Hirdetés

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Falfestékek antibakteriális és gombaölő hatással

A falfestékek kínálatában több terméket is találunk, melyek alkalmazásával megakadályozhatjuk a gombák, baktériumok és az egészségünkre káros mikroorganizmusok megtelepedését, szaporodását.

Az Akrolux Silver+ ezüstion technológián alapuló, vizes diszperziós, fedő latextfesték például gyerekszobákba, illetve nagy igénybevételnek kitett közösségi helyiségekbe – de kizárólag beltérben – egyaránt megfelelő. Színezőpaszták segítségével, vagy gyári keveréssel elérhetjük a kívánt színt. Mosható, súrolható, jól bírja a tisztítószeres lemosást is, emellett jól tapad, magas kopásállóságú, strapabíró, légáteresztése tökéletes, környezetbarát termék. Nem tartalmaz kioldódó anyagokat.

Ugyancsak az ezüstion technológián alapulnak a Bacteria latexfestékek. Ezek a vizesbázisú beltéri bevonatok hosszútávú ellenállást mutatnak a baktériumok és penészgombák megjelenésekor - 99.99%-os csökkenést mutatnak labor, illetve 96%-ost valós körülmények között. Nem tartalmaznak kioldódó anyagokat, moshatók, sőt, a termékcsalád egyes tagjai a gőzborotvás tisztítást is jól bírják. Használatukkal matt és selyemfényű felületeket kapunk, az alap fehér színek tetszés szerint színezhetők.

A Supralux Wallkyd falfesték fokozott higiéniai elvárások esetén szintén jól teljesít, különösen alkalmas a nikotinnal szennyezett falak újra festésére. Színes olajfesték hozzákeverésével színezhető. Használata inkább közösségi terekbe, irodákba, egészségügyi intézményekbe javasolt, ottonra ezt a típust kevésbé ajánljuk.

A Neotex vizes, latex antibakteriális falfesték vakolaton, beton, gipsz és fa felületeken is hozza az elvárt minőséget. Színezőpasztával korlátozottan színezhető, inkább az alapszínben érdemes gondolkodni, vagy pasztellárnyalatokat választhatunk, így tetszetős, selyemfényű bevonatot kapunk. Az eredmény lég- és páraáteresztő, jól fedő, ellenálló felület. Bevizsgálását egy nemzetközi szervezet, az Industrial Microbiological Services LTD végezte, tanúsítványuk szerint 99,9%-ban gátolja a mikroorganizmusok szaporodását.

Ezüstion technológia:

Az ionizált ezüst a fertőzés esélyét csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A festék ezüstionok felszabadításával akadályozza a baktériumok elszaporodását. A felszabadult ezüstionok a festék felületén helyezkednek el és a felületre kerülő mikrobákkal kölcsönhatásba lépve, az ezüstionok felszakítják a sejtfalat. A sejtfalon belülre kerülve az ezüstionok oxidatív stresszt okoznak, leállítják a sejt energiatermelését, megakadályozzák reprodukcióját, végül a sejt pusztulását okozzák. Mivel az ezüstionokkal védett felületen ez 5 percen belül bekövetkezik, a baktériumok, nem képesek sem szaporodásra vagy mutációra, sem pedig filmképzésre. Így a festékkel fedett felület kedvezőtlen közeget teremt a mikrobák számára.

modern nappali, bal oldalán amerikai konyha
A hagyományos mészfesték alkalmazásával baktériumoknak és penésznek ellenálló felületet kapunk

A mész, illetve a mésszel bevont felületek fertőtlenítő hatása régóta ismert. Erre a tradícióra épít a kül- és beltéren is alkalmazható Düfa bio-mészfesték, melynek használatával matt fényű, nagyon jó minőségű, baktériumoknak és penésznek ellenálló felületet kapunk. Alapja az oltott mész, jól színezhető, könnyen felhordható. Otthonra, közösségi terekbe, műemléki épületek falain is nagyszerűen teljesít. Különösen ajánlott, konyhák, pincék, kamrák, fürdőszobák falainak festésére.

Önfertőtlenítő burkolatok, baktériumölő zománcok, lakkok

A Silver Knight hazai termék, a Graboplast fejlesztése. Ez a rugalmas vinyl padlóburkoló fotokatalitikus önfertőtlenítő felülettel rendelkezik, így nem csak gátolja a káros mikroorganizusok megtelepedését, hanem el is pusztítja azokat és mindezt vegyszerek használata nélkül teszi. Az egyedi tulajdonság ismét az ezüstion technológiának köszönhető: a nano-ezüstből és a nano-titán-dioxid részecskékből álló kettős védelmi rendszer gondoskodik a rendszer hatékonyságáról. Ily módon a baktériumok és kórokozók 99%-át elöli, akár a szuperbaktériumokkal is elbír.

Jó hír, hogy az önfertőtlenítő padlóburkolat mellett hamarosan megjelenik a falburkolat is, így akár egész tereket lehet ellenállóvá tenni az egészségünkre veszélyt jelentő kórokozókkal szemben.

Az Elektro EP, illetve Tribo EP beltéri porlakkok antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, hőre keményednek és porszórással vihetők fel, ezért felhordásuk szakértelmet kíván. Otthoni használatra kevésbé ajánlottak. Színezhetők, fényes, selyemfényű és matt finisht alkotnak. Alkalmzásukkal alumínium és rozsdamentes felületek vonhatók be. Mindkét festék az ANTSZ, valamint az Industrial Microbiological Services LTD által bevizsgált és ajánlott termék.

A 2K Aqua akril zománc és lakk ugyancsak megfelel az antibakteriális termékekkel szemben támasztott követelményeknek. Színskála alapján választhatunk színt, de nagyob mennyiségnél egyedi színek gyártására is van lehetőség. A bevonat - túl azon, hogy a káros mikroorganizmusok nem telepednek meg rajta - az UV-sugárzást is jól bírja, nagy kopásállóságú, strapabíró felületet alkot. Különleges tulajdonságuk, hogy PVC-n is jól tapadnak, a mechanikai behatásoknak ellenállnak, de acélon, fémeken, kő és kerámia felületeken ugyancsak alkalmazhatók. A termékek rendelkeznek az Industrial Microbiological Services LTD minősítésével.

Industrial Microbiological Services LTD

Az IMSL ipari folyamatok és termékek mikrobiológiájára szakosodott tesztelési és tanácsadási szolgáltatás. Számos iparágnak nyújt támogatást festékek, ragasztók, polimer diszperziók és fémmegmunkáló folyadékok, valamint fertőtlenítőszerek, technológiai folyadékok tesztelésében. Minősítésük egyaránt iránymutató a szakma és felhasználók számára.

Kapcsolódó cikkek

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.