Hirdetés

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Falfestékek antibakteriális és gombaölő hatással

A falfestékek kínálatában több terméket is találunk, melyek alkalmazásával megakadályozhatjuk a gombák, baktériumok és az egészségünkre káros mikroorganizmusok megtelepedését, szaporodását.

Az Akrolux Silver+ ezüstion technológián alapuló, vizes diszperziós, fedő latextfesték például gyerekszobákba, illetve nagy igénybevételnek kitett közösségi helyiségekbe – de kizárólag beltérben – egyaránt megfelelő. Színezőpaszták segítségével, vagy gyári keveréssel elérhetjük a kívánt színt. Mosható, súrolható, jól bírja a tisztítószeres lemosást is, emellett jól tapad, magas kopásállóságú, strapabíró, légáteresztése tökéletes, környezetbarát termék. Nem tartalmaz kioldódó anyagokat.

Ugyancsak az ezüstion technológián alapulnak a Bacteria latexfestékek. Ezek a vizesbázisú beltéri bevonatok hosszútávú ellenállást mutatnak a baktériumok és penészgombák megjelenésekor - 99.99%-os csökkenést mutatnak labor, illetve 96%-ost valós körülmények között. Nem tartalmaznak kioldódó anyagokat, moshatók, sőt, a termékcsalád egyes tagjai a gőzborotvás tisztítást is jól bírják. Használatukkal matt és selyemfényű felületeket kapunk, az alap fehér színek tetszés szerint színezhetők.

A Supralux Wallkyd falfesték fokozott higiéniai elvárások esetén szintén jól teljesít, különösen alkalmas a nikotinnal szennyezett falak újra festésére. Színes olajfesték hozzákeverésével színezhető. Használata inkább közösségi terekbe, irodákba, egészségügyi intézményekbe javasolt, ottonra ezt a típust kevésbé ajánljuk.

A Neotex vizes, latex antibakteriális falfesték vakolaton, beton, gipsz és fa felületeken is hozza az elvárt minőséget. Színezőpasztával korlátozottan színezhető, inkább az alapszínben érdemes gondolkodni, vagy pasztellárnyalatokat választhatunk, így tetszetős, selyemfényű bevonatot kapunk. Az eredmény lég- és páraáteresztő, jól fedő, ellenálló felület. Bevizsgálását egy nemzetközi szervezet, az Industrial Microbiological Services LTD végezte, tanúsítványuk szerint 99,9%-ban gátolja a mikroorganizmusok szaporodását.

Ezüstion technológia:

Az ionizált ezüst a fertőzés esélyét csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A festék ezüstionok felszabadításával akadályozza a baktériumok elszaporodását. A felszabadult ezüstionok a festék felületén helyezkednek el és a felületre kerülő mikrobákkal kölcsönhatásba lépve, az ezüstionok felszakítják a sejtfalat. A sejtfalon belülre kerülve az ezüstionok oxidatív stresszt okoznak, leállítják a sejt energiatermelését, megakadályozzák reprodukcióját, végül a sejt pusztulását okozzák. Mivel az ezüstionokkal védett felületen ez 5 percen belül bekövetkezik, a baktériumok, nem képesek sem szaporodásra vagy mutációra, sem pedig filmképzésre. Így a festékkel fedett felület kedvezőtlen közeget teremt a mikrobák számára.

modern nappali, bal oldalán amerikai konyha
A hagyományos mészfesték alkalmazásával baktériumoknak és penésznek ellenálló felületet kapunk

A mész, illetve a mésszel bevont felületek fertőtlenítő hatása régóta ismert. Erre a tradícióra épít a kül- és beltéren is alkalmazható Düfa bio-mészfesték, melynek használatával matt fényű, nagyon jó minőségű, baktériumoknak és penésznek ellenálló felületet kapunk. Alapja az oltott mész, jól színezhető, könnyen felhordható. Otthonra, közösségi terekbe, műemléki épületek falain is nagyszerűen teljesít. Különösen ajánlott, konyhák, pincék, kamrák, fürdőszobák falainak festésére.

Önfertőtlenítő burkolatok, baktériumölő zománcok, lakkok

A Silver Knight hazai termék, a Graboplast fejlesztése. Ez a rugalmas vinyl padlóburkoló fotokatalitikus önfertőtlenítő felülettel rendelkezik, így nem csak gátolja a káros mikroorganizusok megtelepedését, hanem el is pusztítja azokat és mindezt vegyszerek használata nélkül teszi. Az egyedi tulajdonság ismét az ezüstion technológiának köszönhető: a nano-ezüstből és a nano-titán-dioxid részecskékből álló kettős védelmi rendszer gondoskodik a rendszer hatékonyságáról. Ily módon a baktériumok és kórokozók 99%-át elöli, akár a szuperbaktériumokkal is elbír.

Jó hír, hogy az önfertőtlenítő padlóburkolat mellett hamarosan megjelenik a falburkolat is, így akár egész tereket lehet ellenállóvá tenni az egészségünkre veszélyt jelentő kórokozókkal szemben.

Az Elektro EP, illetve Tribo EP beltéri porlakkok antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, hőre keményednek és porszórással vihetők fel, ezért felhordásuk szakértelmet kíván. Otthoni használatra kevésbé ajánlottak. Színezhetők, fényes, selyemfényű és matt finisht alkotnak. Alkalmzásukkal alumínium és rozsdamentes felületek vonhatók be. Mindkét festék az ANTSZ, valamint az Industrial Microbiological Services LTD által bevizsgált és ajánlott termék.

A 2K Aqua akril zománc és lakk ugyancsak megfelel az antibakteriális termékekkel szemben támasztott követelményeknek. Színskála alapján választhatunk színt, de nagyob mennyiségnél egyedi színek gyártására is van lehetőség. A bevonat - túl azon, hogy a káros mikroorganizmusok nem telepednek meg rajta - az UV-sugárzást is jól bírja, nagy kopásállóságú, strapabíró felületet alkot. Különleges tulajdonságuk, hogy PVC-n is jól tapadnak, a mechanikai behatásoknak ellenállnak, de acélon, fémeken, kő és kerámia felületeken ugyancsak alkalmazhatók. A termékek rendelkeznek az Industrial Microbiological Services LTD minősítésével.

Industrial Microbiological Services LTD

Az IMSL ipari folyamatok és termékek mikrobiológiájára szakosodott tesztelési és tanácsadási szolgáltatás. Számos iparágnak nyújt támogatást festékek, ragasztók, polimer diszperziók és fémmegmunkáló folyadékok, valamint fertőtlenítőszerek, technológiai folyadékok tesztelésében. Minősítésük egyaránt iránymutató a szakma és felhasználók számára.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Hamarosan élhetünk a kedvezményekkel és jelentős összeget, akár 50 százalékot is megtakaríthatunk az építkezéshez, felújításhoz szükséges termékek árából. Most egy fürdőszoba felújítását véve alapul bemutatjuk, hogyan működik majd ez a gyakorlatban.

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Egy üzlethelyiség tervezése, az adott tevékenységet tükröző kialakítása legalább akkora kihívást tartogat, mint egy privát lakással kapcsolatos projekt. Pongó Kriszta és Magyar Tibor legújabb munkáját mutatjuk be: egy Andrássy úti férfi szépségszalon megszületését.

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

“Mi kerül ezen ennyibe?” Ez a szállóigévé vált mondat lehet az első gondolatunk, amikor felvont szemöldökkel méregetjük a – szerintünk - rendesen túlárazott terméket. Vajon valóban túlárazott-e a termék, jelen esetben a bútor, a szaniter vagy a burkolat? Tudjuk-e, hogy a minőségnek miért annyi az ára? És laikusként miről ismerjük fel, hogy egy bútor valóban minőségi-e? Az eligazodásban segít a Momento design marketing vezetője, Bányász András.

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Egy utazás mindig inspirálóan hat, felfrissít, segít kizökkeni a megszokott keretek közül. Egy tervező esetében pedig különleges jelentősséggel bír, ha eltérő szemlélettel, újszerű hozzáállással találkozhat. Ennek nyomait fedezhetjük fel Mihálydeák Krisztina munkáján is.

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Kevés dologra vágyunk jobban mostanában, mint pozitív szemléletre, vidámságra, valamint a biztonságra. Ez mutatta az utat 2021 Pantone színeihez, így esett a választás az Ultimate Grey és az Illuminating színekre.

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.