Hirdetés

Erre figyeljünk, ha okosotthont tervezünk! – Minőségi megoldások hosszú távra

Mint oly sok technikai újítás, kezdetben az okosotthon sem vált egyből a családok mindennapjainak a részévé, de mint számos innováció, ami bevált, idővel óhatatlanul kikerült a kvázi luxus kategóriájából. Az igazi okos otthon okos tervezést igényel – ez egy fontos és megszívlelendő üzenete cikkünknek, amelyben valódi okosotthon-megoldások bemutatásával világítunk rá, hogy többek közt melyek azok az ismérvek, amelyeknek egy mai, modern, intelligens háznak meg kell felelnie.

Okos választás az okosotthonhoz

A felhasználóknak nem elég konstatálni egy eszköz, egy termékcsoport, egy felfogás „okosságát”, hanem saját érdekünkben a választásunknak is okosnak kell lennie. Ha pedig a készülő házunkról lakásunkról (a már használatban lévő otthonokba kiépíthető rendszerekről következő cikkünkben írunk részletesen), van szó, ahova kényelmet, praktikumot, egyúttal tartósságot álmodtunk meg, akkor egy valóban intelligens otthon kiépítéséhez érdemes a szakértelemre és minőségre hagyatkozni.

Az Elektro-Kamleithner Kft. mögött két évtizedes tapasztalat áll, így a céggel együtt dolgozó szakemberek jóvoltából biztosak lehetünk benne, hogy a mindennapi életünk megkönnyítését szavatolják a cég által biztosított olyan jellemzők, mint:

 • energia-megtakarítás,
 • kényelem és funkcionalitás összhangja,
 • innovatív technológiák alkalmazása,
 • hosszú élettartam,
 • komfortérzet emelése,
 • kifinomult design és esztétikai megjelenés,
 • luxusigények kielégítése.

Az Elektro-Kamleithner forgalmazza a portálunk által már bemutatott Berker kapcsolókat is.

Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

Így segíti életünket az okosotthon

Hol és hogyan tud hasznos lenni egy intelligens otthon? Alapvetően bármilyen magáningatlanban, és sokféleképpen. Például nem mindegy, hogy egy családi házban reggelente a redőnyöket egyenként kell felhúzni, majd este leengedni, vagy ez automatikusan, esetleg egy helyről, egy mozdulattal irányítva történik, és ugyanez igaz a ház helyiségeinek világítására, fűtésére stb. A sor tényleg nagyon hosszan folytatható, ezért a teljesség igénye nélkül, de az Elektro-Kamleithner szakértőire hagyatkozva egy életszerű és átlagos nap vázlatos leírásával mutatjuk be, hogy a gyakorlatban hogyan állhat a szolgálatunkba egy jól megtervezett, profi okosotthon.

Érdeklődöm az okosotthon-megoldások iránt

Egy nap az okosházban

Reggel, ébredés:

 • A redőnyök automatikusan felmennek
 • Mozgásérzékelőre vagy hálószobai villanykapcsolóra beindul a kávéfőző, felkapcsol a világítás
 • Alexa, Google Home vagy Siri utasításokra a reggeli fények bekapcsolnak
Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

Elindulás:

 • A beriasztásra reagálva az összes lámpa kikapcsol, a fűtés alaphelyzetbe áll
 • A lépcsőház-világítás megadott késleltetéssel lekapcsol
Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

Napközben:

 • A Nap állását követve változik a redőnyök, árnyékolók állása, ami energiahatékony, hiszen kevesebbet kell hűteni, nem megy annyit a klíma
 • Különböző szobák különböző hőmérsékletre állítása, attól függően, hogy északi vagy déli oldal, vagy aszerint, hogy mi a funkciója, például: gyerekszoba
 • Medence, szauna, wellness részleg párájának mérése, szabályozása
 • Hűtés/fűtés szabályozás

Hazaérve:

 • A telefon GPS-jelét érzékelve, hazaérkezéskor beindul a fűtés vagy hűtés
 • Kapunyitásra felkapcsolódó fények, előre beállított zenei lista lejátszása

Amikor otthon vagyunk:

 • Szellőztetéskor az ablaknyitást érzékelve a fűtés/hűtés leáll, szintén a nyitásérzékelő felhúzza a redőnyt
 • Szagelszívó bekapcsolásakor az elszívott levegőt pótolja a légtechnika
 • Világítási képek beállítása: például tévénézés közben tompított fények kapcsolása, redőnyök lehúzása, éjszaka pedig éjjeli fény használata, hőmérséklet csökkentése
 • Kinti fényviszonyokra reagálva alkonyatkor a redőnyök leeresztése
 • Házimozi és audio rendszer vezérlése
 • Külső vagy belső üvegfelületek egyetlen mozdulatra átláthatatlan mattá válnak. Ideális választás fürdőszobákban vagy utcára néző ablakoknál
 • Mellékhelyiségek világításának mozgásérzékelős kapcsolása
 • Este a teljes szint lekapcsolása, beriasztása

Kert:

 • Kertvilágítás szabályozása, útvilágítás bekapcsolása garázsnyitásra.

Nyaralj csak, ő dolgozik

Egy jól kiépített okosotthon azonban nemcsak átlagos hétköznapokon szolgálhat minket, hanem kifejezetten akkor is, amikor nem vagyunk otthon. Például nyaralunk, vagy a téli szünetben utazunk el hosszabb időre, családlátogatásra, síelni stb. Egy ilyen, huzamosabb távollét esetén a rendszer jelenlétszimulációval kelti azt a látszatot, mintha otthon lennénk. Nem minden nap azonos időben mozgatja a redőnyöket, kapcsolgatja a villanyokat, de akár a rádiót, tévét is, hogy az esetleg rosszban sántikáló külső szemlélő számára azt az érzetet keltse, hogy van otthon valaki.

Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

Nem avulhat el, folyamatosan frissíthető a rendszer

Az Elektro-Kamleithner által kínált megoldások nagy előnye, hogy azzal úgy számolhatunk hosszú távra, hogy közben nem kell lemondanunk az időközben piacra kerülő újításokról, hiszen azok zökkenőmentesen integrálhatók, vagyis az okosotthon-rendszerünk az igényeinknek, lehetőségeinknek megfelelően frissíthető. Ez úgy lehetséges, hogy az épületautomatikában használatos nemzetközi szabványnak, a KNX-rendszernek megfelelő gyártók termékeit forgalmazzák. Ez teszi lehetővé, hogy a szabvány alapján készült termékek teljesen kompatibilisek legyenek egymással. Ennek a rendszernek az a lényege, hogy jóval szélesebb spektrumon mozognak a beépíthető automatikai megoldási lehetőségek, mint egy egymárkás zárt rendszernél. Felhasználói szinten ez sokkal nagyobb variációs lehetőséget biztosít, mint ha a KNX-rendszerrel nem passzoló gyártó termékét választjuk, ahol az adott márka kínálatára szűkülnek a lehetőségeink.

Okosotthon az Elektro-Kamleithner segítségével

További érvek a profi kivitelezésű okosotthon mellett

Ha bármit változtatni szeretnénk (pl. honnan kapcsolódjon egy lámpa), csak át kell programozni a rendszert, nincs szükség új vezetékekre, vésésre, koszolással járó átalakításra.

Nem fagy le a rendszer. Egy rendszeren belül, mégis önállóan működnek az eszközök, és észlelik, ha valamelyik működésében elakadás lépne fel. Alapvetően a minőségi követelmények miatt ennek előfordulása minimális, azonban elkerülhetjük az egy központi „aggyal” rendelkező rendszerek esetében előfordulható teljes rendszer leállást, ami azonban jóval bonyolultabb problémákat okozhat az életünkben. Ezt csak a KNX-rendszer tudja!

Nem függ az internethálózattól, ami sok utólagosan beszerelt wifi-s eszköznél problémákat szokott okozni.

Ne elégedjünk meg a látszatmegoldásokkal!

A jó dolgokat hamisítják. Ha egy innováció érdeklődést vált ki az emberekből, tehát „menthetetlenül” népszerű lesz, idővel szükségszerűen eredményezi a gyengébb változatokat, amelyek csak nevükben, hangzatos leírásaikban azok, mint aminek a képzetét kelteni próbálják, amit felületesen leutánoznak.

Az Elektro-Kamleithner Kft. által forgalmazott, egyedi igények szerint összeállított rendszerek hosszú távú és minőségi megoldást jelentenek egy modern, a használóit kiszolgáló okosotthonhoz.

Felveszem a kapcsolatot a szakértőkkel

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák