A ház visszabeszél, avagy mennyire lehet intelligens egy otthon?

A technológiai fejlődés mai szintjén, amikor minden percben kommunikálhatunk bárhol a világon élő barátainkkal, rokonainkkal, vagy az autónk GPS berendezése beszél hozzánk, egyáltalán nem utópia, hogy szóba elegyedjünk saját házunk, lakásunk intelligens részével. Nem egy elrugaszkodott gondolat, mikor robotok vívnak ádáz futball csatákat, vagy lejtenek táncot a kifutón, hogy lakásunk ránk csörög, és pimaszul visszabeszél, miközben éppen a hasunkat süttetjük valamely távoli tengerparton.

A médiában, és a szakmai hírcsoportokban nem új fogalom az intelligens otthon. De vajon mennyire lehet intelligens netán okos egy ház, lakás, egyáltalán bírhat-e valamilyen értelemmel? Nyugodtan, és azonnal rávághatjuk, hogy emberi mércével mérve, nem! Másképp azonban nagyon is!

Ahol minden mindennel összefügg

Az intelligens otthon az egységes központi mikroprocesszor vezérlés miatt lesz intelligens úgy, hogy a központi vezérlésre házunk minél több elektronikus összetevője, erőforrása kapcsolódik, amelyek így kölcsönös visszacsatolásban tudnak működni! Hasonlóan egy polip karjaihoz, azok összehangolt viselkedéséhez, ahol mindent a központi agy irányít.
Az épület erőforrásait egy program közreműködésével tudjuk telefonunkról vagy szimplán házunk hagyományos kapcsolóiról vezérelni, illetve maga a szoftver az érzékelők segítségével el tudja dönteni, hogy bizonyos reakciók, események bekövetkezésekor, milyen teendői vannak. Tehát egy ház az intelligenciáját a programtól és programozótól kapja, de vannak öntanuló részei is.

Intelligens ház vezérlése okostelefonról

Az átlagos intelligens ház funkciók:

 • Lakás és épület‑automatizálás
 • Lakásonkénti fogyasztásmérés
 • Mozgásérzékelős világítás
 • Függönyök, redőnyök automatikus, napfénytől függő vezérlése (ha lemegy a nap, leengedi a ház a redőnyöket, így ér el télen jelentős energia megtakarítást)
 • Automatikus szellőztetés
 • Hőmérséklet automatikus beállítása a házban (vagy akár külön a szobákban)
 • Háztartási eszközök hibajelzése
 • Valamilyen szivárgás esetén, jelzés mobiltelefonra
 • Biztonsági rendszer, videokamerák, betörésjelzés mobiltelefonra (okostelefonon bárhonnan nézhetjük a kamerák képét, vagy akár „bele is hallgathatunk” az otthoni eseményekbe)
 • Tűzérzékelés, tűzjelzés
 • Kerti növények, gyep automatikus locsolása
 • Napelemes egységek csatolása, vezérlése
 • Gazdaságos energiafelhasználás, áram‑fogyasztás optimalizálás
 • Egy központi vezérlő egység, terminál, ahonnan minden vezérelhető
 • WIFI, 3G (4G) vagy GSM interaktív kapcsolat a felhasználóval, illetve a családtagokkal

Az intelligens épület alap felépítése, szervei:

1. Szenzorok: különféle szenzorok, melyek a hőmérséklet, a páratartalom, a fényerő, a szélnyomás változásait érzékelik, továbbá mozgás- és egyéb impulzusérzékelők, amelyek adatai a központi rendszerbe futnak.
2. Központi egység: központi vezérlő számítógép egység, melyen az „intelligens” szoftver fut. A szoftver a beérkező adatok és impulzusok alapján kiértékel, összevet, mérlegel, majd végrehajt.
3. Alrészek: a „testrészek”, melyek a központi irányítás alá kerülnek. Az intelligens háznál ezek a vezérelhető eszközök és erőforrások: hőszivattyú, légcserélő, fűtésrendszer, napelemek, motoros árnyékolók és redőnyök, világítás, riasztó rendszer, szauna, hangrendszer, audio‑vizuális eszközök.
4. Terminálok, vezérlők, konzolok: terminálok, melyekkel akár földrajzi távolból is, figyelemmel kísérhetjük és befolyásolhatjuk az egész rendszerre vonatkozóan beállításainkat, utasításainkat. Ilyenek a mobiltelefon, tablet, és egyéb személyi számítógépek.

Intelligens ház vezérlése

Automatizált, vagy intelligens otthon?

Az elején feltett kérdés eldöntése tehát nem vagylagos, sokkal inkább az automatizálás különböző szintjeiről beszélhetünk. A legfelső szinten már bevonásra kerülnek az online kommunikációs lehetőségek és eszközök, ahol talán a családi otthon valóban visszabeszélhet. Ez azonban még mindig célprogramok futtatásából, és szervo‑egységek összehangolt kommunikációjából eredő látszólagos intelligencia, amely bizonyos céligényeket elégít ki.
Az automatizált, vagy intelligens otthon, bármely szervezettségi és fejlettségi szinten azt a célt szolgálja, hogy bizonyos háztartásbeli, és a lakókomforttal összefüggő kényelmi dolgok működtetését levegye a vállunkról, sőt az újabb igények szerint önálló döntéseket is elvárunk adott szituációban. Elvárjuk most már azt is, hogy a személyi kommunikációs eszközeink – telefon, laptop, tablet, vagy a karóránk – kompatibilisek legyenek vele.
Az 1980-as évek elejétől beszélhetünk először intelligens épületekről. A meghatározás a kapcsolódó technológiák és a környezet igényeinek fejlődésével együtt változott.

Intelligens ház vezérlése tabletről

A vezérlési technológia gerincét képezhetik:

 • Az áram hálózati vezeték rendszere (220V)
 • A koaxiális kábel TV és kábel-internet rendszer UTP kábel hálózat (számítógépes hálózat)
 • A megfelelően lokalizált biztonságos vezeték nélküli megoldások (WIFI)

Kapcsolódó cikkek: 

Gondolkodó, gondoskodó otthon

A kaputelefonokról

Intelligens otthon – életre programozva

Vezeték nélküli lakásvezérlés – iNELS RF Control rádiófrekvenciás rendszer

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Otthonunk intelligens nyílászárói

Digitális világunk okos megoldásai átszövik életünk szinte minden területét. Komfortot, biztonságot, vagy éppen védelmet nyújtanak otthonunk szinte minden pontján. De mitől lehet egy terasztajtó vagy egy tetőablak intelligens és milyen kényelmi funkciókat kínálhatnak számunkra?

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

7 kérdés a nyílászárók kiválasztásáról – válaszok a szakértőtől

Legyen szó köz- vagy lakóépületekről, megjelenésüket és üzemeltetési költségeiket jelentősen befolyásolják a homlokzatokon alkalmazott nyílászárók. Ezek kiválasztása, az igényeknek megfelelő ablakok, bejárati- és teraszajtók felkutatása az építkezők, felújítók számára nem egyszerű feladatok. Szakértőnk tanácsaival igyekszünk megkönnyíteni az eligazodást.