Klímák energiatakarékosan: inverteres technológia. Tanácsok a gazdaságos működtetéshez

A klímaberendezések technikai fejlődése, mint minden más készüléké, szerencsére folyamatos. Évről évre, sőt, hamarabb is mutatnak be új típusokat. A fejlesztések egyik legfontosabb célja a hatékonyság és az energiatakarékosság.

Természetesen ebben a témakörben elsősorban a magas szolgáltatásokat nyújtó és magasabb értéket képviselő split klímákat érdemes vizsgálni. A különféle készülék extrákat leszámítva a legnagyobb újdonság, mely az energia felhasználást legjelentősebben csökkenti, az az inverteres technológia.

Mi az inverter?

Az inverter egy áramátalakító eszköz, amely elektronikus úton szabályozza a klíma áramellátásának feszültségét, áramerősségét és frekvenciáját. Az inverteres légkondicionáló kompresszora képes a szükségletnek megfelelően változtatni a fordulatszámát, ezért mindig az optimális teljesítményt adja le és a szükséges legkisebb energiát veszi fel. Amikor a helyiség hőmérséklete eléri a kívánt szintet, az inverteres klíma készülék alacsony fordulatszámon járatja a kompresszort, így érve el jelentős energiamegtakarítást.

 • Nincsen ki-be kapcsolgatás, mint a hagyományos klíma készülékek esetében.
 • Nincsen hőmérséklet ingadozás, a klíma amint elérte a kívánt hőmérsékletet,  képes fenntartani azt.
 • Nincsen hideg légáram, jelentősen lecsökken az energia-felvétel és a zajszint, ellenben megnő a hatékonyság és a készülék élettartama.

Inverteres klíma

Az inverter előnyei

 • A legmodernebb inverteres klímák EER/COP értéke 5.0 feletti. Ez azt jelenti, hogy a felvett teljesítménynél ötször nagyobb a leadott teljesítmény. 
 • Csendesebb működést tesz lehetővé, az inverteres megoldással 5-120%-ig szabályozható a teljesítmény. A hangtalan működés miatt, akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat.
 • Nincs hideg légáram, mivel egy inverteres klíma berendezés csökkent teljesítménnyel is képes dolgozni, az általa kifújt levegő hőmérséklete jóval kellemesebb.

 

Ez a megemelkedett hatásfokú rendszer sokkal kisebb befektetett energiával is képes hűtőteljesítményét leadni, így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverter használatával. Az inverteres klímaberendezések elterjedése óta az ilyen készülékek üzemeltetése nem jelent akkor költséget, mint az elavult technológiájú berendezéseké. Fejlettebb környezettudatos országban már csak inverteres klímák helyezhetőek forgalomba.

Inverteres klíma

Klímák energiatudatos használata

A klímák beépített takarékos tulajdonságait fokozhatjuk, ha megfelelő módon optimalizáljuk az otthoni tevékenységeinket, térben és időben.

 • Osszuk be a napi munkákat otthon, amelyek hőtermeléssel járnak (mosás, szárítás, főzés, sütés, stb.). Ezeket célszerű kora reggel vagy az esti órákban végezni.
 • Zárjuk le azokat a réseket, amelyen keresztül a külső meleg levegő a klimatizált helyiségbe juthat, szigeteljük az ablakokat.
 • Húzzunk be minden árnyékolót, függönyt, vagy engedjük le a redőnyt azokon az ablakokon, melyeket a nap süt.
 • Az ajtókat és az ablakokat tartsuk csukva, amikor a helyiségben működik a klíma.
 • Tegyük a készüléket automatikus üzemmódba, így a berendezés a napszaknak megfelelően növelheti vagy csökkentheti a hőmérsékletet.
 • Tartsuk tisztán, illetve cseréljük a légszűrőket rendszeresen.
 • Új klíma telepítése esetén kössön karbantartási szerződést a beüzemelő szervizzel a későbbi problémák elkerülése érdekében.
 • A kültéri egységet semmiképp se takarjuk le, a kiáramló levegő útjába ne tegyünk semmilyen tárgyat.
 • A klímaberendezésen minden tavasszal végeztessünk karbantartást.

 

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Alapos átvizsgálás, teljes biztonság – Ne adjunk esélyt a klíma betegségeknek!

Sajnos korunk egyik legjellegzetesebb jelenségei az úgynevezett klíma betegségek, melyek egyértelműen a légkondicionáló berendezésekkel együtt jelentek meg életünkben, holott kis odafigyeléssel a készülékek teljesen veszélytelenné tehetők.

Beköszöntött a klíma berendezések szezonja

A klímák működéséről nem kell az átlag lakástulajdonosnak többet tudni, mint a többi háztartási gépről, vásárlás előtt azonban javasolt némi elmélyülés a készülékek fajtáiban, újdonságaiban és a vásárlási szempontokat a választék, a szolgáltatás és az igények alapján ajánlatos mérlegelni.

Klíma, design és lakberendezés

A klímaberendezések hasznossága otthonunkban, főleg a nyári kánikulák idején vitathatatlan, sok esetben nélkülözhetetlen. A helyiségekben való elhelyezésük is nagyjából problémamentesen megoldható, finomítva ezt a megfelelő készüléktípus választásával is.

Kültéri hűtők, terasz klímák

Ami a kánikulát illeti, a kora őszi napok még szolgálhatnak meglepetésekkel. Érdemes tehát fontolóra venni a kültéri klimatizálást is.

Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás gazdaságosan, hőszivattyúval

Gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy hőszivattyú beszerelése. Íme, egy új típus, számos pozitív tulajdonsággal.

7 kérdés a nyílászárók kiválasztásáról – válaszok a szakértőtől

Legyen szó köz- vagy lakóépületekről, megjelenésüket és üzemeltetési költségeiket jelentősen befolyásolják a homlokzatokon alkalmazott nyílászárók. Ezek kiválasztása, az igényeknek megfelelő ablakok, bejárati- és teraszajtók felkutatása az építkezők, felújítók számára nem egyszerű feladatok. Szakértőnk tanácsaival igyekszünk megkönnyíteni az eligazodást.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.