Hirdetés

Régi tetők hőszigetelése

Egy régi tetővel egyszerre több baj is lehet. Hiányosak vagy töredezettek a cserepek és gyakran nem megfelelő mértékű vagy nincs átszellőztetett légrés, mely véd a nyári átmelegedés ellen.

Amikor úgy döntünk, hogy rozoga tetőnk megérett egy felújításra, érdemes egyúttal a korszerű szigetelés beépítését is elvégeztetni. Ha azt szeretnénk, hogy a felújítás alatt a tetőtér belső burkolatát ne bontsák meg a mesterek, akkor ennek az elvárásnak megfelelő anyagot kell választani.

Poliuretán (PUR) hőszigetelő elemekkel a fenti hibák orvosolhatók. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagoknál kedvezőbb szigetelést nyújt, továbbá a szarufák felett megszakítások nélküli, homogén hőszigetelő sáv hozható létre, mely hőhídmentes szerkezetet eredményez. Ezeke a PUR rendszerelemek nútféderes élképzéssel 2,50 méter x 1,25 méteres táblaméretben, kétoldali perforált üvegfátyol kasírozással, felső oldali átlapolható és öntapadó csíkkal ellátott páraáteresztő fóliaborítással készülnek, így téve lehetővé a faanyag és a régi szigetelés párakiegyenlítődését.

A felújítás

A folyamat a tetőcsrepek és a tetőlécek levételével kezdődik, melyek egyébként cserére, javításra szorulnak, majd a poliuretán hőszigetelő táblákat közvetlenül a szarufára fektetik. A PUR táblákat megfelelő méretű ellenléceken keresztülmenő csavarokkal a szarufákhoz rögzítik. Felszegezik a tetőléceket, majd felrakják a tetőcserepket. Régi tetőknél a tetőfedési és bádogozási hibák, illetve a nem megoldott és nem kellő mértékű átszellőztetés is orvosolható. Felújításkor a PUR panelek a belső lakótér burkolatainak megbontása nélkül helyezhetők el, így folyamatosan használható marad a tetőtér.

Régi tetők hőszigetelése

Az eredmény

A poliuretán hőszigetelő képességét és szilárdsági jellemzőit évtizedek múltán is megőrzi. A zártcellás sejtstruktúrának köszönhető minimális vízfelvétel jellemzi, a gombásodásnak ellenáll, nem okoz allergiás panaszokat.

Kapcsolódó cikkek

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

A koronavírus sem gyengítette az ingatlanpiacot

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett.

MÉASZ: a magasépítést ösztönző további lépésekkel célszerű segíteni az építésgazdaság GDP-hez adott értékét

A hazai építőanyag gyártók tapasztalata szerint 2020 második negyedévében és júliusban jellemzően stagnáltak vagy 5-15%-kal csökkentek, a homlokzati nyílászárók esetében pedig 20%-kal estek vissza a magasépítéshez, különösen a lakóingatlanok építéséhez és korszerűsítéséhez felhasznált építőanyagok és építési termékek volumenei, összehasonlítva 2019 azonos időszakával.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Az újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.