlott, konyhák, pincék, kamrák, fürdőszobák falainak festésére.

Önfertőtlenítő burkolatok, baktériumölő zománcok, lakkok

A Silver Knight hazai termék, a Graboplast fejlesztése. Ez a rugalmas vinyl padlóburkoló fotokatalitikus önfertőtlenítő felülettel rendelkezik, így nem csak gátolja a káros mikroorganizusok megtelepedését, hanem el is pusztítja azokat és mindezt vegyszerek használata nélkül teszi. Az egyedi tulajdonság ismét az ezüstion technológiának köszönhető: a nano-ezüstből és a nano-titán-dioxid részecskékből álló kettős védelmi rendszer gondoskodik a rendszer hatékonyságáról. Ily módon a baktériumok és kórokozók 99%-át elöli, akár a szuperbaktériumokkal is elbír.

Jó hír, hogy az önfertőtlenítő padlóburkolat mellett hamarosan megjelenik a falburkolat is, így akár egész tereket lehet ellenállóvá tenni az egészségünkre veszélyt jelentő kórokozókkal szemben.

Az Elektro EP, illetve Tribo EP beltéri porlakkok antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, hőre keményednek és porszórással vihetők fel, ezért felhordásuk szakértelmet kíván. Otthoni használatra kevésbé ajánlottak. Színezhetők, fényes, selyemfényű és matt finisht alkotnak. Alkalmzásukkal alumínium és rozsdamentes felületek vonhatók be. Mindkét festék az ANTSZ, valamint az Industrial Microbiological Services LTD által bevizsgált és ajánlott termék.

A 2K Aqua akril zománc és lakk ugyancsak megfelel az antibakteriális termékekkel szemben támasztott követelményeknek. Színskála alapján választhatunk színt, de nagyob mennyiségnél egyedi színek gyártására is van lehetőség. A bevonat - túl azon, hogy a káros mikroorganizmusok nem telepednek meg rajta - az UV-sugárzást is jól bírja, nagy kopásállóságú, strapabíró felületet alkot. Különleges tulajdonságuk, hogy PVC-n is jól tapadnak, a mechanikai behatásoknak ellenállnak, de acélon, fémeken, kő és kerámia felületeken ugyancsak alkalmazhatók. A termékek rendelkeznek az Industrial Microbiological Services LTD minősítésével.

Industrial Microbiological Services LTD

Az IMSL ipari folyamatok és termékek mikrobiológiájára szakosodott tesztelési és tanácsadási szolgáltatás. Számos iparágnak nyújt támogatást festékek, ragasztók, polimer diszperziók és fémmegmunkáló folyadékok, valamint fertőtlenítőszerek, technológiai folyadékok tesztelésében. Minősítésük egyaránt iránymutató a szakma és felhasználók számára.

Ez is érdekelhet

Szebbet, jobbat, újabbat árnyékolóból is

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Zuhanykabin ötletek – hogy a fürdőszoba is ízléses legyen

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

3+1 ok, amiért érdemes térkövet választani

A fa látványa tartóssággal kombinálva

Térformálás design elemekkel

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Egyedi, különleges és utánozhatatlan

Lakberendezési trendek 2024-ben - Új dimenziók az otthonokban

Leier Rendszerház ajándék térkővel és kerítéssel az építkezőknek

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?