Erre figyeljünk, ha okosotthont tervezünk! – Minőségi megoldások hosszú távra

Mint oly sok technikai újítás, kezdetben az okosotthon sem vált egyből a családok mindennapjainak a részévé, de mint számos innováció, ami bevált, idővel óhatatlanul kikerült a kvázi luxus kategóriájából. Az igazi okos otthon okos tervezést igényel – ez egy fontos és megszívlelendő üzenete cikkünknek, amelyben valódi okosotthon-megoldások bemutatásával világítunk rá, hogy többek közt melyek azok az ismérvek, amelyeknek egy mai, modern, intelligens háznak meg kell felelnie.

Okos választás az okosotthonhoz

A felhasználóknak nem elég konstatálni egy eszköz, egy termékcsoport, egy felfogás „okosságát”, hanem saját érdekünkben a választásunknak is okosnak kell lennie. Ha pedig a készülő házunkról lakásunkról (a már használatban lévő otthonokba kiépíthető rendszerekről következő cikkünkben írunk részletesen), van szó, ahova kényelmet, praktikumot, egyúttal tartósságot álmodtunk meg, akkor egy valóban intelligens otthon kiépítéséhez érdemes a szakértelemre és minőségre hagyatkozni.

Az Elektro-Kamleithner Kft. mögött két évtizedes tapasztalat áll, így a céggel együtt dolgozó szakemberek jóvoltából biztosak lehetünk benne, hogy a mindennapi életünk megkönnyítését szavatolják a cég által biztosított olyan jellemzők, mint:

 • energia-megtakarítás,
 • kényelem és funkcionalitás összhangja,
 • innovatív technológiák alkalmazása,
 • hosszú élettartam,
 • komfortérzet emelése,
 • kifinomult design és esztétikai megjelenés,
 • luxusigények kielégítése.

Az Elektro-Kamleithner forgalmazza a portálunk által már bemutatott Berker kapcsolókat is.

Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

Így segíti életünket az okosotthon

Hol és hogyan tud hasznos lenni egy intelligens otthon? Alapvetően bármilyen magáningatlanban, és sokféleképpen. Például nem mindegy, hogy egy családi házban reggelente a redőnyöket egyenként kell felhúzni, majd este leengedni, vagy ez automatikusan, esetleg egy helyről, egy mozdulattal irányítva történik, és ugyanez igaz a ház helyiségeinek világítására, fűtésére stb. A sor tényleg nagyon hosszan folytatható, ezért a teljesség igénye nélkül, de az Elektro-Kamleithner szakértőire hagyatkozva egy életszerű és átlagos nap vázlatos leírásával mutatjuk be, hogy a gyakorlatban hogyan állhat a szolgálatunkba egy jól megtervezett, profi okosotthon.

Érdeklődöm az okosotthon-megoldások iránt

Egy nap az okosházban

Reggel, ébredés:

 • A redőnyök automatikusan felmennek
 • Mozgásérzékelőre vagy hálószobai villanykapcsolóra beindul a kávéfőző, felkapcsol a világítás
 • Alexa, Google Home vagy Siri utasításokra a reggeli fények bekapcsolnak
Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

Elindulás:

 • A beriasztásra reagálva az összes lámpa kikapcsol, a fűtés alaphelyzetbe áll
 • A lépcsőház-világítás megadott késleltetéssel lekapcsol
Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

Napközben:

 • A Nap állását követve változik a redőnyök, árnyékolók állása, ami energiahatékony, hiszen kevesebbet kell hűteni, nem megy annyit a klíma
 • Különböző szobák különböző hőmérsékletre állítása, attól függően, hogy északi vagy déli oldal, vagy aszerint, hogy mi a funkciója, például: gyerekszoba
 • Medence, szauna, wellness részleg párájának mérése, szabályozása
 • Hűtés/fűtés szabályozás

Hazaérve:

 • A telefon GPS-jelét érzékelve, hazaérkezéskor beindul a fűtés vagy hűtés
 • Kapunyitásra felkapcsolódó fények, előre beállított zenei lista lejátszása

Amikor otthon vagyunk:

 • Szellőztetéskor az ablaknyitást érzékelve a fűtés/hűtés leáll, szintén a nyitásérzékelő felhúzza a redőnyt
 • Szagelszívó bekapcsolásakor az elszívott levegőt pótolja a légtechnika
 • Világítási képek beállítása: például tévénézés közben tompított fények kapcsolása, redőnyök lehúzása, éjszaka pedig éjjeli fény használata, hőmérséklet csökkentése
 • Kinti fényviszonyokra reagálva alkonyatkor a redőnyök leeresztése
 • Házimozi és audio rendszer vezérlése
 • Külső vagy belső üvegfelületek egyetlen mozdulatra átláthatatlan mattá válnak. Ideális választás fürdőszobákban vagy utcára néző ablakoknál
 • Mellékhelyiségek világításának mozgásérzékelős kapcsolása
 • Este a teljes szint lekapcsolása, beriasztása

Kert:

 • Kertvilágítás szabályozása, útvilágítás bekapcsolása garázsnyitásra.

Nyaralj csak, ő dolgozik

Egy jól kiépített okosotthon azonban nemcsak átlagos hétköznapokon szolgálhat minket, hanem kifejezetten akkor is, amikor nem vagyunk otthon. Például nyaralunk, vagy a téli szünetben utazunk el hosszabb időre, családlátogatásra, síelni stb. Egy ilyen, huzamosabb távollét esetén a rendszer jelenlétszimulációval kelti azt a látszatot, mintha otthon lennénk. Nem minden nap azonos időben mozgatja a redőnyöket, kapcsolgatja a villanyokat, de akár a rádiót, tévét is, hogy az esetleg rosszban sántikáló külső szemlélő számára azt az érzetet keltse, hogy van otthon valaki.

Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

Nem avulhat el, folyamatosan frissíthető a rendszer

Az Elektro-Kamleithner által kínált megoldások nagy előnye, hogy azzal úgy számolhatunk hosszú távra, hogy közben nem kell lemondanunk az időközben piacra kerülő újításokról, hiszen azok zökkenőmentesen integrálhatók, vagyis az okosotthon-rendszerünk az igényeinknek, lehetőségeinknek megfelelően frissíthető. Ez úgy lehetséges, hogy az épületautomatikában használatos nemzetközi szabványnak, a KNX-rendszernek megfelelő gyártók termékeit forgalmazzák. Ez teszi lehetővé, hogy a szabvány alapján készült termékek teljesen kompatibilisek legyenek egymással. Ennek a rendszernek az a lényege, hogy jóval szélesebb spektrumon mozognak a beépíthető automatikai megoldási lehetőségek, mint egy egymárkás zárt rendszernél. Felhasználói szinten ez sokkal nagyobb variációs lehetőséget biztosít, mint ha a KNX-rendszerrel nem passzoló gyártó termékét választjuk, ahol az adott márka kínálatára szűkülnek a lehetőségeink.

Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

További érvek a profi kivitelezésű okosotthon mellett

Ha bármit változtatni szeretnénk (pl. honnan kapcsolódjon egy lámpa), csak át kell programozni a rendszert, nincs szükség új vezetékekre, vésésre, koszolással járó átalakításra.

Nem fagy le a rendszer. Egy rendszeren belül, mégis önállóan működnek az eszközök, és észlelik, ha valamelyik működésében elakadás lépne fel. Alapvetően a minőségi követelmények miatt ennek előfordulása minimális, azonban elkerülhetjük az egy központi „aggyal” rendelkező rendszerek esetében előfordulható teljes rendszer leállást, ami azonban jóval bonyolultabb problémákat okozhat az életünkben. Ezt csak a KNX-rendszer tudja!

Nem függ az internethálózattól, ami sok utólagosan beszerelt wifi-s eszköznél problémákat szokott okozni.

Ne elégedjünk meg a látszatmegoldásokkal!

A jó dolgokat hamisítják. Ha egy innováció érdeklődést vált ki az emberekből, tehát „menthetetlenül” népszerű lesz, idővel szükségszerűen eredményezi a gyengébb változatokat, amelyek csak nevükben, hangzatos leírásaikban azok, mint aminek a képzetét kelteni próbálják, amit felületesen leutánoznak.

Az Elektro-Kamleithner Kft. által forgalmazott, egyedi igények szerint összeállított rendszerek hosszú távú és minőségi megoldást jelentenek egy modern, a használóit kiszolgáló okosotthonhoz.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Automatizált szellőztetés – intelligens megoldásokkal az egészségesebb otthonokért

Az időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.

Smart Key – az intelligens otthon jelene és jövője

A SmartKey okos-zár innováció, a rádiós ajtózár meghajtás kényelmes, biztonságos lehetőségét kínálja minden lakástulajdonosnak.

Az első hybridtechnológiájú "A" energiaosztályú elektromos vízmelegítő

Energiatakarékosság és mindennapi kényelem az első hibridtechnológiájú vízmelegítővel.

SmartKey premier, az intelligens otthon jelene és jövője

A Hörmann legújabb innovációja, a SmartKey rádiós ajtózár-meghajtás az intelligens otthon filozófiához tökéletesen kapcsolódó termék.

Vírus veszély! Az intelligens otthonokat vezérlő szoftverek is célponttá válhatnak

Néhány hete egy újonnan felbukkanó zsaroló vírus tartotta rettegésben világot, nem ok nélkül. Több ország egészségügyi vagy kormányzati rendszerét támadta és bénította meg napokra. Sajnos az okos otthonok sem immunisak az eféle vírusokra, előbb-utóbb a támadások célpontjaivá válhatnak.

Napelemes mobilház nem csak városi nomádoknak

A mobilházak ma már messze túlmutatnak az eddig ismert lehetőségeken, a lakókocsikon és a látványosan felújított autóbuszokon. A Koda egy olyan prototípusa az előre gyártott otthonoknak, mely tökéletesen megfelel a modern, örökmozgó fiatalok életformájának és a környezetbarát elvárásoknak.

Fűtésszabályozás egyszerűen

Több ízben foglalkoztunk már a fűtés költséghatékonnyá és kényelmesebbé tételével. Jelen cikkünk egy egyszerű megoldást ismertet a feladat ellátására. Elolvasásával megtudhatja, hogyan szabályozza fűtését egyszerűen!

LARA Intercom Több, mint egy rádió

Kaputelefon és beengedés? Épületen belüli kommunikáció, esetleg rádió és mp3 lejátszó? Mindez egy eszközben? Olvassa el cikkünket és Ismerje meg a LARA Intercom-ot!

Vezéreljen bárhonnan, egyszerűen

Tudja meg, hogyan legyen mobiltelefonja vagy táblagépe az otthona vezérlője! Miért használna eszközre szabott kapcsolót, amikor lehet személyre szabott is? Ismerje meg az iNELS válaszát!