A ház visszabeszél, avagy mennyire lehet intelligens egy otthon?

A technológiai fejlődés mai szintjén, amikor minden percben kommunikálhatunk bárhol a világon élő barátainkkal, rokonainkkal, vagy az autónk GPS berendezése beszél hozzánk, egyáltalán nem utópia, hogy szóba elegyedjünk saját házunk, lakásunk intelligens részével. Nem egy elrugaszkodott gondolat, mikor robotok vívnak ádáz futball csatákat, vagy lejtenek táncot a kifutón, hogy lakásunk ránk csörög, és pimaszul visszabeszél, miközben éppen a hasunkat süttetjük valamely távoli tengerparton.

A médiában, és a szakmai hírcsoportokban nem új fogalom az intelligens otthon. De vajon mennyire lehet intelligens netán okos egy ház, lakás, egyáltalán bírhat-e valamilyen értelemmel? Nyugodtan, és azonnal rávághatjuk, hogy emberi mércével mérve, nem! Másképp azonban nagyon is!

Ahol minden mindennel összefügg

Az intelligens otthon az egységes központi mikroprocesszor vezérlés miatt lesz intelligens úgy, hogy a központi vezérlésre házunk minél több elektronikus összetevője, erőforrása kapcsolódik, amelyek így kölcsönös visszacsatolásban tudnak működni! Hasonlóan egy polip karjaihoz, azok összehangolt viselkedéséhez, ahol mindent a központi agy irányít.
Az épület erőforrásait egy program közreműködésével tudjuk telefonunkról vagy szimplán házunk hagyományos kapcsolóiról vezérelni, illetve maga a szoftver az érzékelők segítségével el tudja dönteni, hogy bizonyos reakciók, események bekövetkezésekor, milyen teendői vannak. Tehát egy ház az intelligenciáját a programtól és programozótól kapja, de vannak öntanuló részei is.

Intelligens ház vezérlése okostelefonról

Az átlagos intelligens ház funkciók:

 • Lakás és épület‑automatizálás
 • Lakásonkénti fogyasztásmérés
 • Mozgásérzékelős világítás
 • Függönyök, redőnyök automatikus, napfénytől függő vezérlése (ha lemegy a nap, leengedi a ház a redőnyöket, így ér el télen jelentős energia megtakarítást)
 • Automatikus szellőztetés
 • Hőmérséklet automatikus beállítása a házban (vagy akár külön a szobákban)
 • Háztartási eszközök hibajelzése
 • Valamilyen szivárgás esetén, jelzés mobiltelefonra
 • Biztonsági rendszer, videokamerák, betörésjelzés mobiltelefonra (okostelefonon bárhonnan nézhetjük a kamerák képét, vagy akár „bele is hallgathatunk” az otthoni eseményekbe)
 • Tűzérzékelés, tűzjelzés
 • Kerti növények, gyep automatikus locsolása
 • Napelemes egységek csatolása, vezérlése
 • Gazdaságos energiafelhasználás, áram‑fogyasztás optimalizálás
 • Egy központi vezérlő egység, terminál, ahonnan minden vezérelhető
 • WIFI, 3G (4G) vagy GSM interaktív kapcsolat a felhasználóval, illetve a családtagokkal

Az intelligens épület alap felépítése, szervei:

1. Szenzorok: különféle szenzorok, melyek a hőmérséklet, a páratartalom, a fényerő, a szélnyomás változásait érzékelik, továbbá mozgás- és egyéb impulzusérzékelők, amelyek adatai a központi rendszerbe futnak.
2. Központi egység: központi vezérlő számítógép egység, melyen az „intelligens” szoftver fut. A szoftver a beérkező adatok és impulzusok alapján kiértékel, összevet, mérlegel, majd végrehajt.
3. Alrészek: a „testrészek”, melyek a központi irányítás alá kerülnek. Az intelligens háznál ezek a vezérelhető eszközök és erőforrások: hőszivattyú, légcserélő, fűtésrendszer, napelemek, motoros árnyékolók és redőnyök, világítás, riasztó rendszer, szauna, hangrendszer, audio‑vizuális eszközök.
4. Terminálok, vezérlők, konzolok: terminálok, melyekkel akár földrajzi távolból is, figyelemmel kísérhetjük és befolyásolhatjuk az egész rendszerre vonatkozóan beállításainkat, utasításainkat. Ilyenek a mobiltelefon, tablet, és egyéb személyi számítógépek.

Intelligens ház vezérlése

Automatizált, vagy intelligens otthon?

Az elején feltett kérdés eldöntése tehát nem vagylagos, sokkal inkább az automatizálás különböző szintjeiről beszélhetünk. A legfelső szinten már bevonásra kerülnek az online kommunikációs lehetőségek és eszközök, ahol talán a családi otthon valóban visszabeszélhet. Ez azonban még mindig célprogramok futtatásából, és szervo‑egységek összehangolt kommunikációjából eredő látszólagos intelligencia, amely bizonyos céligényeket elégít ki.
Az automatizált, vagy intelligens otthon, bármely szervezettségi és fejlettségi szinten azt a célt szolgálja, hogy bizonyos háztartásbeli, és a lakókomforttal összefüggő kényelmi dolgok működtetését levegye a vállunkról, sőt az újabb igények szerint önálló döntéseket is elvárunk adott szituációban. Elvárjuk most már azt is, hogy a személyi kommunikációs eszközeink – telefon, laptop, tablet, vagy a karóránk – kompatibilisek legyenek vele.
Az 1980-as évek elejétől beszélhetünk először intelligens épületekről. A meghatározás a kapcsolódó technológiák és a környezet igényeinek fejlődésével együtt változott.

Intelligens ház vezérlése tabletről

A vezérlési technológia gerincét képezhetik:

 • Az áram hálózati vezeték rendszere (220V)
 • A koaxiális kábel TV és kábel-internet rendszer UTP kábel hálózat (számítógépes hálózat)
 • A megfelelően lokalizált biztonságos vezeték nélküli megoldások (WIFI)

Kapcsolódó cikkek: 

Gondolkodó, gondoskodó otthon

A kaputelefonokról

Intelligens otthon – életre programozva

Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.