Hirdetés

Klímák energiatakarékosan: inverteres technológia. Tanácsok a gazdaságos működtetéshez

A klímaberendezések technikai fejlődése, mint minden más készüléké, szerencsére folyamatos. Évről évre, sőt, hamarabb is mutatnak be új típusokat. A fejlesztések egyik legfontosabb célja a hatékonyság és az energiatakarékosság.

Természetesen ebben a témakörben elsősorban a magas szolgáltatásokat nyújtó és magasabb értéket képviselő split klímákat érdemes vizsgálni. A különféle készülék extrákat leszámítva a legnagyobb újdonság, mely az energia felhasználást legjelentősebben csökkenti, az az inverteres technológia.

Mi az inverter?

Az inverter egy áramátalakító eszköz, amely elektronikus úton szabályozza a klíma áramellátásának feszültségét, áramerősségét és frekvenciáját. Az inverteres légkondicionáló kompresszora képes a szükségletnek megfelelően változtatni a fordulatszámát, ezért mindig az optimális teljesítményt adja le és a szükséges legkisebb energiát veszi fel. Amikor a helyiség hőmérséklete eléri a kívánt szintet, az inverteres klíma készülék alacsony fordulatszámon járatja a kompresszort, így érve el jelentős energiamegtakarítást.

 • Nincsen ki-be kapcsolgatás, mint a hagyományos klíma készülékek esetében.
 • Nincsen hőmérséklet ingadozás, a klíma amint elérte a kívánt hőmérsékletet,  képes fenntartani azt.
 • Nincsen hideg légáram, jelentősen lecsökken az energia-felvétel és a zajszint, ellenben megnő a hatékonyság és a készülék élettartama.

Inverteres klíma

Az inverter előnyei

 • A legmodernebb inverteres klímák EER/COP értéke 5.0 feletti. Ez azt jelenti, hogy a felvett teljesítménynél ötször nagyobb a leadott teljesítmény. 
 • Csendesebb működést tesz lehetővé, az inverteres megoldással 5-120%-ig szabályozható a teljesítmény. A hangtalan működés miatt, akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat.
 • Nincs hideg légáram, mivel egy inverteres klíma berendezés csökkent teljesítménnyel is képes dolgozni, az általa kifújt levegő hőmérséklete jóval kellemesebb.

 

Ez a megemelkedett hatásfokú rendszer sokkal kisebb befektetett energiával is képes hűtőteljesítményét leadni, így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverter használatával. Az inverteres klímaberendezések elterjedése óta az ilyen készülékek üzemeltetése nem jelent akkor költséget, mint az elavult technológiájú berendezéseké. Fejlettebb környezettudatos országban már csak inverteres klímák helyezhetőek forgalomba.

Inverteres klíma

Klímák energiatudatos használata

A klímák beépített takarékos tulajdonságait fokozhatjuk, ha megfelelő módon optimalizáljuk az otthoni tevékenységeinket, térben és időben.

 • Osszuk be a napi munkákat otthon, amelyek hőtermeléssel járnak (mosás, szárítás, főzés, sütés, stb.). Ezeket célszerű kora reggel vagy az esti órákban végezni.
 • Zárjuk le azokat a réseket, amelyen keresztül a külső meleg levegő a klimatizált helyiségbe juthat, szigeteljük az ablakokat.
 • Húzzunk be minden árnyékolót, függönyt, vagy engedjük le a redőnyt azokon az ablakokon, melyeket a nap süt.
 • Az ajtókat és az ablakokat tartsuk csukva, amikor a helyiségben működik a klíma.
 • Tegyük a készüléket automatikus üzemmódba, így a berendezés a napszaknak megfelelően növelheti vagy csökkentheti a hőmérsékletet.
 • Tartsuk tisztán, illetve cseréljük a légszűrőket rendszeresen.
 • Új klíma telepítése esetén kössön karbantartási szerződést a beüzemelő szervizzel a későbbi problémák elkerülése érdekében.
 • A kültéri egységet semmiképp se takarjuk le, a kiáramló levegő útjába ne tegyünk semmilyen tárgyat.
 • A klímaberendezésen minden tavasszal végeztessünk karbantartást.

 

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Innovatív megoldások a lakossági légkondicionálás területén – Midea BreezeleSS+

A Midea 2020-ban igazán innovatív megoldással rukkolt elő a lakossági légkondicionálás területén. Az idei év elejétől elérhetővé vált legújabb fejlesztése, a BreezeleSS+ névre fantázianévre keresztelt lakossági légkondicionáló.

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.