Hirdetés

Klímák energiatakarékosan: inverteres technológia. Tanácsok a gazdaságos működtetéshez

A klímaberendezések technikai fejlődése, mint minden más készüléké, szerencsére folyamatos. Évről évre, sőt, hamarabb is mutatnak be új típusokat. A fejlesztések egyik legfontosabb célja a hatékonyság és az energiatakarékosság.

Természetesen ebben a témakörben elsősorban a magas szolgáltatásokat nyújtó és magasabb értéket képviselő split klímákat érdemes vizsgálni. A különféle készülék extrákat leszámítva a legnagyobb újdonság, mely az energia felhasználást legjelentősebben csökkenti, az az inverteres technológia.

Mi az inverter?

Az inverter egy áramátalakító eszköz, amely elektronikus úton szabályozza a klíma áramellátásának feszültségét, áramerősségét és frekvenciáját. Az inverteres légkondicionáló kompresszora képes a szükségletnek megfelelően változtatni a fordulatszámát, ezért mindig az optimális teljesítményt adja le és a szükséges legkisebb energiát veszi fel. Amikor a helyiség hőmérséklete eléri a kívánt szintet, az inverteres klíma készülék alacsony fordulatszámon járatja a kompresszort, így érve el jelentős energiamegtakarítást.

 • Nincsen ki-be kapcsolgatás, mint a hagyományos klíma készülékek esetében.
 • Nincsen hőmérséklet ingadozás, a klíma amint elérte a kívánt hőmérsékletet,  képes fenntartani azt.
 • Nincsen hideg légáram, jelentősen lecsökken az energia-felvétel és a zajszint, ellenben megnő a hatékonyság és a készülék élettartama.

Inverteres klíma

Az inverter előnyei

 • A legmodernebb inverteres klímák EER/COP értéke 5.0 feletti. Ez azt jelenti, hogy a felvett teljesítménynél ötször nagyobb a leadott teljesítmény. 
 • Csendesebb működést tesz lehetővé, az inverteres megoldással 5-120%-ig szabályozható a teljesítmény. A hangtalan működés miatt, akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat.
 • Nincs hideg légáram, mivel egy inverteres klíma berendezés csökkent teljesítménnyel is képes dolgozni, az általa kifújt levegő hőmérséklete jóval kellemesebb.

 

Ez a megemelkedett hatásfokú rendszer sokkal kisebb befektetett energiával is képes hűtőteljesítményét leadni, így jelentős mértékű villamos energia (40-50%) spórolható meg az inverter használatával. Az inverteres klímaberendezések elterjedése óta az ilyen készülékek üzemeltetése nem jelent akkor költséget, mint az elavult technológiájú berendezéseké. Fejlettebb környezettudatos országban már csak inverteres klímák helyezhetőek forgalomba.

Inverteres klíma

Klímák energiatudatos használata

A klímák beépített takarékos tulajdonságait fokozhatjuk, ha megfelelő módon optimalizáljuk az otthoni tevékenységeinket, térben és időben.

 • Osszuk be a napi munkákat otthon, amelyek hőtermeléssel járnak (mosás, szárítás, főzés, sütés, stb.). Ezeket célszerű kora reggel vagy az esti órákban végezni.
 • Zárjuk le azokat a réseket, amelyen keresztül a külső meleg levegő a klimatizált helyiségbe juthat, szigeteljük az ablakokat.
 • Húzzunk be minden árnyékolót, függönyt, vagy engedjük le a redőnyt azokon az ablakokon, melyeket a nap süt.
 • Az ajtókat és az ablakokat tartsuk csukva, amikor a helyiségben működik a klíma.
 • Tegyük a készüléket automatikus üzemmódba, így a berendezés a napszaknak megfelelően növelheti vagy csökkentheti a hőmérsékletet.
 • Tartsuk tisztán, illetve cseréljük a légszűrőket rendszeresen.
 • Új klíma telepítése esetén kössön karbantartási szerződést a beüzemelő szervizzel a későbbi problémák elkerülése érdekében.
 • A kültéri egységet semmiképp se takarjuk le, a kiáramló levegő útjába ne tegyünk semmilyen tárgyat.
 • A klímaberendezésen minden tavasszal végeztessünk karbantartást.

 

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Cikkünkben szakértő segítségével vettünk számba olyan szempontokat, információkat, melyek segíthetnek a klímaberendezés lehető legjobb hatásfokkal történő működtetésében.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, melyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, a szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok jelentős része is kiszűrhető a levegőből.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.